Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 846
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jaaga napisał(a):
Divia_gg, dobrze powiedziane.

W związku z tym, ze czarno widzę jakieś inne lokum dla Barego, bo zainteresowanie zerowe, zastanawiam sie nad prawdziwym kojcem. Tylko to ogromny wydatek.
Mam prośbę. Utrzymanie tak ogromnego psa sporo kosztuje, a Bary nie ma wcale pieniędzy. Myślę, że 200 zł miesiecznie, to nie przesada. Czy ktos pomoże chociaż w jego utrzymaniu? Oddać go do schroniska nie wyobrażam sobie. Zreszą i tak zostałby pewnie szybko uśpiony, gdyby był agresywny w stosunku do psów z boksu. Nikt inny go nie chce, a z Sonia nie może już być.

Divia, z tych pieniędzy, które mi przysłałaś wezmę 100 zł do poł. miesiąca. Bardzo prosze o wsparcie Barego, bo absolutnie nie dam rady utrzymać go i jeszcze wydać ponad tys. zł na kojec.

on do suk tez agresywny jest?

Posted

Sluchajcie stworzylam cos takiego narazie i takie zasady. Bardzo rpsze o sugestie i podpowiedzi bo to moj pierwszy kojcocegielkowy bazarek.
http://www.dogomania.pl/threads/183361-Nietypowo-bo-kojcowo-Budujemy-Baremu-kojec-bo-niegrzeczny-Do-12-04-do-godz-10-00?p=14450696#post14450696

Czekam na zdjecia do Jaagi i musze obrobic zdjecia. Jaaga prosze wyslij mi na maila, ale nie wklejaj tu, niech bedzie zaskoczenie;) JA na dzis znikam jutro dopracuje i wprowadze sugestie;)
Narazie dobranoc wszystkim.

Posted

[quote name='divia_gg']Sluchajcie stworzylam cos takiego narazie i takie zasady. Bardzo rpsze o sugestie i podpowiedzi bo to moj pierwszy kojcocegielkowy bazarek.
http://www.dogomania.pl/threads/183361-Nietypowo-bo-kojcowo-Budujemy-Baremu-kojec-bo-niegrzeczny-Do-12-04-do-godz-10-00?p=14450696#post14450696

Czekam na zdjecia do Jaagi i musze obrobic zdjecia. Jaaga prosze wyslij mi na maila, ale nie wklejaj tu, niech bedzie zaskoczenie;) JA na dzis znikam jutro dopracuje i wprowadze sugestie;)
Narazie dobranoc wszystkim.

Diva - a co ty chcesz na tym bazarku sprzedawac? cegły?:):):)

Posted

Bary jest cudownym psem do ludzi, nie jest też jakims agresorem w stosunku do psów. Ale ma dominujący charakter, a Sonia tez niełatwo sie podporządkowuje dlatego doszło do spięcia .

Posted

Jaaga - a nie masz jakiegoś ślusorza czy złotej rączki pod ręką, który za parę zł by mógł zrobic taki kojec? moze wyszedłby taniej...kupić gotowe słupki do zabetonowania, siatkę - przymocować, podłogę - zrobić wylewkę a na górę dać taką ala blachę falistą - plastikową...to wszystko do kupienia w markecie...moze w schroniskach mają takie złote raczki np....tak szukam cięcia kosztów, bo obawiam sie, że wiele to się nie zbierze:(

Posted

Andzia69, "złotej rączki" , o ile wiem nie ma,nikt za pare groszy nie przyjdzie, a materiały tez tanie nie sa, bo Jaaga juz sie wcześniej orientowała, czyli na jedno by wyszło.

Posted

Diva - a co ty chcesz na tym bazarku sprzedawac? cegły?

No moze. Musze jeszcze dopracowac idee. Tez wiem, ze kokosow nie bedzie, ale moze chociaz na kawalek tej podlogi sie uzbiera...

Posted

erka napisał(a):
Andzia69, "złotej rączki" , o ile wiem nie ma,nikt za pare groszy nie przyjdzie, a materiały tez tanie nie sa, bo Jaaga juz sie wcześniej orientowała, czyli na jedno by wyszło.

"Złotej rączki" nie mam. Obliczłam koszt elementów i zrobienia, ale z zapłaceniem komus za wykonanie, wyjdzie na to samo. Kojec zamówiłam u producenta elementów metalowych, który składa je jakby dodatkowo, wiec stąd cena, naprawdę nie aż tak wielka w porównaniu z cenami na Allegro.

Odnośnie pytania o agresje wzgledem suk. Bary na spacerach jest super, tylko ma bardzo silne nazwijmy to poczucie własności. Pomieszczenie, w którym przebywa jest jego, miska z jedzeniem także, miska drugiego psa oczywiscie też, bo znajduje się w tym samym pomieszczeniu, miska z wodą również. W konsekwencji najpierw Sonia piła i jadła tylko na spacerach, a potem została pogryziona chyba za zbliżenie sie do okna. Sonia panicznie już boi sie Barego i nawet nie da się wprowadzić do niego.
Bary chwycił Sonie za gardło i głowę, więc to nie są żarty. Gdyby nie dużo wiszącej skóry na szyi, nie wiadomo co byloby, bo krwawiła pół dnia.
W ogrodzie goni, co sie rusza: kozy, koty, kury. Normalnie jest spokojny, nie ma mowy o ADHD. Sonia jest bardziej szalona od niego.

Podłogę już domówiłam. Termin sie nie zmieni. We wtorek Sonia wreszcie opuści łazienkę.
Za transport z Krakowa i montaż mam zapłacić 50 zł, co jest minimalną wręcz kwotą za taką usługę. Ostatnio za samo dowiezienie słomy dla kóz z innej dzielnicy musiałam zapłacić 40 zł.

Divia_gg, bazarek super.

Posted

Divia_ gg, odnośnie rozliczeń. Zaszczepiłam Barego przeciwko wściekliźnie - 25 zł. Rachunek wkleje, tylko muszę wszystkie obfocić razem, bo się w tym pogubię. Czyli w jego kopercie mam 30,26 zł.

Dziś dostałam pieniądze od naszej kochanej jkp - wielbicielki kieleckich wielkopsów. Joasia dopłaciła 40 zł na kastrację Barego i z przysłanych 200 zł na wszystkie nasze psiaki zapiszmy 50 zł na naszego rozbójnika. W sumie wiec będzie miał 120,26. Za resztę miesiąca na razie nie biorę pieniędzy, bo może jednak znajdzie dom.
Rozliczenie pozostałych pieniędzy na wątkach Albinki i Teri.

Posted

Bardzo prosimy o wsparcie, sytuacja jakoś będzie rozwiązana, ale potrzebujemy pomocy finansowej.

Potrzebowałybyśmy jej tak samo, gdyby Bary miał trafić do jakiegos hotelu, bo przecież nie wyrzuciłybysmy psa na ulicę.

Posted

Jaaga napisał(a):

Odnośnie pytania o agresje wzgledem suk. Bary na spacerach jest super, tylko ma bardzo silne nazwijmy to poczucie własności. Pomieszczenie, w którym przebywa jest jego, miska z jedzeniem także, miska drugiego psa oczywiscie też, bo znajduje się w tym samym pomieszczeniu, miska z wodą również. W konsekwencji najpierw Sonia piła i jadła tylko na spacerach, a potem została pogryziona chyba za zbliżenie sie do okna. Sonia panicznie już boi sie Barego i nawet nie da się wprowadzić do niego.
Bary chwycił Sonie za gardło i głowę, więc to nie są żarty. Gdyby nie dużo wiszącej skóry na szyi, nie wiadomo co byloby, bo krwawiła pół dnia.
W ogrodzie goni, co sie rusza: kozy, koty, kury. Normalnie jest spokojny, nie ma mowy o ADHD. Sonia jest bardziej szalona od niego.

W takim razie , ja bym nie ryzykowała wydania Barego do adopcji do domu z dziećmi...

U nas wścieklizna kosztuje 20zł, hmmm

Posted

[quote name='Jola+Rani+Sari']Czy mogę coś doradzić?
Jeśli kojec ma u Ciebie zostać na stałe, to po prostu zrób wylewkę.
Jeżeli kojec ma być czasowy, to wylewka moze być 5-10 cm pod poziomem gruntu,
ale wtedy musisz zrobić naokoło odwodnienie (np. z grubszej rurki Peszla z dziurkami).
Wtedy, gdy kojec wyjedzie, wylewkę zasypiesz ziemią, posiejesz trawę i po sprawie.
Ale z drugiej strony, jak będziesz miała wolny kojec, to zawsze znajdzie się jakiś psiak,
którego można w nim umieścić, bo nie zgadza się z innymi psami
;)
[quote name='Jaaga']
Podłogę już domówiłam. Termin sie nie zmieni. We wtorek Sonia wreszcie opuści łazienkę.
Za transport z Krakowa i montaż mam zapłacić 50 zł, co jest minimalną wręcz kwotą za taką usługę. Ostatnio za samo dowiezienie słomy dla kóz z innej dzielnicy musiałam zapłacić 40 zł.

Divia_gg, bazarek super.

Jola dziękujemy za odwiedziny i doradę:-)
Kojec będzie zamówiony wraz z podłogą, będzie też to inwestycja dla innych psiaków, tak jak piszesz;-);-);-)

Posted

Bary do dzieci jest bardzo delikatny. Ludzie "na własność" go nie interesują, z dziećmi nie rywalizuje.

U swoich psów tez płaciłam po 25 zł za wsciekliznę.

Rachunek:

Posted

Niby Katowice nie tak daleko od Rybnika a różnica cenowa jest :)

Jaaga napisał(a):
Bary do dzieci jest bardzo delikatny. Ludzie "na własność" go nie interesują, z dziećmi nie rywalizuje.

Czy Bary jest sprawdzony w warunkach mieszkaniowych pod kątem dzieci? Tam gdzie miska stoi w kuchni, gdzie też i dzieci jedzą, krzątają się itp?

Skoro pies tak reaguje na suki, równie dobrze może bronić miski przed dziećmi, które są najniżej w hierarchii... Ja psa nie znam, piszę tylko to co myślę i czego się obawiam.

Ja osobiście bym nie ryzykowała, chyba że pies miałby być poza domem.

Posted

Agucha tu sie nie zgodze z Toba. Moja suka jest zazdrosna o inne psy, natomiast o ludzi, dziecko nie.
Wszystko zależy od psa.
Tutaj moze sie wypowiedziec tylko Jaaga, bo u niej jest Bary.

Posted

Ja też uważam, że Jaaga jest najbardziej wiarygodna.
w/g mnie to najsensowniejszy domek w okolicy odnośnie obserwacji - są inne psy i to sporo, są inne koty i to sporo, są małe dzieci ( tu akurat w normie :eviltong: ), jeszcze kozy - ja jestem spokojna - Bary przetestowany na wylot ! :lol:

Posted

Rozliczamy na moim, zeby nie mieszac juz nic nikomu. Masz elkate moje, prawda? Rozliczenia sa w poscie gdzie ogolne wydatki Barego, w drugim poscie na samym dole;) No i bardzo dziekujemy za pomoc;)

No to juz jakby nie bylo prawie 100 zł jest na kojec. Oby tak dalej;)