Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 643
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To może byc atak ze strachu. W schronisku panuje pewnie prawo silniejszego. Weszla na obcy teren i od razu chciała ustawić relacje. Szczerze mówąc nawet jak będzie między nimi dobrze jutro, bałabym się zostawiać tę dwójkę bez opieki. Może dojść do próby dominacji:-(
Cholerka, same problemy... nie mam nawet pomysłu jak pomóc:-(

Posted

Dzieś na spacerze poznała mojego psa. Zjeść go nie chciała ale po kilku minutach i po obwąchiwaniu chciała mu wskoczyc na plecy..
Wezme ja jeszcze raz na spacer z Morusem i zobacze jak sobie radzi

Posted

Oj, szkoda, piękna sunia, a taka niewdzięczna ;)

... trudna sprawa, może rzeczywiście, strach ją nakręca ... może to kwestia czasu i się ustatkuje?

Posted

czarna anda napisał(a):
- zadko sie zdarza sytacja kiedy pies z suka maja ochote sie zagryzc - jak swiat swiatem ja sie z tym spotkalam raz w zyciu ale pies byl stukniety

Takie sytuacje, że pies atakuje suke lub suka psa- i to niezaleznie od tego, ktore jest rezydentem, a ktore nowo wprowadzone, zdażają się bardzo często- to zależy od charakteru psow, nie tylko od płci- i to zarówno w schroniskowym kojcu, jak i w domu.
Wiele osob, które biorą dla swojego psa osobnika przeciwnej pci z eschronu musi a potem wiele miesiecy je izolować, zakładac kagańce i nieraz dopierio po pol roku udaje się ze osiągnąć kompromis.
No i generalnie - smycze, przywiazania wywołują w dominujacych psach postawę obrony terytorium i opiekuna- nieraz psy luzem i bez ingerencji człowieka lepiej sie dogadają.

Posted

Psy się dogadały, jest ok.
Wyniki konsultowałyśmy z kilkoma lekarzami.
Mysza dodatkowo była z nia u dr, Czerwieckiego. Wg niego jest w dobrej kondycji.

We wtorek jest umówiona na usg u dr Marcińskiego.(śledziona trochę powiekszona)
Suka biega, zaczepia psa.
W lecznicy nie jadła ale u mnie wczoraj jadła. Może nie lubi suchego? Nawet jak nie zje ze dwa dni nic jej nie bedzie bo gruba jest.
Czarna ando, nikt mi tego psa na głowe nie zrzucił. Nie jestem sama, wczoraj Mysza nie mogła ale dziś jechała z Wawra byśmy mogły psy zapoznac.
zebym zawsze miała takie wsparcie.....

Posted

Ok, no to wróciłam. OD ranka jeżdżę w psiach sprawach, w końcu po to są urlopy ;)

Jak Beka wspominała, zapoznałyśmy psy na spacerze, nie było żadnych kłopotów. Potem zostałyśmy na działce, psy się zapoznały, zjadły, napiły, pobiegały, żadnych spięć.

Odebrałam wyniki i opisy z lecznicy, wg nich Biance nic nie grozi, zaraz zeskanuję wypisy i wyniki badań.
Sunia miała zrobione usg, ekg i echo serca ze względu na nadwagę i planowaną sterylizację.

USG- bez zmian, lekko powiększona śledziona. Wszystko poza tym w normie, żadnej wody w brzuchu, zmian ogniskowych.

Brzuch nie jest wydęty czy nadmiernie powiększony, jest dosyć nisko, prawdopodobnie po porodach.

Wyniki moczu ok, krew- podniesione leukocyty i za mało płytek.
Rachunek za pobyt w lecznicy i badania- 435 zł, ponoć wszystkiego jeszcze nie podliczyli.

W związku z tym, że niepokojące płytki nie dawały mi spokoju, pojechałam do dr Czerwieckiego, w tej samej lecznicy przyjmuje dr Marciński od usg, miałam nadzieję, ze w razie wypadku będzie można zrobić od razu badanie.
Dr Czerwiecki przemiły ;) obejrzał sunię bardzo dokładnie, zajrzał w śluzówki, do uszu, gardła, zbadał węzły i dokładnie jamę brzuszną.
Wg niego śledziona jest powiększona, zalecił usg u dra Marcińskiego, pozostałe narządy w badaniu palpacyjnym nie wzbudzają niepokoju. Możliwe, że sunia jest po lub przed cieczką, o czym świadczy jakoś ułożona macica (nie zapamiętałam).

Bianka jest w dobrej kondycji, wylizała lekarza, nie ma temperatury, je, załatwia się normalnie.
Wg dr Czerwieckiego płytki nie są miarodajne, często wychodzą obniżenia, bardziej niepokoją go leukocyty. Tak czy inaczej, psu nic nie grozi, a zalecenia to powtórka krwi, usg i kontynuacja antybiotyku, bo skoro już bierze to nie powinna przestać.

Zaraz wkleję skany i zdjęcia.

P.S. Za wizytę nie zapłaciłam ani grosza, za zastrzyk antybiotyku także, zapłaciłam całe 15 zł za tabletki antybiotyku.
To dla mnie kompletna nowość ;)

Posted

Kostek napisał(a):
a to USG u dr Marcinskiego robilas dzisiaj czy innego dnia bo nie moge tego wylapac

USG u Marcińskiego we wtorek. Poprzednie było w ubiegłą środę ale nie u niego, dla pewności powtarzamy.

Posted

beka napisał(a):
Mysza jak bedziesz miec chwilę to wyślij mi na maila ze 3 zdjecia Bianki z Agisem

Zaraz Ci wyślę, ale kurde razem brzydko wyszli, jacys poruszeni. A to do ogłoszeń szczeniaczków? :diabloti:

Posted

beka napisał(a):
Mysza jak bedziesz miec chwilę to wyślij mi na maila ze 3 zdjecia Bianki z Agisem

i bendzie pseudohodofla :D

beka ktoś się do Ciebie wybiera z okolic Falenicy?bo karmę dla tatusia szczeniaczków mam tylko mam problem logistyczno-transportowy

Posted

Kostek napisał(a):
i bendzie pseudohodofla :D

beka ktoś się do Ciebie wybiera z okolic Falenicy?bo karmę dla tatusia szczeniaczków mam tylko mam problem logistyczno-transportowy

Ja ;) z Wawra jestem.