Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiesz, to wszystko nie jest tak jednoznaczne. Darowizny mozna dawac nie odpisujac ich od podatku w takiej kwocie na jaka masz mozliwosci i ochote. Przy odpisie od podatku sa juz rozne zastrzezenia a przy sprzedazy (bo to wystepuje wtedy gdy dajesz aukcje na swoje zwierze) w gre wchodza jeszcze inne przepisy.
Ale generalnie nie o to tu w tej chwili chodzi.Pomyslmy lepiej o wypracowaniu takich zasad, zeby mozna bylo pomagac wszystkim zwierzetom i zeby te zasady byly jasne i zrozumiale dla nas uczestnikow bazarku.

Posted

niepotrzebny zamet teraz dla mnie tutaj jest. sprawa jest chyba jasna. Beata ma tak samo prawo wystawic aukcje jak i inne osoby, ktore wystawialy i wystawiaja aukcje na swoje zwierzeta.

Posted

W czym widzisz zamęt? Moze rzeczywiscie niepotrzebnie zjechalam na sprawy podatkowe ale zapomnijmy o tym.
Moze trzeba porozmawiac o tym o czym pisalam wczesniej, tzn, o wypracowaniu jasnych zasad bazarkowych?
Z drugiej strony jakos widze ze nie ma wielu chetnych do merytorycznej dyskusji.

Posted

Ja także jestem za tym, aby w sytuacji beaty mogła wystawic coś na bazarku na swego psa. Nie oszukuje, nie kombinuje, jak to już się zdarzyłi, pisze uczciwie. Może my też będziemy w potrzebie. Gdzie mamy się udać wtedy?

Posted

[quote name='planka']Sluchajcie, problem jest trudny, bo obie strony na szczęście, a moze niestety mają racje.Swiat nie jest doskonaly a ludzie to juz najmniej.Wszyscy tutaj kochamy psy i chcemy , żeby dzialo im sie najlepiej, ale musimy wytyczyc sobie jakies ramy, zeby nie dochodzilo do nadużyć, które mogą zabić ten pomysł. Jak napisali modzi idea bazarku jest taka, żeby pomagac zwierzętom bezdomnym i tak jak zacytowala Invictus - innym, ale ja to rozumiem, ze niekoniecznie wlasnym, ale np. sąsiada, który tej pomocy z różnych względów potrzebuje.
Przynajmniej ja, a mysle, ze duzo osob uczestnicząc w bazarku, tak to odczytuje i tak rozumie idee bazarku.
Ale rzeczywistosc, jak zwykle przerasta ramy regulaminowe i pojawiają się problemy. Czy pomoc ma byc skierowana do wlaścicieli zwierząt w potrzebie, czy przypadkiem nie kierujemy jej do osob. które jakby przedlużyly swoja dzialalność gospodarczą na bazarek, co uważam, że nie jest etyczne, niezależnie od pobudek.Spróbujmy rozwiązac ten problem, moze jakiś "pod bazarek" dla wlaścicieli, a moze koniecznosc wyrażnego napisania w wątku, że pieniądze są na psa właściciela?
Wtedy wszyscy chcący uczestniczyć w aukcji będą dokładnie wiedzieli na co dają swoje pieniądze i będzie to ich wolny wybór !!!!!!!!!
Wpadło mi do głowy teraz coś, ale ja nie jestem prawnikiem ani skarbowcem, może ktoś z tej branży się wypowie - czy sprzedawanie czegoś na aukcji na własne potrzeby nie powoduje jakichś implikacji podatkowych dla oferenta i dla organizatorów aukcji?[/quote]

No, właśnie się tak zastanawiałam, czy sprzedając coś na bazarku, nie przekazując pieniędzy na jakieś cele charytatywne pastępuje się właściwie :roll: Mam parę rzeczy, które bym sprzedała, ale pieniądze poszły by na... mojego psa. Ja nie zarabiam, jeśli chcę coś kupić Kulce to muszę oszczędzać (czasem bardzo długo). Postanowiłam najpierw się zapytać, czy takie sprzedawanie, z których pieniądze idą na moje konto jest dobre. Może otworzyć by osobny dział typu "Bazarek inaczej":cool3: "Bazarek na potrzeby własne":lol: "Sklepik". Myślę, że warto by założyć taki topic. Osoby kupujące wiedziałyby, że ta kasa nie będzie przeznaczona na akcje charytatywną.

