Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No tak,Darma byla pierwsza i pewnie nialatwo jej bylo.
A z drugiej strony-przydal sie schroniskowy trening,ze nie byla jedyna na swiecie i musiala przyjac,ze Ola wychodzi tez z innymi psami.Tak,jak teraz Ty.

• 2 months later...
  • Replies 491
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

siłą rzeczy z racji konieczności rozdzielenia stada i wychodzenia na spacerki w dwóch ratach, spacerki nieuchronnie się skróciły

i co?

Psy mi utyły:placz:

Nigdy nie miałam tendencji do tuczenia psów:cool3:

a tutaj Darma coś się za bardzo ostatnio "boberkowa" zrobiła, a Wera po dorwaniu pod moją nieobecność kartonu z suchą karmą, której zawartość nieźle naruszyła, ma bardzo zaokrąglone boczki

no to przed chwilą wzięłam je obie na apa i zważyłam

obydwie mają po 3 kilo więcej niż latem:placz:

normalnie nie ma zmiłuj się

odrdzewię rower i zaczną biegać:diabloti: w bardziej metodyczny sposób niż do tej pory:evil_lol:

a właśnie przeczytałam, co napisałam parę postów wyżej

no i nie dotrzymałam słowa

stado się powiększyło, tylko że z kociej strony...

No ale jeśli w promieniu kilku kilometrów nie ma żadnych czarnych kotów poza moimi, a moje "nierozmnażalne" są, a nagle o drugiej w nocy puka niemal do drzwi czarna młoda kotka i prosi o azyl, no to co zrobić????..........Znalazła swoją czarną rodzinkę!!!!

Posted

dokladnie dzieki Czrnej ruszylo wszystko ,
Codziennie mysle o Czrnej, i zastanawiam sie jak mnie kiedys przyjmie, czy bedzie pamietac nasze wspolne 6lat.. Mysle ze tak ,,ja nie zapomnialam

Posted

ależ to oczywiste, że Czarna nie zapomniała:lol: na swoje imię na pewno też zareaguje:lol:

muszę ją szybko odchudzić, żeby nie dostała za dużej zadyszki, jak będzie skakać na Was z radości, jak się wreszcie spotkacie:lol:

Posted

A ja nie,,Jesli chce miec odrobine sadelka to czemu nie,,My ludzie tez nie musimy byc wszyscy szczupli i wysportowani,,Jesli ktos by mnie zmuszal do odchudzania, to bym sie wkurzyla tak na prawde,,to ja decyduje o tym jak mi jest dobrze,,,Sadze ze psom czasem mozna dac troche wolnej reki,,No nie mowie o mocnym tuczeniu bo potem sa problemy zdrowotne, ale kilka kilo to wg mnie ,,po prostu wolnosc

Posted

uff, ależ dyskusja rozgorzała:evil_lol:

To ja się też wypowiem.

Jestem pewnie przeczulona na punkcie nadwagi u czworonogów, bo mam przykład z własnego domu rodzinnego, naszego Porcia trzeba było podnosić na szaliku żeby wstał....

I on nie był tuczony, tak deko po deku, uzbierało się przez całe lata.

A jeśli chodzi konkretnie o Darmę, to ona nigdy zachudzona ani o bardzo sportowej sylwetce nie była:eviltong:

Od początku jak ją miałam, ludzie się pytali, czy ona jest w ciąży:diabloti: a jak nie, to podejrzewali mnie o jej zatuczanie:diabloti:

się przejęłam i nawet weta pytałam, czy trzeba ją odchudzać.... po schronisku:evil_lol:

Ale wet stwierdził, że warstewkę tłuszczu to ona ma optymalną i tak wygląda bo ma taką sylwetkę:cool1:

No to dałam spokój, tylko jeszcze dostała ode mnie drugie imię "boberek", bo taka... szersza w tułowiu była:evil_lol:

Ale teraz te 3 kg ekstra przy jej wieku to ja bym chciała jednak zrzucić, póki jeszcze ma energię i chce jej się biegać. Bo z autopsji wiem, że potem jeśli nawet dla stawów byłoby konieczne odciążenie ich trochę, to psiak nie może zrzucić nadmiaru, bo się nie chce ruszać....

i to tyle

:lol:

