Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kora78 napisał(a):

tylko, jesli transport byl na ten wekend to co teraz... czy czekamy na wizyte, czy ma jechac do lilu, bo wizyta chyba bedzie lada dzien, sadzac po entuzjazmie Asi :)

na ten weekend to znaczy dzis czy jutro?
Jesli by Asia mogla jeszcze dzis podskoczyc przed ewentualnym transportem byloby super!

Posted

kizimizi napisał(a):
Moze Brego wclanei nie ebdzie jechal na dolny slask tylko do ds!

Ale DS też na Dolnym Śląsku. ;)

kora78 napisał(a):
tylko, jesli transport byl na ten wekend to co teraz... czy czekamy na wizyte, czy ma jechac do lilu, bo wizyta chyba bedzie lada dzien, sadzac po entuzjazmie Asi :)

Jutro zadzwonię do Pani (tylko kurczę nie wiem, czy tak wypada w niedzielę, ale co tam) i może jutro podskoczę jak Pani będzie miała czas się spotkać. ;)

kizimizi napisał(a):
na ten weekend to znaczy dzis czy jutro?
Jesli by Asia mogla jeszcze dzis podskoczyc przed ewentualnym transportem byloby super!

Dzisiaj niestety cały dzień nie było mnie w domu, miałam daleki wyjazd i dopiero teraz przeczytałam co się tu święci. ;)

Posted

mialam tel o Brego. pan szuka psa dla rodzicow w wieku 50lat, na wsi, z ogrodem. ale wystraszyl sie tego gryzienia, a uszczuplilam je bardzo. jednak nie mozna mowic, ze to calkiem normalny pies, ludzie musza wiedziec, ze on gryzie i godzic sie na zycie z takim szalencem.

mialam tez maila- pt gdzie jest pies? odpisalam- o jakiego psa w ogole chodzi? cos w tym stylu

Posted

heh ja dostaje caly czas sms:
a gdzie ejst ten pies?

a jak sie pytam o jakiego chodzi wogole i prosze o kontaktz Kora bo ona jest na bierzaco to odp. wyglada tak:
a gdzie moge po niego przyjechac

:2gunfire::2gunfire:

Posted

kora78 napisał(a):
co tam nie wypada. ludzie juz nie patrza na takie rzeczy.
dzwon dzis spokojnie Asia, mowilam wczoraj,ze bedziesz dzwonila niebawem, wiec czekaja

Dziewczyny umówiłam się z Panią wstępnie na wtorek. Jutro Pani nie może, bo gdzieś wyjeżdża. Kojarzę miejsce, gdzie Pani mieszka, to jest przy drodze wjazdowej do Góry. Jestem podekscytowana, ale też boję się, że coś może być nie tak.
Czy możecie podesłać mu umowę adopcyjną, chciałabym ją przeczytać.
Czy macie jakieś życzenia co do pytań, jakie powinnam zadać? Ja mam swoje standardowe pytania przygotowane, ale może macie jeszcze jakieś pomysły?

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Czy możecie podesłać mu umowę adopcyjną, chciałabym ją przeczytać.
Czy macie jakieś życzenia co do pytań, jakie powinnam zadać? Ja mam swoje standardowe pytania przygotowane, ale może macie jeszcze jakieś pomysły?

ja zwykle modernizuje ta umowe, ktora pobralam z strony jakiejs fundacji. Wyglada tak:

[FONT=Times New Roman]UMOWA ADOPCYJNA PSA[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Dane nowego opiekuna/opiekunki:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Imię i nazwisko.......................................... .................................................. ..........[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Adres............................................. .................................................. .....................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Nr dowodu osobistego........................................ .........................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]PESEL............................................. ..[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Dane psa:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Imię............................................. ............................ Płeć...........................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Wiek/data urodzenia......................................... Rasa..............................................................[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Zobowiązuję się do otoczenia psa rzetelną opieką, najlepszą, jaką będę w stanie mu zapewnić, oraz do odpowiedzialnego postępowania względem niego, w tym:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]1. Jeśli pies ucieknie, zobowiązuję się powiadomić osobę wydającą psa, jak też podjąć [/FONT]
[FONT=Times New Roman]wszelkie możliwe kroki zmierzające do odnalezienia go.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]2. Jeśli z jakiegokolwiek powodu zrezygnuję z posiadania psa, odwiozę go do osoby[/FONT]
[FONT=Times New Roman]wydającej lub zapewnię opiekę nowego, troskliwego i odpowiedzialnego opiekuna [/FONT]
[FONT=Times New Roman]i powiadomię o tym kroku osobę wydającą, która ma prawo do skontrolowania nowych [/FONT]
[FONT=Times New Roman]warunków i podpisania umowy adopcyjnej z nowym opiekunem. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]3. Pod żadnym względem nie porzucę psa ani nie oddam go do schroniska.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]4. Pies będzie miał obrożę z moim telefonem i/lub adresem.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]5. Pies będzie pod opieką weterynaryjną, będzie regularnie odrobaczany, szczepiony, [/FONT]
[FONT=Times New Roman]a w razie choroby leczony z należytą troską.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]6. Pies nie będzie trzymany na łańcuchu. W przypadku psa mieszkającego na zewnątrz [/FONT]
[FONT=Times New Roman](w kojcu) zobowiązuję się zapewnić mu właściwie ocieploną budę, wybieg oraz stały [/FONT]
[FONT=Times New Roman]dostęp do wody, a także posiłek dwa razy dziennie. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]7. Pies nie będzie miał kopiowanych uszu ani ogona (chyba, że względy zdrowotne będą tego [/FONT]
[FONT=Times New Roman]bezwzględnie wymagały), ani nie będzie traktowany niezgodnie z Ustawą o ochronie [/FONT]
[FONT=Times New Roman]zwierząt.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]8. Pies nie zostanie sprzedany. Przygarniam go z potrzeby serca, a nie dla zysku. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]9. Pies nie jest przeznaczony do rozrodu - zostanie poddany zabiegowi sterylizacji (suka) [/FONT]
[FONT=Times New Roman]lub będzie dobrze pilnowany (pies; zalecana kastracja).[/FONT]
[FONT=Times New Roman]10.Wyrażam zgodę na kontrole poadopcyjne.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]11. W przypadku rażącego naruszenia któregoś z punktów niniejszej umowy, osoba wydająca [/FONT]
[FONT=Times New Roman]ma prawo do natychmiastowego odebrania psa adoptującemu.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]12. W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt z Panią .......[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Przyjmuję do wiadomości, że w razie złego traktowania zwierzęcia grozi mi odpowiedzialność karna na podstawie ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997r.[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Umowę spisano w dwóch/trzech* równobrzmiących egzemplarzach, po jednym [/FONT]
[FONT=Times New Roman]dla wydającego i adoptującego (trzeci egzemplarz dla poprzedniego właściciela psa, [/FONT]
[FONT=Times New Roman]o ile nie jest nim wydający) i wszelkie złamanie umowy lub kwestie, których nie rozstrzyga umowa będą rozstrzygnięte przez sąd.[/FONT]

[FONT=Times New Roman].................................................. ...................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Podpis adoptującego Podpis wydającego[/FONT]

[FONT=Times New Roman]* niewłaściwe skreślić [/FONT]

a pytania to z naciskiem co panstwo zrobia jak pies ugryzie. Jak sie zachowaja itp.

Posted

Pytania o agresję jak najbardziej, to w przypadku Brega najważniejsze. Przy okazji podpowiem im co nieco, jak postępować z takim psem.

A umowa podobna do mojej, też chyba miałam ten wzorzec i trochę go przerobiłam. Moja tak wygląda:

[FONT=Times New Roman]Data i miejsce podpisania umowy: ..............................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]UMOWA ADOPCYJNA [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Dotyczy: Przekazania psa pod opiekę innej osobie. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Strony: [/FONT]
[FONT=Times New Roman]1.Osoba oddająca niżej opisanego psa, zwana dalej Wydającym. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]2.Osoba podejmująca się opieki nad niżej opisanym psem na niżej opisanych warunkach, zwana dalej Adoptującym. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Dane psa: ......................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]płeć: ..............................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]imię: .............................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]rasa: ..............................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]chip: ..............................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]tatuaż: ...........................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]rodowód: ......................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]wiek/data urodzenia: ....................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]maść: ............................................................................................................................................ [/FONT]
[FONT=Times New Roman]data szczepienia przeciwko wściekliźnie: ....................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Dane Wydającego: [/FONT]
[FONT=Times New Roman]imię: .............................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]nazwisko: .....................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]nr dowodu tożsamości: .................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Nr PESEL: ....................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]adres kontaktowy: ........................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]telefon kontaktowy: ......................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]e-mail: ..........................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Dane Adoptującego: [/FONT]
[FONT=Times New Roman]nazwisko: .....................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]nr dowodu tożsamości: .................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Nr PESEL: ....................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]adres kontaktowy: ........................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]telefon kontaktowy: ......................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]e-mail: ..........................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Załączone dokumenty (np. książeczka zdrowia, świadectwa szczepień, badania, itp.): [/FONT]
[FONT=Times New Roman]..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman].......................................................................................................................................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Zobowiązuję się do otoczenia psa rzetelną opieką, najlepszą, jaką będę w stanie mu zapewnić, oraz do odpowiedzialnego postępowania względem niego, w tym: [/FONT]
[FONT=Times New Roman]1. Jeśli pies ucieknie, zobowiązuję się powiadomić osobę wydającą psa, jak też podjąć wszelkie możliwe kroki zmierzające do odnalezienia go. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]2. Jeśli z jakiegokolwiek powodu zrezygnuję z posiadania psa, odwiozę go na swój koszt do osoby wydającej lub zapewnię opiekę nowego, troskliwego i odpowiedzialnego opiekuna powiadamiając jednak wcześniej o tym kroku osobę wydającą, która ma prawo do skontrolowania nowych warunków i podpisania umowy adopcyjnej z nowym opiekunem. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]3. Pod żadnym względem nie porzucę psa ani nie oddam go do schroniska. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]4. Pies będzie miał obrożę/szelki z moim telefonem i/lub adresem oraz zostanie zachipowany. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]5. Pies będzie pod opieką weterynaryjną, będzie regularnie odrobaczany, szczepiony, a w razie choroby leczony z należytą troską. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]6. Pies nie będzie trzymany na łańcuchu. W przypadku psa mieszkającego na zewnątrz (w kojcu) zobowiązuję się zapewnić mu właściwie ocieploną budę, wybieg oraz stały dostęp do wody, a także posiłek dwa razy dziennie. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]7. Wydający będzie miał możliwość sprawdzania warunków przetrzymywania psa, sposobu jego żywienia, prawidłowej socjalizacji, stanu jego zdrowia, odpowiedniej opieki weterynaryjnej, odpowiedniej ilości ruchu. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]8. Uniemożliwię psu ucieczki, polowania na inne zwierzęta, będę unikać sytuacji, w których pies może pogryźć się z innym psem (w ramach możliwości). [/FONT]
[FONT=Times New Roman]9. Nie będę kopiować psu uszu ani ogona (chyba, że względy zdrowotne będą tego bezwzględnie wymagały), ani nie będę go traktować niezgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]10. Pies nie zostanie sprzedany. Przygarniam go z potrzeby serca, a nie dla zysku. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]11. Pies nie zostanie poddany eksperymentom medycznym lub jakimkolwiek innym. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]12. Pies nie jest przeznaczony do rozrodu - zostanie poddany zabiegowi sterylizacji (suka) lub kastracji (pies). W przypadku adopcji szczenięcia zabieg powinien być przeprowadzony po osiągnięciu dojrzałości płciowej, czyli 2-3 miesiące po pierwszej cieczce u suki, a u psa w wieku około roku. Natomiast w przypadku adopcji zwierzęcia dorosłego zabieg powinien być przeprowadzony możliwie jak najszybciej po adopcji. Ponadto Adoptujący zobowiązuje się do przesłania/przekazania/przedstawienia Wydającemu zaświadczenia potwierdzającego wykonanie tego zabiegu, wystawionego przez lekarza weterynarii, który zabieg wykonał.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]13. Jeśli zdarzy mi się sytuacja, że suka została pokryta przez psa, zobowiązuję się pokryć koszty usunięcia ciąży u suki lub – w razie podjęcia takiej decyzji – uśpienia ślepego miotu. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]14. Wyrażam zgodę na kontrole poadopcyjne. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]15. W przypadku rażącego naruszenia któregoś z punktów niniejszej umowy, osoba wydająca ma prawo do natychmiastowego odebrania psa adoptującemu. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Przyjmuję do wiadomości, że w razie złego traktowania zwierzęcia grozi mi odpowiedzialność karna na podstawie ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Umowę spisano w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron. Wszelkie złamanie umowy lub kwestie, których nie rozstrzyga umowa będą rozstrzygnięte przez sąd. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Kwota darowizny, która zostanie przekazana na potrzebujące spaniele: ....................................[/FONT]
[FONT=Times New Roman].................................................. .................................................... [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Podpis adoptującego Podpis wydającego[/FONT]

Posted

O kurcze ale się akcja rozwinęła jak mnie nie było kilka dni:crazyeye::crazyeye::crazyeye:
Wizyta we wtorek jak dobrze doczytałam, czyli dziś

I jak i jak???????:modla:
Trzymam!!!!!!!!:thumbs::thumbs::thumbs:

Posted

marta0731 napisał(a):
O kurcze ale się akcja rozwinęła jak mnie nie było kilka dni:crazyeye::crazyeye::crazyeye:
Wizyta we wtorek jak dobrze doczytałam, czyli dziś

I jak i jak???????:modla:
Trzymam!!!!!!!!:thumbs::thumbs::thumbs:

Już piszę jak i proszę o ustosunkowanie się do tego. ;)

Państwo koło 30-35 lat. Pani miała dalmatyńczyka przez 14 lat, Pan miał jamnika króliczego. Rok temu dalmatyka odeszła tydzień po śmierci babci, z którą była bardzo związana. Pani od dawna jest zakochana w spanielach. Od 2,5 roku mają kota. Kot znajda, był zupełnie zdziczały. Niejednokrotnie pogryzł i podrapał Pana, dopiero po kastracji się uspokoił i jest teraz miłym domownikiem. Mieszka też u nich 16-letnia siostrzenica.

Państwo często jeżdżą do rodziców na rowerach przez las (4 km), poza tym Pan bardzo dużo czasu spędza również nad wodą łowiąc ryby (praktycznie codziennie latem). Psiak oczywiście byłby zabierany na wszelkie wyprawy.

Państwo (po przebojach z kotem) mówią, że na pewno nie oddadzą psa po jednym ugryzieniu. Rozumieją to, że Brego tułał się po świecie i nie chcieliby musieć go oddawać. Pan mówi tylko, że nie chciałby psa, który będzie się do wszystkich rzucał. Państwo nie są jakoś mega doświadczeni w wychowywaniu psów, ale mają chęci i im zależy.

Ale jest jedno ale, Państwo w tej chwili nie mają dzieci, jednak chcieliby adoptować tak za 2-3 lata. I tego najbardziej się obawiam, czy Brego zdąży się do tego czasu ucywilizować?

Kora78 wymyśliła, że może warto by było, żeby ludzie porozmawiali jeszcze z Kasiąfioną albo Faflok (jeśli oczywiście dziewczyny się zgodzą), jak u nich Brego się spisywał.

Proszę o wypowiadanie się.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania, to piszcie, mogłam zapomnieć coś napisać, bo trochę mnie teraz głowa boli i jestem rozkojarzona. :shake:

Posted

Asia & Ginger napisał(a):

Państwo (po przebojach z kotem) mówią, że na pewno nie oddadzą psa po jednym ugryzieniu. Rozumieją to, że Brego tułał się po świecie i nie chcieliby musieć go oddawać. Pan mówi tylko, że nie chciałby psa, który będzie się do wszystkich rzucał. Państwo nie są jakoś mega doświadczeni w wychowywaniu psów, ale mają chęci i im zależy.

Ale jest jedno ale, Państwo w tej chwili nie mają dzieci, jednak chcieliby adoptować tak za 2-3 lata. I tego najbardziej się obawiam, czy Brego zdąży się do tego czasu ucywilizować?

Kora78 wymyśliła, że może warto by było, żeby ludzie porozmawiali jeszcze z Kasiąfioną albo Faflok (jeśli oczywiście dziewczyny się zgodzą), jak u nich Brego się spisywał.

Asia dzięki za wizytę :):):)

Mi się od razu nasuwa pytanie, czy oni są napewno świadomi co Brego "potrafi";) i czy na pewno są zdecydowani mimo to... To że Pan od razu założył, żeby się nie rzucał na wszystkich.... Tak nie jest, ale już samo założenie jego robi obawy że się trochę lęka...???

