jambi Posted November 8, 2010 Author Posted November 8, 2010 [quote name='tayga']jambi_ no mów!!!!!! [quote name='Paula03']Umieram z ciekawości! Napisz coś! coś :eviltong: oj oj, przepraszam ale ja w weekendy jestem odcięta od netu! udało mi się co prawda wpaść na momencik, ale podrzuciłam tylko bazarek i juz mnie nie było :) ... nawet tu nie zajrzałam :oops: to teraz mówię :lol: [quote name='eria']uuufff jak dobrze takie wieści czytać , kamień z serca ! oj tak eria, masz racje - kamień z serca! :) [quote name='Paula03']Ale się cieszę, że z Balbinką wszystko dobrze. :loveu: Paula - a jak ja się cieszę! :lol: ogólnie widać, że zrobiło jej się lepiej po operacji - w tej chwili, mimo że minęło dopiero kilka dni od operacji jest bardziej skoczna, rozbiegana i w lepszym humorze niż przez ostatnie tygodnie, nie wiem napewno, ale wydaje mi się, że musiała się naprawdę źle czuć przed... [quote name='Tekla64']mnie tez zawsze bardzo zadziwialo i chyba lekko mnie mobilizowalo, to jak wlasnie psy po roznistych zabiegach szybko dochodza do pelnej sprawnosci i jak szybko daja sobie rade z bolem. ostatni u mnie byl operowany Gustaw i tez strasznie szybko zaczal skakc po kanapach byle mu bylo wygodniej, a jak szybko dochodza do tego jak mozna wykorzystac nasza niewiedze, jak potrafia symulowac , jak zmiekczac nasze serca ,mupy jedne ale i tak trzeba je bardzo podzwiac ale najwazniejsze ze zaczynaja zdrowiec!!!! i o to wlasnie chodzi by jak najszybciej wyzdrowialy. a jakos to do mnie bardziej dotarlo po mojej wlasnej operacji i po tym jak ja sobie ze soba nie radzilam, od tego momentu zupelnie inaczej patrze na powrot do sprawnosci po roznych zabiegach i naprawde jestem pelna niesamowitego podziwu dla naszych czterolapnych [ mysle tu tez o kotach] Balbinko byle szybciej do sprawnosci!!!!i obys juz wiecej nie martwila za mocno swych bliskich!!! Tekla, o tym, że potrafią symulować pisałam kiedyś przy okazji opowieści o Joko ;) potrafią! ale jeśli chodzi o szybkość "dochodzenia do siebie" biją nas, gatunek ludzki, na głowę! ucięłam sobie ostatnio pogawędkę na ten temat z wetką, poświadczyła, że zwierzęta nie przestają ją zadziwiać w tej kwestii. Po kastracji Aron potrzebował 2 dni, żeby całkowicie się zregenerować, Fakt, że tak "zmiękczył" moje serce, że pozwoliłam mu spac w łózku ... i wystarczyło.... :razz: Mia po sterylce - niecały tydzień i śmigała, znajomy kot po amputacji łapy na drugi dzień już chodził, teraz Balbina - w czwartek operacja a ona? ... [quote name='Fides79']i jak tam się ma Balbinka - Felusiowy pierwowzór?? :) [quote name='WATACHA']No właśnie, co u Balbinki ? [quote name='Saththa']Właśnie, co tam? :) ... wczoraj na spacerku pogoniła jakiegoś apsztyfikanta, który próbował ją obwąchiwać - doskoczyła do niego i oszczekała :lol: ma apetyt, załatwia się bez problemu, wskakuje na "swój" fotel, bo w sumie po co ma leżeć na legowisku, skoro można popatrzec na świat z góry :cool3:, zaczepia Mie, cały czas kombinuje jakby tu ściągnąć ubranko... wczoraj dostała juz ostatni z serii zastrzyków u weta, teraz jeszcze antybiotyk w tabletce - do podawania w domu ( czy ktoś wie, jak pokroić okrągłą tabletke na 3 równe części :hmmmm:?) i w przyszłą niedziele idziemy na zdjęcie szwów :p Quote
malawaszka Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 jambi_ napisał(a):( czy ktoś wie, jak pokroić okrągłą tabletke na 3 równe części :hmmmm:?) ja wiem ja :lol: jako że mam wieczny szpital w domu o ja robiłam to tak, że kruszyłam tabletkę w papierku albo woreczku tłuczkiem czy jak to sie tam nazywa - takie drewno z kulką na końcu :lol: i proszek jak rasowy narkoman w kreseczkę i na 3 równe części :lol: Quote
