Jump to content
Dogomania

Jaka sierść na łapach Ci się bardziej podoba?  

71 members have voted

1. 1. Jaka sierść na łapach Ci się bardziej podoba?

• Bujna, gęsta, długa
      39
    • Taka normalna, nie za dużo, nie zamało...
      35
    • Króciutka
      3
    • Obojętne mi to całkowicie
      0
    • Nie mam zdania
      1

Recommended Posts

Posted

Ale to będzie porostu oznaczało ze hodowcy którzy pracowali przez wiele lat robili to na darmo. A uwazam ze jesli udało sie juz uzyskaz całkiem przyzwoity poziom ogonków nie należy nagle ustalac wzorca który będzie zaprzeczeniem tego nad czym pracowano przez tyyyyle lat.
Katowanie to inna sprawa- pracowano nad ich polepszeniem a "wyprostowanie" ogonów to działanie na niekorzysc rasy. Należy patrzyc co będzie towarzyszyc temu prostowaniu. Ja uważam ze nastanie era sznaucerow z nisko powiewajacymi prostymi ogonami.

• Replies 419
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='marisia']Romas i ja się z Tobą zgadzam :lol: a co do Niemców, to wprowadzili zakaz kopiowania psów nie pamiętam dokładnie, ale z 10 lat chyba już przeleciało .

Marisia jest jak zawsze "dokładna":shake: :

[SIZE=2]Ausstellungsverbot für tierschutzwidrig kupierte Hunde
Nach der neuen Tierschutz-Hundeverordnung gilt ab 01. Mai 2002 ein Ausstellungsverbot für folgende Hunde aus dem In- und Ausland:
- Ohren kupiert nach dem 01.01.1987.
- Rute kupiert nach dem 01.06.1998
(Ausnahme: Jagdliche Verwendung gemäß deutschem Tierschutzgesetz).

Das Ausstellungsverbot gilt nicht in den Ausnahmefällen, wenn eine medizinische Indikation vorliegt; eine entsprechende Bescheinigung ist der Meldung beizufügen

Tłumaczenie:
Zakaz wystawiania psów kopiowanych (jest to niezgodne z przepisami ochrony zwierząt)

Zgodnie z nowymi przepisami ochrony zwierząt, obowiązuje od 01.05.2002 roku zakaz wystawiania następujących psów pochodzących z kraju (Niemiec) oraz z zagranicy:
- uszy kopiowane po 01.01.1987.
- ogon kopiowany po 01.06.1998
(wyjątek: użycie przy polowaniach / zastosowanie myśliwskie zgodnie z przepisami
ochrony zwierząt

Zakaz wystawiania kopiowanych psów nie ma zastosowania w wyjątkowym przypadku przeprowadzenia zabiegu ze wskazań medycznych. Wówczas należy dołączyć takie zaświadczenie do zgłoszenia."

A tak poza tym, jesli tak bardzo lubisz sie powoływać na Niemców, to dobrze byłoby znać ich przepisy, a przypadkach wątplichch wkleić tekst oryginalny, a nie gdybać i wypisywać, cóż to onie nie postanowili.

Posted

[quote name='Agnieszka K.']Marisia jest jak zawsze "dokładna":shake: :

[SIZE=3]A tak poza tym, jesli tak bardzo lubisz sie powoływać na Niemców, to dobrze byłoby znać ich przepisy, a przypadkach wątplichch wkleić tekst oryginalny, a nie gdybać i wypisywać, cóż to onie nie postanowili.

nie rozumiem tego "ataku" na Marisie:shake: napisala tylko ze nie pamieta dokladnie od kiedy jest zakaz w Niemczech, a Ty napisalas na ten temat caly elaborat:lol:

[quote name='orsini']wszystkim przeciwnikom zakreconych ogonkow zadaje pytanie: JAK OGON KOPIOWANY MIAL BYC NOSZONY????
do gory tak????to przedluzcie teraz do gory ogon-i co????za chiny ludowe na szabelke nie wyjdzie, wiec o dziwo te poskrecane to sa wlasnie wzorcowe ogonki jakby byly skopiowane tak?:)))))no wlasnie
nie pisze o zajeczych

z tym sie zgadzam:) ogon zakrecony jest bardzo fajny :cool3:

