Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 221
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Aż boję się wchodzić na wątek Gigancika...sytuacja bardzo poważna i wyć się chce,że takie sobie czynności jak "bycie dowodem w sprawie", tak często uniemożliwiają pomoc psiakom, które potrzebują natychmiastowego zdecydowanego działania!

Ale rozmowa jest prosta- dowód w sprawie,więc ma BYĆ w schronisku pod ręką prokuratora, a że schronisko samo nie chce lub nie może udzielić najbardziej potrzebnej pomocy? ...to przecież tylko pies i DOWÓD W SPRAWIE!Niech tych wszystkich mądrych i tak kurczowo trzymających się przepisów...nie powiem głośno,lecz myśli mam dla nich bardzo nie życzliwe,bo nie rozumiem,czym różni się postępowanie oskarżonej o zagłodzenie psa byłej włascicielki od postępowania prokuratora,czy innych,którzy teraz skazali psa na nie leczenie,tylko dlatego,że COŚ CHCIELI KOMUŚ UDOWODNIĆ!!!
Zupełnie nie rozumiem!

Posted

Ogromne podziękowania dla wszystkich NIE OBOJETNYCH na cierpienie i potrzeby Gigancika!

BUDRYSKU...gdyby była możliwość zabrania go, zrobiłabyś to...niestety nie wszystko od nas zależy...niestety!

Posted

zuzlikowa napisał(a):
Ogromne podziękowania dla wszystkich NIE OBOJETNYCH na cierpienie i potrzeby Gigancika!

BUDRYSKU...gdyby była możliwość zabrania go, zrobiłabyś to...niestety nie wszystko od nas zależy...niestety!

na fb zadziałamy i wyczarujemy DOM!

Posted

a ja bym chętnie zgłosiła zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa przez prokuraturę do jakis wyższych instancji w UE. To nie ludzkie i pozbawione sensu. Pies ma cierpieć bo tak stanowi prawo?;-( Straszny to kraj, oj straszny:-(

Posted

zuzlikowa napisał(a):

Ale rozmowa jest prosta- dowód w sprawie,więc ma BYĆ w schronisku pod ręką prokuratora, a że schronisko samo nie chce lub nie może udzielić najbardziej potrzebnej pomocy? ...to przecież tylko pies i DOWÓD W SPRAWIE!Niech tych wszystkich mądrych i tak kurczowo trzymających się przepisów...nie powiem głośno,lecz myśli mam dla nich bardzo nie życzliwe,bo nie rozumiem,czym różni się postępowanie oskarżonej o zagłodzenie psa byłej włascicielki od postępowania prokuratora,czy innych,którzy teraz skazali psa na nie leczenie,tylko dlatego,że COŚ CHCIELI KOMUŚ UDOWODNIĆ!!!
Zupełnie nie rozumiem!

A czy dowód w sprawie nie może być na DT? dziwne, bo nie ma przepisu zabraniającego. Pamiętam małą Lilkę, która była dowodem na DT. MOże jakiś prawnik mógłby pogadac? Zuzlikowa z kim trzeba by rozmawiać?

Posted

Cantadorra napisał(a):
A czy dowód w sprawie nie może być na DT? dziwne, bo nie ma przepisu zabraniającego. Pamiętam małą Lilkę, która była dowodem na DT. MOże jakiś prawnik mógłby pogadac? Zuzlikowa z kim trzeba by rozmawiać?

Oczywiście, że można! Najlepiej podpisać umowe miedzy schroniskiem, a organizacją, lub jak nie ma takiej możliwości z z osobą prywatną, gdzie bedzie zapis, że pies jest dowodem w sprawie i stanie sie własnością opiekuna, dopiero kiedy sąd orzeknie przepadek zwierzęcia, w przeciwnym wypadku wróci do byłego właściciela. Taki jest zapis w ustawie. Po prostu trzeba chęci :)
Ja osobiście wyadoptowywałam psy, które były "dowodem", właśnie z taką wzmianką w umowie. A jak widać na podstawie zdjęć nie ma szans aby pies wrócił, do poprzedniego właściciela, także bez obaw:)

Posted

Robilyśmy sprawy sądowe w podobnych przypadkach , sąd brał jako dowód opinię weta o stanie psa. Zagłodzoną wyżlicę i jej młode wyadoptowalismy o umowy czasowa do czasu wydania wyroku. Sprawa ciągnęła się ok. 6 mcy. , wygralismy a umowa została zmieniona na stałą. Nasze psy wygladały lepiej niz Wasz biedak. Spraw takich mamy dosyć dużo i nigdy nie musielismy pokazywać zwierząt jako dowodów w sprawie.

Posted

Giganciku trzymaj się psiaczku kochany i zdrowiej.
A w sądzie nikomu nie przyszło do głowy że ten psiak już tak wiele wycierpiał i powinien znaleźć się w końcu w miejscu gdzie ktoś się o niego zatroszczy i zajmie się porządnym leczeniem go. Żeby mógł w końcu odpocząć, zaznać ciepła i miłości.
Giganciku ślę do Ciebie ogromną dawkę ciepłych myśli, mnóstwo buziaków i niech Budrysek ode mnie wymizia Cię przy okazji.