Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='WiosnaA']Może ktoś mi podpowie jak wstawić reklamę bazarku w sygnaturę....ciągle mi wyskakuje ,że mam za dużo znaków, nawet jak wpiszę tylko dwa słowa :shake:[/QUOTE]
Skróć link jak tylko się da, czyli wytnij cały tekst po numerze wątku - link i tak będzie działał. Ewentualnie skróć link za pomocą [url]http://tinyurl.com/[/url]

Posted

[quote name='bellatriks']Skróć link jak tylko się da, czyli wytnij cały tekst po numerze wątku - link i tak będzie działał. Ewentualnie skróć link za pomocą [URL]http://tinyurl.com/[/URL][/QUOTE]

Wycięłam niby wszystko,ale dalej nie przyjmuje :shake:...będę próbować jeszcze przez ten link,ale chyba zbyt skomplikowane to dla mnie :razz:

Posted

witam chciałam bym się dowiedzieć ja to jest z tym założeniem bazarku itp na jakiej zasadzie sie ogłasza sprzedaż danej rzeczy, jak to jest z wysyłka i z zapłatą itp

Posted

[quote name='ankazah']witam chciałam bym się dowiedzieć ja to jest z tym założeniem bazarku itp na jakiej zasadzie sie ogłasza sprzedaż danej rzeczy, jak to jest z wysyłka i z zapłatą itp[/QUOTE]
Popatrz sobie na zakończone bazarki:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/forums/1075-Zakończone[/URL]

W ten sposób najlepiej zobaczysz, jak to powinno wyglądać. Jednak w Twoim przypadku lepiej byłoby, żeby ktoś z większym stażem wystawił bazarek, działamy na zasadzie ograniczonego zaufania (:

Edit: a tu masz Regulamin:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/112101-Nowy-REGULAMIN-Bazarku-AKTUALIZACJA[/URL]!

• 3 weeks later...
Posted

Mam pytanie związane z bazarkiem. Właśnie zakończyłam swój bazarek, zrobiłam rozliczenie i powysyłałam PW do Kupujących z podaniem kwoty do zapłaty. Było trzech kupujących, dwie osoby już dokonały wpłaty a jedna jeszcze nie ale umówiłyśmy się że zapłaci za kilka dni. Przed chwilą otrzymałam PW od trzeciego Kupującego, ze z powodów osobistych (utrata pracy) nie będzie w stanie zapłacić za wylicytowane rzeczy i musi z nich rezygnować. Ja rozumiem tę osobę, bardzo mi przykro z powodu sytuacji w której się znalazła i nie chcę aby jeszcze bardziej pogrążyła się finansowo. Tylko jak ja mam rozliczyć bazarek????? Nie chcę, żeby ktoś zarzucił mi że ja przywłaszczyłam sobie pieniądze tej osoby zamiast przeznaczyć je na potrzeby psiaczków. Jak to teraz rozwiązać????? Proszę o pomoc.

Posted

Mam ten sam problem - przy wylicytowanych fantach tego kupującego napisałam, że oferta została wycofana i usunęłam też wpis z posta rozliczeniowego - nie mam pojęcia czy dobrze zrobiłam, ale tylko to przyszło mi do głowy :shake:
Może byłoby dobrze, gdyby kupujący sam napisał na wątku bazarkowym, że musi zrezygnować?

Posted

[quote name='Finlora']Mam ten sam problem - przy wylicytowanych fantach tego kupującego napisałam, że oferta została wycofana i usunęłam też wpis z posta rozliczeniowego - nie mam pojęcia czy dobrze zrobiłam, ale tylko to przyszło mi do głowy :shake:
Może byłoby dobrze, gdyby kupujący sam napisał na wątku bazarkowym, że musi zrezygnować?[/QUOTE]

Tak, masz rację. Kupujący musi napisać na wątku bazarku że za porozumieniem stron rezygnuje z zakupu a osoba prowadząca bazarek ma to również potwierdzić na wątku (że faktycznie jest to za porozumieniem stron) i wyedy dokonać korekty rozliczenia. Takie info otrzymałam od moderatora:-)

• 2 weeks later...
Posted

Dziewczyny mam problem bo posiadam miesieczniki "Mój Pies" stare roczniki bo az od 1997roku moze komus brakuja jakies numery i kilka "Przyjaciel Pies" grosiny moga pomoc jakiemus psu, a nie mam pojecia jak je oglosic.

Posted

zrób bazarek i napisz jake masz numery :)
ostatnio ktos szukał jakis brakujacych egzemplarzy jakis psich gazet

zobacz na watku:[URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/137319-Co-chcecie-KUPIĆ-na-bazarku"]" co chcecie kupic na bazarku"[/URL]

Posted

[COLOR=#222222][FONT=Verdana]Witam!

A ja mam taki problem:

Robiłam bazarek w marcu, na którym wystawiłam srebrny naszyjnik z Kruka. Naszyjnik został wylicytowany za 40 zł. Pieniądze wraz z kosztami dostałam. Przesyłka poszła, i po kilku tygodniach do mnie wróciła jako awizowana i nie podjęta w terminie.
Wysyłałam informacje na pw, ze prószę o podanie nowego adresu, wpłatę kosztów, które musiałam pokryć za zwrot paczuszki oraz tych, które poniosę w związku z ponownym nadaniem paczki i ....cisza.
KOSKA była na dogo pod koniec marca 2012 r. Nie wiem czy ktoś ma z nią kontakt, cyz może cos się stało, ze tu nie zagląda.( tfu..tfu...żeby nie wykrakać ).
Teraz sytuacja wygląda tak, ze mam u siebie ten nieszczęsny naszyjnik, ale nie mam już pieniędzy, bo oddałam dziewczynie, dla której robiłam bazarek - dokładnie na hotelik dla psa pod jej opieka.

Napisałam info na wątku bazarkowym ( bo chciałam, by było to dla wszystkich jasne ) oraz do moda. Viris odpisała mi, ze mogę zastrzec, ze daje tej osobie czas nr jednego miesiąca, i po tym czasie wystawić rzecz jeszcze raz na bazarku.
Nie chcę tak robić, bo jeszcze liczę na to, że KOSKA się odezwie.

Czy miał ktoś podobna sytuację?[/FONT][/COLOR]

Posted

Czy moglibyśmy wrócić do starej, dobrej zasady przelewania kwoty za fanty bezpośrednio na konto celu, a kosztów wysyłki do osoby prowadzącej bazarek? Oczywiście na prośbę KUPUJĄCEGO (płatne przelewy) można uzgodnić łączną wpłatę, jednak powyższa zasada eliminuje wszelkie niejasności i powinna, moim zdaniem, obowiązywać z zalożenia.

To jest fragment regulaminu:
[QUOTE]Poinformuj Kupującego na PW o wygranej licytacji. W treści podaj[B] dane do przelewu (zgodne z treścią pierwszego postu), [/B]kwotę za przedmiot i koszty wysyłki.
[/QUOTE]

Posted (edited)

[quote name='rozi']Czy moglibyśmy wrócić do starej, dobrej zasady przelewania kwoty za fanty bezpośrednio na konto celu, a kosztów wysyłki do osoby prowadzącej bazarek? Oczywiście na prośbę KUPUJĄCEGO (płatne przelewy) można uzgodnić łączną wpłatę, jednak powyższa zasada eliminuje wszelkie niejasności i powinna, moim zdaniem, obowiązywać z zalożenia.

To jest fragment regulaminu:[/QUOTE]A co w sytuacji jeśli sprzedający nie ma wagi i nie zna dokładnej kwoty przesyłki, w związku z czym lekko ją zawyża (np o złotówkę), żeby ewentualną nadwyżkę, która pozostanie, dopisać do kwoty uzyskanej z bazarku? Ma potem sam przelewać to na konto celu?

Z jednej strony jest to dobre, ale z drugiej niekoniecznie - miałam taką sytuację, że za wysyłkę policzono mi 8 zł, a kiedy dostałam przesyłkę okazało się, że nie mogła kosztować więcej niż 4,50-5 zł (znaczki za 4 i zwykła, nie bąbelkowa koperta) i nadpłata za przesyłkę nie została nigdzie w rozliczeniu uwzględniona.

Na moim bazarku, jeśli zawyżyłam przesyłkę, bo nie wiedziałam ile dokładnie wyniesie, po wysłaniu paczki pisałam, że koszt przesyłki tyle i tyle, z wpłaconej kwoty powstało tyle i tyle nadwyżki i jest to dopisane do przychodu z bazarku.

Edited by Finlora
Posted

Czyli postulujesz żeby także "cel" bazarku zakasał rękawy i włączył się całą parą w jego obsługę ?
W wypadku moich bazarków oznacza to co najmniej codzienne sprawdzanie konta i informowanie mnie o napływających przelewach.Istna "gorącą linia".
Nie wyobrazam sobie tego przy ponad stu przelewach i "celach" które poza siedzeniem na stronie bankowej mają i inne zajecia.
I poza tym nawet technicznie nie jest możliwe podzielenie utargu ( gdy aukcja jest na wiecej niz jeden cel) przed zakończeniem bazarku .Które konto mam wtedy podawać kupującemu ?
I poza tym zupełnie nie rozumiem czemu ma słuzyc ten postulat? Poza oczywistą karkołomnością jego realizacji. Zadnym przekrętom i tak nie zapobiegnie ( bo w wiekszości będzie to i tak konto prywatne, do uwierzenia na słowo że celu, więc ?) za to ludziom szanującym zapisy regulaminu zatruje życie i doda pracy. Wysyłki fantów i rozliczenia beda trwały wiecznośc , Opcja 'Kup teraz" w ogóle traci sens bo o zadnym ekspresie nie byłoby mowy . I już widze te awantury :" dawno wpłaciłam a nie mam fantów" i odpowiedzi " nic nie poradzę , nie dostałam potwierdzenia "

Aby rozliczyc bazarek potrzebne jest potwierdzenie "celu" że otrzymał całą kwote - [B]czy to nie wystarczy[/B]?
Wydaje mi się, że gdyby konsekwentnie przestrzegac [U]juz[/U] obowiazujacych zapisów regulaminu wielu cwaniaczków nie miało by tu co robic.Za to mnożenie kolejnych "zabezpieczeń" i równoczesnie przymykanie oka dla zachowań nieregulaminowych to droga do nikąd.
Jesli kupujacy nawet nie pofatyguje sie aby poczytać 1 post bazarku , sprawdzic na co i dla kogo kieruje kasę.Przynajmniej wypadało by zerknąć na "cel" albo upomniec sie gdy link do celu przez cały bazarek jest nieczynny ( tak , tak i taki bazarek kiedys widziałam) Jesli pojawiają się kupujący na bazarkach mówiąc delikatnie nieregulaminowych albo jeszcze nie otwartych ( i tym samym bez kompletu wymaganych informacji), jesli sprzedający wysyłają radośnie fanty zanim wpłynie wpłata i beztrosko ulegają zapewnieniom zupełnie obcych sobie osób że "kasa juz, juz wpłynie" - to przepraszam ale winny jest regulamin czy ludzie?

Posted

[quote name='Finlora']

miałam taką sytuację, że za wysyłkę policzono mi 8 zł, a kiedy dostałam przesyłkę okazało się, że nie mogła kosztować więcej niż 4,50-5 zł (znaczki za 4 i zwykła, nie bąbelkowa koperta) i nadpłata za przesyłkę nie została nigdzie w rozliczeniu uwzględniona.

[/QUOTE]
Ano właśnie. Robisz łączny przelew "na pieski" i głupio jest upominać się o rozliczenie 3zł, a gdybyś robiła oddzielnie przelew na koszty wysyłki, to już inaczej by to wyglądało.
Ale mnie chodzi głównie o to, żeby pieniądze na psy szły bezpośrednio na psy. Jestem chyba jedną z bardzo niewielu osób, które interesują się celem i sprawdzają, czy kasa dotarła na miejsce. A "celowi" korona z głowy nie spadnie, jeśli pozagląda na konto i potwierdzi otrzymanie wsparcia, sądzę nawet, że z radością to zrobi (:

Nie upieram się przy tym, tylko wydaje mi się to klarowne; dawniej tak było i nie było problemu, czasem tylko ktoś z jakichś względów (np. więcej niż jeden cel) zbierał na własne konto. A opcja KT nie musi oznaczać natychmiastowej realizacji, wszystko można załatwić łącznie na koniec bazarku i wiele osób tak robi.

Posted

[quote name='rozi']Ano właśnie. Robisz łączny przelew "na pieski" i głupio jest upominać się o rozliczenie 3zł, a gdybyś robiła oddzielnie przelew na koszty wysyłki, to już inaczej by to wyglądało. [/QUOTE]No tak, ale jeśli wpłaciłabym te 8 zł za przesyłkę na konto sprzedającego, a potem by się okazało, że kosztowała o wiele mniej to co z tą resztą? Zostaje jako bonus dla sprzedającego? ;)

Posted

Nie. Wraca do Ciebie, albo przelana jast na psy, do uzgodnienia. Ale możesz śmiało żądać rozliczenia tej reszty, która tkwi na prywatnym koncie i nie ma nic wspólnego ze wsparciem dla zwierząt. Tym bardziej, że pewnie nie będziesz odosobniona.

Powtarzam, nie upieram się.

Posted

Co prawda robię bazarki na nieco innej zasadzie, ponieważ wystawiam bazarek, koszty wysyłki pokrywam ja, a wszystko (czyli i wylicytowana kwota i kwota za wysyłkę idzie na psy -> prosto na konto Fundacji)
Ale nigdy więcej nie wystawię bazarku na zasadzie: najpierw Ty płacisz za rzeczy, potem ja wysyłam fanty, potem piszę Tobie ile za wysyłkę, i....
nic.
Bo dwa takie bazarki miałam i ja wydałam kasę na wysyłkę, a na koncie połowy kasy za wysyłki nigdy nikt nie zobaczył.

[B]Taks[/B], zdecydowanie się zgadzam.

Posted

W bazarku po dodaniu postów z fantami na końcu jest zamieszczony post ZAPRASZAMY. Czy w trakcie trwania bazarku można zmienić go na post z dodanymi nowymi fantami ?

Posted

tyle ze nie powinno się zamieszczc nowych fantów w trakcie trwania bazarku
chyba ze gdzies na poczatku zaznaczylas ze "za chwilę" dołozysz nowe fanty

ale fakt, można dokładac
i ludzie tak robią

Posted

Dopisują do tytułu, że nowe dołożone, tylko że to jest sztuka na raz, potem już mało kto zagląda, bo każdy myśli, że tytuł dotyczy pierwszej dokładki. Osobiście uważam, że lepiej zrobić drugi bazarek.

Posted

[quote name='rozi']Czy moglibyśmy wrócić do starej, dobrej zasady przelewania kwoty za fanty bezpośrednio na konto celu, a kosztów wysyłki do osoby prowadzącej bazarek?
[/QUOTE]
Rozi rozumiem co masz na myśli, sama czasami nie jestem pewna, czy osoby robiące bazarki rzeczywiście się z nich rozliczają. Jednak są przypadki, kiedy możliwość przelewania zbiorczo wpłat z bazarku na dany cel jest dużym ułatwieniem. Ja i kilka jeszcze osób robimy regularnie bazarki dla fundacji Animalia, ja osobiście zbieram wpłaty na moje konto, odejmuję za przesyłkę i przelewam zbiorczo utarg na konto fundacji. Często wystawiane są drobne rzeczy za drobne pieniądze, po 3, 5 zł. Jakby szefowa miała sprawdzać każdą z tych drobnych wpłat i potwierdzać, czy to na wątku, czy mailem do mnie, to przybyłoby jej roboty, której i tak ma nadmiar. Tak czy owak ludzie wpłacają drobne kwoty na konto fundacji, Gosia i tak musi je wszystkie zaksięgować. Cieszymy się z każdej wpłaty i każda złotówka się liczy (i to nie jest frazes), ale opanowanie tych wpłat, zaksięgowanie, rozliczenie to masa pracy.
My sprzedajemy jakieś rzeczy też na allegro (na rzecz fundacji). Z allegro wpłaty są właśnie bezpośrednio na konto fundacji, Gosia musi sprawdzać, czy wpłata weszła, daje mi znać, ja wysyłam, ktoś tam potwierdza w komentarzach, że dostał, mi potem Gosia robi zwrot za wysyłkę. A ten zwrot też musi zaksięgować. To jest wszystko bardzo pracochłonne i pożera czas i mnoży papiery, bo wszystko przechodzi przez kasę fundacji i musi być zaksięgowane.
Jak zrobię zbiorczą wpłatę z bazarku, to jest mniej roboty, mniej pozycji, mniej kwitów.
To tak z mojego punktu widzenia :)