Posted

Agnieszka K. dzięki za wyczerpującą informację :grins: . Nie wiem, jaki będzie ostateczny wzorzec ogonków u szanucerków, ale wiem od niemieckiego hodowcy, że podjęto uchwałę na kolegium sędziowskim dotyczącą zaleceń w ocenianiu ogonów. Najmniejszy problem naturalnymi ogonami występuje u olbrzymów a największy u średniaków, bo faktycznie sporo ogonów ma bardzo mocny skręt, co nie jest zbyt ładne. Poniżej zamieszczam zdjęcia z przykładami naturalnych ogonów u miniatur w wersji, gdzie wg mnie ogonek jest poprawny oraz ten mniej pożądany bardzo skręcony, gdyby obydwa były ucięte, to wg mnie były by to poprawnie noszone ogony :loveu:, czyli jak widać skręt nie decyduje o poprawnym osadzeniu ogona :

Posted

[quote name='marisia']:loveu:, czyli jak widać skręt nie decyduje o poprawnym osadzeniu ogona :

OCZYWISCIE ZE NIE!!!
ot Amryke odkryla:)))))))))))))))))))a co ma piernik do wiatraka???chyba czym innym jest osadzenie ogona a jego noszenie????z takim doswiadczeniem hodowlanym marisiu powinnas to doskonale wiedziec, a nie znowu udawac jakiegos naiwniaka z takimi stwierdzeniami:diabloti: :diabloti: :diabloti: to ja bez doswiadczenia to juz dawno wiem:))))))

Posted

[quote name='MartaReksKiwi']...... A uwazam ze jesli udało sie juz uzyskaz całkiem przyzwoity poziom ogonków nie należy nagle ustalac wzorca który będzie zaprzeczeniem tego nad czym pracowano przez tyyyyle lat.
Katowanie to inna sprawa- pracowano nad ich polepszeniem a "wyprostowanie" ogonów to działanie na niekorzysc rasy.......

Do niedawna oceniać można było tylko osadzenie ogona a obecnie można zacząć pracą na jego kształtem a w jaki sposób "wyprostowanie" ogona może wpłynąć niekorzystnie na rasę :grins: ?

Posted

[quote name='ToB']nie rozumiem tego "ataku" na Marisie:shake: napisala tylko ze nie pamieta dokladnie od kiedy jest zakaz w Niemczech, a Ty napisalas na ten temat caly elaborat:lol:

Marisia jest dokładna wtedy, kiedy chce. Nie wspominając o generalizowaniu. Niestety. :shake:

A ja nie napisałam eleboratu, tylko przytoczyłam tekst oryginalny, ktory następnie przetłumaczyłam.

Nie lubię takiego gdybania, bo albo się pisze fakty, albo nie pisze się wcale.

[quote name='marisia'] Najmniejszy problem naturalnymi ogonami występuje u olbrzymów a największy u średniaków, bo faktycznie sporo ogonów ma bardzo mocny skręt, co nie jest zbyt ładne.

Olbrzym ma największy i najcięższy ogon, a miniatura najmniejszy - i to jest moim zdaniem powód, dlaczego nie ma olbrzymów z zakręconymi ogonami.

[quote name='marisia']co nie jest zbyt ładne.
Zapomniałaś dodac - dla Ciebie.

Czy to jest takie trudne, aby napisć: mnie nie podoba się ...., moim zdaniem ......, dla mnie pies taki i taki ma to i to.

Posted

[quote name='Agnieszka K.']Czy to jest takie trudne, aby napisć: mnie nie podoba się ...., moim zdaniem ......, dla mnie pies taki i taki ma to i to.

SWIETE SLOWA!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

[quote name='Agnieszka K.'] ........Olbrzym ma największy i najcięższy ogon, a miniatura najmniejszy - i to jest moim zdaniem powód, dlaczego nie ma olbrzymów z zakręconymi ogonami.

