Jump to content
Dogomania

KOSZALIN - MUMINEK. Mieszając chow-chowa z nowofundlandem - otrzymujemy... muminka;-)

Recommended Posts

Posted

jestem i dziekuje za zaproszenie. Nie sposób przejść obok tej mordki obojetnie:-( Ale to nie jest zwykły psiak i zwykła adopcja. Jestem zwolennikiem wyciagnięcia takiego psa do DT ( lub hotelik) i obserwacja poparta faktami. Istnieje zbyt duże ryzyko niepowodzenia stałej adopcji z marszu, chyba, ze trafimy na człowieka, który zna te rasę i zna sie na psach. Oczywiście ogłoszenia jak najbardziej ale stnowczo pisać , że psiak tylko dla odpowiednich ludzi.
Tak mi sie wydaje, nie wiem jaka jest Wasza opinia. jestem jednak z Wami i z Muminkiem.
Wstawię go na bezdomnepsy.pl i stamtad mozemy go dalej promować na FB.

• Replies 229
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ihabe napisał(a):
(...) Jestem zwolennikiem wyciagnięcia takiego psa do DT ( lub hotelik) i obserwacja poparta faktami. Istnieje zbyt duże ryzyko niepowodzenia stałej adopcji z marszu, chyba, ze trafimy na człowieka, który zna te rasę i zna sie na psach. Oczywiście ogłoszenia jak najbardziej ale stnowczo pisać , że psiak tylko dla odpowiednich ludzi.
Tak mi sie wydaje, nie wiem jaka jest Wasza opinia. jestem jednak z Wami i z Muminkiem.
(...)

Zdecydowanie się z tym zgadzam, to nie koliber, a kawał psa, a jeśli ze wspomnianego marszu to ze sprawdzeniem ile wlezie.
Wiek już jest.
Do uzupełnienia:
- stan zdrowia (a tu, co z odrobaczeniem, szczepieniami, kastracją),
- w miarę możliwości sprawdzenie charakteru, zachowania (może coś potrafi, bodaj dać łapę, zrobić siad, chodzić na smyczy; dobrze byłoby ocenić stopień jego pojętności, komunikacji z człowiekiem, uczenia się/ łapania o co człowiekowi biega, czyli pozbieranie jego plusów poza oczywistym -wyglądem)
- a może coś wiadomo o jego przeszłości (jak trafił do schronu, złapany, oddany etc... to też rzuca nieco światła)
- siedzi z sunią więc się dogadują ale pozostaje kwestia reakcji na inne psy (chętny dom mógłby chcieć go dołączyć nie do suni, a do psa).

Posted

SCHRONISKO NIECHCIANYCH UCZUĆ

Jeśli kiedyś duma nadmierna
z człowieczeństwa w tobie zagości,
pójdź do schroniska niechcianych uczuć,
przechowalni niepotrzebnych miłości.

W każdej klatce mieszka ciężka dola.
Między pręty smutek wciska nos.
I na pewno nie załatwia sprawy
wzruszenie ramion, no cóż, taki los.

Może, kiedy tam się wybierzesz,
smutne oczy zawładną twym sercem
i już będzie jedna miłość potrzebna,
jednej stanie się kres poniewierce.

Potem będziesz miał już samą radość:
psa z milionem merdających ogonów.
I z pewnością szybko się przekonasz,
że to lepsze od fałszywych ukłonów.
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Wiersz Barbary Borzymowskiej[/FONT]

Posted

[quote name='A.K.']Cudo psiak :-)
Jaki on jest duzy? Moze to nie mieszanka z Nowofunlandem tylko dlugowlosy Shar Pei, tak zwany Shar pei bearcoat???

kinga pisała:

[quote name='kinga']
- jest zdecydowanie wielkości chow chowa, niuf to chyba był w dziesiątym pokoleniu wstecz

Więc skoro jest wielkości chow chowa, to pewnikiem w okolicach kolana się "zakończy" :p. Zresztą na zdjęciach to widać, że może sierść ma nowofunlanda, ale gabaryty zdecydowanie mniejsze niż niufka.

Posted

[quote name='zuzlikowa']...jak obiecałam : http://www.facebook.com/pages/Bernardyny-adopcje-Saint-Bernards-adoptions/122870101115744#!/pages/Bernardyny-adopcje-Saint-Bernards-adoptions/122870101115744
Ja bym obstawiała że to niufek bardziej jest. Przynajmniej na tym zdjęciu bardziej do niego podobny jest. http://img220.imageshack.us/img220/6953/muminek4.jpg

Dajcie znać może do ciotek od tej rasy. Może one mają jakiś wolny DT albo namiary na tani.

Pies jest cudowny!

Posted

wpadam teraz tylko na chwilunię.
...żeby uniknąć nieporozumień co do pokrewienstwa z rasą Muminka.

Moje zdjęcia kłamią :oops::oops::placz:.

A już serio - Muminek jest NA PEWNO MIXEM CHOW-CHOWA, wielkości chowka, z niebieskim językiem.
Trochę inna sierść, trochę wydłużony pysk - ale zdecydowanie chowki w genach.
Gdybyście go zobaczyli w realu - na pewno nasunąłby sie Wam cho-chow ;-).
Wydaje mi się, że chowki mają podobny charakter - mówiąc kolokwialnie, lekka zlewka w stosunku do ludzi.
Mówiąc elegancko - lekka wstrzemieźliwość w okazywaniu uczuć

Kocham nowofundlandy strasznie - ale gdyby ze dwa Muminki postawić na sobie - wtedy byłby dopiero niuf. Ta wielkość jest ważna, żeby uniknąć potem jakichś rozczarowań. Niestety, nie mam zdjęcia przy nodze.

Posted

[quote name='majqa']Zdecydowanie się z tym zgadzam, to nie koliber, a kawał psa, a jeśli ze wspomnianego marszu to ze sprawdzeniem ile wlezie.
Wiek już jest.
Do uzupełnienia:
- stan zdrowia (a tu, co z odrobaczeniem, szczepieniami, kastracją),
- w miarę możliwości sprawdzenie charakteru, zachowania (może coś potrafi, bodaj dać łapę, zrobić siad, chodzić na smyczy; dobrze byłoby ocenić stopień jego pojętności, komunikacji z człowiekiem, uczenia się/ łapania o co człowiekowi biega, czyli pozbieranie jego plusów poza oczywistym -wyglądem)
- a może coś wiadomo o jego przeszłości (jak trafił do schronu, złapany, oddany etc... to też rzuca nieco światła)
- siedzi z sunią więc się dogadują ale pozostaje kwestia reakcji na inne psy (chętny dom mógłby chcieć go dołączyć nie do suni, a do psa).

odrobaczony, szczepiony (wścieklizna, wirusówki, nie kastrowany)
przyprowadzony do schroniska przez faceta, który odmówił podania danych i jakichkolwiek wyjaśnień

Posted

majqa napisał(a):
Kingo, to co tylko zdołasz z tych istotności - wiek, to, co teraz napisałaś etc., wrzucaj, plizzz, w 1 post. :-)

ok, ale to wieczorkiem, bo już muszę wyłączyć dogo ;-)

Posted

Oby psinie dopisało szczęście i trafił na właściwego,PRAWDZIWEGO człowieka !"pan" pewnie go wywalił gdy uświadomiono mu ,że to nie jest rasowy chow-chow....Jestem tego więcej niż pewna ....