Glutofia Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 kuba123 napisał(a):Halo halo to nie ten wątek a ty co? moderatorem zostałaś? i co że nie ten chcę wiedzieć. Potraktuj to jak przerwę na reklamę. Tamtego wątku nie widziałam wcześniej Quote
kuba123 Posted December 29, 2010 Author Posted December 29, 2010 reklam mamy pod dostatkiem ja zakładałam wątek w określonym celu i pilnuję żeby sie nie rozmył jak większość na dogo Quote
Pies Wolny Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 kuba123 napisał(a):Psie Wolny to nie jest nieważne, ale został podany wątek, na którym toczy się na ten temat rozmowa dobrze byłoby, by wątek dotyczący skandalu nie rozmywał się Kuba, a o jakim skandalu piszesz ? Quote
sosiczka Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Potem ludzie się będą przekopywać 20 stron, żeby poczytać konkrety, jak będe chciała sobie poczytać o kotku to wejdę na jego wątek, jak będę chciała posłuchać plucia jadem to włączę TV na obrady sejmu, to jest wątek o 1%, \ i ja mam prawo jako user wejść i poczytać o 1% nie przekopując się 20 stron przez niezwiązane z tematem dyskusje. Quote
Marinka Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 [quote name='ostatniaszansa']JAK SIE CZUJE TO BIEDACTWO:(:(:(??? http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/zatrzymano-autora-szokujacego-filmu-z-kotem,1,4093619,region-wiadomosc.html /Agnieszka Obejrzyjcie ten film ze schroniska (niestety trzeba przeczekać reklamę): http://www.tvn24.pl/-1,1687795,0,1,maltretowany-kot-byl-tragicznie-przerazony,wiadomosc.html Quote
ANETTTA Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 [quote name='Asior']kotek już w Krakowskim schronisku ;) u Was w schronisku a jak psy zabrane razem z kotem ... http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6231 podpisz petycje dot tego filmiku Quote
naratunekdzieciom Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 Witam naszą fundację tj. "Na ratunek dzieciom Zagłębia Miedziowego" również wycięto. Dziś wysłaliśmy odwołanie, wcześniej zasięgnowszy opini Kancelarii Prawnej. Wskazano nam na dwie sprawy. [FONT=Calibri][FONT=Calibri]1.[/FONT] [/FONT][FONT=Times New Roman]Zgodnie z zapisem zawartym w nowelizacji przedmiotowej ustawy art. 27 a, wchodzi w życie z dniem 1 września 2010 r. W związku z tym stosowanie sankcji wobec OPP jest łamaniem podstawowej zasady prawnej lex retro non agit, wyrażająca zasadę nie działania prawa wstecz. Co więcej zgodnie z przyjętymi przez Rzeczpospolitą zasadami prawa „ustawy nie skazują za to co zdarzyło się w przeszłości, lecz tworzą zasady do przestrzegania na przyszłość” [/FONT] [FONT=Times New Roman]2. [FONT=Times New Roman]MPiPS nie dopełniło ciążącego na nim obowiązku ustawowego, gdyż zgodnie z treścią art. 33a ust. 1 Ustawy z dnia 22 stycznia 2010 r., o zmianie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 28 poz. 146) Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego: w przypadku naruszenia obowiązków, o których mowa w art. 23, w szczególności niezłożenia lub nieopublikowania w terminie sprawozdania finansowego lub merytorycznego, lub złożenia sprawozdań niekompletnych, lub budzących wątpliwości co do prawidłowości działalności organizacji pożytku publicznego, wzywa organizację pożytku publicznego do zaniechania naruszeń oraz przedstawienia niezbędnych wyjaśnień w terminie 30 dni.[/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][/FONT]Tak więc jeśli odwołanie nie zostanie pozytywnie rozpatrzone, a nie sądzę, to myślę, że sprawa ma szansę oprzeć się za pośrednictwem Rzecznika Praw Obywatelskich o Trybunał Konstytucyjny[/FONT] Quote
Asior Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 tyle, że chyba ta petyja nie bardzo jest sformułowana.. jakiej kary dla 3-letniego dziecka żąda autor petycji, bo nie wiem :roll: Quote
Guest Elżbieta481 Posted December 31, 2010 Posted December 31, 2010 Również nie wiem jaka ma być kara dla trzylatka..Kara winna być dla 15-latka dla rodziców za brak nadzoru,a nie dla małego dziecka. Ela Quote
alina71 Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 Zapisuje sobie wątek bo dowiedziałam się dziś o tej sprawie w naszym schronisku i też mi spadła szczęka. Quote
ANETTTA Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 [quote name='naratunekdzieciom']Witam naszą fundację tj. "Na ratunek dzieciom Zagłębia Miedziowego" również wycięto. Dziś wysłaliśmy odwołanie, wcześniej zasięgnowszy opini Kancelarii Prawnej. Wskazano nam na dwie sprawy. [FONT=Calibri][FONT=Calibri]1.[/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman]Zgodnie z zapisem zawartym w nowelizacji przedmiotowej ustawy art. 27 a, wchodzi w życie z dniem 1 września 2010 r. W związku z tym stosowanie sankcji wobec OPP jest łamaniem podstawowej zasady prawnej lex retro non agit, wyrażająca zasadę nie działania prawa wstecz. Co więcej zgodnie z przyjętymi przez Rzeczpospolitą zasadami prawa „ustawy nie skazują za to co zdarzyło się w przeszłości, lecz tworzą zasady do przestrzegania na przyszłość” [/FONT] [FONT=Times New Roman]2. [FONT=Times New Roman]MPiPS nie dopełniło ciążącego na nim obowiązku ustawowego, gdyż zgodnie z treścią art. 33a ust. 1 Ustawy z dnia 22 stycznia 2010 r., o zmianie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 28 poz. 146) Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego: w przypadku naruszenia obowiązków, o których mowa w art. 23, w szczególności niezłożenia lub nieopublikowania w terminie sprawozdania finansowego lub merytorycznego, lub złożenia sprawozdań niekompletnych, lub budzących wątpliwości co do prawidłowości działalności organizacji pożytku publicznego, wzywa organizację pożytku publicznego do zaniechania naruszeń oraz przedstawienia niezbędnych wyjaśnień w terminie 30 dni.[/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman]Tak więc jeśli odwołanie nie zostanie pozytywnie rozpatrzone, a nie sądzę, to myślę, że sprawa ma szansę oprzeć się za pośrednictwem Rzecznika Praw Obywatelskich o Trybunał Konstytucyjny[/FONT] to jest ważne !!! Quote
Isadora7 Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 [quote name='Isadora7']Cytuję z forum Fundacji EMIR... ____________________________________ Zgodnie z treścią art. 33a ust. 1 ustawy z dnia 22 stycznia 2010roku o zmianie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 28 poz. 146) : „Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego: 1) w przypadku naruszenia obowiązków, o których mowa w art. 23, w szczególności niezłożenia lub nieopublikowania w terminie sprawozdania finansowego lub merytorycznego, lub złożenia sprawozdań niekompletnych, lub budzących wątpliwości co do prawidłowości działalności organizacji pożytku publicznego, wzywa organizację pożytku publicznego do zaniechania naruszeń oraz przedstawienia niezbędnych wyjaśnień; Ust. 2 art. 33a powołanej ustawy, stanowi natomiast, iż: „w przypadku niezastosowania się organizacji do wezwania w terminie 30 dni od jego otrzymania, występuje do sądu rejestrowego o wykreślenie informacji, o której mowa w art. 22 ust. 2, lub organizacji, o której mowa w art. 22 ust. 3.” Nadto – do podjęcia takich działań – zobowiązuje w/w instytucje, nie tylko wskazana powyżej ustawa, ale również Regulamin Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, Rozdział 5, § 14 ust. 2 i 3, a także § ust 1. Z uzyskanych informacji nie tylko fundacja EMIR, ale żadna z odrzuconych organizacji nie otrzymała żadnego pisma – wezwania, do jakiego obliguje ministerstwo zapis w/w ustawy. Zatem ministerstwo nie przestrzega własnych przepisów i urzędnicy złamali prawo! Ględzenie gazety, której nazwy nie wymienię albowiem nomina sunt odiosa - o nieprzejrzystości organizacji jest nadużyciem. (przyp. moje http://www.rp.pl/artykul/56702,582434-1-proc--dla-przejrzystych-organizacji.html) KAŻDA Z ORGANIZACJI (zgodnie z ustawą o fundacjach i stowarzyszeniach) SKŁADA COROCZNIE DO 31 MARCA bilans, rachunek wyników, rachunek kosztów, sprawozdanie merytoryczne oraz protokoły posiedzeń Rady lub innego organu nadzorującego. SKANDAL, SKANDAL, SKANDAL i grabież dokonywana na najsłabszych. Panowie i damy zza ministerialnych biurek zapominają , że to my, organizacje pozarządowe odwalamy za państwo gros obowiązków, których ono wobec swoich obywateli nie wypełnia! To wolontariusze tych tysięcy organizacji poświęcają swój czas, swoje pieniądze i część swojego życia dla tej pracy, która dla urzedników g...o znaczy! No bo co dla urzędnika wart jest chory, stary człowiek, kalekie i chore dzieci, niewydolni życiowo bezdomni, ludzie w nędzy czy bezdomne i umierające zwierzęta? NIC! Zatem tym samym piórem niech podpiszą decyzję o eutanazji tych wszystkich „niepotrzebnych i generujących koszty elementów życia społecznego” ! Wystarczy utworzyć ministerialny szwadron śmierci do realizacji tego przedsięwzięcia ! Ileż uzyskacie oszczędności ! A i organizacje można będzie posłać w diabły i dalej spokojnie przewalać papiery z biurka na biurko (oczywiście za pieniądze podatników). I jeszcze jedno 1% to dar prywatnych ludzi, a nie łaskawość urzędnika , o tym też zdaje się „zapomniano”. Informuję, że Fundacja Emir złożyła wszystkie wymagane sprawozdania zarówno w wersji „papierowej” jak i elektronicznej i żadnego wezwania do usunięcia uchybień nie otrzymaliśmy! zatem pogwałcona została konstytucyjna zasada równości stron. Prezes Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych EMIR Krystyna Sroczyńska ____________________________________ [quote name='naratunekdzieciom']Witam naszą fundację tj. "Na ratunek dzieciom Zagłębia Miedziowego" również wycięto. Dziś wysłaliśmy odwołanie, wcześniej zasięgnowszy opini Kancelarii Prawnej. Wskazano nam na dwie sprawy. [FONT=Calibri][FONT=Calibri]1.[/FONT] [/FONT][FONT=Times New Roman]Zgodnie z zapisem zawartym w nowelizacji przedmiotowej ustawy art. 27 a, wchodzi w życie z dniem 1 września 2010 r. W związku z tym stosowanie sankcji wobec OPP jest łamaniem podstawowej zasady prawnej lex retro non agit, wyrażająca zasadę nie działania prawa wstecz. Co więcej zgodnie z przyjętymi przez Rzeczpospolitą zasadami prawa „ustawy nie skazują za to co zdarzyło się w przeszłości, lecz tworzą zasady do przestrzegania na przyszłość” [/FONT] [FONT=Times New Roman]2. [FONT=Times New Roman]MPiPS nie dopełniło ciążącego na nim obowiązku ustawowego, gdyż zgodnie z treścią art. 33a ust. 1 Ustawy z dnia 22 stycznia 2010 r., o zmianie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 28 poz. 146) Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego: w przypadku naruszenia obowiązków, o których mowa w art. 23, w szczególności niezłożenia lub nieopublikowania w terminie sprawozdania finansowego lub merytorycznego, lub złożenia sprawozdań niekompletnych, lub budzących wątpliwości co do prawidłowości działalności organizacji pożytku publicznego, wzywa organizację pożytku publicznego do zaniechania naruszeń oraz przedstawienia niezbędnych wyjaśnień w terminie 30 dni.[/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman]Tak więc jeśli odwołanie nie zostanie pozytywnie rozpatrzone, a nie sądzę, to myślę, że sprawa ma szansę oprzeć się za pośrednictwem Rzecznika Praw Obywatelskich o Trybunał Konstytucyjny[/FONT] Tak dla przypomnienia Quote
Pies Wolny Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 Obiecałem, nie zrobiłem, to robię - powiększenie Quote
amikat Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 Jutro idę do Rzeczniczki Praw Obywatelskich (rejon południe) w Katowicach. Nie raz pomogła. Powiedziała ze nam pomoze i w tej sprawie. naratunekdzieciom - dziękuję Ci bardzo . Rozmawiamy we wtorek - obiecuję być w kontakcie nadal Quote
Guest Elżbieta481 Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 Na innym forum znalazłam informację dot.VIVA-podobno ma być na kolejnej liście już jako mogąca zbierać ten jeden procent.To pewne? Elżbieta Quote
Pies Wolny Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 Amikat - masz jakieś wieści ? Jak jest ocena dotychczasowych wskazówek i interpretacji prawników ? Quote
alehandro Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 waldi481 napisał(a):Na innym forum znalazłam informację dot.VIVA-podobno ma być na kolejnej liście już jako mogąca zbierać ten jeden procent.To pewne? Elżbieta Możesz konkretnie wskazać to forum? Jaka kolejna lista? Quote
Guest Elżbieta481 Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 Na forum miau jest na jednym wątku informacja.A co to nieprawda? Chyba w końcu napiszę do Czarka,bo już nie wiem.Zaraz wkleję tę informacje Wklejam: Iza71koty zapewne ucieszy Cię wiadomość, że Viva! ma prawo zbierać 1% i na następnej opublikowanej liście będzie już uwzględniona. :D ----------------- Napisałam do VIVA... Elżbieta Quote
mirka_t Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 Przecież to oczywiste, że lista organizacji opp uprawnionych to zbierania 1% zostanie zaktualizowana po rozpatrzeniu odwołań złożonych przez organizacje, których nie ma na obecnej liście. Widocznie odwołanie Fundacji Viva! zostało rozpatrzone pozytywnie gdyż otrzymałam informację, że i w tym roku może ten 1% otrzymywać. Quote
alehandro Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 mirka_t napisał(a):Przecież to oczywiste, że lista organizacji opp uprawnionych to zbierania 1% zostanie zaktualizowana po rozpatrzeniu odwołań złożonych przez organizacje, których nie ma na obecnej liście. Widocznie odwołanie Fundacji Viva! zostało rozpatrzone pozytywnie gdyż otrzymałam informację, że i w tym roku może ten 1% otrzymywać. zatem nie kolejna lista tylko zaktualizowana lista a to różnica Quote
amikat Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 lista zostanie zaktualizowana 15-16 stycznia tak powiedzieli w MPiPS ale sami pracownicy ministerstwa nie wiedzą jesze jakie kryterium zastosują. DO MOMENTU KIEDY NIE MA CZARNEGO NA BIAŁYM - nie wolno sie cieszyć. Quote
ANETTTA Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 NIC KONKRETNEGO MAŁA WZMIANKA http://podatki.onet.pl/jeden-procent-problemow,19923,4097268,1,prasa-detal KOMENTUJECIE BYC MOZE BEDZIE CIAG DALSZY I ZAINTERESOWANIE .. bo jest o co walczyć Quote
agata-air Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 mirka_t napisał(a):Przecież to oczywiste, że lista organizacji opp uprawnionych to zbierania 1% zostanie zaktualizowana po rozpatrzeniu odwołań złożonych przez organizacje, których nie ma na obecnej liście. Widocznie odwołanie Fundacji Viva! zostało rozpatrzone pozytywnie gdyż otrzymałam informację, że i w tym roku może ten 1% otrzymywać. Fundacja Viva! i kilka innych organizacji wróci na listę organizacji pożytku publicznego. Quote
Guest Elżbieta481 Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Mam odpowiedż od VIVA-są z powrotem.Traktuję to jako oficjalną wiadomośc. Ulżyło mi E/W Quote
Recommended Posts