Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

enia napisał(a):
A może synka Dusi?? ona tak dlugo czeka już......

Kto ma zdjęcia ? Dobrze mieć coś w odwodze... W jakim jest wieku - Pan raczej szuka młodziutkiego szczeniorka.

• Replies 6.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gallegro,zabierzasz byc jakos na dniach w schronie? Masz aparat cyfrowy?
Jest pilne zdjecie do zrobienia, ktore zarobi na 4 budy....
Folen odpada, bo sie rozlozyla, i to powaznie :roll:
Zdrowka Mała !

Posted

enia napisał(a):
Sami widzicie jak bardzo potrzebny jest nam ktoś z Wegrowa, może Stracony zrobi foty??? albo inny Węgrowiak?

Popieram :razz:. Wiem, że mam najbliżej z Was (chorej Folen nie liczę), ale to i tak prawie 70 km w obie strony. Żeby to było na trasie Siedlce-Wawa problem byłby mniejszy...
Jest szansa, że niedługo będę w schronie przy okazji transportu psiaka, ale nie znam jeszcze ew. terminu.

A to "przy okazji" przestało oznaczać to, co oznaczało jeszcze do niedawna...
Nie ukrywam, że w schronie bywam teraz tylko "służbowo" :shake:.

Posted

Koniecznie potrzebny ktoś z węgrowiaków. Trzeba będzie popracować nad wolontariatem węgrowskim.
Odnośnie bud przygotowałam zarys ogłoszenia:

Zwracam się z gorącą prośbą do wszystkich, którym los bezdomnych i cierpiących zwierząt nie jest
obojętny. W węgrowskim schronisku przebywa około 120 psów. Ogół ich posiada budy prowizorki, które nie zabeapieczają przed zimnem. Zima zbliża się szybko. Obecne chłody i nocna przymrozki już bardzo dają sie we znaki pieskom. Może Państwa placówka i pracujący w niej ludzie o wrażliwych sercach przyczynią się do ufundowania jednej budy , dla któregoś z pokrzywdzonych przez człowieka .
Na budzie umieścimy tabliczkę z informacją o ofiarodawcy
Jeżeli los bezdomnych i cierpiących zwierząt nie jest Państwu obojętny, odpowiedzcie na ten apel,
ratując jedno psie życie przed zamarźnięciem

Proponuję plakacik . Proszę o sugesje. Trzeba podać konto, dla tych, którym nie zechce sie bardziej angażować i będą woleli wpłacić kilka zł.

Czy możemy to obgadać?

Posted

Stracony? w Tobie nadzieja, tylko,ze On u nas na dogo gosciem.

Wandziu,OK, 2 literowki <nocne przymrozki> i gdzies tam trzeba wcisnac slowo "PSu",odpowiednio odmienione, gdzie piszesz o ufundowaniu budy
PSU pokrzywdzonemu... Tak mi sie wydaje;)

Posted

Sorki,ale musze do tego wrocic:

jaki adres ma schron w Wegrowie? Ktos wie? plizz pomozcie.
Wstawie to jeszcze raz:

www.wybierzmiska.pl
Wolontariacka Rodzino -nie wiem czy wiecie, ale rusza druga odslona kampanii WYBIERZ MIŚKA pod patronatem Fundacji Viva. Na ww. stronie
jest mapa schronisk w Polsce..a Wegrowa niet.Napisalam maila i podalam nasze www, a oto odp.:
"Witam
dziwię się, że nie ma Węgrowa na schronisko.net w woj. mazowieckim, skoro macie od nich stronę. Możemy dopisać Was do tabeli pod mapką, dopóki jest taka sytuacja. Poproszę o adres, godziny otwarcia jeśli są ustalone i - ważne - namiary na konkretne osoby zajmujące się adopcją, najlepiej wolontariuszy.
Pozdrowienia,
Natalia"
No i co my na to? :roll:
Kto sie pisze na namiary do wolo ?
A adres? Przeciez nie napiszę ,ze to na Ruchnę i w lewo

Posted

Ponowie prosbe Moski - potrzebne zdjecie budy, ktora niedawno dotarla do schronu, ocieplana, pojedyncza (pewnie tak duzo tych nowych bud nie ma, latwo bedzie znalezc ;-) )
To jedno zdjecie moze "wygenerowac" conajmniej 4 nastepne budy, a ze mroz za pasem (u niektorych "przed", ja mam 7 stopni - minus - i snieg)
wiec warto sie pospieszyc!!!!!

Posted

Mośka adres Tozu to wiesz jaki jest, co do schroniska to brzmi
SCHRONISKO DLA BEZDOMNYCH ZWIERZĄT W WĘGROWIE UL. WIERZBOWA
ale numeru nie znam.Jeden odwazny do p .J. niech dzwoni.:evil_lol:

Posted

Osiolek napisał(a):
Ponowie prosbe Moski - potrzebne zdjecie budy, ktora niedawno dotarla do schronu, ocieplana, pojedyncza (pewnie tak duzo tych nowych bud nie ma, latwo bedzie znalezc ;-) )
To jedno zdjecie moze "wygenerowac" conajmniej 4 nastepne budy, a ze mroz za pasem (u niektorych "przed", ja mam 7 stopni - minus - i snieg)
wiec warto sie pospieszyc!!!!!

Teraz mamy najwiekszy problem z fotami, bo nikt tam czesto nie jeździ z Warszawiaków, czy ten pan od bud nie byl znaleziony w jakis ogłoszeniach? pewnie tam byly zdjęcia wiec jedno można pożyczyć prosze nie wymagajcie od nas żeby jechać 100 km jedna fotę pstryknąć.

Posted

enia napisał(a):
Teraz mamy najwiekszy problem z fotami, bo nikt tam czesto nie jeździ z Warszawiaków, czy ten pan od bud nie byl znaleziony w jakis ogłoszeniach? pewnie tam byly zdjęcia wiec jedno można pożyczyć prosze nie wymagajcie od nas żeby jechać 100 km jedna fotę pstryknąć.

Nikt nie wymaga....
Mozna dac sobie spokoj, machnac reka, w koncu czy dojdzie pare nowych bud za to jedno zdjecie czy nie, mala roznica.....

Pan stolarz nie byl wziety z internetu.
Ta buda to jest dar dla wegrowskich psiakow, wiec ta osoba ktora pierwsza dotrze do schronu moglaby pstryknac pare zdjec - przynajmniej w ten sposob mozna podziekowac za te bude.....

Posted

Osiolku, i kto to mowi??? A kto mi dzis wbijal do glowy zeby nie tracic energii na negatywne emocje :evil_lol:

Spoko, Olga porozmawia z Dziura w tej sprawie, moze sie uda. ALe gdyby ktos odwiedzal schron wkrotce -pamietac o tej fotce dla Osiolka :mad:

Dziekuje odwaznej za Wierzbowa :lol:

A co do wolontariatu - daje emaile ze strony wegrowskiej. Kropka. Przynajmniej jedna sprawa zamknieta :p

Posted

Osiolek napisał(a):

Juz mi minelo ;-)

To dobrze, bo zabrzmiało to trochę tak jakby innym na tych budach nie zależało...To jest bardzo krzywdzące bo uwierz mi zależy i to bardzo. I to jest naprawdę frustrujące , że nie możemy tam jechać w każdej chwili, gdy jest taka potrzeba ...Może trzeba było sobie wybrać jakieś miejsce bliżej, ale chyba wszyscy wiemy , że tam pomoc jest potrzebna wręcz dramatycznie...Dla mnie za każdym razem to ponad 100 km w jedną stronę po przejeżdżam dokadnie całą w-wę.
Ale skoro troszkę ci przeszło to wiedz , że jesteś dla nas nieocenionym wsparciem :loveu:

Posted

Aniu, dziekuje!!!! :-)
Ja wiem ze wszystkim na tych budach (i nie tylko) zalezy, ze wszyscy pracuja tyle ile moga - mysle ze wiekszosc nieporozumien to sa wlasnie NIEPOROZUMIENIA, nic wiecej :-)
Nie chce absolutnie zeby ktos specjalnie po to jechal - ale jak juz "ktos" tam bedzie - to niech pamieta zeby pstryknac :-)

A przy okazji - czy "ktos" moglby sprawdzic czy te 6 podwojnych bud jest wniesionych?
:-)

Posted

[quote name='Mośka']Posluchajmy sie BEI i zrobmy male podsumowanko bud:roll: :

POTRZEBNE - w zasadzie wiekszosc (mamy ok. 110psow), ale zalozmy ze 50 nowych bud potrzebne na juz

NOWE BUDY juz w schronie - 6 podwojnych (czyli dla 12 psow) od Osiołka (za materacyki)

NOWE BUDY zamowione - 7 srednich i 4 duze oraz 1 "podrasowana z odzysku" dar M.M. (w schronie do 11.XI)
< 2 śr. + 1 duza dla Ani W.; 1 duza dla Bei; 3 sr.+2 duze dla Oli Z; brakuje
funduszy na 2 srednie-czy moge wziac na nie 600 pln z AFN budy Wegrow???>

Małe sprostowanie: zamówiłam i zapłaciłam za 2 DUZE BUDY (od szkoły w Grodzisku!!!)

