magda222 Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 Podniosę na początek i idę czytać pierwszą stronę. Quote
Jan Grzegorczyk (J@sio) Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 Jestem i ja !!! Na razie autko u "pana doktora" ale jutro mam odebrac i juz grzeje fure i na BRNO, nie ma problemu :-) Quote
zapka Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 Kolejna potrącona przez auto bidula,:-( no ja mogę 30 zł przelać Quote
kathrby Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 [quote name='Jan Grzegorczyk (J@sio)']Jestem i ja !!! Na razie autko u "pana doktora" ale jutro mam odebrac i juz grzeje fure i na BRNO, nie ma problemu :-)[/QUOTE] Brawo! Aż mi lżej na sercu, kiedy widzę, że coś się rusza :) Quote
__Lara Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 Jestem. Niestety jutro z rana wyjeżdżam, więc będę odcięta :/ Quote
amikat Posted April 2, 2010 Author Posted April 2, 2010 Kochani - dziękuję. NI e mamy konta na allegro . Kiedyś źle to załatwiłyśmy i nie mamy w związku z tym.... Quote
Avilia Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Jestem.Mogę przekazać parę rzeczy na bazarek.Jeżeli ktoś będzie robił na psiaka. Quote
kathrby Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 [quote name='Avilia']Jestem.Mogę przekazać parę rzeczy na bazarek.Jeżeli ktoś będzie robił na psiaka. Napisz do Rybka_39 - w moim imieniu zorganizuje bazarek :) Dzięki że jesteś z nami :* Quote
Rybka_39 Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 [quote name='Selenga']Zjawiam się na prośbę Rybki. Ja robię allegra cegiełkowe dla Fundacji Serce Serc - głownie dlatego, że nie stać mnie na płacenie prowizji od aukcji a fundacja ma status aukcji charytatywnych i tych opłat nie płaci. Są trzy możliwości: 1. jeśli Fundacja SOS dla Zwierząt ma konto allegro i status aukcji charytatywnych, możecie mi udostępnić na chwilę hasło i przygotuję aukcję z konta fundacji 2. można się zwrócić do Fundacji Serce Serc o udostępnienie konta i pomoc w zebraniu pieniędzy. Tylko trzeba by napisać do fundacji informację o co chodzi, gdzie i pod czyją opieką jest pies - chociażby to co na wątku. No i koniecznie napisać kto będzie się kontaktował żeby uzgodnić sposób przekazania pieniędzy, bo mieliśmy ostatnio takie sytuacje, że wystawialiśmy aukcje a potem musieliśmy szukać chętnych do otrzymania kasy. A przecież my nie swoje pieniądze przekazujemy tylko darczyńców, nie możemy ich zdefraudować na inny cel. Jeśli sytuacja jest na prawdę bardzo ciężka, można uzyskać pożyczkę od fundacji - pieniądze wykładane są teraz a zwrot jest z cegiełek. Można też zadzwonić - może być szybciej Fundacja wszystkie zebrane pieniądze przekazuje dla zwierzaka dla którego były zbierane, nie pobiera żadnych haraczy i nie przejmuje psa. Jedyny wymóg to rozliczenie fakturami, ale tego się nie da przeskoczyć, bo to wymóg prawny a nie wymysł fundacji Jak będzie wszystko z p.Januszem Orzechowskim uzgodnione, to ja aukcję przygotuję w 1 dzień 3. mogę wystawić aukcję ze swojego konta (Selenga2), ale nie jestem w stanie opłacić kosztów aukcji i prowizji Niestety podanie w aukcji numeru konta fundacji (w tym przypadku SOS dla Zwierząt) nie wystarczy do zwolnienia z opłat - uzyskanie statusu aukcji charytatywnych to jest dość zawiła procedura allegro, a jesli taką aukcję chce wystawiać osoba prywatna, to musi mieć zgodę MSWiA Ile kosztuje wyróżniona aukcja dajmy na to z 2 zdjęciami? Wieści rozesłane. Na pewno cosik wpłynie.;) Quote
magda222 Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 [quote name='amikat']Kochani - dziękuję. NI e mamy konta na allegro . Kiedyś źle to załatwiłyśmy i nie mamy w związku z tym....[/QUOTE] Warto założyć takie konto.Koszty takiego allegro cegiełkowego są spore a fundacje są zwolnione z tych opłat. Pomyślcie o tym.Na stronie allegro w dziale "POMOC" -> "USŁUGI SPECJALNE" -> "AUKCJE CHARYTATYWNE I SPECJALNE" jest wszystko opisane jak krok po kroku założyć takie konto i jakie warunki spełnić. Quote
Livka Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Witaj Bratku ;) 25 zł dla Ciebie od cioci Livki i wujka Nikusia :) Niestety tylko tyle ... Quote
Rybka_39 Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 amikat, a wiadomo jak będa wyglądać koszty badań w Brnie? Quote
Selenga Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 [quote name='Rybka_39']Ile kosztuje wyróżniona aukcja dajmy na to z 2 zdjęciami? Na full wyróżniona zwykła aukcja kosztuje 20,50 zł co nie jest astronomiczną kwotą. Problem w tym, że allegro pobiera prowizję od sprzedaży. W allegro adopcyjnym cena jest 1 zł, więc 4% prowizji to jest jakiś ułamek grosza. Ale jesli się cegiełki dobrze sprzedają, i od końcowej kwoty allegro nalicza prowizję, to jest już kwota znacząca. Warto założyć takie konto.Koszty takiego allegro cegiełkowego są spore a fundacje są zwolnione z tych opłat. Pomyślcie o tym.Na stronie allegro w dziale "POMOC" -> "USŁUGI SPECJALNE" -> "AUKCJE CHARYTATYWNE I SPECJALNE" jest wszystko opisane jak krok po kroku założyć takie konto i jakie warunki spełnić. Tylko się nie sugerujcie za bardzo tym opisem, bo on niezupełnie odpowiada temu czego allegro w realu wymaga :) Jakby co, to mogę wam napisać co na prawdę trzeba po kolei zrobić żeby nie było problemów. Mam podać kontakt do p. Janusza Orzechowskiego? Quote
kathrby Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 [quote name='Selenga']Na full wyróżniona zwykła aukcja kosztuje 20,50 zł co nie jest astronomiczną kwotą. Problem w tym, że allegro pobiera prowizję od sprzedaży. W allegro adopcyjnym cena jest 1 zł, więc 4% prowizji to jest jakiś ułamek grosza. Ale jesli się cegiełki dobrze sprzedają, i od końcowej kwoty allegro nalicza prowizję, to jest już kwota znacząca. [/QUOTE] No, niestety tak :( Ja już przekazałam real foto filmów (plus perfumy) do Rybka_39 na mail, więc bazarek rusza :) Ze swoich pieniędzy pokryję wszystkie wysyłki, więc może lepiej dajmy sobie spokój z Allegro, bo zamiast tych kosmicznych kwot prowizji można przecież dorzucić cosik dla Bratka. Pamiętajmy, że będą jeszcze potrzebne pieniędze na dalsze leczenie :( Te 2.000 to jedynie komplet badań razem ze zdiagnozowaniem. Trzeba go uratować za wszelką cenę! Quote
kathrby Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 [quote name='Rybka_39']amikat, a wiadomo jak będa wyglądać koszty badań w Brnie?[/QUOTE] Ok. 2.000 zł... Jak Aneta odpisała mi na sms to myślałam, że niechcący dopisała jedno zero :/ Quote
kathrby Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 [quote name='Livka']Witaj Bratku ;) 25 zł dla Ciebie od cioci Livki i wujka Nikusia :) Niestety tylko tyle ...[/QUOTE] Dla niego to "aż tyle", ponieważ fakt, że ktoś chce walczyć o jego przetrwanie jest bezcenny! Quote
leonarda Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Bardzo podobny pies jest w ogłoszeniu o zaginionych w katowickim schronisku. Jak dla mnie, to może być ten sam. Ale mówiłam już Amikat, pies chyba zachipowany, więc łatwo będzie sprawdzić. Super byłoby, gdyby znalazł się właściciel. Amikat - info o chipie było dopisane długopisem, jakoś tak osobno, więc może to być mylna informacja. Jeszcze raz przyjrzałam się Bratkowi - wygląda jak pies ze zdjęcia. Tam w ogłoszeniu było coś o problemach z telefonem. Jakbyś dzwoniła do schronu, to łatwo sprawdzić namiary, wisi na tablicy przy wejściu. Wiem, że mogą to być tylko pobożne życzenia, ale oglądałyśmy to razem z DG i ona też uznała, że to może być ten sam pies. Tam nikt nie sprawdza i nie aktualizuje (przynajmniej w czasie przedświątecznym - zdjęłyśmy 2 ogłoszenia, które były nieaktualne. Więc chip chipem, a pies praktycznie identyczny. Teraz na wątku oglądałam jeszcze jego uszy - to samo. Quote
Selenga Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 [quote name='kathrby'] Ze swoich pieniędzy pokryję wszystkie wysyłki, więc może lepiej dajmy sobie spokój z Allegro, bo zamiast tych kosmicznych kwot prowizji można przecież dorzucić cosik dla Bratka. [/QUOTE] Dlatego proponuję allegro przez Fundację - ma status aukcji charytatywnych i allegro nie pobiera od tych aukcji prowizji Quote
kathrby Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 [quote name='Selenga']Dlatego proponuję allegro przez Fundację - ma status aukcji charytatywnych i allegro nie pobiera od tych aukcji prowizji[/QUOTE] Ale Fundacja nie ma konta na Allegro - amikat już pisała to w wątku :( Quote
Recommended Posts