Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 922
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='conceited']oj, przepraszam, nie zauwazylam.
Niestety Fuks jedne psy lubi, innych nie bardzo. Ciezko przewidziec z ktorymi sie zgodzi, a z ktorymi nie, nie potrafie znalezc zadnego klucza :) Jak widac na niektorych zdjeciach - Fuks bawi sie i biega po parku z większoscia psow, ale na przyklad jak byl jeden dzien u KateBono na przechowaniu, to sie spiely z Dodkiem i nie chcialy puscic.
Co do kotow - niestety nie mamy doswiadczen, u KateBono byly dwa koty, ale on tam spedzil tylko dwie godziny i zcial sie z psem wiec chyba kotow nawet nie zauwazyl.[/QUOTE]

to spięcie było chyba z Dyziem.. a jaki Dyzio jest każdy wie ;-)

Posted

Spięcie było z Dyziem. I to Dyzio sprowokował Fuksa - nawarczał na niego, jak tylko go zobaczył. Fuks odpowiedział agresją na agresję, chwycił Dyzia w zęby ... no i szlauch poszedł zaraz w ruch.
Z Pepsi i Gufim było cacy od początku do końca. Dodka wtedy jeszcze nie miałyśmy.
Fuks kotami nie interesował się wcale. Gdyby miał ciągoty w stylu " zeżrę kota" albo "pogonię dla hecy" wyszłoby od razu.

Posted

jak ktoś ma fretkę to nie jest głupie pytanie bo nie można ryzykować zyciem fretki adoptując psa, o którym się nie wie jak zareaguje - to jest sznaucer - więc spore prawdopodobieństwo, że zapoluje, ale nie musi; zdaję sobie sprawę, że trudno to sprawdzić

Posted

Psa do fretki można przyzwyczaić, jeśli ktoś chce mieć pewność, że psiak fretki nie uszkodzi to niech decyduje się na szczeniaka, którego sam ułoży tak jak będzie chciał. Poza tym pies może nie atakować fretki w swoim DT, a zaatakować fretkę w DS. Już nie raz spotkałam się z przypadkiem, że pies nie atakował "domowego" kota, a te "niedomowe" (czyli znajomych czy spotkane na ulicy) ścigał. Myślę, że z fretką mogłaby być podobna sytuacja. Zresztą fretka też ma swój "charakterek" i od niej też trochę zależy ^^

No i zgodzę się co do tego, że Fuks to sznaucer, a one mimo wszystko uwielbiają tarmosić inne zwierzęta (mam tu na myśli te małe futerkowe) nawet w formie zabawy. Czasami mam wrażenie, że moja suka nie zaatakuje kota tylko dlatego, że jestem obok niej ja- w innym przypadku kot byłby już na drzewie.

Posted

no nie każdego psa do fretki można przyzwyczaić - podczas "konfrontacji"/testu z fretką można zaobserwować czy jest szansa na przyzwyczajenie czy tez pies od razu się zapieni pałając żądzą mordu :lol:

chodziło mi tylko o to, że takie pytanie od osoby zainteresowanej to nic złego

Posted

[quote name='klaki91']Psa do fretki można przyzwyczaić, jeśli ktoś chce mieć pewność, że psiak fretki nie uszkodzi to niech decyduje się na szczeniaka, którego sam ułoży tak jak będzie chciał. [/QUOTE]
A te dorosłe niech siedzą w schronach... bo spytać nie wolno. Właśnie po to są DT, żeby o psie można było jak najwięcej powiedzieć. Idąc tym tokiem myślenia, to każdy powinien sobie brać szczeniaka i układać po swojemu, a nie wybrać spośród dorosłych o odpowiednich preferencjach ;) Bardzo dobrze, że ludzie pytają - od tego jesteśmy ;)
Poza tym szczeniaki to dopiero potrafią mieć ciągoty do tarmoszenia małych, futrzanych, szybko poruszających się obiektów :)

Posted

Nie każdy DT ma możliwość sprawdzenia jak pies reaguje na fretkę, chomika, mysz, krowę czy świnię. Dlatego pytanie o to jak pies reaguje na tchórzofretkę wydaje mi się jeśli nie zabawne, to co najmniej absurdalne. A jak ma reagować na takie stworzonko pies, który coś tam jednak w sobie instynktu łowieckiego ma? Jeśli ktoś bierze psa z DT ślepo wierząc dotychczasowym opiekunom, że pies nie robi krzywdy futrzanym stworzonkom to może później dojść do tragedii, bo zwierzaczek skończy życie w zębach psa, który pozornie dotąd uchodził za spokojnego, nie przejmującego się kotami/gołębiami/fretkami psiaka ;)
Oczywiście zgadzam się, że po to są DT żeby móc psa lepiej poznać i zadawać różne pytania na jego temat :) ale pytanie o fretkę i tak mnie rozbiło ^^

Posted

[quote name='klaki91']Nie każdy DT ma możliwość sprawdzenia jak pies reaguje na fretkę, chomika, mysz, krowę czy świnię. [/QUOTE]
A skąd to pytający ma wiedzieć?
[quote name='klaki91']A jak ma reagować na takie stworzonko pies, który coś tam jednak w sobie instynktu łowieckiego ma? [/QUOTE]
Właśnie o to chodzi, że może reagować bardzo różnie. Raczej mi się nie trafił pies, którego mogłabym puścić na żywioł z królikiem, ale każdy rokował inaczej, jedne się nadawały do domu z małymi zwierzakami - ale przy rozsądnym zapoznaniu, inne absolutnie nie.

Posted

[quote name='wieso']zdjecia wyslane i odpowiedz otrzymana, zakochalam sie w Fuksie !!!!.....jutro sie z nia spotykam........trzymajcie kciuki.....

wieso - zaciskam z całej siły :kciuki:

klaki91 pytanie o fretkę jest przejawem odpowiedzialności, absurdalnych pytań, jakie ludzie potrafią zadawać, chyba jeszcze nie widziałaś :lol: czasem naprawdę nie wiadomo czy śmiać się czy płakać :shock:

Posted

Tak czy siak, ja odpowiedzialnosci za fretki i koty nie biore i mowie to szczerze :) No niestety, nie bede obiecywac gruszek na wierzbie bo potem biedna fretka moze przyplacic to zyciem.:oops:

CIOTECZKO WIESO - JESTES WSPANIALA!:loveu: CZEKAMY Z WYPIEKAMI NA POLICZKACH NA JUTRZEJSZY WYNIK ROZMOW ! MOZE FUKSIO zostanie Niemcem i trzeba do niego zaczac gadac po Niemiecku?:eviltong:

Posted

ja mam charty i .......fretkę :cool3:
i to nie pierwsze takie moje "skojarzenie"
poprzednia afganka całkowicie ignorowała to "małe coś" ,przyjęła do wiadomości,że fretka to też nasze stado i po prostu żyła obok fretki
afganka miała wtedy ok 10 lat
po jej śmierci pojawiła się Izzy,4-miesięczny szczeniak
okazało się,że fretka to świetny kompan do zabawy! razem biegali po domu,fretka nawet podjadała z psiej miski (mam takie zdjęcia)
freciszon jednak zachorował na guza nadnercza i teraz jest za TM
w tej chwili w domu są dwie afganki i fretka-samiczka
psice bardzo chętnie odwiedzają fretkę,ale gdy ta....jest w klatce!:evil_lol:
jakoś na drugi dzień bytności fretki u nas,na powitanie dziabnęła każdą z suk i teraz one schodzą jej z drogi
fretka jest "półklatkowa" tzn pod naszą nieobecność zamykana jest w klatce,a potem wypuszczana w jednym pokoju,gdzie buszuje
czasem uda jej się otworzyć przesuwne drzwi i jak fretka biegnie np do sypialni to obie afganki udaja się do.....salonu :cool3:
można pogodzić mieszkanie z fretką i psem jak się chce

Posted

CIOTECZKO WIESO - JESTES WSPANIALA!:loveu: CZEKAMY Z WYPIEKAMI NA POLICZKACH NA JUTRZEJSZY WYNIK ROZMOW ! MOZE FUKSIO zostanie Niemcem i trzeba do niego zaczac gadac po Niemiecku?:eviltong:[/QUOTE]

eee....norweski, angielski i niemiecki to jezyki podobne do siebie wiec dla Fuksa zaden problem :)
pytanie do Fuksa : czy chcialbys sie do takiego domku przeprowadzic ? Mialbys pania, dojscie do ogrodka .....dokladne opisy jutro, a dzisiaj noc do zastanowienia,bo pani powiedziala (juz dzisiaj telefonowalysmy )ze jezeli Fuks sie zgodzi to ona bedzie sie bardzo cieszyc....

Posted

[quote name='wieso']
eee....norweski, angielski i niemiecki to jezyki podobne do siebie wiec dla Fuksa zaden problem :)
pytanie do Fuksa : czy chcialbys sie do takiego domku przeprowadzic ? Mialbys pania, dojscie do ogrodka .....dokladne opisy jutro, a dzisiaj noc do zastanowienia,bo pani powiedziala (juz dzisiaj telefonowalysmy )ze jezeli Fuks sie zgodzi to ona bedzie sie bardzo cieszyc....[/QUOTE]

o rany!!! no to oby ta nocka przyniosła decyzję najlepszą dla Fuksa!!!!!! :kciuki:

Posted

hehe, a propos imion... mamy w fundacji Glosem Zwierząt psa Farta, a wiecie, co to znaczy po angielsku?:evil_lol:

Jejku, tak sie ciesze. Fuks mialby kolo siebie Wieso, mielibysmy staly kontakt i relacje :)
Problematyczna jedynie jest kwestia transportu, ale i z tym damy rade jak sie zepniemy :) i chip i paszport :eviltong: ale jak warto i domek cudowny, to mu nawet zaswiadczenie chrztu zalatwie :diabloti: