Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 557
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Jan Grzegorczyk (J@sio)']Jestem i ja !!! Na razie autko u "pana doktora" ale jutro mam odebrac i juz grzeje fure i na BRNO, nie ma problemu :-)[/QUOTE]

Brawo! Aż mi lżej na sercu, kiedy widzę, że coś się rusza :)

Posted

[quote name='Avilia']Jestem.Mogę przekazać parę rzeczy na bazarek.Jeżeli ktoś będzie robił na psiaka.

Napisz do Rybka_39 - w moim imieniu zorganizuje bazarek :)
Dzięki że jesteś z nami :*

Posted

[quote name='Selenga']Zjawiam się na prośbę Rybki.
Ja robię allegra cegiełkowe dla Fundacji Serce Serc - głownie dlatego, że nie stać mnie na płacenie prowizji od aukcji a fundacja ma status aukcji charytatywnych i tych opłat nie płaci.

Są trzy możliwości:

1. jeśli Fundacja SOS dla Zwierząt ma konto allegro i status aukcji charytatywnych, możecie mi udostępnić na chwilę hasło i przygotuję aukcję z konta fundacji

2. można się zwrócić do Fundacji Serce Serc o udostępnienie konta i pomoc w zebraniu pieniędzy. Tylko trzeba by napisać do fundacji informację o co chodzi, gdzie i pod czyją opieką jest pies - chociażby to co na wątku. No i koniecznie napisać kto będzie się kontaktował żeby uzgodnić sposób przekazania pieniędzy, bo mieliśmy ostatnio takie sytuacje, że wystawialiśmy aukcje a potem musieliśmy szukać chętnych do otrzymania kasy. A przecież my nie swoje pieniądze przekazujemy tylko darczyńców, nie możemy ich zdefraudować na inny cel.
Jeśli sytuacja jest na prawdę bardzo ciężka, można uzyskać pożyczkę od fundacji - pieniądze wykładane są teraz a zwrot jest z cegiełek.
Można też zadzwonić - może być szybciej
Fundacja wszystkie zebrane pieniądze przekazuje dla zwierzaka dla którego były zbierane, nie pobiera żadnych haraczy i nie przejmuje psa. Jedyny wymóg to rozliczenie fakturami, ale tego się nie da przeskoczyć, bo to wymóg prawny a nie wymysł fundacji
Jak będzie wszystko z p.Januszem Orzechowskim uzgodnione, to ja aukcję przygotuję w 1 dzień

3. mogę wystawić aukcję ze swojego konta (Selenga2), ale nie jestem w stanie opłacić kosztów aukcji i prowizji Niestety podanie w aukcji numeru konta fundacji (w tym przypadku SOS dla Zwierząt) nie wystarczy do zwolnienia z opłat - uzyskanie statusu aukcji charytatywnych to jest dość zawiła procedura allegro, a jesli taką aukcję chce wystawiać osoba prywatna, to musi mieć zgodę MSWiA

Ile kosztuje wyróżniona aukcja dajmy na to z 2 zdjęciami?

Wieści rozesłane.
Na pewno cosik wpłynie.;)

Posted

[quote name='amikat']Kochani - dziękuję.
NI e mamy konta na allegro . Kiedyś źle to załatwiłyśmy i nie mamy w związku z tym....[/QUOTE]

Warto założyć takie konto.Koszty takiego allegro cegiełkowego są spore a fundacje są zwolnione z tych opłat.
Pomyślcie o tym.Na stronie allegro w dziale "POMOC" -> "USŁUGI SPECJALNE" -> "AUKCJE CHARYTATYWNE I SPECJALNE" jest wszystko opisane jak krok po kroku założyć takie konto i jakie warunki spełnić.

Posted

[quote name='Rybka_39']Ile kosztuje wyróżniona aukcja dajmy na to z 2 zdjęciami?

Na full wyróżniona zwykła aukcja kosztuje 20,50 zł co nie jest astronomiczną kwotą. Problem w tym, że allegro pobiera prowizję od sprzedaży. W allegro adopcyjnym cena jest 1 zł, więc 4% prowizji to jest jakiś ułamek grosza. Ale jesli się cegiełki dobrze sprzedają, i od końcowej kwoty allegro nalicza prowizję, to jest już kwota znacząca.

Warto założyć takie konto.Koszty takiego allegro cegiełkowego są spore a fundacje są zwolnione z tych opłat.
Pomyślcie o tym.Na stronie allegro w dziale "POMOC" -> "USŁUGI SPECJALNE" -> "AUKCJE CHARYTATYWNE I SPECJALNE" jest wszystko opisane jak krok po kroku założyć takie konto i jakie warunki spełnić.

Tylko się nie sugerujcie za bardzo tym opisem, bo on niezupełnie odpowiada temu czego allegro w realu wymaga :)
Jakby co, to mogę wam napisać co na prawdę trzeba po kolei zrobić żeby nie było problemów.

Mam podać kontakt do p. Janusza Orzechowskiego?

Posted

[quote name='Selenga']Na full wyróżniona zwykła aukcja kosztuje 20,50 zł co nie jest astronomiczną kwotą. Problem w tym, że allegro pobiera prowizję od sprzedaży. W allegro adopcyjnym cena jest 1 zł, więc 4% prowizji to jest jakiś ułamek grosza. Ale jesli się cegiełki dobrze sprzedają, i od końcowej kwoty allegro nalicza prowizję, to jest już kwota znacząca.
[/QUOTE]

No, niestety tak :( Ja już przekazałam real foto filmów (plus perfumy) do Rybka_39 na mail, więc bazarek rusza :) Ze swoich pieniędzy pokryję wszystkie wysyłki, więc może lepiej dajmy sobie spokój z Allegro, bo zamiast tych kosmicznych kwot prowizji można przecież dorzucić cosik dla Bratka.

Pamiętajmy, że będą jeszcze potrzebne pieniędze na dalsze leczenie :( Te 2.000 to jedynie komplet badań razem ze zdiagnozowaniem. Trzeba go uratować za wszelką cenę!

Posted

[quote name='Rybka_39']amikat, a wiadomo jak będa wyglądać koszty badań w Brnie?[/QUOTE]

Ok. 2.000 zł...
Jak Aneta odpisała mi na sms to myślałam, że niechcący dopisała jedno zero :/

Posted

[quote name='Livka']Witaj Bratku ;) 25 zł dla Ciebie od cioci Livki i wujka Nikusia :)
Niestety tylko tyle ...[/QUOTE]

Dla niego to "aż tyle", ponieważ fakt, że ktoś chce walczyć o jego przetrwanie jest bezcenny!

Posted

Bardzo podobny pies jest w ogłoszeniu o zaginionych w katowickim schronisku. Jak dla mnie, to może być ten sam. Ale mówiłam już Amikat, pies chyba zachipowany, więc łatwo będzie sprawdzić. Super byłoby, gdyby znalazł się właściciel. Amikat - info o chipie było dopisane długopisem, jakoś tak osobno, więc może to być mylna informacja. Jeszcze raz przyjrzałam się Bratkowi - wygląda jak pies ze zdjęcia. Tam w ogłoszeniu było coś o problemach z telefonem. Jakbyś dzwoniła do schronu, to łatwo sprawdzić namiary, wisi na tablicy przy wejściu. Wiem, że mogą to być tylko pobożne życzenia, ale oglądałyśmy to razem z DG i ona też uznała, że to może być ten sam pies. Tam nikt nie sprawdza i nie aktualizuje (przynajmniej w czasie przedświątecznym - zdjęłyśmy 2 ogłoszenia, które były nieaktualne. Więc chip chipem, a pies praktycznie identyczny. Teraz na wątku oglądałam jeszcze jego uszy - to samo.

Posted

[quote name='kathrby'] Ze swoich pieniędzy pokryję wszystkie wysyłki, więc może lepiej dajmy sobie spokój z Allegro, bo zamiast tych kosmicznych kwot prowizji można przecież dorzucić cosik dla Bratka.
[/QUOTE]

Dlatego proponuję allegro przez Fundację - ma status aukcji charytatywnych i allegro nie pobiera od tych aukcji prowizji

Posted

[quote name='Selenga']Dlatego proponuję allegro przez Fundację - ma status aukcji charytatywnych i allegro nie pobiera od tych aukcji prowizji[/QUOTE]

Ale Fundacja nie ma konta na Allegro - amikat już pisała to w wątku :(