Posted

[quote name='Olga132']Bea – ja dziś zadzwonię do tych z transportu z Węgrowa. Podam kontakt do Ciebie, żeby szczegóły uzgadniali z tobą – bo mi jako osobie trzeciej ciężko będzie coś dogadać.
Trzeba będzie spisać co przekazujemy, żeby potem cos się nie rozpłynęło…szczególnie ta terma…a właśnie – jeśli chodzi o termę to mam kupca na nią. Może sprzedamy i pieniądze na karmę albo coś innego wydamy? Co o tym myślicie?
No i jak już będzie ten transport – to musi tam być jakaś osoba do pomocy dla kierowcy, bo on sam wszystkiego nie da rady do samochodu przenieść.
Oki, czekam na telefon od transportowców.
Ja tam bym shandlowała ta termę, ona jest prawie nowa..spróbuj, może się uda :p a kasę mozna wydać na co będzie potrzeba najpilniejsza.
Czyli co>termę zatrzymujemy i nie jedzie? Decydujcie.
Spis-rzeczy przekazanych zrobię.

Olga: Ja nie mam nikogo do pomocy, żadnych silnych rąk, same baby...nawet psy moje też baby :shake:
No nic, dobrze, że mnie uprzedziłaś wczesniej. To wyniosę chociaz z szopy to wszystko jutro pod wiatę i jakoś poprzykrywam resztę (za jednorazową /niestety/pomocą sąsiada bo on wyjeżdża pojutrze jak mi mówił) ale jak będzie szedł transport to nie wiem co zrobić, z ogrodu przez podwórko jest kawałek a są tam rzeczy dość ciężkie i dla dwóch silnych mężczyzn...:cool3:

Posted

Mośka napisał(a):
Spoko, Olga porozmawia z Dziura w tej sprawie, moze sie uda.

napisałam do niego prośbę o zrobienie zdjęc tej nowej budy...ale nie wiem co z tego wyjdzie....zreszta nie moge na niego zwalic całego ciężaru kontaktu ze schroniskiem, bo obawiam się, że niedługio kliknie sobie na gg obok mojego kontaktu, funkcię "zablokuj"

Posted

Osiolek napisał(a):
Zgadza sie :-), zamowilam u stolarza w Wegrowie 15 podwojnych nieocieplanych bud(na 30 psow). Beda zrobione z desek "na zakladke", grubosci 2 cm, na nozkach, z otwieranym dachem, uszczelnionym zeby nie wialo, beda mialy rozkladany daszek, latem, zeby moc zrobic cien (zima zlozony, zeby nie zwialo calego dachu).
Umowilam sie ze stolarzem ze dzis mi poda numer konta, mam nadzieje na przelew jutro, w przyszlym tygodniu ma kupic material, potem zajmie mu to 7-10 dni, przed 20 listopada ma byc gotowy.

Wszystkie uwagi i pomysly przyjmuje, bede dzwonic do stolarza, wyglada ze jest rozsadny i ma dobre pomysly :-)

Z doświadczenia wiem, że wszelkie prowizorki, pozostają prowizorkami. Czy nie lepiej mniej a ocieplanych, które zimą dadzą ciepło, a latem chłód.
Jedno i drugie węgrowskim psiakom potrzebne. Gdyby nawet później ktoś wziął się za ocieplanie od wewnątrz (przy otwieranym dachu jest to możliwe), to dodany styropian + ścianka zmniejszą rozmiary budy.

Posted

Buda

Buda dla psa powinna być wysoka, tak aby pies mógł w niej stanąć wyprostowany. Powinna umożliwiać zwierzęciu wygodne ułożenie się i zmiany pozycji. Najlepiej, jeśli buda jest dwuizbowa lub osłonięta przynajmniej jedną, dodatkową ścianką, chroniącą przed wiatrem. Ustawmy ją tak, aby była osłonięta od wiatru, oraz w takim miejscu, aby nasz pies nie był narażony na ciekawskie spojrzenia przechodniów. Niech buda ma dwuspadowy dach, po nim najszybciej spłynie woda, czy topniejący śnieg. Najlepszym pokryciem dachu jest papa lub dachówka bitumiczna, najgorszym blacha. Pies ocierając się o blaszane pokrycie mógłby się pokaleczyć, w słoneczne dni blacha szybko się nagrzewa, przez co w środku budy robi się zbyt gorąco. Wnętrze każdej budy trzeba sprzątać i co pewien czas dezynfekować nawet ze względu na to, że pchłą rozmanaża się nie na swoim żywicielu, lecz w miejscu gdzie on sypia. Najlepiej więc, jeśli dach jest zdejmowany. Buda musi być ciepła i solidna, właściwie ocieplona. Podłoga powinna być wykonana z desek, na których ułóżmy coś miękkiego. Jeżeli buda będzie wyłożona słomą lub sianem to zwróćmy uwagę czy taka wyściółka nie jest pyląca, może on powodować u wrażliwych psów zapalenie spojówek czy podrażnienie dróg oddechowych. Przed budą połóżmy podest, który będzie służył jako legowisko. Zamiast łańcucha zastosujmy linkę z materiału lub stalową, można takie kupić w sklepach zoologicznych. Idealnie zastępują ciężki i czasami przesadnie gruby łańcuch. Uwaga! Trzymanie psa stale na uwięzi jest formą dręczenia zwierzęcia więc oszczędźmy mu tego budując solidny kojec.