Jump to content
Dogomania

SKANDAL!!! Łatanie dziury budżetowej kosztem OPP- 1% dla Skarbu Państwa.

Recommended Posts

Posted

Amikat, w Wy macie z powrotem 1% ?

Biafry i Korabiewic strasznie szkoda. Sterylki w Korabiewicach by sie przydaly w duzych ilosciach, pewnie tak jak wszedzie.

Ehhh, beznadzieja, leje caly tydzien, nie da sie do schroniska czesciej zajrzec, dzisiaj byly wolontariuszki w schronisku, to wrócily przemoczone do suchej nitki. I jakas plaga z wyrzucaniem suczek ze szczeniakami i samych szczeniat, pewnie prezenty swiateczne sie znudzily. Pytanie : skad wziac kase na te wszystkie szczepienia, sterylki, jak ludzie w PL lubia sie bawic w hodoffcow...

• Replies 473
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kahoona napisał(a):
Ciężko będzie w Korabiewicach.
Tam nigdy nie składano żadnych sprawozdań. To nie kwestia opóźnienia tylko praktyki.
Obawiam się, że stracili 1% bezpowrotnie.

wiesz, Akogo złożyła w grudniu sprawozdanie za 7 lat , więc chyba jednak będą się musieli jakoś wyuczyć..

Posted

Nie stracą bezpowrotnie. Musża złożyć jak my wszyscy w terminie do 15.07.2011.

Ja uważam ze należy jeszcze powalczyć. Umówiłabym sie na wizyte w ministerstwie, podpisała zbiorową petycję. Tu chodzi o tak ważny interes społeczny ze trzeba walczyc. Kto sie zajmie tymi psami?

Posted

sosnowieckie schronisko napisał(a):
O matko, to Biafra to ma ostatnimi czasy przegwizdane :shake::shake::shake:

Świete słowa...
Zastanawiam się tylko, dlaczego Pan Minister tak mnie "wyróżnił" :placz:
Może moje pismo było za łagodne...napisałam głównie jak bardzo żałuję i że sytuacja nie powtórzy się w przyszłości.
Może trzeba było z większymi pretensjami :roll:

Na razie odpowiedzi żadnej nie mam, chyba coś mi powinien odpisać ...

Posted

Dobrze Odi powiedziala, ze to slabe Panstwo, albo wprowadza sie nowe rozporzadzenia ktore sa swiete i musza respektowac je wszyscy i wszyscy zostaja ukarani albo wszystkich dopuszcza sie do otrzymania jednego procentu. NA JAKIEJ PODSTAWIE PRAWNEJ Z PRZYWILEJU SKORZYSTALA TYLKO CZESC. Zdaniem Odi powinnismy skierowac pismo do ministra sprawiedliwosci.

Posted

Moim zdaniem trzeba by:
1. Skrzyknąć te organizacje które nie weszły na listę
2. Umówić sie do minister Fedak MPiPS,
3. Zlecić opinię prawną duzej kancelarii prawnej (moze opadatkoać sie jednorazowo na ten cel),
4. Wykazać że podmioty nie są traktowane jednakwo w świelte prawa (KRS y w róznych miastach przesyłały w innych nie),
5. Prosić Rzecznika Praw Obywatelskich o pomoc - niejasne przepisy doprowadzą do tego że wiele organizacji a przedewszystkim ich podopiecznych , beneficjentów - pozostanie bez mozliwości przetrwania .
6. Niezaleznie od tych działań - uwazam ze organizacje które "wyleciały" poza nawias powinny dogadać sie z organizacją która ma mozliwosć otrzymania 1 % i zbierać np z dopiskiem Animals, Biafra.

Posted

[quote name='amikat']Nie stracą bezpowrotnie. Musża złożyć jak my wszyscy w terminie do 15.07.2011.

Ja uważam ze należy jeszcze powalczyć. Umówiłabym sie na wizyte w ministerstwie, podpisała zbiorową petycję. Tu chodzi o tak ważny interes społeczny ze trzeba walczyc. Kto sie zajmie tymi psami?

15 dni od zatwierdzenia sprawozdania finansowego. Jak je zatwierdzi 31.03 to ma czas do 15.04 aby było w terminie.
A takich co poskładali hurtowo za kilka lat też była ładna grupa, nie tylko Akogo przepisy zmobilizowały do pokazania co robią z pieniędzmi ...

Posted

Tweety napisał(a):
15 dni od zatwierdzenia sprawozdania finansowego. Jak je zatwierdzi 31.03 to ma czas do 15.04 aby było w terminie.
A takich co poskładali hurtowo za kilka lat też była ładna grupa, nie tylko Akogo przepisy zmobilizowały do pokazania co robią z pieniędzmi ...

wiem wiem. Termin 15.07 jest nieprzekraczalnym i ostatecznym jeżeli ktoś zatwierdził sprawozdanie np 30.06.

Posted

Rozmawiałam przed chwilą z Departamentem Pożytku Publicznego.
Twierdzą, że z 2500 zawieszonych organizacji przywrócili tylko 1000.
Na listę dostały sie tylko te organizacje , które złożyly sprawozdanie PRZED 15 grudnia

Ci co złozyli odwołanie po 15 grudnia nie zostali dopisani...

Trochę mi to nie pasuje :roll:

Posted

skopiowalam z strony ngo:
Pojawiają się pytania: po co Ministerstwo Pracy nastraszyło najpierw organizacje usunięciem z listy OPP, a potem wycofało się z tego? Na jakiej podstawie najpierw wydano listę uboższą o 2500 podmiotów, a potem przywrócono niemal 2000? Czy w międzyczasie zmieniły się przepisy? Na jakiej podstawie Minister mógł uznać, że organizacje, które nie złożyły sprawozdań w terminie, a złożyły je dopiero np. w grudniu jednak mogą znaleźć się na liście? Czy na pewno prawo pozwala na takie swobodne interpretowanie dość precyzyjnego jednak zapisu? Dlaczego Ministerstwo Pracy wcześniej nie przeanalizowało konsekwencji swoich działań? Dlaczego i pod czyim naporem się ugięło?

Posted

[quote name='Ada-jeje']skopiowalam z strony ngo:
Pojawiają się pytania: po co Ministerstwo Pracy nastraszyło najpierw organizacje usunięciem z listy OPP, a potem wycofało się z tego? Na jakiej podstawie najpierw wydano listę uboższą o 2500 podmiotów, a potem przywrócono niemal 2000? Czy w międzyczasie zmieniły się przepisy? Na jakiej podstawie Minister mógł uznać, że organizacje, które nie złożyły sprawozdań w terminie, a złożyły je dopiero np. w grudniu jednak mogą znaleźć się na liście? Czy na pewno prawo pozwala na takie swobodne interpretowanie dość precyzyjnego jednak zapisu? Dlaczego Ministerstwo Pracy wcześniej nie przeanalizowało konsekwencji swoich działań? Dlaczego i pod czyim naporem się ugięło?

Myślę, że organizacje masowo piszące pisma i prawnicy uświadomili urzędasom prostą prawdę - będzie dym!
Zastrzeżenia dotyczyły wielu punktów, a każda organizacja czegos sie tam doszukała.
Media jakoś dziwnie nie robiły zamieszania, ale to akurat ekonomicznie uzasadnione (fundacja Polsat, fundacja TVN).

Lepiej występować jako łaskawca i dobroczyńca niż niefachowy urzędnik. Wiele spraw oparłoby się o sąd. Nie mogli sobie na to pozwolić. Po prostu.

Posted

Jeszcze to:
Inna sprawą jest, że zespół prawny Rady Działalności Pożytku Publicznego podczas prac nad Ustawą o pożytku zaproponował poprawkę, która zobowiązała Ministra do wydania wzoru sprawozdania – w tym z wydatkowania 1%. Minęło 10 miesięcy – wzoru nie ma, a okres sprawozdawczy zakończony.
Niestety całe zamieszanie z 1% w tym roku, podobnie jak wcześniej zezwolenie na przekazywanie 1% na rzecz konkretnych osób indywidualnych – pokazuje niesamowitą słabość urzędników. Pod naciskiem emocjonalnych argumentów są w stanie przeinterpretować prawo w taki sposób, że można być zarówno za, jak i przeciw. Takie działanie może i przynosi pożytek na krótką metę. Jednak w dłuższej perspektywie zupełnie podważa zaufanie do państwa prawa, ukazując je jako słabe i nawet w słusznej sprawie łamiące się pod naporem polskiego „jakoś to będzie”.

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Jeszcze to:
Inna sprawą jest, że zespół prawny Rady Działalności Pożytku Publicznego podczas prac nad Ustawą o pożytku zaproponował poprawkę, która zobowiązała Ministra do wydania wzoru sprawozdania – w tym z wydatkowania 1%. Minęło 10 miesięcy – wzoru nie ma, a okres sprawozdawczy zakończony.
Niestety całe zamieszanie z 1% w tym roku, podobnie jak wcześniej zezwolenie na przekazywanie 1% na rzecz konkretnych osób indywidualnych – pokazuje niesamowitą słabość urzędników. Pod naciskiem emocjonalnych argumentów są w stanie przeinterpretować prawo w taki sposób, że można być zarówno za, jak i przeciw. Takie działanie może i przynosi pożytek na krótką metę. Jednak w dłuższej perspektywie zupełnie podważa zaufanie do państwa prawa, ukazując je jako słabe i nawet w słusznej sprawie łamiące się pod naporem polskiego „jakoś to będzie”.

Masz Ada całkowitą rację. To wszystko są cechy słabego państwa (pierwszeństwo dla Odi). Brak konsekwencji w działaniu państwa, brak szacunku do ludzi, brak przestrzegania prawa, relatywizowanie prawa, nieszanowanie praw logiki. Raz mamy robić dym, bo coś tam, innym razem robimy dym bo urzędnicy nie przestrzegają praw np. zwierząt, sędziowie słabo karzą za znęcanie, prokuratorzy umarzają postępowania. A ten przypadek to czym jest ?
W gównolandii możemy dymem straszyć i niczym innym innym. Siwy dym charakteryzuje gównolandię znakomicie. Widać w geny niektórym wlazło i to jest katastrofa.
A straszenie sądem - trochę powagi - trzeba mieć podstawy. Po drugie są dowody na to, że urzędnicy się tego boją. I proszę nie mieszać polytyków z urzędnikami, oni są niezatapialni. To stoi już w elementarzu małego mieszkańca tego kraju.
A właśnie teraz po podjętej takiej niesprawiedliwej i głupiej, ośmieszającej państwo decyzji trzeba by się im do d... dobrać. Co stało na przeszkodzie dla wycofania się z jakichkolwiek sankcji za ub. rok. Głupota i brak wyobraźni. Propagandowo dla tego rządu (innego także) lepsze było by moratorium dla wszystkich - bo to choć ma jakieś cienkie, ale objawy sprawiedliwego rozsądzenia. A tak jest jak właśnie w gównolandii.

Posted

Wlasnie z Odi rozmawialysmy o tym wczoraj, od niej sie to dowiedzialam, dzis znalazlam to na stronie ngo. Z ngo, otrzymalam maila 23 grudnia, z powiadomieniem ze nie ma naszego sprawozdania. Dzis jak do tej pory udalo mi sie dodzwonic tylko do sekretariatu DPP, i dowiedzialam sie ze to radcy prawni w DPP ustanowili poprawke: kto do 15 grudnia przeslal sprawozdanie w wersji papierowej ten wchodzi na liste, tylko ze ustanowili to 28 grudnia z data wsteczna na 15 grudnia. Do urzedasa ktory ma moje sprawozdanie nie moge sie dodzwonic, nie odbiera telefonu, ale jest w pracy, to info tez otrzymalam w sekretariacie.
Chce mi sie do rygi, czytajac to wszystko, nie ma juz sily na walke. :shake:

Posted

Ada-jeje. O tym ze nie ma Was na liście wiesz przecież odemnie. Rozmawiałysmy wtedy i dzisiaj.
Trzeba dzonić do Kancelarii. One CI podadzą tel do człowieka któr ma Twoje papiery

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Wlasnie z Odi rozmawialysmy o tym wczoraj, od niej sie to dowiedzialam, dzis znalazlam to na stronie ngo. Z ngo, otrzymalam maila 23 grudnia, z powiadomieniem ze nie ma naszego sprawozdania. Dzis jak do tej pory udalo mi sie dodzwonic tylko do sekretariatu DPP, i dowiedzialam sie ze to radcy prawni w DPP ustanowili poprawke: kto do 15 grudnia przeslal sprawozdanie w wersji papierowej ten wchodzi na liste, tylko ze ustanowili to 28 grudnia z data wsteczna na 15 grudnia. Do urzedasa ktory ma moje sprawozdanie nie moge sie dodzwonic, nie odbiera telefonu, ale jest w pracy, to info tez otrzymalam w sekretariacie.
Chce mi sie do rygi, czytajac to wszystko, nie ma juz sily na walke. :shake:

Jola, czy Ty staciłaś 1%????

Posted

Tylko ze ten urzedas do ktorego trafily moje dokumenty chodzi po korytarzu i byl widziany, ale pod telefonem go nie ma. :shake::angryy: Dzieki Amikat i Odi, bo to tylko dzieki wam chce mi sie jeszcze dzialac.
Od rana nareszcie udalo sie dodzwonic Biafrze tez, czekamy na telefony zwrotne.

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Tylko ze ten urzedas do ktorego trafily moje dokumenty chodzi po korytarzu i byl widziany, ale pod telefonem go nie ma. :shake::angryy: Dzieki Amikat i Odi, bo to tylko dzieki wam chce mi sie jeszcze dzialac.
Od rana nareszcie udalo sie dodzwonic Biafrze tez, czekamy na telefony zwrotne.

Jola, trzymam kciuki i za Ciebie i za Biafrę. To niesprawiedliwe.

Posted

Ja trzymam kciuki za wszystkie pozostale organizacje, ktore utracily 1 %, to niesprawiedliwe, wiem !!!!! Tak jak Panstwo dzieli sie na PiSowcow i POwcow, tak chca teraz podzielic organizacje charytatywne, lepsze i gorsze.

Posted

amikat napisał(a):
Tak - Joli i Pro Animals nie ma na liście. KRS Kraków nie posłał dokumentów do ministerstwa

a co ma do tego KRS? sprawozdanie ma przesłać organizacja (chyba, że mówimy o innych dokumentach)

Posted

Tweety napisał(a):
a co ma do tego KRS? sprawozdanie ma przesłać organizacja (chyba, że mówimy o innych dokumentach)

A to ma ze wiele org. z niewiedzy zlozylo sprawozdanie jak co roku do KRS, a sady wiedzac o tym ze to blad przeslaly sprawozdania do DPP, ale nie sad w Krk. Tam tak samo niedouczeni jak i my.

Posted

Ada-jeje napisał(a):
A to ma ze wiele org. z niewiedzy zlozylo sprawozdanie jak co roku do KRS, a sady wiedzac o tym ze to blad przeslaly sprawozdania do DPP, ale nie sad w Krk. Tam tak samo niedouczeni jak i my.

ale to raczej ich dobra wola niż obowiązek. Przecież ktos mógł złożyć do KRS (to, że nie ma obowiązku nie znaczy że nie można) i wysłać też do ministerstwa. Skąd w KRS-ie mieli to wiedzieć? Abstrahując od wyrzucania budżetowych pieniędzy na pocztę (2500 organizacji x 4,50 zł).
Taki urząd skarbowy czy zus ma w głębokim poważaniu moją niewiedzę jako przedsiębiorcy i jak się nie przypilnuję to dowala równo z prawej czy lewej strony i mogę tupać nogą do upadu