Bogna Posted August 15, 2006 Share Posted August 15, 2006 Jakich smyczy używacie?Które według was są najlepsze i najwytrzymalsze? Wezyr miał skórzaną i bardzo ją sobie chwaliłam ,bo jest lekka i wytrzymała . Niestety karabińczyk odczepił sie od smyczy i muszę kupić nową, zastananawiam się czy nie kupić np: parcianej ale nie wiem czy zda egzamin przy silnym psie i czy nie poparzy mi rąk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybc!a Posted August 15, 2006 Share Posted August 15, 2006 Moja ma kilka- zaznaczyła opcję skórzana, chociaż to nie jest prawdziwa skóra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonix Posted August 16, 2006 Share Posted August 16, 2006 Miała kilka, ale najbardziej chwalę sobie taśmową. Skórzana- nie podatna na gryzienie, czarnieje, czasem farbuje. Indiańskie wzorki- jak pies pociągnie okropnie boli dłoń :/ Taśmowa-lekka, łatwo się czyści, super. Niestety do naszej do karabińczyka dostał się piasek i zamknął się na amen :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asta Posted August 17, 2006 Share Posted August 17, 2006 Oczywiście uzywam Flexi (czyli tak zwana automatyczna zrobiona z taśmy). Skórzaną raz mój pies zerwał, jak był szczeniakiem, miał jakieś 3 miesiące :lol: Mam także taką jakby ze sznura zrobioną, tej to nic nie przerwie :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonika Posted August 17, 2006 Share Posted August 17, 2006 Teraz uzywam tasmowa w łapki i automatyczna flexi(ta pierwsza duuuzo czesciej) Mialam tez ze skory i rowniez mi sie podobala, byla lekka, wytrzymala... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gabryska Posted August 18, 2006 Share Posted August 18, 2006 Mój Apis ma skorzana, parciana i automatyczna :p zaznaczylam automatyczna bo na niej chodzi najczesciej :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shangri_la Posted August 18, 2006 Share Posted August 18, 2006 my uzywamy tasmowej z dwoma karabinczykami- przepinanej- super mam ja od kiedy mam Birke (prawie 3 lata) i jeszcze nic sie nie poprula a dalam za nia chyba 19 zeta, no i flexi jeszcze mamy pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia&smyk Posted August 18, 2006 Share Posted August 18, 2006 Ja najcześciej uzywam automatycznej. Mam ją od samego początku posiadania Smyka (ponad rok), ale wykorzystywac ja zaczęłam właściwie niedawno, bo wczesniej moj pies był za dziki na taka smycz. :evil_lol: Teraz jest juz troche bardziej opanowany i jak na razie jest super. Szczegolnie podoba mi sie rączka do trzymania, bo wczesniej kiedy uzywalam smyczy parcianych nieraz sobie poparzyłam rece. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nathaniel Posted August 18, 2006 Share Posted August 18, 2006 Chodzi na starej wysłużonej smyczy parcianej, która nie obeciera (jakaś dziwna czy cuś ... ) . Mieliśmy Flexi dla psów do 15 kg, poszła się dyndać, nie lubię tego typu smyczy. Jakaś awersja czy cuś. ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piesik Posted August 19, 2006 Share Posted August 19, 2006 Wczoraj Ares dostał smycz automatyczną i będziemy testować. Na razie wydaje mi się OK, ale jest problem gdy za bardzo wyrwie do przodu. W każdym razie mniej ciągnie na automatycznej, gdy coś sobie wyniucha w trawie. Wcześniej chodził na parcianej i ona będzie "do miasta". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aten@ Posted August 19, 2006 Share Posted August 19, 2006 flexi giant i parciana regulowana, szyta z podwójnej taśmy (taśma 3cm z naszytą na nią taśmą 2,5cm - dzięki temu bardzo gruba i bardzo wytrzymała). W zasadzie najczęściej używamy flexi, ale jak idę do miasta z psem lub do weta to biorę parcianą. Idąc na długi spacer biorę również parcianą, bo mogę sobie ja zawiesić na szyji, gdy pies jest puszczony luzem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasia124 Posted August 19, 2006 Share Posted August 19, 2006 a ja mam kilka smyczy kazda na inna okazje :)) na spacery zwykle mam taka chyba parciana z dwoma karabinczykami do regulacji, mialam tez automatyczna ale jeden zryw Figi i smycz juz dawno lezy na smietniku.... na wyjscia odswietne mam smycz lancuszkowa, a na spacery z moja mama Figa ma smycz taka krotka skorzana ale najlepsza jest ta zwykla czarna z dwoma karabinczykami, wytrzymala, mozna uprac, regulowac dlugosc linki takze same plusy! :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viz Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 Moje psiaki maja smycze i obroze parciane, komplet w lapki (male zboczenie :lol:) ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creatrix Posted August 23, 2006 Share Posted August 23, 2006 Edo chodzi na smyszy automatycznej, bo wtedy trochę mniej nas wciąga w krzaki... zaznaczam słowo trochę:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anka9 Posted August 24, 2006 Share Posted August 24, 2006 Ze sznura.Mam Labradora więc smycz musi być trwała a Saba mało też nie waży.:shake: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paula_i_indra Posted August 26, 2006 Share Posted August 26, 2006 moja indra ma 2 parciane(zielona przedłużana i czerwona, rótka w czarne łapki) i wydłużaną Flexi 3-5 classic, bo to Labradorka i łatwiej ją utrzymać na tej smyczy. Ale najlepiej jest na automatycznej, więc taką zaznaczyłam. ( a mam tyle smyczy bo mam manie na tym punkcie, a obroży ma chyba z 5) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kati Posted August 31, 2006 Share Posted August 31, 2006 parciana szyta, taka jest dla mnie najlepsza, skorzane latwiej sie zrywaja, a flexi sa calkiem do niczego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pastela Posted September 2, 2006 Share Posted September 2, 2006 ja mam wszystkie rodzaje, teraz złączyłam dwie parciane /Flexi rozpadła się po 10 mieś użytkowania/ bo wolę mieć dłuższą smycz, a taka przedłużana z karabińczykami porwała się ostatnio /chyba była za cieńka/. moje ONki chodzą na końskich uwiązach :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Błyskotka Posted September 7, 2006 Share Posted September 7, 2006 Parciane szelki :cool3: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shafireq Posted September 9, 2006 Share Posted September 9, 2006 My mamy parcianą smycz, bo się łudzę, że dłużej wytrzyma... w drodze do zoologicznego poprzednia smycz została przegryziona podczas szarpania... ;) mamy też parciane szelki, ale niestety już są troszkę nadgryzione, bo nie chciało mi się ich sciągnąć suni w domu i się troszkę z nimi rozprawiła... :angryy: mam nauczkę na przyszłość.. ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goldek Posted July 5, 2007 Share Posted July 5, 2007 Ja mam dwie. 10-metrową linkę ze sznura i 2- albo jednometrową (nie wiem dokładnie) na różne okazje.Kiedy nie planuje dłuuuugiego spaceru. No i mam jeszcze ringówkę, na wystawy:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DuDziaczek Posted September 22, 2007 Share Posted September 22, 2007 a my mamy pryepinana tasmowke i kochana flexi :loveu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cana Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 Cana ma smycz skórzaną, automat też ma i linkę na kilka metrów - co bym miała ją pod kontrolą, he, he, he, dodatkowo ma jeszcze pejcz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jolai alf Posted September 27, 2007 Share Posted September 27, 2007 My mamy kilka smyczy mamy oczywiście Flexi i to z taśmą bo linka kiedyś przecięłam sobie palec jak mój pies mnie pociągnął a ja złapałam za linkę mamy parciane Rogz i Lupine:painting: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cambel&Megi Posted September 27, 2007 Share Posted September 27, 2007 Flexi, i dwie parciane :razz: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts