Jump to content
Dogomania

SKANDAL!!! Łatanie dziury budżetowej kosztem OPP- 1% dla Skarbu Państwa.

Recommended Posts

• Replies 473
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='agata-air']Te org. w przypadku, których wykreślenie z listy było pomyłką lub te org., które miały nieznaczne opóźnienie i uzasadniły problem odwołując się.

na stronie MPiPS klik
wczoraj w aktualnościach pojawił się komunikat o treści:

Komunikat w sprawie wykazu OPP uprawnionych do otrzymania 1% podatku

Obowiązek składania sprawozdań finansowych i merytorycznych do ministra właściwego do spraw zabezpieczenia społecznego istnieje już od 2004 r.
Natomiast, w związku z ustawą z dnia 22 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2010 r., Nr 28, poz.146), po raz pierwszy niezłożenie tych sprawozdań wiąże się z nieumieszczeniem organizacji pożytku publicznego na wykazie uprawnionych od uzyskania 1% podatku.
Jednakże, zważywszy na fakt, że powiązanie wypełniania obowiązku sprawozdawczego z możliwością uzyskania 1% podatku obowiązuje od 1 września 2010 r., Ministerstwo w roku bieżącym, w drodze wyjątku, zamieści w wykazie organizacji uprawnionych od uzyskania 1% podatku te organizacje, które złożyły sprawozdania nie później niż do dnia 15 grudnia 2010 r., a więc do dnia, w którym zgodnie z ustawą wykaz miał zostać sporządzony. Tym samym w wykazie nie znajdą się organizacje, które w ogóle nie złożyły sprawozdań ani ich nie opublikowały na stronie internetowej MPiPS.

pozostaje jeszcze pytanie co z tymi organizacjami które złózyły sprawozdanie po 15 grudnia jak dowiedziały się, że nie ma ich na liście.

Posted

"Lekka" dezinformacja się zrobiła. Tu jest trochę info też, mają to sprawdzać na bieżąco:
http://wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/614657.html

Od redakcji ngo.pl: z informacji uzyskanych w Departamencie Pożytku Publicznego wynika, że decyzja ta oznacza, iż w wykazie znajdą się także te organizacje, które do 15 grudnia 2010 r. zamieściły w bazie Departamentu Pożytku Publicznego swoje sprawozdania jedynie w wersji elektronicznej (i nie wysłały wersji papierowej). Na razie nie muszą one dosyłać papierowych sprawozdań. Jeśli zajdzie taka potrzeba - DPP będzie się zwracał do nich bezpośrednio.

Posted

jaanna019 napisał(a):
A co z tymi co jedno sprawozdanie złożyły w terminie a drugie po 15stym?

Co masz na myśli, pisząc jedno i drugie? Elektroniczne i papierowe? No piszą, że jeśli złożyły tylko elektroniczne przed 15 grudnia, to tez jest OK. Jeśli tylko papierowe to chyba też OK. Ale nie gwarantuję, bo już się powoli gubię w tym. :P

Posted

[quote name='jaanna019']Chodzi mi o to, że finansowe złożone w terminie a merytoryczne po 15stym grudnia.

No to się traktuje najprawdopodobniej jako nie złożone, skoro jest obowiązek składania ich łącznie. Art 27a ustawy o pożytku mówi, że traci się prawo do 1% jeśli nie złoży się sprawozdania merytorycznego oraz finansowego.

Posted

NAjciekawsze jest to. że KRSy przesyłały sprawozdania złożone "błędnie" do sądu, do Departamentu Pożytku . Mam informacje że tak sie stało w przypadku SOS dla Zwierząt.Poinformowali mnie w piatek 07.01 ze dostali nasze papierowe sprawozdanie w sierpniu - bo KRS przesłał!
Co ciekawe sąd w Katowicach ciagle posługuje sie naszym starym dąbrowskim adresem, mimo tego ze nam ten adres zmienił w lutym..... Kręćka mozna dostać.
Czekamy do 15 go....

Posted

A ja dziś na tvp3 usłyszałam, że " od tego roku jeszcze łatwiej jest przekazać 1% na zaufaną organizację", usłyszałam jeszcze reklamę 2 śląskich organizacji, paranoja, słowem nie pisnęli, że setki organizacji sa w czarnej d&pie :roll:

Posted

"APEL - prosze o rozesłanie!!!
http://www.dogomania.pl/threads/1903...my-z-nosówką!
W zwiazku z wzmożeniem działań mających na celu ucywilizowanie sytuacji w sosnowieckim schrosnisku, ropoczęliśmy wykonywanie sekcji zwłok psów poddawanych eutanazji lub tych, które padły - w celu ustalenia przyczyn uśpienia lub powodów padnięcia .
Sekcje wykonuje PZHW. Zawiozłam 5 psów i 1 kota na początek.
Apeluję o pomoc w finansowaniu kolejnych sekcji zwłok - badając zmarłe pomożemy żywym!!!
Proszę rozesłanie i pomoc. TO BARDZO WAŻNE

Wpłaty z dopiskiem Sosnowiec prosze kierować na konto:
FUNDACJA S.O.S. dla ZWIERZĄT
41-508 Chorzów - Maciejkowice
ul. Antoniów 1

Numer konta bankowego: 93 1560 0013 2367 0569 2079 0001
"

Posted

maciaszek napisał(a):
Mamy, czyli Fundacja S.O.S. dla Zwierząt z Chorzowa :).

a gdzie to sprwdzic?
bo ja szukam kilku organizaji ale wychodzi mi ze tam gdzie ja szukam to was nie ma
wiec pewnie coś zle szukam :oops:

edit a zalaczniki ze strony ministerstwa mi sie nie otwieraja :mad: