Jump to content
Dogomania

Jaka sierść na łapach Ci się bardziej podoba?  

71 members have voted

1. 1. Jaka sierść na łapach Ci się bardziej podoba?

• Bujna, gęsta, długa
      39
    • Taka normalna, nie za dużo, nie zamało...
      35
    • Króciutka
      3
    • Obojętne mi to całkowicie
      0
    • Nie mam zdania
      1

Recommended Posts

Posted

orsini napisał(a):
ja stawiam na exterier przede wszystkim i wole miec psa z fajna budowa i z ogonkiem , ktory sie takiej marisi podobac nie bedzie,

Też tak uważam:multi: :multi:.

A tak na marginesie: Niemcy mają sznaucery - miniatury (o reszcie nie wiem, bo się nie interesowałam) na takim "super" :evil_lol: poziomie (z wyjątkami, gdzie psy zostały importowane), z taką super budową, że mogą sobie pozwolić na selekcję i zając sie wyłacznie hodowlą pod względem ogonka - szabelki (jako jedynie słusznego kształu) i uszi. :evil_lol: :evil_lol: To dopiero będzie coś:diabloti: !
Jeśli będą wytrwali, to trzeba będzie rozdzielić miniatury: na sznaucery niemieckie oraz resztę, nie pochodzącą z Niemiec.

• Replies 419
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Agnieszko - czy Ty jeses taka blondynka czy nie potrafisz przeczytac 1 zdania ze zrozumieniem? Powtarzam- przyczepiłas się złosliwie do wypowiedzi Marisi ze zakaz kopiowania obowiązuje od około 10 lat przytaczajac zapis o zakazie wystawiania,w ktorym faktycznie przytoczone sa daty graniczne,wprowadzenia zakazu kopiowania z ktorych ineteresuje nas data zakazu kopiowania ogonów, jako ze o tym idzie dyskusja. Zakaz kopiowania ogonó wprowadzono w 1998 roku- a więc około 10 lat- Marisia napisała że około i miała racje.
A Ty Orsini swoim zwyczajem sprowadzasz dyskusje do poziomu pyskówki.
Zamiast odnieść sie- wyjasnic jakos niekonsekwencje w swoich wypowiedziach, wypisujesz jakies złosliwe teksty pod moim adresem chociaz nigdzie nie napisałam ze ogonki są podstawowym moim kryterium hodowlanym. Przeciwnie napisalam jak trudno jest utrzymac jednolity "fason" ogonków - kontynuując -uważam że wprowadzenie zapisu o obowiazującym kształcie ogonów do wzorca jest stanowczo przedwczesne.
Ustalenia Niemców w tym względzie uważam za bezsensowne i jesli będą sie do nich stosowac doprowadza do daleszego obniżenia i tak niskiego u nich poziomu tej niemieckiej rasy. Na szczęście wielu sędziów niemieckich do dzisiaj sędziuje na piekne psy a nie na ich ogony.
Napisałam tez ze na swiatówce w sredniakich w czołówce znalazły sie psy skandynawskie- w wiekszości ze skręconymi ogonami- ale poniewaz sa to psy piekne werdykt uważam za słuszny. Pokazałam Romas zdjecie pieknego czarnucha który bardzo duzo wygrywa- mimo bardzo skręconego ogonka.
Więc proszę obie rozmówczynie- Orsini i Agnieszke- nie przypisywac mi i to w formie złosliwej poglądów jakich nie posiadam

Posted

[quote name='orsini']Sympatyk a hoduj sobie na te ogonki razem z marisia:)))ja stawiam na exterier przede wszystkim i wole miec psa z fajna budowa i z ogonkiem , ktory sie takiej marisi podobac nie bedzie, niz psa z idealnym ogonkiem ale tez z fajna budowa, tylko cos go sedziowie docenic nie moga jak Tuptus marisi:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Jesteś perfidnie złośliwa a jak chcesz być dokładna, to ja nie jestem hodowcą, nie mam zarejestrowanej hodowli, nie odhodowałam żadnego miotu a mam takie psiaki, jakie lubię. Zajmij się karierą wystawową swoich pociech. Sympatyk nie jest takim zwolennikiem naturalnych psów, jak ja a ma dużo większe doświadczenia hodowlane niż Ty i nie przenoś swojej zjadliwości związanej z moją osoba na innych :shake: .