Zapomniałaś dodac - dla Ciebie.

Czy to jest takie trudne, aby napisć: mnie nie podoba się ...., moim zdaniem ......, dla mnie pies taki i taki ma to i to.

Agnieszka K. Ostatnio zastosowałam się do Twojej sugestii i zaczęłam używać stwierdzenia „wg mnie” co oznacza „według mnie" :grins: – zadowolona ?

A jaka jest Twoja teoria na temat ogonków u miniatur, bo mnie się wydaje, że tak mocno skręcone ogonki, jak bywają u średniaków, występują u miniatur moim zdaniem i nie tylko moim, znacznie rzadziej a trudno przypuścić, iż ogonek miniatury jest cięższy niż ogon średniaka :grins: .

Posted

[quote name='Agnieszka K.']Olbrzym ma największy i najcięższy ogon, a miniatura najmniejszy - i to jest moim zdaniem powód, dlaczego nie ma olbrzymów z zakręconymi ogonami.
Sa.
(ach te 10 znakow ... )

Posted

Marisia ,piekny ogonek pokazałas u tej miniatury !
Dziewczyny , nie wiem ( albo moze raczej wiem) czemu to wzbudza takie emocje u Was.
Jak wiadomo kazda opinia ktora sie pisze pod swoim nickiem jest opinia subiektywna piszacego.Po co to punktowanie i koniecznosc dodawania "wg mnie".A według kogo ta opinia jesli ja ja pisze, według Stowrzyszenia Krasnali?
I nie wiem czemu Agnieszko, nie mialybysmy sobie tu pogdybac.Przeciez jesli Ci sie niepodoba gdybanie to wystarczy nie czytac.Jakbysmy tylko o faktach pisaly to malo co by na tym forum bylo.
Mam propozycje zebys przestala pouczac nas co wolno pisac a co nie.
Zakrecone ogonki sa brzydki i tyle :-)

Posted

[quote name='Romas']Marisia ,piekny ogonek pokazałas u tej miniatury !
Dziewczyny , nie wiem ( albo moze raczej wiem) czemu to wzbudza takie emocje u Was.
............

Dzięki Romas za poparcie :thumbs: , podkreślanie cały czas, że to co piszę jest tylko moją opinią jest oczywistym absurdem.

Posted

Romas napisał(a):

I nie wiem czemu Agnieszko, nie mialybysmy sobie tu pogdybac.Przeciez jesli Ci sie niepodoba gdybanie to wystarczy nie czytac.Jakbysmy tylko o faktach pisaly to malo co by na tym forum bylo.

Nie mam nic przeciwko gdybaniu, w sytuacjach, gdzie można tylko pogdybać, bo nie ma na dany temat żadnych badań, faktów, przepisów i.t.d. (co oznacza: i tak dalej :grins: )

Natomast gdybanie w sytuacjach gdzie jest jasno napisane, stwierdzone, poparte badaniami, są odpowiednie przepisy i tam doszukiwanie się czegoś, czego nie ma też nadinterpretacja lub gereralizowanie,- to ja uważam mija się z celem. I tego własnie nie lubię i nigdy nie piszę.

Posted

Agnieszka K. :wallbash: nie przebijesz Ty jesteś pedantką a ja nie i co zrobisz :grins:, lubię sobie pogdybać ?

A co z Twoją teorią na temat wagi ogonków w aspekcie ich skręcania się :grins: ?

Posted

[quote name='marisia']
A co z Twoją teorią na temat wagi ogonków w aspekcie ich skręcania się :grins: ?

Nie ma jak "wyciąganie", bo cytowaniem nie można tego nazwać fragmentu, a nie całośći.:shake: Nie po raz pierwszy zresztą i zapewne nie po raz ostatni. A nazwanie tego co napisałam "teorią" to przesada:lol: .

"Olbrzym ma największy i najcięższy ogon, a miniatura najmniejszy - i to jest moim zdaniem powód, dlaczego nie ma olbrzymów z zakręconymi ogonami."