Dzieci za 2-3 lata... Każdy zawsze może mieć nawet nie planując, albo dzieci albo nawet wnuki, to nie powinno być wyznacznikiem. Zresztą Kasiafiona jak adoptowała dziecko pisała, że Brego naprawdę ok przez te 3 dni jak był u niej wtedy. Poza tym 2-3 lata to dość długo

Rozmawiać z Kasiafioną mogą, jeśli jest taka potrzeba relacji z domu, w którym pies był. Wolałabym Kasiaionę niż Faflok...:roll:

Posted

To że Pan obawia się agresji do innych jest racjonalne. Nie chcą mieć psa który jest agresywny do obcych, który dostaje szału gdy mają gości. Brego akurat lubi gości i potrafi być tedy miły. Co do dzieci ja gwarancji bym nie dała na żadnego psa po przejściach. Trzeba po prostu zachowywać pewne zasady bezpieczeństwa i nigdy do konca nie ufać. Podoba mi się że Brego będzie wybiegany, wtedy psu głupoty do głowy nie przychodzą.
Ja bym dała państwu i Brego szanse.
Ma gdzie przyjechać w razie czego.

Posted

LILUtosi napisał(a):
To że Pan obawia się agresji do innych jest racjonalne. Nie chcą mieć psa który jest agresywny do obcych, który dostaje szału gdy mają gości.

Szału to on nigdy nie dostaje, to jednorazowe kłapnięcia
Też bym im dała szansę
O ile są naprawdę zdecydowani :)

Posted

LILUtosi napisał(a):
To że Pan obawia się agresji do innych jest racjonalne. Nie chcą mieć psa który jest agresywny do obcych, który dostaje szału gdy mają gości. Brego akurat lubi gości i potrafi być tedy miły. Co do dzieci ja gwarancji bym nie dała na żadnego psa po przejściach. Trzeba po prostu zachowywać pewne zasady bezpieczeństwa i nigdy do konca nie ufać. Podoba mi się że Brego będzie wybiegany, wtedy psu głupoty do głowy nie przychodzą.

To słuszna opinia. Tym bardziej, że nie ma innej sensownej opcji :-(. Mi się nie udało nikogo namówić. Dopytam tylko, Bregulec będzie tam sam na sam z kotem, czyli sam pan pies na włościach ? Albo to Go rozbestwi, albo uspokoi. Nie zobaczymy póki nie sprawdzimy.
To może sprawdźmy - jakby kto pytał, może - to ja za.

Posted

pewnie , ze warto sprobowac , mnie sie domek podoba. Brego musi w koncu normalnie zaczac zyc , a nie taka tulaczka od jednych do drugich.
Mimo wszystko sa tez normalni ludzie na Swiecie. Lilu, gdyby Brtego pojechal do domu , moze wzielabys do hoteliku tego czarnego z lancucha , podobnego do Portoska?

Posted

heh a ja wczoraj do 24 w pracy i dopiero nadrabiam.
Kurcze no brzmi sensownie, zwlaszzca ze ludzie nie walneli na dzien dobry zadnym tekstem w stylu 'u nas sie nei zdazy bo my go bedziemy kochac'. NAlezy pamietac, ze Brego ma swoje 'odpaly' ale na co dzien psem agresywnym to on nie jest bo przeciez toleruje i inne zwierzeta i obcych ludzi (czego np. moje suki nie lubia a NA PEWNO agresywne nie sa).
Szczerze mysle, ze Panstwo moga sobioe nie poradzic z sytuacjami gdy Brego bedzie warzcal i podgryzal ale mysle tez ze na prawde niewiele osob moze sobie z tym poradzic (nawet wsrod dogomaniakow!) takze dopoki nie sprobujemy to sie nie dowiemy.

Mam nadzieje, ze Brego sie szybko zaklimatyzuje a to, ze Panstwo anleza do aktywnych to sporzytkuje jego energie. Oczywiscie kontakt z kasiafiona wskazany ale mam nadzieje, ze dziewczyny nie przestrasza ludzi za mocno.

Posted

dzwonila dzis do mnie ta pani mowiac, ze nadal sa zainteresowani
wstepnie mam tez transport z katowic do wrocka z xmartix, ktora w te niedziele bedzie wiozla z wrocka psy do krakowa i wracala przez katowice do dmu, wiec moze Bregulca odebrac i podwiezc, bardzo tanio lub za darmo, bo jechaloby w sumie jakies 5 psow na calej trasie :) psiowóz

Asia mi mowila,ze moze w jakies tam dni odebrac brego z wrocka i zawiezc do panstwa, bo oni niezmotoryzowani.

adoptowane dziecko bedzie w wieku max wczesnoszkolnym, wiec male... ale nie niemowle.

kizi, straszenia to ja sie obawiam przez inna osobe, dlatego tel do kasiafiony lub faflok lepiej.