Posted

[quote name='marisia'], to ja nie jestem hodowcą, nie mam zarejestrowanej hodowli, nie odhodowałam żadnego miotu
TO MOZE DARUJ SOBIE DAWANIE INNYM "SUPER" RAD ODNOSNIE HODOWLI?????
bo jak nie jestes hodowca to nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, co zreszta juz wszyscy chyba zauwazyli, ze tylko uszy i ogonek...a GDZIE reszta cialka????przede wszystkim RESZTA cialka???:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

Posted

[quote name='marisia']. Sympatyk nie jest takim zwolennikiem naturalnych psów, jak ja a ma dużo większe doświadczenia hodowlane niż Ty

a tego to nie wiemy, bo Sympatyk wystepuje na tym forum jako Gal Anonim:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Owszem, to jest forum publiczne i nie muszę Ci się przedstawiac z imienia i nazwiska. Ja tez sie nigdzie nie odnosze do Twoich psów, Twojego doswiadczenia hodowlanego - wyłacznie do tego co piszesz. Sama przedstawiam swoje poglądy na temat o którym dyskutujemy i tyle- moja tozsamośc nie ma tu nic do rzeczy .

Posted

orsini napisał(a):
a tego to nie wiemy, bo Sympatyk wystepuje na tym forum jako Gal Anonim:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

chyba przegapilas co nieco :) ja wiem kim jest sympatyk :eviltong:

Posted

[quote name='orsini']TO MOZE DARUJ SOBIE DAWANIE INNYM "SUPER" RAD ODNOSNIE HODOWLI?????
bo jak nie jestes hodowca to nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, co zreszta juz wszyscy chyba zauwazyli, ze tylko uszy i ogonek...a GDZIE reszta cialka????przede wszystkim RESZTA cialka???:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

A to dlaczego niby sobie mam darować, skoro szlajam się po wystawach, w tym sporo zagranicznych i interesuję się sznaucerami od ponad 16 lat, miałam wziętego reproduktora, który spłodził ponad 500 dzieci (trochę za dużo to fakt, ale jak gdyby nie tylko ode mnie to zależało a chłopakowi to łatwo przychodziło:loveu: ), miałam okazję zobaczyć kilkadziesiąt miotów ( z 60 na pewno) a następnie wiele jego dzieci obserwować na ringach, wymieniać poglądy z hodowcami, nie wszyscy sędziowie kynologiczni mają wielkie hodowle, robią rozszerzenia na rasy, na temat których przypuszczalnie mają mniej do powiedzenia niż ja na temat sznaucerów i co im też zabronisz zabierania głosu? Przeginasz na każdym kroku a z większości Twoich postów bije złośliwość :shake: .

Posted

[quote name='Elitesse']chyba przegapilas co nieco :) ja wiem kim jest sympatyk :eviltong:
orsini musi wiedzieć z kim ma do czynienia, bo inaczej zupełnie nie wie na co sobie może pozwolić a jeśli sympatyk jest jakimś sędzią kynologicznym :nerwy: ?

Posted

[quote name='marisia']orsini musi wiedzieć z kim ma do czynienia, bo inaczej zupełnie nie wie na co sobie może pozwolić a jeśli sympatyk jest jakimś sędzią kynologicznym :nerwy: ?
ooo to tym bardziej bym chciala wiedziec do kogo NIE jechac-jak ma taki gust jak Ty:diabloti: :diabloti: :diabloti: :diabloti: :diabloti: :diabloti: :diabloti: szkoda mojej kasy

Posted

Nie wrzucaj mnie do jednego worka z nikim. Mój gust to jest mój gust- czasem sie pokrywa z gustem Marisi a czasem o dziwo z twoim. Ja pisze co mi sie podoba a co nie a ty robisz jakies osobiste przytyki i przypisujesz mi poglady jakich nie posiadam.

Posted

No bo Reksiu pyskówki sa fajne, ekscytujace i podniecajace:-))
Sadze że zaocznie, na podstawie tylko opisu nikt nie jest w stanie Ci poradzic- dlatego twój post pozostał bez odpowiedzi. Szczeniaki trzeba zobaczyc obmacac, zobaczyc jak sie poruszaja- a i tak nie masz pewnosci czy rozwiną sie w pożadanym kierunku- juz po dokonaniu wyboru:-)

Posted

sympatyk napisał(a):
No bo Reksiu pyskówki sa fajne, ekscytujace i podniecajace:-))
Sadze że zaocznie, na podstawie tylko opisu nikt nie jest w stanie Ci poradzic- dlatego twój post pozostał bez odpowiedzi. Szczeniaki trzeba zobaczyc obmacac, zobaczyc jak sie poruszaja- a i tak nie masz pewnosci czy rozwiną sie w pożadanym kierunku- juz po dokonaniu wyboru:-)

No a jakie kryteria odnośnie tych nieszczęsnych ogonków a przedewszystkim uszu.

Posted

z uszami nie ma watpliwosci- powinny byc klapniete, przylegajace wewnetrzna krawedzia do czaszki. U miniatur spotyka sie uszy załamane nieco wyżej też prawidłowe, chociaz te uszy sa zazwyczaj lżejsze więc istnieje niebezpieczeństwo ze stana lub będą zle noszone. Ogonek - jaki Ci sie bardziej podoba- czytałeś , wzorzec nie okresla pożadanego kształtu, chociaż niektórzy tak jakby bardziej wolą ogonek szabelkowaty:-) Ważne żeby był dostatecznie wysoko osadzony

Posted

[quote name='sympatyk']...... a i tak nie masz pewnosci czy rozwiną sie w pożadanym kierunku- juz po dokonaniu wyboru:-)

Nie, no przegiąłeś sympatyk :razz: – niektórzy widza show sabaki już na postawie zdjęcia rentgenowskiego :bigok: .

Posted

[quote name='reksio_cwaniak']A co do wzrostu. Obawiam się czy ta większa suczka nie przerośnie wzorca. Ich mama jest niewysoka i bardzo krótka a tatuś to Piwowar a one wszystkie są jak na moje oko wysokie.

Co do wzrostu, to nie wiem, czy nie zostanę zbesztana, że zabieram głos, ale natura lubi płatać figle i czasem z dużego szczeniaka wyrasta nieduży psiak a bywa też odwrotnie. Można jednak założyć, że z dużego wyrośnie duży, dlatego może lepiej odrzucić skrajne przypadki i wybrać średniego, proporcjonalnego, z uwzględnieniem innych cech, których nie da się przez net ocenić :roll: .

Posted

No tak z rozwojem szczeniąt jest różnie ale wiecie jak jest szkoda wydać najlepszy materiał. Miałem wiele miotów ale nie sznaucerów. Ponoć mam oko do dobików ale to już historia. A ten miot to dla mnie absolutna nowość. Wszystkie są śliczne ale nie mogę zostawić więcej niż jednego.

Posted

Nie w zachodniopomorskim ale bliżej mam do Gorzowa i do tegoż związku należę. Tamtejsi właściciele sznaucerów głownie czarno-srebrnych zbiegli się na przegląd hodowlany i stwierdzili że najładniejsz jest ta największa.

Posted

reksio_cwaniak napisał(a):
Nie w zachodniopomorskim ale bliżej mam do Gorzowa i do tegoż związku należę. Tamtejsi właściciele sznaucerów głownie czarno-srebrnych zbiegli się na przegląd hodowlany i stwierdzili że najładniejsz jest ta największa.

To ją może zostaw, może wcale nie przerośnie, skoro Twoja sunia nie jest duża a nawet jak troszkę będzie za duża, to i tak lepiej mieć w hodowli większą a ładniejszą:lol: .

Posted

sympatyk napisał(a):
z uszami nie ma watpliwosci- powinny byc klapniete, przylegajace wewnetrzna krawedzia do czaszki. U miniatur spotyka sie uszy załamane nieco wyżej też prawidłowe, chociaz te uszy sa zazwyczaj lżejsze więc istnieje niebezpieczeństwo ze stana lub będą zle noszone. Ogonek - jaki Ci sie bardziej podoba- czytałeś , wzorzec nie okresla pożadanego kształtu, chociaż niektórzy tak jakby bardziej wolą ogonek szabelkowaty:-) Ważne żeby był dostatecznie wysoko osadzony

Uszy załamane nieco wyżej nie są poprawne, nie moga wystawać nad linię czoła.Niestety sędziowie przymykają na to oczy :roll:

Posted

[quote name='sympatyk']Agnieszko - czy Ty jeses taka blondynka czy nie potrafisz przeczytac 1 zdania ze zrozumieniem? Powtarzam- przyczepiłas się złosliwie do wypowiedzi Marisi ze zakaz kopiowania obowiązuje od około 10 lat przytaczajac zapis o zakazie wystawiania,w ktorym faktycznie przytoczone sa daty graniczne,wprowadzenia zakazu kopiowania z ktorych ineteresuje nas data zakazu kopiowania ogonów, jako ze o tym idzie dyskusja. Zakaz kopiowania ogonó wprowadzono w 1998 roku- a więc około 10 lat- Marisia napisała że około i miała racje.
...............

[B][SIZE="4"]Agnieszka K.
- jak słusznie zauważyła sympatyk cały czas rzecz idzie o kopiowaniu ogonów a Ty niesłusznie się przyczepiłaś i zamieściłaś całą wykładnię na temat wystawiania i kopiowania wszystkiego po kolei, więc może jakieś słowo przepraszam - nie umiemy ponieść z twarzą konsekwencji swojej nieuzasadnionej napaści na moją wypowiedź :eviltong: :eviltong: :eviltong: .