Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tez do końca nie jestem przekonana. Czytałam caly czas na necie, ze rozne karmy sa przy roznych dolegliwosciach trzustki. Niektóre psy wymagaja karmy niskotluszczowej, inne niekoniecznie., Wet powinien był powiedziec jaka karme mamy kupic. Bede jutro jeszcze dzwonic do p. Joanny.

• Replies 2.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Zaglądam do Pręguskowego kolegi :(

Biedny Barni... ma to samo co Gucio... on też nie mógł przytyć i wyglądał jak szkielecik...

Co do CoteCan- a to słyszałam bardzo dobre opinie o tej karmie (klasa premium)
Za 20 kg to ok 130 zł.

Posted

Owszem tak, ale nie wiem czy bedzie odpowiednia dla Barnaby, bo on ma miec diete niskotluszczowa. A ta karma zawiera spory % tłuszczu.
Już dzisiaj dzwoniłam do p. Joasi i ma dokładnie przepytac weta.

Posted

Ciężka sprawa, bo (o czym się przekonałam) weci na ogół znają tylko "klasykę" karm, czyli royala i hillsa. Trudno im się wypowiedzieć o tych innych. Ja nie ośmielę się powiedzieć, że "ta i tylko ta karma", bo moje doświadczenie z trzustkowcami jest żadne. Pierwszy trafił się Basza, a i tu mam zagwozdkę, raczej czeka mnie zmiana karmy, czyli ucieczka od royala.

Posted

Nie mam jej teraz w zasięgu ale... Nazwa jest 4 członowa z tego co pamiętam - royal canin intestinal x (a x oznacza tę brakującą mi część członu nazwy; ta część nazwy wskazuje na ukierunkowanie na sprawy trzustkowe).

Posted

Kończąc temat Baszy, bo to nie jego wątek ;-) choć może coś z wpisanych info się Barnabie przyda...

Wyniki Baszy (powtórzone) są praktycznie OK (o niebo lepsze niż poprzednie), a pojawiają się rozwolnienia (1 kupa normalna, a chwilę po niej rozwolnienie), puszcza bąki na potęgę, smród jest nie do opisania (w kupie rozwolnieniowej bywa nieprzetrawiona karma). Paradoks polega więc na tym, że wcześniej jadł karmę marki Tesco i surową wątrobę i było lepiej, a teraz dostaje ukierunkowane leki, super karmę i jest do bani. Konsultowałam sprawę z wetami i opinia jest jednoznaczna, spójna - dodać jeszcze jeden lek (ludzki), a w przypadku braku poprawy okrakiem wycofać się z royala i wejść w inną karmę (jeden z wetów potwierdził mi, że miał już takie sensacje po royalu u prowadzonego psa, co mimo wszystko jest rzadkością).

Posted

Mnie chodzi tylko, aby wet stwierdził, czy musi to byc karma niskotłuszczowa. Takich jest wiele. Ten royal digestive low fat, ma własnie niska zawartośc tluszczu, ale cene zabójcżą 218 zł za 12 kg. Nawet nie starczy na miesiąc.

Posted

To prawda. Te diety są zabójcze dla kieszeni, a worki góra 12kg z tym, że... Dawkowanie karmy musi być ściśle według rozpiski, co oznacza, że objętościowo/ wzrokowo jest jej mało. Baszy 12kg starcza na miesiąc bez góra 3-4 dni.

Posted

Obczytałam sie wczoraj na necie. I Barnaba, jako pies z niedowagą, to powinien dostawac więcej niz pól kg dziennie. Makabra. Nie wyrobimy na te karmę. A gdzie hotel? Sponsor zaplacił za czewiec, i nie ma zadnej gwarancji, że jeszcze cos dorzuci.:-(

Posted

Ja też mogę podesłąć opakowanie Esentiale i opakowanie 50 tabl. Kreonu 25000 lub 50 tabl. Kreonu 10000, za darmo, bo mam zapas.
Więc zamiast wydawac forsę w aptece, to mozna wesprzeć jednorazowo innego potrzebującego ON-ka.
Dajcie znać z adresem na pw., jak bedzie potrzeba.
I w ogóle nie opłaca sie kupowac bez recepty małych opakowań 20 TABL. Kreonu.,bo dużo taniej wychodzi kupowąc na receptę opakowanie 50 tabl.

Posted

Ania i Kajber napisał(a):
Ja też mogę podesłąć opakowanie Esentiale i opakowanie 50 tabl. Kreonu 25000 lub 50 tabl. Kreonu 10000, za darmo, bo mam zapas.
(...)

Propozycja spadła z nieba. :-)

Posted

Ciotki, prosze o rade. Na róznych wątkach chwalona jest karma firmy Josera. Mysle ,że dla Barnaby bylaby odpowiednia ta
http://www.josera-polen.de/heimtier/pages/produkty/pies/emotion-line/balance.php

Ma tylko 8 % tłuszczu ( arion ma 13 %), jest tańsza od RC , kosztuje 145 zl ( mniej więcej zalezy od sklepu) za 15 kg. Znowu meczyłam p. Joasie i dzwonilla do weta, który powiedział, że w zasadzie mozna Barnabie kupowac karmy dla seniorow z mala zawartościa tłuszczu. Może nie szalejmy na razie i zamówie te Joserę?? I tak na koncie zostanie szlachetne zero. Mam nadzieje, ze tylko chwilowo.
Worek Ariona p.Joasia postara sie nam sprzedac dla jakiegos innego psiaka w hotelu.
Prosze o rady, bo Barnaba przeciez nie jest tylko moim psem:evil_lol: i nie moge sama decydowac.

Posted

Jesli nikt nie zaoponuje do wieczora, to decyzje podejmiemy z dwuosobowym składzie i jutro rano ja zamówię. :lol:Po prostu lepiej ,aby juz nie jadł tego tłustego Ariona, skoro wet nie zaleca .

Posted

Ania i Kajber napisał(a):
Tylko dajcie jakiś adres do tego Brzyścia.

Ja Ci dam TO Brzyście, to nie koniec Swiata ;) a tak na poważnie to mamy dla Barniego 20 tabl co Asia kupiła, około 50 ode mnie i jeszcze Cioteczka spadła z nieba, to zapas jak się patrzy :)
Nie umiem powiedzieć ile Barni waży , może jakoś jutro sprubujemy Go podnieść :) ale rewelacji nie widzę, prędzej mnie zje ;)