Tekla64 Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 no to bardzo dobre wiesc z Balbina!!!! jakze sie ciesze. no na taki sposob nie wpadlam hihihi.... moze dlatego ze w zasadzie mam zawsze jakies takie odpowiednio wazace psy ale malawaszko jestem pelna podziwu i jeszcze pwoiedz ze zyleta ta dzielilas???? Quote
malawaszka Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 żyletą nie ale starą kartą płatniczą :lol: prawie codziennie to robię niestety - mam szufladkę z przyborami małego narkusa :lol: Quote
jambi Posted November 8, 2010 Author Posted November 8, 2010 Tekla64 napisał(a): no na taki sposob nie wpadlam hihihi.... moze dlatego ze w zasadzie mam zawsze jakies takie odpowiednio wazace psy no wiesz... :obrazic: :eviltong: Tekla64 napisał(a): ale malawaszko jestem pelna podziwu i jeszcze pwoiedz ze zyleta ta dzielilas???? właśnie wasiu... żyletą? :diabloti: dobra, jako że pomysł wydaje się doskonały - tak zrobię :p Quote
Tekla64 Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 lomatko nie chcialam nikogo urazic ale ja nigdy nie mialam psa ponizej 12kg [ poza szczeniorami oczywista] a jakos tak dzinwie sie chyba sklada ze te dawki na jakie 10kg sa nastawione a moze mnie sie wsio pomerdalo, no w kazdym razie nie zdarzylo mnie sie na trzy dzielic na pol, na cztery ale na trzy nie pamietam co nie znaczy ze sie nie ciesze z postepow zdrowotnych Balbiny!!!! Quote
Agmarek Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 jambi_ napisał(a):aaa! zapomniałabym - na fotce widzę, że Ty również dysponujesz sznupem? ;) Oj tak. Jeśli moje sznaucerzątko jest szpunem, to tak. Dysponuję :evil_lol: A czemu szpun? :roll: Cieszę się że ślicznotka dochodzi do siebie. Pamiętam jak w zeszłym roku w listopadzie mój pies w sobotę pogonił amstafa. Na ulicę za nim wyskoczył :crazyeye: za to że nie słuchał jak za nim wrzeszczę dostał lanie :mad:więc kiedy omijał mnie szerokim łukiem pomyślałam że się obraził :roll: ale następnego dnia nie szczekał kiedy wróciliśmy z Kościoła (a raczej szczeka na wszystko i na nic) więc powiozłam go do weta. Był już w bardzo kiepskim stanie. Kleszcz :angryy: po raz trzeci :-( wet powiedział że jeśli przeżyje ten raz to następnego już na pewno nie będzie :-( Miesiąc wcześniej odszedł pies mojej koleżanki z tego samego powodu. To były najgorsze dni, godziny i minuty w moim życiu. No...może nie najgorsze, ale jedne z naj. Miałam wtedy straszne wyrzuty sumienia. I za to lanie i za tego kleszcza którego nie zauważyłam i nawet TZ który z racji wiecznego obszczekiwania przez Corsika nie przepada za nim dzwonił do mnie codziennie z pracy pytać jak pies. Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszyliśmy kiedy TZ wrócił trzeciego dnia z pracy a Corso swoim zwyczajem ujadał jak dawniej, a już następnego werczał na weta :-o Kocham tego psa chociaż czasami mam ochotę obedrzeć go ze skóry :diabloti: Quote
malawaszka Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 Agmarek napisał(a): Kocham tego psa chociaż czasami mam ochotę obedrzeć go ze skóry :diabloti: :roflt: kochamy tych, którzy wzbudzają w nas skrajne emocje :evil_lol: Quote
Agmarek Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 WATACHA napisał(a):He,he sznupy górą :) Powinny być mopy ;) A tak z ciekawości zapytam. Czy Waszym psom też "rudzieją" białe brody? Jaki macie na to sposób??? Quote
malawaszka Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 Agmarek napisał(a):Powinny być mopy ;) A tak z ciekawości zapytam. Czy Waszym psom też "rudzieją" białe brody? Jaki macie na to sposób??? nie ma na to sposobów :) jakby były to nie byłoby na wystawach mnóstwo sznupów z rudzymi brodami - ot taki psi urok - zalezy to od wody, od śliny i pewnie wielu innych czynników łącznie z genetyką, moja Luna z pseudo ma super brodę i nie ma tendencji do rudzienia mimo, że nic z tą broda nie robię, a mnóstwo psów, z którymi ludzie cudują, nadal ma rudziejące ;) trzeba to też pokochać ;) Quote
Tekla64 Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 no mojej rudzieje czarna broda !!! i nie mam na to metody ale wypatrzylam tu na galeriach wiecej takich jak moja moze sa i biale z rudymi brodami?! Quote
WATACHA Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 Rudzieją, rudzieją.W sumie nie tak bardzo bo jest młody, ale tak naprawdę nic z tym nie robię oprócz zwykłego mycia.Mopy też mogą być, bo mój po kąpieli pięknie wyciera podłogę. Quote
malawaszka Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 WATACHA napisał(a):Rudzieją, rudzieją.W sumie nie tak bardzo bo jest młody, ale tak naprawdę nic z tym nie robię oprócz zwykłego mycia.Mopy też mogą być, bo mój po kąpieli pięknie wyciera podłogę. a moze mu nie zrudzieje :) Luna ma 9 lat i nie ma rudej :grins: Quote
WATACHA Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 On ma troszkę przy samym pyszczku, ale może i nie będzie więcej.Za to Gacek ma całą zrudziałą :) Quote
Agmarek Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 No mój psiak też jest z pseudo, więc właściwie nie wiadomo czy to mini czy średni. Taki...mini na długich nóżkach :evil_lol: ma pewnie jakieś 6 może 7 lat i od mniej-więcej pół roku rudzieje mu broda która do tej pory była biała, a mało tego ,to na grzbiecie -tam gdzie jest obroża- też zaczyna robić się rudy ! :crazyeye: ale to chyba efekt uczulenia na obrożę przeciwkleszczową kiltixa. Zobaczymy jaki będzie po strzyżeniu :roll: Jambi jak dziś czuje się nasza ślicznotka? Quote
jambi Posted November 8, 2010 Author Posted November 8, 2010 [quote name='Agmarek']Jambi jak dziś czuje się nasza ślicznotka? zasadniczo dobrze :) , choć odmówiła wieczornego spacerku :roll: [quote name='Tekla64']lomatko nie chcialam nikogo urazic no co Ty! jakie urazić? żaaarcik to był ;) w sumie, powiem Ci w tajemnicy ... ja też wolę większe :evil_lol: [quote name='Agmarek']Oj tak. Jeśli moje sznaucerzątko jest szpunem, to tak. Dysponuję :evil_lol: A czemu szpun? :roll: Aguś....:roflt: .... nie szpun, tylko sznup... :lol: sznup od "sznupienia", czyli charakterystycznej cechy wszystkich sznaucerów i sznaucerowatych ;) trudne do zdefiniowania, ale one wszystkie to mają :razz: [quote name='WATACHA']He,he sznupy górą :) no ba! :p [quote name='malawaszka']:roflt: kochamy tych, którzy wzbudzają w nas skrajne emocje :evil_lol: prawda :p [quote name='Agmarek']A tak z ciekawości zapytam. Czy Waszym psom też "rudzieją" białe brody? z ręką na sercu przysięgam, że moim nie ... zwłaszcza białe :eviltong: Quote
malawaszka Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 nie sznupienia tylko sznupania - to pochodzi ze śląskiego (może z jakiegoś innego też :lol: ) - sznupać to szukać, szperać, sznupa to też kufa - a sznupy sznupią tymi swoimi sznupkami :lol: Quote
zerduszko Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 malawaszka napisał(a):nie sznupienia tylko sznupania - to pochodzi ze śląskiego (może z jakiegoś innego też :lol: ) - sznupać to szukać, szperać, sznupa to też kufa - a sznupy sznupią tymi swoimi sznupkami :lol: A broda jest po to, żeby właściciel zawsze wiedziała co sznup wysznupał ;) Quote
Tekla64 Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 moje tlumaczenie tego wszytskiego jest takie: sznaucer, bo z niem Schnauze to morda-pysk a one wiecznie sie dra. sznupek od wiecznego ciagania nosem, bo Schnupen to katar, i jak sie tak dobrze nad tym zastanowic ,to rzeczywiscie troche to przypomina takie wieczne wciagnie nochalem wszystkiego co w kolo. tak czy inaczej to Zerduszko ma swieta racje BRODY WLASNIE PO TO SA BY WIEDZIEC CO ONE WYSZNUPALY!!!ale i tak czy krotsze czy dluzsze ,rude czy nie , mokre czy suche sa nasze najkochansze i tyla Quote
Agmarek Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 Oj tam Jambi Ty to od razu się czepiasz ;) literówka z tym szpuno-sznupem :evil_lol: Mój pies też często odmawia spacerów. Szczególnie wtedy gdy pada deszcz. Tekla dlaczego Ty opisujesz mojego psa? On tak właśnie drze się na okrągło, poza tym wącha wszystko po kilka minut. Kiedyś (zanim w naszym domu zamieszkał kocur) byliśmy u znajomych gdzie takowy osobnik leżał u TZa na kolanach. Po powrocie do domu TZ miał aż mokre spodnie od tego niuchającego nochala :evil_lol: Nie wspomnę już o tym że sznup :razz: rano tylko czeka aż oczy otworzę żeby mi ten mokry, wstrętny nos we włosy wsadzić :roll: Jezaaa...myślałam że tylko ja mam takiego rąbniętego psa :-D Quote
Tekla64 Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 Agmarek ja mysle ze moze nie rabniete ino bardzo impulsywne no i bardzo wylewne , a przede wszystkim bardzo ciekawskie, chociaz jak sie to wsio zbierze do kupy to chyba najlatwiej nazwac to rabnietymi psami. ty to masz fajowo ze ino jeden nochal i ino jedna mokra broda chce koniecznie sie do ciebie z rana przytulic, mnie nawiedzaja takie dwie duze brody[jednak strzaszliwie nachalna] i jedna taka sredniomala. ale wiesz co mimo ze mam jeszcze pare innych ulubionych to sznupy zawladnely naszymi sercami doszczetnie. a chyba wiekszosc sznaucerow jest dosc mocno do siebie podobna zwlaszcza w tych stalych dla nich punktach, jak ja wracam po mizianiu jakiegokolwiek innego zwierzaka to sie musze fest oganiac od tych nochali, chyba ze zdaza mnie na powitanie uswinic wtedy siadam i czekam cierpliwie az skoncza dochodzenie kto to byl! Quote
jambi Posted November 9, 2010 Author Posted November 9, 2010 [quote name='Agmarek']Oj tam Jambi Ty to od razu się czepiasz ;) ja się czepiam? :-o ... jaaaaa? Ty weź tu spójrz: [quote name='malawaszka']nie sznupienia tylko sznupania - to pochodzi ze śląskiego (może z jakiegoś innego też :lol: ) - sznupać to szukać, szperać, sznupa to też kufa - a sznupy sznupią tymi swoimi sznupkami :lol: ojtam ojtam... sznupienia, sznupania - i tak wiadomo o co chodzi ;) a ja nie ślązaczka, wybaczyć mi trzeba... :eviltong: zwłaszcza, że Tekla ma taką teorię: [quote name='Tekla64'] sznupek od wiecznego ciagania nosem, bo Schnupen to katar, i jak sie tak dobrze nad tym zastanowic ,to rzeczywiscie troche to przypomina takie wieczne wciagnie nochalem wszystkiego co w kolo. :thinkerg: czyli sznupy sznupią sznupkami bo maja wieczny sznupen i inaczej nie mogą :niewiem: i to jest kwintesencja sznaucera :p, który wiecznie się drze... [quote name='zerduszko'] ... A broda jest po to, żeby właściciel zawsze wiedział co sznup wysznupał ... ... bo przecież, gdyby nie broda to właściciel by nie wiedział czy sznup sznupie czy ma sznupen... :cool3: [quote name='Agmarek'] Tekla dlaczego Ty opisujesz mojego psa? (...) Jezaaa...myślałam że tylko ja mam takiego rąbniętego psa :-D nieeee, Agmarek! Ty masz po prostu TYPOWEGO sznupa! :lol: PS. no dobra, czepiam się :eviltong: ... bo ja czepialska jestem :diabloti: Quote
Recommended Posts