Elitesse Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 no wlasnie jest problem z ogonami szczeniecymi :( zauwazylam ze malce czesto do 6-7 miesiecy potrafia nosic ogon prosto a potem im sie zawija w recel :( nie mam pojecia z czego to mzoe wynikac ? :roll: Quote
reksio_cwaniak Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 Elitesse napisał(a):no wlasnie jest problem z ogonami szczeniecymi :( zauwazylam ze malce czesto do 6-7 miesiecy potrafia nosic ogon prosto a potem im sie zawija w recel :( nie mam pojecia z czego to mzoe wynikac ? :roll: A tak się cieszyłem że mój miot ma proste ogonki jak struny a ty straszysz że się pozakręcają. Quote
Romas Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Elitesse napisał(a):no wlasnie jest problem z ogonami szczeniecymi :( zauwazylam ze malce czesto do 6-7 miesiecy potrafia nosic ogon prosto a potem im sie zawija w recel :( nie mam pojecia z czego to mzoe wynikac ? :roll: Ja mysle ,ze jest to zwiazane z usztywnianiem sie chrzastek.nie wiem jak fachowo sie nazywa ten proces ale to cos podobnego do stawiania uszu .Moja Bianka tez miala prostszy ogon ,jak podrosla to bardziej sie zawinał ale jeszcze nie tak zebym jeczala :-) Moim zdaniem powinno sie wyeliminowac z hodowli te psy ktore za bardzo maja ogonki skrecone,choc wiem jak to brzmi. Ktos kupil psa poklada w nim nadzieje a tu kicha. Ale widzialam na Swiatowce jednego czarnego sznaucerka ,sredniaka ( tylko nie wiem czy to pies czy suka ) ktory miala ogon zwiniety w ciasny obwarzanek na grzbiecie.Poprostu pętelka. I jakis sedzia (nawet nie jeden) ocenil na tyle dobrze tego psa ,ze wlasciciele podjeli decyzje o wystawianiu go na Swiatowce.Czy to nie przesada.Rozumiem ,ze nie ma wzorca ogonow ale rozsadek jakis musi byc. Inaczej nasze sznaucerki niedlugo zamiania sie w szpice pod wzgledem ogonkow. Quote
Irviers Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 ale w jaki sposob wyeliminowac te zakręcone ogony? Same piszecie ze ogon potrafi sie zawinąc w wieku 6-7 miesiecy... wiec co? pozbawiany bedzie taki pies rodowodu? albo nagle wpisze mu sie niehodowlany zeby uniemozliwic dalszego rozmnażania? Nie wiadomo jak taki ogon sie niesie... wiec mysle ze za duzo tutaj nie da się zrobic. Poza tym niektórym podobają sie proste a innym zakręcone... wiec dlaczego proste mają byc wzorcowe? Nie mozna krytykowac wlascicieli za to ze zgłosili na swiatowkę psa z zakręconym ogonem ponieważ ogona nie jest decydującym kryterium a poza tym nie ma okreslonego wzorca na ogon a tylko tyle ze ma byc naturalny. Quote
orsini Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 [quote name='marisia']Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia olbrzymka i średniaka z idealnymi ogonkami: IDEALNYMI WG KOGO??????? napisz ze wg. Ciebie, bo we wzorcu NIC na ten temat nie ma!!!! nie oszukuj ludzi pliz:diabloti: :diabloti: :diabloti: :diabloti: Quote
orsini Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 wszystkim przeciwnikom zakreconych ogonkow zadaje pytanie: JAK OGON KOPIOWANY MIAL BYC NOSZONY???? do gory tak????to przedluzcie teraz do gory ogon-i co????za chiny ludowe na szabelke nie wyjdzie, wiec o dziwo te poskrecane to sa wlasnie wzorcowe ogonki jakby byly skopiowane tak?:)))))no wlasnie nie pisze o zajeczych Quote