Niedługo obóz agility... Kupiona już klatka, muszę załatwić wszystkie szczepienia, na sam obóz - 700 zł. Faktem jest, że rodzice mi dołożą i to większość:razz: ).

Zastanówmy się...

Posted

hmm no raczej nam nie chodzilo o to by osoby mogly sprzedawac na bazarku i wydawac na swoj oboz czy zabawki dla psa.. to miala byc pomoc w leczniu psa- operacj, jak pies jest chory np na raka i leczenie jest bardzo drogie, badania roznego rodzaju itp

Posted

Ja sie zgadzam z Invictus. O rozwoju swojego psa mozemy myslec wczesniej i dac aukcje na allegro albo czyms takim.A bazarek powinien byc raczej pomocowy w naglych sytuacjach przerastajacych opiekunow zwierząt i wydaje mi sie, ze nie ma nad czym dyskutowac. Tylko, ze nadal pozostaje kwestia czy mozna zbierac na swojego psa?

Posted

To, o czym piszesz myślę, ze zaliczało by się do bazuarku... Bo to jest pies w potrzebie! A to, o czym ja piszę, to rzeczywiście inna sprawa... Choć ja nie zamierzam kupowac psu zabawek, tylko załatwić wszystkie potzrebne sp[rawy związane z obozem, bo kasy też nie mam zbyt dużo, bo okazało się, że Kulka ma nowotwór, trzeba było usunąć, była sterylizacja,. U mnie sytuacja jest taka: nie ma kasy na inne, bo trzeba było wydać na potrzebne (operacje).

Posted

[quote]No, właśnie się tak zastanawiałam, czy sprzedając coś na bazarku, nie przekazując pieniędzy na jakieś cele charytatywne pastępuje się właściwie :roll: Mam parę rzeczy, które bym sprzedała, ale pieniądze poszły by na... mojego psa. Ja nie zarabiam, jeśli chcę coś kupić Kulce to muszę oszczędzać (czasem bardzo długo). Postanowiłam najpierw się zapytać, czy takie sprzedawanie, z których pieniądze idą na moje konto jest dobre. Może otworzyć by osobny dział typu "Bazarek inaczej":cool3: "Bazarek na potrzeby własne":lol: "Sklepik". Myślę, że warto by założyć taki topic. Osoby kupujące wiedziałyby, że ta kasa nie będzie przeznaczona na akcje charytatywną.

Niedługo obóz agility... Kupiona już klatka, muszę załatwić wszystkie szczepienia, na sam obóz - 700 zł. Faktem jest, że rodzice mi dołożą i to większość:razz: ).

Zastanówmy się...[/quote]

no nie..............

i koło się zamyka. Jestem jak najbardziej za tym, by osoby prywatne, będące w trudnej sytuacji materialnej, zbierały na bazarku na swoje zwierzęta. Sto razy TAK. Ale w końcu to moderatorzy pilnują porządku, a nie są wróżkami, czy dana osoba jest uczciwa czy nie. Sytuacja trochę bez wyjścia. Chociaż może takie osoby mogłyby założyć na AFN skarpetkę dla swojego zwierza, może osobny dział na takie 'prywatne' tematy...żeby był jakiś "dowód".

Ale żeby na OBÓZ AGILITY?:huh: :roll: :roll: :roll:

Posted

[quote name='pidzej']no nie..............

i koło się zamyka. Jestem jak najbardziej za tym, by osoby prywatne, będące w trudnej sytuacji materialnej, zbierały na bazarku na swoje zwierzęta. Sto razy TAK. Ale w końcu to moderatorzy pilnują porządku, a nie są wróżkami, czy dana osoba jest uczciwa czy nie. Sytuacja trochę bez wyjścia. Chociaż może takie osoby mogłyby założyć na AFN skarpetkę dla swojego zwierza, może osobny dział na takie 'prywatne' tematy...żeby był jakiś "dowód".