Ciężar ogona jest związany z jego wielkością i można dodać z grubością. Wszystkie te cechy należałoby odnieść do wielkości psa. Napisałam, ze olbrzymy nie mają zakrąconych ogonów: ja nie widziałam takiego, a jednocześnie jeśli ktoś ma takie zdjęcie lub widział teki ogon: czy jest zakręcony w takim stopniu jak u miniatur?

Na razie wszelkie gdybanie:evil_lol: odnosiło się do zakręconego ogonka lub jego osadzenia. Miniatury, (podobnie jak pozostałe wielkości) mają różne "kształty" tego ogonka: dłuższy lub krótszy, grubszy, cieńszy.
Myślę, ze ogon gruby i długi bedzie miał mniejsze tendencje do skęcania niż ogon krótki i cieńszy. I to tyle mojej "teorii".

Ja nie napisałam samej wagi, ale ró"

Posted

[quote name='Agnieszka K.']"Olbrzym ma największy i najcięższy ogon, a miniatura najmniejszy - i to jest moim zdaniem powód, dlaczego nie ma olbrzymów z zakręconymi ogonami."

Ciężar ogona jest związany z jego wielkością i można dodać z grubością. Wszystkie te cechy należałoby odnieść do wielkości psa. Napisałam, ze olbrzymy nie mają zakrąconych ogonów: ja nie widziałam takiego, a jednocześnie jeśli ktoś ma takie zdjęcie lub widział teki ogon: czy jest zakręcony w takim stopniu jak u miniatur?

A ja Ci odpisalam, ze SA, zdjecia chwilowo nie moge dac, bo go znalezc nie moge, a ogon zakrecony byl gorzej jak u mopsika ;).

Posted

[quote name='Agnieszka K.']Nie ma jak "wyciąganie", bo cytowaniem nie można tego nazwać fragmentu, a nie całośći.:shake: Nie po raz pierwszy zresztą i zapewne nie po raz ostatni. A nazwanie tego co napisałam "teorią" to przesada:lol: ."

Zgadzam się z Tobą, również się z tym spotkałam. Są celujący w tym precederze specjaliści a właściwie specjalistki :evil_lol: .

[quote name='Agnieszka K.']........
Na razie wszelkie gdybanie:evil_lol: odnosiło się do zakręconego ogonka lub jego osadzenia. Miniatury, (podobnie jak pozostałe wielkości) mają różne "kształty" tego ogonka: dłuższy lub krótszy, grubszy, cieńszy.
Myślę, ze ogon gruby i długi bedzie miał mniejsze tendencje do skęcania niż ogon krótki i cieńszy. I to tyle mojej "teorii"......

Co do ogonków, to pewna hodowczyni od bardziej doświadczonej hodowczyni w kwestii ogonków otrzymała taką radę, aby przy wyborze szczeniorka z poprawnym ogonkiem wybierała te szczeniaki, u których ogonki są u nasady grubsze i krótsze, no a chyba każdy ogonek w dalszym swoim odcinku jest cieńszy :loveu: . Oczywiście to znowu jest gdybanie :evil_lol: .

Tak nawiasem mówiąc, czy Ty przypadkiem nie jesteś belfrem :evil_lol: ?

Posted

marisia napisał(a):

wybierała te szczeniaki, u których ogonki są u nasady grubsze i krótsze, no a chyba każdy ogonek w dalszym swoim odcinku jest cieńszy

Dla mnie osobiście, przy wyborze szczeniaka ważniejsza od ogonka jest "reszta' psa".:cool1:

Posted

W Poznaniu min były wystawiane miniatury cz-s z włoskiej hodowli Scedir, psów było aż 7 szt: 2 w młodzieży, 2 w pośredniej, 1 w otwartej i 2 w championach, wszystkie te psy były naturalne, bardzo podobne do siebie w typie, wszystkie nosiły uszy poprawnie i ogony również – jak szabelki. Hodowla ta wcześniej kopiowała uszy i ogony, dopiero od jakiegoś czasu hoduje psy naturalne. Nie wiem dokładnie od kiedy, może Agnieszka K. – nasz śledczy ustali precyzyjnie fakty :evil_lol: , mi się nie chce :loveu: . Podaję przykład tej hodowli na potwierdzenie faktu, że chyba można poprzez pracę hodowlaną utrwalić cechy związane z uszami i ogonami w policzalnym czasie i jak widać na przykładzie tej hodowli nie jest to niemożliwe :lol: .
Oczywiście są to tylko moje spostrzeżenia :loveu: .