Irviers Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Dokładnie! szabelkowate ogony ma ok 10 % wszystkich psów wiec to o czyms swiadczy. a tak w ogole to idealnym, wzorcowym ogonem jest ten: i powinno sie eliminowac wszystkie inne ogony :evil_lol::evil_lol: Quote
Agnieszka K. Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Romas napisał(a):I jakis sedzia (nawet nie jeden) ocenil na tyle dobrze tego psa ,ze wlasciciele podjeli decyzje o wystawianiu go na Swiatowce. A co ma piernik do wiatraka a w tym przypadku zakręcony ogon do wystawiania na Światówce? Wystawa światowa jest jak na razie "normalną" wystawą, chodzi mi o to, że nie trzeba na nią zdobywac kwalifikacji jak np. na Crufts, więc można zgłosić na nią każdego psa, jak na zwykłą krajówkę. No chyba że chcesz wprowadzić "selekcję" na podstawi ogonów - ten może byc wystawiany, a ten już nie. A co w takim razie z uszami? Tak naprawdę to jest niewiele psów (nawet wśród tych odnoszących sukcesy), które mają osadzonę i noszone uszy idealnie zgodnie z wzorcem? Też trzeba przeprowadzić selekcję? Romas napisał(a):Czy to nie przesada.Rozumiem ,ze nie ma wzorca ogonow ale rozsadek jakis musi byc. A rozsądek to powinno się zachować przy pisaniu podobnych "interpretacji wzorca". Quote
Romas Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 E tam ...Agnieszka nie unos sie tak .My sobie tu rozmawiamy o tym co sie komu podoba.Jak Tobie sie podobaja zakrecone to super ,trzymaj sie swojego zdania.Dyskusja nie polega na dowalaniu przeciwnikowi tylko na podaniu argumentow popierajacych swoje zdanie. Ja jako wlasciciel sznaucera mam takie wlasnie zdanie ,ze pieska z ogonkiem jak spiralka nie zaprowadzilabym na Swiatowke na ktorej jakis poziom jest ,albo powienien byc .Chyba tam pokazuje sie najlepsze z najlepszych czy moze nie ,czy moze ta wystawa nie rozni sie niczym od karajowek ? Moze i nie powinnam krytykowac takich ogonow .Jednak ogon zwiniety w ciasne kolko ,a nawet wiecej w ciasna spirale i przyklejony sztywno na grzbiecie nie podoba mi sie i juz . Mozecie mnie zlinczowac a i tak zdania w tym wzgledzie nie zmienie. I nie pisze tu o miniaturach ale o "swojej "rasie o sredniakach . Wiem ,ze trudno wyeliminowac jakas ceche ktora objawia sie u psa w pozniejszym rozwoju .Ale tak samo eliminuje sie (nie rozmnaza) psy z wadliwym zgryzem ,tak samo z brakiem jader itd.Tez tego sie nie wie biorac szczeniaka. Jesli chcecie sie tu klocic to beze mnie a jesli chcecie pogadac co kto woli i lubi u sznaucerow to ja lubie wlasnie ogony szablaste chco we wzorcu nie ma konkretnie okreslonego typu. Ale moge lubic ,co ,moge ? Quote
orsini Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 to piszcie WYRAZNIE ze sie WAM taki ogon podoba, a nie ze sznaucer ma taki miec!!!!bo wprowadzacie innych w blad!!!!!ot cala filozofia!!! Marta masz racje-jakby iciac Kiwi ogon by miala wzorcowy, bo wlasnie taki ma miec-noszony pionowo w gore, a to sie chyba kloci z szabelka???? Quote
Agnieszka K. Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 [quote name='Romas']Wiem ,ze trudno wyeliminowac jakas ceche ktora objawia sie u psa w pozniejszym rozwoju .. Dobrze napisałaś - co jest cecha, o której jest jest napisane we wzorcu - ogon naturalny. O gustach się nie dyskutuje, więc każdy ma prawo do własnych upodobań. Tylko wyraźnie należy zaznaczyć, że mnie się podoba to i to, a nie że taki jest prawidłowy, a taki nie. [quote name='Romas']Ale tak samo eliminuje sie (nie rozmnaza) psy z wadliwym zgryzem ,tak samo z brakiem jader itd. Oczywiście, że się eliminuje do to jest wada. I nie można tego porównać z tym, jaki ma ogon. Zakręcony ogon w niczym psu nie przeszkadza, a wadliwy zgryz - w zależności od typu juz tak, tak jak brak lub niezstąpienie jądra. Quote
orsini Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 dokladnie tak! Romas i Marisia polecam lekture wzorca sznaucerzego do poduszki:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
sympatyk Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 przykro mi ale musze sie z Toba zgodzic Orsini. Zreszta wystarczyło pooglądać stawki sredniaków pieprzaków na swiatówce- praktycznie 90% psow skandynawskich ma ogonki skręcone jak nie przymierzając swinki- a te psy duuuzo powygrywały. Inna kwestia czy zawsze zasłużenie.Ale były to poza tym całkiem przyzwoite psy , niektóre nawet bardzo ładne. Zobacz Romas- w czarnych średniakach przepiekny Cheeki Chap Czarny Straznik mialby przegrywac z powodu ogonka? Dobrze ze sedziowie nie zwracaja uwagi na takie drobiazgi i pies bardzo duzo wygrywa Tylko Niemcy wybiegli przed orkiestrę i jakos wiosna na zjeżdzie sedziów podjęto uchwale o obnizaniu oceny psom z zakreconymi ogonami. I zobacz jaki skutek- beda wygrywac zwierzaki gorsze anatomicznie ale z prostymi ogonkami- absurd. Dobrze ze sami Niemcy sie do tego nie stosuja bo to najlepsza droga do tego zeby jeszcze bardziej obnizyli i tak niewysoki u nich poziom tej przeciez niemieckiej rasy Quote
Karolina_i_dogi Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Proszę proszę.... zadałam jedno pytanko i taka lawinowa dyskusja. Myślę, że dobrze. Sprawa z ogonami wydaje mi sie o tyle trudniejszą, że właściwie kupując psa u którego ogon jest/lub dopiero się skręci mamy kilka wyjść: - zostawiamy jak jest i liczymy sie z różnymi ocenami psa - idziemy po prostu do lekarza wet, który obcina nam "brzydki i wadliwy" ogonek - kombinujemy z różnego typu nacięciami mięśni i usztywnianiem ogona - juz słyszałam o takich praktykach. No i idziemy na wystawę. Ogonka juz nie mamy więc piesek dostaje super ocenę. Wcześniej dostawał oceny gorsze. I co? Wydaliśmy 100-300zł i juz mamy psa bardziej prawidłowego. Myślę, że selekcja na inne ogony (bardziej/mniej kręcone, grubsze/szczuplejsze itd.) jest bardzo trudna u rasy u której nie zwracało sie na tę cechę uwagi przez długie lata. Ważna informację jaką można wyczytać z ogona jest sprawdzenie czy nie jest on załamany. Najczęsciej na końcówce - wygląda jakby był wcześniej złamany. Często hodowcy informują nabywców, że prawdopodobnie suczka gdzieś przygniotła malca i stąd taki ogon. Ogon załamany jest wadą z którą szczenię się rodzi (wadą w rozumieniu zdrowotnym, a nie eksterierowym). Psy z załamanymi ogonami mają większe tendencje do problemów z kręgosłupem - od anomalii wrodzonych typu półkręgi do szybciej się pojawiających zmian zwyrodnieniowych. W buldożkach francuskich bardz często są załamane obonki. Równie często pojawiaja sie u nich półkręgi w odcinku najczęściej piersiowym. Rozpisałam się strasznie. W każdym razie chodziło mi o to, że jest to sprawa trudna i na długie lata. Ze względów zdrowotnym uważam, że powinno się unikać psów z ogonkami załamanymi Pozdrawiam serdecznie Ps. Osobiście lubię precelki - są sympatyczne. Szabelki z kolei są bardziej męskie :) Quote
marisia Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 orsini napisał(a):IDEALNYMI WG KOGO??????? napisz ze wg. Ciebie, bo we wzorcu NIC na ten temat nie ma!!!! nie oszukuj ludzi pliz:diabloti: :diabloti: :diabloti: :diabloti: Poprawiłam swojego posta :lol: . Quote
marisia Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 [quote name='marisia']Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia olbrzymka i średniaka z prawie idealnymi ogonkami wg mnie :lol:, taki mniej więcej model jest zgodny z ostatnimi ustaleniami w Niemczech, kraju pochodzenia rasy :lol: : :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: Quote
Czarne Gwiazdy Posted December 5, 2006 Author Posted December 5, 2006 Ja jako wlasciciel sznaucera mam takie wlasnie zdanie ,ze pieska z ogonkiem jak spiralka nie zaprowadzilabym na Swiatowke na ktorej jakis poziom jest ,albo powienien byc .Chyba tam pokazuje sie najlepsze z najlepszych czy moze nieNajlepsze z najlepszych to są na Crufcie, a na światówkę można zgłosić nawet psa, który nie ma uprawnień hodowlanych, ma pokraczne nogi, topline z siodłem, głową jak u whita, posturą przypominającego jamnika :lol: Wystarczy, że ma papier, a właściciel kasę na zgłoszenie. I od krajówki różni się nazwą, ulością zgłoszonych psów i tytułami Zw. Św ;) Quote
Czarne Gwiazdy Posted December 5, 2006 Author Posted December 5, 2006 Myślę, że selekcja na inne ogony (bardziej/mniej kręcone, grubsze/szczuplejsze itd.) jest bardzo trudna u rasy u której nie zwracało sie na tę cechę uwagi przez długie lata.Przede wszystkim na razie nie ma na co selekcji robić, bo trzeba by najpierw wzorzej tak jakby... zmodyfikować :p Quote
sympatyk Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Krzysiu a ja Ci gwarantuje ze bylbys srodze zwiedziony tymi najlepszymi z najlepszych pokazywanymi na Crufcie. Miniatury zupelnie kiepskie - na palcach jednej reki mozna bylo policzyc te przyzwoite (nie piekne- ledwie przyzwoite), średniaki nieco jakby lepsze ale tez daaaaaleko im do czołówki pokazywanej na swiatówce. Chociaż tegoroczny średni zwycięzca Crufta (jedyny pieprzak niekopiowany) całkiem całkiem pomijając wyrażne przyciemnienie grzbietu. I jeszcze to że wszystkie kolory pokazywane na jednym ringu - kto cos takiego wymyslił, bee Quote
Czarne Gwiazdy Posted December 5, 2006 Author Posted December 5, 2006 W każdym razie trzeba się pokazać wcześniej na jakiejś wystawie, która zapewnia kwalfikacje i cos na niej zdobyć. A na światówkę nikt nie musi nic zdobywać ;) Quote
Romas Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Tak ,ja rozumiem ,ze we wzorcu nic na ten temat nie ma i rozumiem ,ze niekiedy piekne anatomicznie psy maja ogonki precelkowate. Daleka jestem od pomyslow typu usztywniac czy obcinac ogonki . Wolno mi jednak miec nadzieje,ze rozwoj rasy bedzie postepowal w tym kierunku ,ktory ja widze jako dobry ,piekny . Chcialabym zeby sznaucery juz bardziej sie nie skracaly ,nie podoba mi sie zakrotka sylwetka gdzie szyja odrazu przechodzi w zad i chcialabym rowniez zeby stopniowo przewazaly ogony uniesione do gory ale szablasto . Gdybym byla hodowca taki ideal chcialabym wyhodowac ,sznaucer sredni proporcjonalnie zbudowany ,nie przerysowany,elegancki ale nie lekki ,ze sredni owlosionymi łapmi i ogonem o jakim juz pisalam . Pomimo wszystko ,pozwolcie ,ze bede wypatrywac swoje ulubione ogonki szablaste i zachwycac sie takimi sznaucerami (jesli do kompeltu beda posiadac tez wzorcowa budowe ciala). Jasne ,ze nie mozna ograniczac sie do patrzenia na ogony . Quote
marisia Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 [quote name='Romas']Tak ,ja rozumiem ,ze we wzorcu nic na ten temat nie ma i rozumiem ,ze niekiedy piekne anatomicznie psy maja ogonki precelkowate............ Romas i ja się z Tobą zgadzam :lol: a co do Niemców, to wprowadzili zakaz kopiowania psów nie pamiętam dokładnie, ale z 10 lat chyba już przeleciało i na początku sądzę obserwowali uszy i ogony a teraz zaczynają bardziej precyzować ich wygląd, na razie dali zalecenia sędziom a za jakiś czas myślę zostanie to wprowadzone do wzorca. Skoro udało się człowiekowi wyhodować tak dużo rozmaitych ras od kieszonkowców do prawie metrowych molosów z najrozmaitszym włosem, to nie sądzę, żeby nie udało się w rasie sznaucer i nie tylko, uporządkować spaw z uszami i ogonami. Z pewnością nie wszystko od razu, ale kolejnymi krokami......, nie chodzi o wykluczenie z hodowli pięknych egzemplarzy z kiepskim ogonkiem, ale może poprzez dobór odpowiednich partnerów w przyszłości uda się wyeliminować, skręcony ogon i wadliwie noszone uszy :lol: :lol: :lol: . Quote
Czarne Gwiazdy Posted December 5, 2006 Author Posted December 5, 2006 ale może poprzez dobór odpowiednich partnerów w przyszłości uda się wyeliminować, skręcony ogon i wadliwie noszone uszyA jak we wzorcu napiszą, ze ogon ma być skręcony? Quote
Irviers Posted December 6, 2006 Posted December 6, 2006 Dziewczyny, od wielu lat hoduje się sznaucery takze pod katem ogona... tyle ze cietego... i tak jak Orsini napisała: ogon który jest prawidłowy cięty jako naturalny byłby wlasnie zakręcony. Czy jest zatem sens zeby po kilkudziesieciu latach pracy nagle zminiac wzorzec i znow od poczatku starac sie "wyprodukowac" cos co jest zupełnym zaprzeczeniem poprzedniego ideału? to tak jakbysmy teraz, dajmy na to, zmienili miejsca białych znaczen u cz-s. Dla mnie nie ma to NAJMNIEJSZEGO sensu. Jesli tak sie stanie to pewnie z klika, kilkanascie lat bedziemy miec sznaucery z nisko osadzonymi, zwisajacymi między nogami ogonami :shake: Quote
Romas Posted December 6, 2006 Posted December 6, 2006 A ja mysle ,ze to jest mozliwe zeby pracowac nad ogonami .I niekoniecznie zmana musi byc diametralna i odrazu.Tak jak sie pracuje nad sylwetka czy katowaniem. Mam zdjecia sznaucerow z lat 50-siatych i nie do uwierzenia jakie to pokraki ,zupelnie nie przypominajace dzisiejszych.Pracowano wiec nad kątowaniem i niektore psy sa piekne a niektore do dzis maja wadliwie ustawione konczyny. Tak samo gdyby pracowana nad uszami i ogonami czesc populacji bedzie miala stojace ogony , proste,a czesc stojace zakrecone. Przyszlosc pokaze co bedzie bardziej oczekiwane. Quote
Recommended Posts