Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='zerduszko']No to jak chcesz mniej kup, to się faktycznie zastanów nad mega przyswajalna karma. A barf? Ja nie mam z tym doswiadczen, ale slyszałam duzo dobrego.

A co tam teraz na szkoleniu robicie? PT czy cos innego[/QUOTE]

Do barfa trzeba miec dużą zamrażalkę :razz:

No wąłsnie szukam takiej tylko mi nie idzie :razz:

Ale tak na chłopski rozum sobie wymyśliłam, ze Tazz-40 kilo jes 400 gram. a Fix 10 kilo je 200 gram ... idiotyzm.

[quote name='ania0112']nadrobiłam. chłopaki boskie.. no a zdjęcia profesjonalnym aparatem to jednak jest róznica... Fixik ślicznie wyrósł...
Brokat nie licząc epizodu z ludzkimi kupami na dworze to innych też nie rusza a reszta naszych psów też nigdy nie jadała ale my też dzielimy się naszym żarciem :)[/QUOTE]

Ano jest... załapalismy się przypadkiem :lol:

ja tez się dziliłam :lol: ale sie juz nie dziele;)

Posted

[quote name='Saththa']ekhm... to nie o niecierpliwosc chodzi tylko o zminimalizowanie kupy aby mniej zjadał :mdleje:[/QUOTE]

Podczytuję od czasu do czasu. Zauważyłam u swojego Fidka, że ma mniejsze kupale po Joserze Festival, wcześniej jadł Brita Premium. I wiesz w niektórych informacjach jest właśnie 100g dla 10kg psa. Ja daję tyle mojego chudzielcowi (waży 8.600 kg). Poza tym teraz właśnie dostaje Stool Repel i już trochę miej szuka świństw.

Posted

[quote name='Aśka Belkowska']Podczytuję od czasu do czasu. Zauważyłam u swojego Fidka, że ma mniejsze kupale po Joserze Festival, wcześniej jadł Brita Premium. I wiesz w niektórych informacjach jest właśnie 100g dla 10kg psa. Ja daję tyle mojego chudzielcowi (waży 8.600 kg). Poza tym teraz właśnie dostaje Stool Repel i już trochę miej szuka świństw.[/QUOTE]

no ja szukam takiej 10- 100g, tylko karm na rynku jest tyle, że zanim sie w tym przegrzebie to mnie 2030 rok zastanie :lol:

[quote name='Pink']Moje jedza Markus Mühle ... do 10 Kilo - 120g. Ja daje po 100 g dziennie.[/QUOTE]

O... a Ile ważą?

Posted

[quote name='Saththa']
No wąłsnie szukam takiej tylko mi nie idzie :razz:

Ale tak na chłopski rozum sobie wymyśliłam, ze Tazz-40 kilo jes 400 gram. a Fix 10 kilo je 200 gram ... idiotyzm. [/QUOTE]
Ja bym na dawki nie patrzyła, bo po każdej karmie co innego z psa wyjdzie w różnych ilościach. Poza tym każdy pies jest inny, a dawki są orientacyjne. Liz teraz dostaje 100g, ale ona waży 8 kg i jest już 5-o letnią suką po sterylce, a Fix ciągle dorasta. Im więcej karma ma wypełniaczy, tym większe i częstsze kupy. Sadie jest na lighcie i sadzi mega po 3-4 / dzień, Liz na britach, boschach, joserach i innych z tej półki robi 2 spore, góra 3. Bolcik na tego typu karmach 3 na spacer :eviltong: a teraz robi 3 malutkie na dzień! Ważą tyle samo z Liz, jedzą tyle samo, a objętościowo to on nie wydala tyle na dzień co Lizka na jedną kupę. Takze musisz przetestować, co mu podejdzie, tylko ja efekty widzę po miesiącu karmienia.

Posted

A Zerce - tak PT

No tak ale jakis punkt zaczepienia muszę mieć. jakies kryterium bo tak to już w ogóle moge sobie pogrzebac w tych karmach do usranej (:evil_lol:) Smierci;) :lol:

edit: a co Bolcik je?:)

Posted

Oskar wazy 8.500, Felix 8.600. Hippo na poczatku 12 Kilo, teraz 10 - ale jemu tez od poczatku dawalam setke. Mnie ta karme polecil nasz wet, jeszcze jak Floyda mialam. Floyd mial zawsze problemy z zebami a ze nic nie gryzl i nie lubial zadnych gryzakow czy czegos tam a ta ma dosc spore prasowane kawalkim ti musial gryzdz.
edit - wszystkie trzy dosc dobrze ja przyswajaja - u mnie kupy sa 2 na dzien i nie jakies szczegolnie duze. Oskar, to akurat robil zawsze male.

Posted

[quote name='Saththa']A Zerce - tak PT

No tak ale jakis punkt zaczepienia muszę mieć. jakies kryterium bo tak to już w ogóle moge sobie pogrzebac w tych karmach do usranej (:evil_lol:) Smierci;) :lol:

edit: a co Bolcik je?:)[/QUOTE]

No to kiedy egzamin PT? :)

Bierz karmę co ma dużo mięsa, mało śmieci.

Bolcik je Acane puppy small breed. Dawka niby 150g na niego, ale ja mu daję 100 (a on sporo biega i trenuje do tego). Teraz muszę mu już zmienić, bo chyba za stary napuppy.

Posted

[quote name='Pink']Oskar wazy 8.500, Felix 8.600. Hippo na poczatku 12 Kilo, teraz 10 - ale jemu tez od poczatku dawalam setke. Mnie ta karme polecil nasz wet, jeszcze jak Floyda mialam. Floyd mial zawsze problemy z zebami a ze nic nie gryzl i nie lubial zadnych gryzakow czy czegos tam a ta ma dosc spore prasowane kawalkim ti musial gryzdz.
edit - wszystkie trzy dosc dobrze ja przyswajaja - u mnie kupy sa 2 na dzien i nie jakies szczegolnie duze. Oskar, to akurat robil zawsze male.[/QUOTE]

Ja znam tę karme. w zeszłym roku się z nią na wystawie zetknełam. Próbki miałam tazziowi smakowała wtedy bardzo

Posted

[quote name='zerduszko']No to kiedy egzamin PT? :)

Bierz karmę co ma dużo mięsa, mało śmieci.

Bolcik je Acane puppy small breed. Dawka niby 150g na niego, ale ja mu daję 100 (a on sporo biega i trenuje do tego). Teraz muszę mu już zmienić, bo chyba za stary napuppy.[/QUOTE]

Egzamin? Nigdy:)

dzieki za informacyje... :)

Posted

[TABLE="width: 698"]
[TR]
[TD]LP[/TD]
[TD]NAZWA[/TD]
[TD]KG[/TD]
[TD]CENA[/TD]
[TD]DAWKA[/TD]
[TD]MIESIECY[/TD]
[TD]CENA ZA KG[/TD]
[TD]CENA /MSC[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]1[/TD]
[TD]Platinum Natural Lamb Rise[/TD]
[TD="align: right"]10[/TD]
[TD="align: right"]186,00[/TD]
[TD="align: right"]100[/TD]
[TD="align: right"]3[/TD]
[TD="align: right"]18,6[/TD]
[TD="align: right"]62[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]2[/TD]
[TD]Platinum Natural Lamb Rise[/TD]
[TD="align: right"]15[/TD]
[TD="align: right"]263,00[/TD]
[TD="align: right"]100[/TD]
[TD="align: right"]5[/TD]
[TD="align: right"]17,53[/TD]
[TD="align: right"]52,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Platinum Pet Society b/z Kur i Ziem[/TD]
[TD="align: right"]12[/TD]
[TD="align: right"]200,00[/TD]
[TD="align: right"]125[/TD]
[TD="align: right"]16,66[/TD]
[TD="align: right"]66,66[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4[/TD]
[TD]Platinum Pet Society b/z Łosoś i Ziem[/TD]
[TD="align: right"]12[/TD]
[TD="align: right"]235,00[/TD]
[TD="align: right"]125[/TD]
[TD="align: right"]19,58[/TD]
[TD="align: right"]78,33[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]5[/TD]
[TD]Eucanuba Adult Medium Breed Mait.[/TD]
[TD="align: right"]15[/TD]
[TD="align: right"]149,00[/TD]
[TD="align: right"]115[/TD]
[TD="align: right"]4[/TD]
[TD="align: right"]9,93[/TD]
[TD="align: right"]37,25[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]6[/TD]
[TD]Eucanuba Daily Care Overweight, steryl[/TD]
[TD="align: right"]12,5[/TD]
[TD="align: right"]163,00[/TD]
[TD="align: right"]115[/TD]
[TD="align: right"]3,5[/TD]
[TD="align: right"]13,04[/TD]
[TD="align: right"]46,57[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

hmmmmm :siara: szukajcie a znajdziecie heh wypowiedziałam wojne heheh sama sobie :razz:

Co Myslicie drogie kolezanki o http://www.krakvet.pl/eukanuba-adult-medium-breed-maintenance-15kg-p-1425.html nr 5?? Bo ja to sie zasadniczo nijak znam....

Posted

ja też się nie znam :shake: moje jedzą forza10 ale chyba przestaną ją jeść bo miałam kupioną w promocji to była ok cena, ale już nie jest ok bo promocja się skończyła :D tu jest dla 10 kg 180 g ale moi wcale tyle nie dostają - chyba ich głodzę :D
karma którą je Sajan - Bozita Sensitive dla 5-10 kg ma dawkowanie 99-158 g

Posted

Moim zdaniem za ta kasę, to kiepsko (ta Eukanuba). Zerknęłam na karmę, o której pisze Pink i w zooplusie piszą o dawce 120g na psa 10 kg, a na pewno karma jest lepiej przyswajalna, bo ma więcej mięsa. Ale tez bez szalu ;) Szukaj żeby mięsa było >40% i najlepiej kukurydza/pszenica wcale, albo nie na drugim miejscu. Zerknęlam tez na Acana Adult (cenowo wychodzi nie najdrożej) i na jednej stronie piszą 120g dla psa 10kg, a na drugiej 150g, a na jeszcze innej 230 ;) Worek tylko prawdę Ci powie, o dawce i o składzie :shake:

Posted

Moje akurat jedzą surowiznę, od dawna nie kupuje karmy.Teraz tylko jak Tili kupiłam karmę , żeby ją utuczyć ;), to rzucam im parę , żeby im nie było przykro.Z tym , że fakt jest taki, ze trzeba mieć duż zamrażarę, no chyba, że gdzieś blisko ma się tanie mieso.Ja niestety muszę jeździć pod Warszawę.Wychodzi mi jakieś 200 zł dla 3 psów + plus jakieś tam warzywka i jogurciki czy kefirki.
Zgrabniutki
http://i1020.photobucket.com/albums/af326/Saththa/2013/lipiec/374390_687524611274600_1164781720_nKo_zps706fa9ac.jpg

Posted

wy poważnie tak ważycie ta karmę jak dajecie psom?
nasze jedzą tyle ile im damy ;)
a potem i tak sobie nawzajem wyjadają zalezy który ile zostwi ;)

zaczynam rozumieć chyba sens pytania: "a dużo jedza?"
tyle że ni grama w gramach nie potrafię odpowiedziec ;)

Posted

Waszku tak to ta. Ja uzywam jej juz z 10 lat ... moze teraz sa i lepsze karmy, bo jest wiekszy wybor niz kiedys ale jakos tak z przyzwyczajenia ja kupuje a ze psy na niej Maja sie dobrze, to nie zmieniam, bo i po co.

Posted

[quote name='3 x']wy poważnie tak ważycie ta karmę jak dajecie psom?
;)[/QUOTE]

Ciekawe czy sobie też tak wyliczają dawkowanie jedzenia, przyswajalność i bilansują wszystko :evil_lol:
Ja nie mam pojęcia ile gramów Foksik zjada dziennie, całe życie waży 14kg więc chyba zjada odpowiednio.
Duma to przypadek skrajnego rozbestwienia niestety, ale od przyszłego tygodnia twardo zaczynam to naprawiać.

Posted

[quote name='malawaszka']ja też się nie znam :shake: moje jedzą forza10 ale chyba przestaną ją jeść bo miałam kupioną w promocji to była ok cena, ale już nie jest ok bo promocja się skończyła :D tu jest dla 10 kg 180 g ale moi wcale tyle nie dostają - chyba ich głodzę :D
karma którą je Sajan - Bozita Sensitive dla 5-10 kg ma dawkowanie 99-158 g

dla 10 kilo 158... trochu dużo :(
[quote name='zerduszko']Moim zdaniem za ta kasę, to kiepsko (ta Eukanuba). Zerknęłam na karmę, o której pisze Pink i w zooplusie piszą o dawce 120g na psa 10 kg, a na pewno karma jest lepiej przyswajalna, bo ma więcej mięsa. Ale tez bez szalu ;) Szukaj żeby mięsa było >40% i najlepiej kukurydza/pszenica wcale, albo nie na drugim miejscu. Zerknęlam tez na Acana Adult (cenowo wychodzi nie najdrożej) i na jednej stronie piszą 120g dla psa 10kg, a na drugiej 150g, a na jeszcze innej 230 ;) Worek tylko prawdę Ci powie, o dawce i o składzie :shake:

a reszta? nie wiem nr 1? musze pcozytac jak dostałam teraz wytyczne :razz:

[quote name='WATACHA']Moje akurat jedzą surowiznę, od dawna nie kupuje karmy.Teraz tylko jak Tili kupiłam karmę , żeby ją utuczyć ;), to rzucam im parę , żeby im nie było przykro.Z tym , że fakt jest taki, ze trzeba mieć duż zamrażarę, no chyba, że gdzieś blisko ma się tanie mieso.Ja niestety muszę jeździć pod Warszawę.Wychodzi mi jakieś 200 zł dla 3 psów + plus jakieś tam warzywka i jogurciki czy kefirki.
Zgrabniutki
http://i1020.photobucket.com/albums/af326/Saththa/2013/lipiec/374390_687524611274600_1164781720_nKo_zps706fa9ac.jpg

nie mam zamrażarki...
[quote name='3 x']wy poważnie tak ważycie ta karmę jak dajecie psom?
nasze jedzą tyle ile im damy ;)
a potem i tak sobie nawzajem wyjadają zalezy który ile zostwi ;)

zaczynam rozumieć chyba sens pytania: "a dużo jedza?"
tyle że ni grama w gramach nie potrafię odpowiedziec ;)

Tak jest ;) ważę;) I nie pzowalam wyżerać;) tazzio zwłaszcza nie może:shake:

[quote name='natija']moje maja karme caly czas w misce i nie jestem wstanie stwierdzic ile jedza;)ale nie sa ani chude ani grube;)

tylko pozazdroscic;)
[quote name='Pink']Waszku tak to ta. Ja uzywam jej juz z 10 lat ... moze teraz sa i lepsze karmy, bo jest wiekszy wybor niz kiedys ale jakos tak z przyzwyczajenia ja kupuje a ze psy na niej Maja sie dobrze, to nie zmieniam, bo i po co.

na wystawie bardzo polecali mi w zeszłym reko...
[quote name='Fides79']ale piękne mają chłopaki zdjęcia :)

dziekujemy;)

Posted (edited)

Waszek, tylko dobrze bylo by zebys jej sprobowala, bo nie wszystkie psy ja lubia i chca jesc. Bo jak pisalam juz wyzej, ona ma dosc duze kawalki i do tego twarde. Ja na poczatku kroilam na pol, zeby Floyd sie przyzwyczail do niej ... z tym ze on byl od szczeniaka niejadek i wybrzydzal strasznie.
Sandra, wszyscy sprzedajacy zachwalaja swoje karmy hihi - trzeba czytac sklady i porownywac ...dla mnie nie jest zla ale ja musialam miec karme ktora przy okazji czysci zeby, no i nie ma konserwantow. Dlatego przy tej karmie, trzeba uwazac na Termin waznosci tzn nie mozna jej kupowac na zapas. Chociaz przy Tazziku, to napewno sporo Ci schodzi.

Edited by Pink
Posted

Jakby Wam pies robił naście kup na dzień, to tez byście ważyły i liczyły składy :shake: Ja tez kiedyś karmiłam psa na oko i na ogół micha stała, do tego chapi i było ok :shake: Co ja poradzę, ze teraz mam takie, ze jedna będzie gruba jak słoń, druga przestaje jeść jak się nażre za dużo choć na jeden posiłek, a trzeci jest srolcik :shake:

[quote name='Pink']Waszek, tylko dobrze bylo by zebys jej sprobowala, bo nie wszystkie psy ja lubia i chca jesc. Bo jak pisalam juz wyzej, ona ma dosc duze kawalki i do tego twarde. Ja na poczatku kroilam na pol, zeby Floyd sie przyzwyczail do niej ... z tym ze on byl od szczeniaka niejadek i wybrzydzal strasznie.[/QUOTE]
Oooo, ona jak kobres jest :] No Lizka tym pluła dalej niż widziała :lol:

Sandra ta pierwsza jest mega jak dla mnie! Ale jaka cena! Tej drugiej nie umiem znaleźć. Samej karmy nie znam, nikogo kto by tym karmił. Jak wypróbujesz daj znać. Orijen adult w podobnej cenie 115g.