Posted

Albo mi sie wydaje albo sama Orsini sobie przeczysz. Raz piszesz:
"wszystkim przeciwnikom zakreconych ogonkow zadaje pytanie: JAK OGON KOPIOWANY MIAL BYC NOSZONY????
do gory tak????to przedluzcie teraz do gory ogon-i co????za chiny ludowe na szabelke nie wyjdzie, wiec o dziwo te poskrecane to sa wlasnie wzorcowe ogonki jakby byly skopiowane tak?"
Z czego wyraznie wynika zwiazek miedzy osadzeniem ogona a jego formą, kilka wypowiedzi dalej wysmiewasz stwierdzenie Marisi ze nie ma takiego zwiazku. Notabene prawidlowo noszony ogon niekoniecznie powinien byc noszony pionowo do gory- rownie doskonaly jest sposob noszenia pod kątem 45 stopni na przyklad- chociaz może TOBIE takie osadzenie ogona może się niepodobać.
Ty z kolei Agnieszko czepiasz sie zdania Marisi ze zakaz KOPIOWANIA obowiązuje w Niemczech od okolo 10 lat- i przytaczasz fragment zapisu o zakazie WYSTAWIANIA psow kopiowanych, faktycznie obowiązującym od 2002 roku - co z wami dziewczyny jest nie tak?

Posted

Niekoniecznie zgodziłabym sie z długoletnią pracą hodowlana Scedirów, która zaowocowała ogonkami-szabelkami - sądzę ze duża role odgrywa tutaj łut szczęścia. Ja mam sukę która niezależnie od partnera daje ogonki- szabelki. Jej partnerzy w innych skojarzeniach dawali również skręcone - fajnie, cieszę sie bo też bardziej podobaja mi się szabelki- ale ja nie mam w tym żadnej zasługi. Druga suka dała z jednym psem szabelki, z drugim ogonki mocniej a w 1 przypadku bardzo mocno skręcony. Tutaj wiem już że dobierając 3 partnera muszę zwrócić uwage na to jaki on ma ogon i jakie daje dzieci. Ale czy da to gwarancję powodzenia? wątpię, co najwyżej większe prawdopodobieństwo sukcesu. A przy tym na wyniki trzeba czekac kilka miesiecy- bo faktycznie ogon potrafi skecic sie po 4-5 miesiącu życia:-)

Posted

[quote name='sympatyk']Ty z kolei Agnieszko czepiasz sie zdania Marisi ze zakaz KOPIOWANIA obowiązuje w Niemczech od okolo 10 lat- i przytaczasz fragment zapisu o zakazie WYSTAWIANIA psow kopiowanych, faktycznie obowiązującym od 2002 roku - co z wami dziewczyny jest nie tak?

Przepraszam bardzo, ale chyba nie zrozumiałeś, co jest tam napisane.

Zakaz kopiowania nie oznacza jednoczesnego zakazu wystawiania (u nas jest zakaz kopiowania, a nie ma zakazu wystawiania).

W Niemczech od roku 1987 obowiązuje zakaz kopiowania uszu (juz 19 lat), a od 1998 ogona (czyli od 8). Można było jednak wystawiać psy kopiowane, bo nie było takiego zakazu - n.p. kopiowane psy importowane.

Zakaz wystawiania kopiowanych psów (z wyjątkami) wprowadzono w 2002.

Posted

Sympatyk a hoduj sobie na te ogonki razem z marisia:)))ja stawiam na exterier przede wszystkim i wole miec psa z fajna budowa i z ogonkiem , ktory sie takiej marisi podobac nie bedzie, niz psa z idealnym ogonkiem ale tez z fajna budowa, tylko cos go sedziowie docenic nie moga jak Tuptus marisi:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: