Jump to content
Dogomania

Gryfik i Dandi,ślepa Viktoria, Liszka, staruszek Dyzio z Krzyczek&Jacuś z Krzyczek

Recommended Posts

Posted

[quote name='oktawia6']qurwa fantastycznie!:eggface::huh:

ja wiem że Ty nie masz kolczatek:razz:-to tylko na wypadek jakby ktoś mi to poradził: na osiedlu sąsiad już chciał mi pożyczac - ale odmówiłam i powiedziałam że kilka sztuczek i będzie super! rękawice tylko by mi się przydały-takie jak kiedyś miałam do trenowania na fitnessie-bez palców tylko-wtedy nie czuje jak mnie piecze ręka-to fantastyczne rękawice (takie fantastyczne, że ktoś mi je wtedy ukradł-położyłam obok by napic się wody i rękawic brak!:mad:)
Mam kolczatki :cool3: tylko , że kolczatka , to nie obroża spacerowa , a wspomagacz przy szkoleniu , a raczej pomagacz przy oduczaniu złych zachowań.Nie każdy pies potrzebuje kolcy ... to jest bardzo przydatne urządzenie , ale trzeba wiedzieć jak używać by działało jak należy.By nie robiło krzywdy a pokazywało , o co chodzi.I nie należy demonizować.
Już lepiej raz czy kilka razy przeprowadzić lekcje chodzenia przy nodze na kolcach (jeśli uczeń bardzo uparty) niż wieszać psa na obroży przez całe jego życie w imię miłosierdzia i demonizowania kolczatki :evil_lol:
No źle używana kolczatka prowadzi do tego , że pies nadal ciągnie nawet na drucie kolczastym , lub ucieka przed wszelkimi obrożami.
Jeśli chodzi o zwykłe obroże , to unikajcie cienkich ;) lepiej założyć psu 3 - 5 cm obroże i wtedy komfort obojga się polepsza.I dużo szybciej pies rezygnuje z ciągnięcia.
Szelki , też muszą być dobrze dobrane , na pewno bardziej należy zwracać uwagę na krój , materiał , wykonanie , to aby były miękkie i szerokie na klatce piersiowej niż to by były śliczne.Takie paseczki z kółeczkami , to badziewie , u mnie w domu na takie nie ma miejsca.
Ja preferuje solidne skórzane, szerokie zarówno szelki jak i obroże.Dobrze wykonane , wygodne dla psa.I spełniające swoje zadanie.
W tej chwili można dobrać i solidne wygodne ,a zarazem estetyczne akcesoria.

I szczerze nie polecam np szelek Red Dingo , właśnie ze zwzględu na ten niewygodny paseczek na klatce i do tego kółeczko - widać na focie

Nie ma kontroli w takich szelkach nad psem , bo nie ma trzymania.Kółko do którego przypina się psa jest w połowie długości psa plus ta tandeta z przodu - powoduje brak możliwości korekty jeśli pies ciągnie.

Ja preferuje takie szelki , bez względu na rasę - taki krój

Klatka piersiowa jest podtrzymana , kółko na smycz tak jak w przypadku obroży - na szyi , w momencie kiedy pies szarpie , podwiesza się na szerokim kółku na klatce , podtrzymujemy wtedy całego psa ,a np w RD jak pies ciągnie czuje ucisk tylko na podbrzusze :eviltong: Ściągamy psa pod spodem jakby.Dlatego tak łatwo z takich szelek wyjść :diabloti:

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='brazowa1']raz na kolcach i do konca zycia chodzi przy nodze?[/QUOTE]
To nie jest tak , że wkładasz psu kolce i on chodzi przy nodze.Kolczatka służy do korekty.
I nie zakłada się psu wisiora , tylko dopasowaną , za uszami.Tylko taka kolczatka nie boli i wg mnie spełnia swoje zadanie.Kolce muszą być tak dopasowane aby dotykały skóry psa.Nie może wisieć , dyndać , hałasować.Po to wymyślono , zdejmowane ogniwa.
Jeśli masz kolce w domu , zrób test na ręku , szarpnij luźną kolczatkę , a potem taką kolcami dotykającą skórę.Zobaczysz różnicę.Dwa to kolczatką się psa nie szarpie jak szmatą , robi się jedną korektę , wspomaganą słownie.
Psu niestety trzeba pomóc zrozumieć co oznacza to ukucie !!!
Gdyby faktycznie kolczatka była taka straszna i bolesna jak jest tu na dogo demonizowana , ni widzieli byśmy na ulicach , w wiszących kolcach psów pomiatającymi swoich właścicieli.
Sama kolczatka niczego psa nie nauczy.

A jeśli już ktoś bardzo boi się kolcy , to łańcuszek zaciskowy proponuje , tylko też musi być prawidłowo założony.Łańcuszek nie jako głowna obroża spacerowa ,a narzędzie do korekt , czyli - smycz z dwoma karabińczykami , do jednego dopinamy szelki do drugiego łańcuszek , pamietamy o tym że pies sam z siebie nie wie o co chodzi więc wspomagamy słowami , nagrodami.

Posted

[quote name='Vectra']
I szczerze nie polecam np szelek Red Dingo , właśnie ze zwzględu na ten niewygodny paseczek na klatce i do tego kółeczko - widać na focie

buuu to jest zaiste badziew-nie spełnia swojej roli
super zdjęcia Vectra-widzę że znasz się na rzeczy:cool3:

Korenia-oto ten psi Armani-notabene była awantura za to na wątku Jackowym-że drogie mu szelki kupiłam, jak je zdobyłam moja sprawa, stanęłam na E 631 na jeden numerek, dobra oto dla Ciebie powtórka zdjęcia z Armanim:

i jak był maluszkiem-razem z siostrą Agatką:loveu:-to jego pierwsze zdjęcie jaki mu zrobiłam:

Posted

kolce bola.Dlatego działaja.

Psy wieszaja sie na kolcach nie dlatego,ze one nie bola-po prostu pies przyzwyczaja sie do bolu.

ale rozgrzeszam wlascicieli,ktorzy w zaden inny spodob nie potrafia sobie poradzic.

Posted

[quote name='Vectra']To nie jest tak , że wkładasz psu kolce i on chodzi przy nodze.Kolczatka służy do korekty.
I nie zakłada się psu wisiora , tylko dopasowaną , za uszami.Tylko taka kolczatka nie boli i wg mnie spełnia swoje zadanie.Kolce muszą być tak dopasowane aby dotykały skóry psa.Nie może wisieć , dyndać , hałasować.Po to wymyślono , zdejmowane ogniwa.
Jeśli masz kolce w domu , zrób test na ręku , szarpnij luźną kolczatkę , a potem taką kolcami dotykającą skórę.Zobaczysz różnicę.Dwa to kolczatką się psa nie szarpie jak szmatą , robi się jedną korektę , wspomaganą słownie.
Psu niestety trzeba pomóc zrozumieć co oznacza to ukucie !!!
Gdyby faktycznie kolczatka była taka straszna i bolesna jak jest tu na dogo demonizowana , ni widzieli byśmy na ulicach , w wiszących kolcach psów pomiatającymi swoich właścicieli.
Sama kolczatka niczego psa nie nauczy.

A jeśli już ktoś bardzo boi się kolcy , to łańcuszek zaciskowy proponuje , tylko też musi być prawidłowo założony.Łańcuszek nie jako głowna obroża spacerowa ,a narzędzie do korekt , czyli - smycz z dwoma karabińczykami , do jednego dopinamy szelki do drugiego łańcuszek , pamietamy o tym że pies sam z siebie nie wie o co chodzi więc wspomagamy słowami , nagrodami.
Przepraszam Oktawio za foty , ale może obrazowo będzie łatwiej załapać o co chodzi.

Tu mj staffik , szelki + łańcuch - idzie przy nodze , luźna smycz

Posted

[quote name='brazowa1']kolce bola.Dlatego działaja.

Psy wieszaja sie na kolcach nie dlatego,ze one nie bola-po prostu pies przyzwyczaja sie do bolu.

ale rozgrzeszam wlascicieli,ktorzy w zaden inny spodob nie potrafia sobie poradzic.[/quote]
A Twój pies ciągnie :cool3:

Ja bardziej podziwiam tych co fruwają za swoim , duszącym się psem :cool3:
Bo pies do duszenia też się przyzwyczaja , tylko krtań ma swoje granice wytrzymałości.
Z aktualnych psów , Lalka była uczona na kolcach chodzenia przy nodze i wiesz , teraz chodzi na zwykłej 5 cm obroży czy też w szelkach , równiutko ze mną.Franio i Klementyna uczone na łańcuchu , również obecnie nie stosowanym :cool3:

Posted

nie ciagnie-bo jest nauczona chodzenia na szelkach.

Zrobilam ten bład-zalozylam kolce.Pies myslal,ze zwariowalam.Zgaszona,ogon pod siebie i człapała obok.Fakt,nie ciagneła na smyczy,ale radosna to nie była.
Do tego moj pies za groma nie chcial skojarzyc ciagniecie na obrozy z kolcami,tylko skojarzyl z moja osoba i z miejscem.Efekt-w tym miejscu,gdzie byla kolczatka suka usilowala trzymac sie ode mnie jak najdalej,w koncowym etapie doszloby do tego,ze suka zaczelaby swirowac i uciekac z tego miejsca.Bo pamietala,ze tam bolało.

Moj pies oduczyl mnie uzywania brutalnych metod.Stosowalam je przy pierwszym psie,czego do tej pory zaluje.

mam teraz psa,ktory pieknie,żwawo chodzil na pokazach posluszenstwa,wpatrzony w moja twarz i przekonany,ze pod broda mam ...piłeczke.
Dla mnie kolczatka jest zawsze porazka trenera.Bo mozna inaczej.

Jest jedna sytuacja,gdy mozna uzyc kolcow-gdy psa na siku podczas nieobecnosci reszty domownikow musi wyprowadzic slaba osoba i albo wyjdzie na kolcach albo wcale.

ech...ale to temat-rzeka,a my na watku Jacuszka.

Posted

[quote name='Vectra']
Przepraszam Oktawio za foty , ale może obrazowo będzie łatwiej załapać o co chodzi.
Tu mj staffik , szelki + łańcuch - idzie przy nodze , luźna smycz

Vectra zdjęcia piękne! czyste zawodostwo!:cool3:
no i moje marzenie by Jacuś tak chodził ze mną:-(
kiedyś pamiętam program na A.Planet "Rady Wujka Matiiego" wiem, że tytuł jest głupowaty i nikt z Was teggo nie pamięta ale to był jeden z najlepszych szkoleniowców doskonałe podejście! patrzylam jakie ma serce i jakie cuda czyni z psami-poezja!
i zakodowałam sobie jak właśnie robił z psem ciągnącym się na smyczy-ja mam szelki ale robięto samo co on na smyczy: ostre szarpnięcie smyczą do siebie, staję i mówię Jackowi :siad: chwilę siedzi pochwalę go i dalej idziemy, zwalnia idzie lepiej jak znów zaczyna ja znów to samo.

Brązowa-pięknie to opowiedziałaś!

Posted

[quote name='Vectra']
Brazowa , ale ja napisałam NIE KAŻDY pies , uczy się na kolcach.NIE KAŻDEGO psa nalezy uczyć na kolcach.
[/quote]
o właśnie-nie każdego! dla każdego coś innego:eviltong:

Posted

dla zakończenia: z założenia ZADNEGO psa sie nie uczy na kolcach,chyba,ze ktos faktycznie nie umie poradzic sobie inaczej.Wtedy mowi sie trudno.Chociaz ja i tak uwazam,ze to zawsze lenistwo przewodnika.

