Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dada M napisał(a):
Rozia jest super, jak usiądzie, opuści nieco głowę i podniesie oczy "zbitej suni", to nikt jej się nie oprze :)
To bardzo poczciwa sunia. Wszyscy wiedzą, że moim schroniskowym ulubieńcem jest Tytus, który od roku czeka na DS w hoteliku Astaroth - ale Rozetka stanowi dla niego poważną konkurencję :)

Wyobrażam sobie ich w parze;-)

• Replies 635
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dada M napisał(a):

Ale niepokoi mnie mimo wszystko wygląd Rozi. Sunia waży aktualnie prawie pełne 16 kg.
Czy to tylko efekt długotrwałego podrażniania przewodu pokarmowego, pasożytów, złej diety - czy może jest coś jeszcze ?
Zastanowimy się nad tym badaniem tarczycy, a póki co zobaczymy, jak Rozia będzie reagować na nową dietę i leki.

Jutro zrobię zdjęcia wynikom badań i wstawię linki do zdjęć rtg.

Dada, a może Rozie porzadnie odrobaczyć( aniprizolem lub czymś podobnym)? nasze psy schroniskowe ( Barry też nie tył mimo super żarcia u Natalii) chudły i chudły, a to je robaki wcinały od środka:evil_lol:

Posted

Dada M napisał(a):
Szczerze mówiąc, też jestem zdziwiona.
Nie wyszło nic dramatycznego w wynikach badania krwi - pomyślałam - pewnie coś wyjdzie w usg.
Usg nie pokazało zmian nowotworowych - oj, na pewno są przerzuty do płuc.
Płuca ok - hmm, no to o co chodzi ?

Jasne, ze zmianami zwyrodnieniowymi nie ma żartów (bo w kazdej chwili może się zdarzyć ucisk na rdzeń kręgowy i pies będzie sparaliżowany), ale, o ile się nie mylę, prawie wszystkie ostatnio zabrane z "koszyczka" staruszki mają te problemy, bardziej zaawansowane lub mniej.

Ale niepokoi mnie mimo wszystko wygląd Rozi. Sunia waży aktualnie prawie pełne 16 kg.
Czy to tylko efekt długotrwałego podrażniania przewodu pokarmowego, pasożytów, złej diety - czy może jest coś jeszcze ?
Zastanowimy się nad tym badaniem tarczycy, a póki co zobaczymy, jak Rozia będzie reagować na nową dietę i leki.

Jutro zrobię zdjęcia wynikom badań i wstawię linki do zdjęć rtg.

Tak szczerze to ja również spodziewałam sie że wszystko będzie do ...leczenia :roll:
a wyniki z tego co piszesz aż tak tragiczne nie są
bardzo sie cieszę że cukier w normie ,
że to nieobliczalne obrzydlistwo jej nie dotyczy :multi:

Dada >> a ta jej waga , wyniszczenie ...zagłodzenie..
może jest coś co jej organizm nie przetwarza i zamiast w mięśnie i ciałko wszystko przelatuje ? normy trzustkowe były w normie ?
jesli jest taka wyniszczona to dobrana dieta i np 3 posiłki dziennie aż dojdzie do siebie
organizm potrzebuje przeciez czasu
edit:
a te borówki to konkretnie na co ? kto mnie oświeci:oops:

Posted

Borówki głownie na biegunkę, stosowane są też w przypadku nieżytu jelit, mają też działanie przeciwzapalne i, jeśli dobrze pamiętam, przeciwrobacze.

Rozetka mogłaby mieć nieco niższe wskaźniki wątrobiwe i trzustkowe, ale nie jest źle, jak na jej wiek, stan ogólny i schroniskową dietę:

AspAT - 42, norma: 1-37
AIAT - 63, norma: 3-50
ALP - 122, norma: 20-155
TLI - 33,8, norma: 5-35

Odrobinę podwyższony jest też mocznik - 54, norma: 20-45.

Sądzę, że przy właściwie dobranej diecie, to wszystko się unormuje.

Posted

Morisowa napisała, że Rozia ma apetyt.
Ale dla odmiany przestała się wypróżniać - w LuxVecie nie odbierają telefonów, więc nie mogę się skonsultować.

Posted

Dziękuję bardzo :) Zaraz sprawdzę.

Dr Sapieżyński zalecił podanie Rozi parafiny - mamy się jeszcze nie przejmować, bo możliwe, że organizm Rozi zaczął przyswajać gwałtownie składniki odżywcze i stolec dopiero się formuje.
Ale możliwe też, że coś w przewodzie pokarmowym się "przytkało".

Zapraszam przy okazji na bazarek cegiełkowo-deklaracyjny dla staruszka Tytusa, który w maju stracił wysoką deklarację stałą (150 zł) i od tego czasu walczymy, by opłacić jego pobyt w hoteliku:

http://www.dogomania.pl/threads/1975...do-15.12-22.00

Posted

Morisowa napisała, że Rozia ma apetyt.
Ale dla odmiany przestała się wypróżniać - w LuxVecie nie odbierają telefonów, więc nie mogę się skonsultować.

jak nie urok to przemarsz wojska :mad:
ale miejmy nadzieję że to organizm teraz przyswaja
moja psica również czasami ma ...przerwy :cool3:
może to borówki przytkały ? :lol:

Posted

Na początek popołudniu faktycznie była to mała ekhm "rzecz" :-)
Rozetka się odblokowała i wieczorem też był już normalny spacer z normalnymi czynnościami fizjologicznymi.

Posted

Rozetka poczuła się u Morisowej i KWL tak dobrze, że dziś wpakowała się na łożko :) Będzie dobrze, sucz jest szczęśliwa :)

Jubu może zawieźć Rozetkę do Tomaszowa w piątek - może ktoś ma możliwość zabrać Rozię wcześniej ?

Posted

Jutro o 10 wyruszamy z Rozią do Tomaszowa. Trzymajcie kciuki, żeby Rozetka nie stresowała się za bardzo (wiem, że już trochę się przywiązała do Morisowej i KWLa).
Wielkie podziękowania dla Migdaleny, że znalazła czas i chęci na tę podróż :)

Posted

[quote name='Diegula']Dada wysłałam ci część fotek - jak będziesz miała chwilkę to spojrzyj czy dotarły do ciebie i czy fotki się nadają.[/QUOTE]

Fotki dotarły i jak najbardziej się nadają :) Dziękuję bardzo :)
Czy mogę te rzeczy wystawić na bazarku ogólnym dla 5 staruszków z tego samego schronu (Rozetka, Tytus, Lennon, Megi, Chojrak) czy tylko dla Rozetki ?
A może to futerko wystawić na allegro, pewnie tam zostanie kupione za wyższą cenę niż na dogo ?

Posted

Apropo fotek, Rozetka i przyszywane wnuczki - jeszcze nie roczne nawt Tesia i Suri - kochają babcię :-)

[IMG]http://img221.imageshack.us/img221/3396/riw0.jpg[/IMG]

Suri nawet stara się tak samo leżeć :-)

[IMG]http://img528.imageshack.us/img528/6682/69190739.jpg[/IMG]

Babunia Rozetka pozdrawia.