Ale żeby na OBÓZ AGILITY?:huh: :roll: :roll: :roll:[/quote]

Wiem, że to co innego, że pies jest ciężko chory i jego leczenie kosztuje, a co innego obóz, czy zabawka. Ale mi nie chodzi o to, żeby sprzedawać coś na bazarku, że wszyscy myślą, że to na jakieś akcje charytatywne, a pieniądze idą do mojej kieszeni! Przecież to pisałam! Chciałam się po prostu zapytać, czy można coś sprzedać zaznaczając, że pieniądze nie idą na cele charytatywne. Pomyślałam, że skoro mam do sprzedania nowe rzeczy dotyczące psów to może warto by je sprzedać na dgm, gdzie jest wiele miłośników psów. Na aukcjach ogólnych (allegro itd.) nie jest łatwo sprzedać. Nie rozumiem, dlaczego czasem naskakujecie bez potrzeby. Nie czuję się złodziejką.

[quote]ALE ŻEBY NA OBÓZ AGILITY[/quote]

No wiesz, a co w tym dziwnego? Jedni zbierają pieniądze na samochód, jedni na rower, to czemu nie obóz agility?

Co do pierwszej części Twojej wypowiedzi jestem jak najbardziej za.

Posted

[quote name='Asti']Chciałam się po prostu zapytać, czy można coś sprzedać zaznaczając, że pieniądze nie idą na cele charytatywne. Pomyślałam, że skoro mam do sprzedania nowe rzeczy dotyczące psów to może warto by je sprzedać na dgm, gdzie jest wiele miłośników psów. Na aukcjach ogólnych (allegro itd.) nie jest łatwo sprzedać. [/QUOTE]
Od tego są portale aukcyjne, żeby na nich handlować, a Dogomania ma chyba inne przeznaczenie :hmmmm: Można wystawić aukcję na allergo, a link do niej wkleić do podpisu, żeby Dogomaniacy zauważyli, że masz coś fajnego na sprzedaż.

Posted

[quote name='invictus hilaritas']osoby ktore maja chorego psiaka , potrzebuja na leczenie , rtg i inne taki moga pokazac skan rachunku od weta , z apteki i wszystko bedzie jasne ;)[/QUOTE]
No właśnie nie wiem, czy wszystko jest takie jasne :niewiem: Ktoś będzie sprzedawał na Bazarku na leczenie swojego psa (odbierając pierszeństwo do aukcji psom w potrzebie), przedstawi skany rachunków, a potem poleci na wczasy do Egiptu... :cool3:

Posted

[quote name='coztego']No właśnie nie wiem, czy wszystko jest takie jasne :niewiem: Ktoś będzie sprzedawał na Bazarku na leczenie swojego psa (odbierając pierszeństwo do aukcji psom w potrzebie), przedstawi skany rachunków, a potem poleci na wczasy do Egiptu... :cool3:[/quote]

teoretycznie jak ktoś będzie chciał oszukac to i tak oszuka...będzie zbierał na psa, którego nie ma, wymysli historię dramatyczną itd..
nie jesteśmy w stanie wszystkiego przeciez sprawdzić, większośc jakiegokolwiek tematu "pieniądz" tutaj opiera się na rodzaju "kredytu zaufania"

Posted

[quote name='coztego']No właśnie nie wiem, czy wszystko jest takie jasne :niewiem: Ktoś będzie sprzedawał na Bazarku na leczenie swojego psa (odbierając pierszeństwo do aukcji psom w potrzebie), przedstawi skany rachunków, a potem poleci na wczasy do Egiptu... :cool3:[/quote]tej wypowiedzi sie dziwie bo od Ciebie dostalam kiedys pozwolenie na wystawenie bazarku na sterylki swoich przygarnietych zwierzakow.

Posted

ja adoptowalam dozyce ze stronki dogow, ale ona jeszcze w schronisku nie byla bo odebralam ja od wlascicielki, ktora ja chcial tam oddac. a kotke wzielam malenka i wykarmilam ja butelka co 2 godziny dzien i noc, a teraz zbieralam na sterylke jej matki (podworkowej kotki i jej kolezanek).

Posted

[quote name='coztego']No właśnie nie wiem, czy wszystko jest takie jasne :niewiem: Ktoś będzie sprzedawał na Bazarku na leczenie swojego psa (odbierając pierszeństwo do aukcji psom w potrzebie), przedstawi skany rachunków, a potem poleci na wczasy do Egiptu... :cool3:[/quote]

Bardzo dziękuje za to co napisałaś

Posted

Odnosnie powyzszej dyskusji:
Uwazam, ze powinno byc wolno zbierac na nagla potrzebe wlasnego zwierzaka.
Biore udzial w aukcjach tu i na miau. Zawsze istnieje ryzyko, gdy sie wplaca na czyjes prywatne konto.
Mam chorego kota, ale jakos sobie poki co radze. Gdyby jednak nastala chwila, ze mnie leczenie przerasta, gdyby, odpukac, jednoczesnie powaznie rozchorowaly sie moje dwa psy czy legwan, to mozliwe, ze musialabym szukac pomocy tutaj.
I czulabym sie niezbyt komfortowo wiedzac, ze nie moge nawet probowac.
Czy wydajac okreslona kwote miesiecznie na zwierzaki na obu bazarkach powinnysmy zatem myslec: lepiej nie wydawac, bo jak na mnie przyjdzie kryzys, to nikt mi nie pomoze?Lepiej odlozyc do skarpety na ewentulne psio kocie potrzeby?
Chyba nie o to chodzi.Jakies elementarne zaufanie chyba musimy do siebie miec.
Poza tym oszustwo bardzo latwo tutaj wychodzi na jaw i z reguly jest to jednorazowy numer.

[U]Mam pytanie z innej bedzki. Chyba istotne..[/U]

Czy osoba, ktora ma pod avatarem ilosc postow : 1, moze juz miec zolta i czerwona kartke?
Skoro tylko jeden post, to skad te kartki?
W sumie to nie do konca wiem za co sie je dostaje. Moge sie domyslac, ze tak jak na boisku? :-)
Pytam, bo zauwazylam taka osoba na jednej z aukcji.Chcialabym sie upewnic czy wszystko w porzadku.
Prosze o odpowiedz. Dosc pilne, zwlaszcza jesli uwazacie, ze cos jest nie tak...

Posted

[quote name='coztego']Owszem, bo uważam, że sterylkę powinno zrobić schronisko przed wydaniem zwierzęcia.[/quote]

ty sobie możesz tak uważac,ale większość schronisk sobie tak nie uważa

A co do regulaminu to tak jak pisałam - co NIE JEST ZABRONIONE JEST DOZWOLONE!!!!!
W regulaminie nie napisano ,że nie można zbierać na własne psy jak się jest w ciężkiej sytuacji a psiaki wymagają leczenia, tak? CZYLI WOLNO!!!!

A jeśli znowu jakiś mod się doczepi to ja się wypisuję z dogo!!!!
To,że ktoś może oszukać - cóż, takie rzeczy się też zdarzają, ale tego się nie przewidzi jak i tego,że ktoś odda wyadoptowanego przez nas psa!

A ile razy były wątki na PWP o psach kogoś, kto je ma, a kto potrzebuje pomocy???? I były zbierane pieniądze - czy mam modom takie wątki powstawiać???? Bo mnie to zaczyna już wkurzać na maxa - to moje pieniądze i to ja zadecyduję czy je przeznaczę na tego czy tamtego psa - nikt mi nie będzie rozkazywać co mam i na kogo przeznaczać wpłaty!

Czy dostanę teraz czerwoną kartkę?