I dzień dobry!

Posted

Z tego co wiem, to RD i Rogz ma taki sam krój... Ja wole zapinać psa w połowie, bo mam o dłuuugim tułowiu ;) No i moja nie ciągnie na spacerach ;) A musze mieć takie, z których mi nie wyjdzie, bo jest strasznie strachliwa, wystarczy jedno stuknięcie, żeby rzuciła się w drogę do domu, nie patrząc czy jedzie samochód czy nie. Patrzyłam na takie szelki jak ty masz dla Franka na allegro, ale widzę, że są bardzo grube - dla mojej to tak max 2cm, a wszyskie 4-5 cm.

Posted

Nie żartuj , Frania szelki mają 25mm :) jak kupowałam , były też mniejsze , 20mm.
Ale ja nie kupowałam ich na allegro tylko na wystawie.
Lalki szelki z allegro (różowe , krój jak Frania) mają 30mm , ale Lalka jest DUŻA i potężna.

Posted

Witajcie dziewczęta!:lol:dzisiaj gorący dzień a ja zapylałam pobo musiał miec jak najszybciej po tych naszych wczorajszych rozmowach o gubieniu włosa szczoteczkę masującą dla Jacuszka-trzeba miec nasrane w głowie - 6 autobusów 5 godzin razem ale Jacuszek ma masującą gumową dwustronną:

i wcześniej pytała się chyba Korenia o szampon jaki używam-oto fota jaki i odżywką i grzebień (ten magiczny:evil_lol:):

Posted

[quote name='brazowa1']
bio-groom jest super,swietne szampony i bardzo wydajne.
Rekawica-rewelacja!!!
[/quote]
to fakt wydajny i pięknie pachnie-ja takiego nie mam:evil_lol:
a rękawicę Jacuszek obwąchał i położył się przy czeszącym masażu-po umyciu pod wodą można jej samemu używac do drapania po plecach! jest to rękawica rodzinna:eviltong: TZ już uprzedził: "będzie drapanko!":evil_lol: no jasne-chyba tylko mnie:mad:oczywiście pierwszy Jacuszek!

Posted

Powiadasz, że szampon ładnie pachnie :cool3: Ja mam jodoforowy dr.siedla, a wszesniej mialam jakiś vetcośtam dla długowłosych i obydwa nie mają przyjemnego zapachu dla mnie:roll:

Posted

[quote name='Korenia']
Powiadasz, że szampon ładnie pachnie :cool3: Ja mam jodoforowy dr.siedla, a wszesniej mialam jakiś vetcośtam dla długowłosych i obydwa nie mają przyjemnego zapachu dla mnie:roll:
[/quote]
on pachnie bosko po prostu a ja jestem wrażliwa na zapachy-mogła by byc woda toaletowa a lato o takim zapachu Korenia:lol:
te które wymieniłaś są nieco z innej niszy gatunkowej i dlatego różnią się też zapachem.
taka butelka szamponu starcza mi na ładnych kilka miesięcy dla kilku psów-jest wydajny-duża kropla i cały pies się pieni.
odżywka ułatwia rozczesywania psa: niezbędna przy psach z takim włosem jak Liszka czy Dyzio, Viktoria ale rónież po wykąpaniu do gładkowłosego-nabłyszcza włos, czesze się jak po maśle,pachnie jak świeży bez.

Posted

[quote name='halbina']
czyli będzie spa dla stadka...
[/quote]
spa spa-dla mojej dziatwy.
Dla mnie jutro ważny dzień-okaże się-jeśli ja mam a mam bankowo to wszystkie 6 psów również do leczenia i mój TZ-zobaczymy...a muszę byc czysta do operacji bo czeka mnie operacja 3 sierpnia.
wtedy będzie płacz-i to wielki bo nie dysponuję takimi środkami...