Posted

MYSLE ZE VCZASEM NIE WOLNO PRZESADZAC,,,JESLI WET POWIEDZIAL ZE W PORZADKU TO ZAPEWNE TAK BYLO,, NO MOZE TERAZ TE 3 KG TO NIE JEST JUZ TAK FAJNIE JAK PRZEDTEM , ALE RUCH POMOZE ZAPEWNE JEJ SIE TEGO POZBYC,,NIC NA SILE,,cZARNA DARMA ,,, SAMA NIE DOPROWADZI SIEBIE DO ZLEJ KONDYCJI

Posted

Jak Szarik trafił do mnie też miał lekką nadwagę - sadełko na boczach.
Ale moim zdaniem u psów schroniskowych taki stan jest spowodowany brakiem ruchu i zanikiem mieśni głównie - a jak mięśni nie ma to się sadełko odkłada.
Teraz bez jakiś diet - tylko normalne jedzenie plus ruch i spacery - pies jest w dobrej kondycji.

wiewióra - nadwaga u psów prowadzi do wielu problemów z sercem, cukrzyca, krążeniam i stawami... po co mu serwować taki bagaż?
Poza tym są psy które zjedzą dokładnie każda ilość podanego jedzenia... :roll: dlatego to właściciel musi myśleć za swojego podopiecznego.

Posted

ale czarna wielkim zarlokiem nie jest,,,wg mnie potrzebny jest ruch,,,Wiem ze za psa musi myslec czesto wlascicel...ale czarna po sterylce to zawsze bedzie 3 krotnie tyc po zjedzeniu nawet najmniejszej porcji,,,tak wiec ruch i ruch,,,A pozatym trzeba tez zwrocic uwage ze ona ma wielka warstwe siersci,,,ktora optymalnie powieksza ja o kilka rozmiarow,,,Wiem ze w schronie nie byla tez najszczuplejsza,,,ale byla nie jadkiem,,nawet czesto gardzila szyneczka,,,zapewne to brak czestego ruchu,,,ja nie stety nie moglam jej codziennie odwiedzac,,,
Sadze ze bedzie wszystko o k,,,,bo jej pancia dba jak najbardziej o nia

Posted

a wszystko dzieki temu,ze ktos madry podał link do Czarnej,gdy Hossa została zaadoptowana.Kto to w ogole był???
a Swan sie zgodziła i przyjechała.

Wiecie,ze potem NIKT sie nie zgłosił?Czarna miała jedna szanse-Swan.

Posted

chyba to była cioteczka Supergoga:evil_lol:
zdaje się, że również ona podesłała mi link do Agi Wilczarzowatej:evil_lol:

chyba już wiem, kogo unikać:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

A tak w ogóle to zobaczcie, jak to się plecie.Przecież to nie takie hop siup jechać z Gorzowa do Sopotu po psa do schroniska, kłopoty i z kasą i z czasem. To kilkaset km w jedną stronę. A mi z dnia na dzień wyszła konieczność jechania do Gdańska na lotnisko, no a z Gdańska do Sopotu to już jest "hop siup":lol:

PaulinaT, czytam wątek o Szariku, jestem w połowie.. tam są dywagacje na temat koloru zwierzaków. No i sama zobacz, gdzie tutaj mój wybór i decyzja..... Ja nawet nie mogę powiedzieć, że najbardziej lubię czarne psy, bo to nieprawda. To znaczy, ja po prostu nie mam ulubionej maści, u kotów też. A Czarną i Agę podesłała mi Supergoga, koty Kacper i Pusia wzięłam na odległość za pośrednictwem mojej mamy, nie wiedząc jaki mają kolor, Puma, nowa kotka, sama się do nas wprowadziła, a Wera przyszła do nas od pani, która ją znalazła w lesie i szukała docelowego domu na stałe......

No i gdzie tutaj miejsce na dobór kolorystyczny :-) ? ....

Posted

No dobra, już idę na ścięcie. Swan - zabij, bij itd. To byłam ja. Ale nie unikaj mnie tak na wieki, przecież juz Ci nic nie podsyłąm, zapsiłam i koniec. Teraz zaginam parol na innych.

Jeszcze Klusia mi została - ślicznota w moim banerku sobię ją nawet wstawiłam - i mogę spokojnie spać.
Choć, hmmm watpię. Zaraz coś się znajdzie znowu.

Więc gdzie ten pieniek na któym mam łeb położyć? :roll:

Posted

a pieńków tutaj u mnie się trochę znajdzie:cool3: przyjeżdżaj, sama sobie wybierzesz:evil_lol:

za miedzą leśnicy mi wcinkę robią, więc sama zobacz, taki może być?:evil_lol:

Posted

więcej zdjęć z pięknej prześwietlonej i oświetlonej dolinki w wątku Agi Wilczarzowatej

a tutaj Darma moja kochana, w sobotę na spacerku w dolince

biegnie szybciutko zobaczyć, co też jej koleżanka Wera fajnego tam znalazła, że tak wącha....

a tutaj już spokojniejsza, blisko pani więc wszystko ok i nie trzeba się nigdzie spieszyć:loveu:

a tutaj sobotnie zapoznanie się z nowym kolegą, który się Darmie bardzo podoba i z którym się bardzo fajnie gonią i bawią:lol:

Wreszcie Darma ma z kim pobiegać, bo z psami to jest fajnie, a z sukami to jej się już nie podoba:diabloti:

Z apetytem Darmy to prawda, niejadek jest. TO znaczy, jak ma pod bokiem konkurencję w postaci Wery "odkurzacza", to bardzo pilnuje swojej miski, ale nie zjada wszystkiego co znajdzie. Ruchu też ma ciągle tyle samo. Fakt, że jej futerko jest bardzo gęste i bardzo puszyste i nastroszone, więc na oko wygląda na "szerszą" niż jest w rzeczywistości, ale waga nie kłamie mimo wszystko. Podejrzewam,że to sprawka nowej karmy, którą jedzą od paru miesięcy.Hm, nieważne, ważne, że teraz jest nowy fajny kolega i jak wychodzę z domu z Darmą i Werą na spacerek, to się czuję, jakbym codziennie dzieci zabierała do lunaparku, bo cieszą się jak dzieci, że idziemy się pobawić z nowym kolegą:cool3:

Posted

Nie ma dla mnie wiekszej nagrody niz widziec Czarna-Darme szczesliwa,niepamietajaca o latach w schronie.

Supergoga...dziekuje.

Swan... brak mi słow.Gdy ogarnia mnie zmeczenia psami,nadtłokiem ich nieszczesc;to przypominam sobie Czarna i wiem,ze to ma SENS.

Posted

ok, jednak odchudzanie będzie

co kto widzi moje psy, to mówi, że je spasłam:mad:

nawet wczoraj sprawdziłam,czy ja się przypadkiem w dawce karmy nie pomyliłam i może im za dużo daję

ale nie, daję dolną normę na ich przedział wagowy

40 kg zapasu karmy się kończy, czas kupić nową, kupię inną i do tego light:diabloti:

a chyba rzeczywiście mają mniej ruchu, niż wcześniej

to pewnie przypadłość "psa ogrodnika":evil_lol: póki sezon ogrodniczy w pełni, to zasuwałam w te i wewte między jedną grupą pracowników a drugą, między jedną szkółką a drugą, no a psy ze mną

a teraz to ja siedzę przy komputerze, telefonie i faksie i w książkach,a spacery są zdecydowanie symboliczne, tym bardziej, że wieczorem u mnie jak jest zachmurzone i księżyc nie świeci, to ciemno że oko wykol, no i nawet z latarką nie będę za dużo ani za daleko od domu chodzić:shake:

Darma nawet tuż po schronisku wyglądała na, hmmm, korpulentną:evil_lol: , a wtedy ważyła 23 kg, terez waży 27:crazyeye: :oops:

A poza tym babsko się zrobiło zasiedziałe w domowych pieleszach. Teraz jestem w Poznaniu u rodziców, rano wyjechaliśmy z domu z Gorzowa, otworzyłam bagażnik, wrzuciłam tam legowisko Darmy i Wery, na takie coś obydwie zwykle już były w bagażniku razem albo nawet przed legowiskami

a dzisiaj - Wera hop do samochodu, a Darma - zwiała do domu i drapała w drzwi że ona chce do środka:-o

Na spacerach jak kogoś spotkam albo jak gadam z pracownikami i dłużej stoję w miejscu to siedzi i piszczy że ona już chce iść do domu, hmmmm

Posted

e wiewióra, a mówiłaś, że parę kilo wte czy wewte nie robi różnicy:cool3:

ha, a to jest naprawdę 27 kg, już po mojej pierwszej pomyłce kilka razy sprawdzam:oops:

3 kg w dół co najmniej konieczne:mad:

ale spoko, mamu nowego Korala, który obecnie po cięciu jajek jest ukrócony na długość smyczy, ale zaraz będzie spuszczony znowu, to sobie pobiegają:cool3:

specjalnie będę chodziła tam bez Wery, bo wtedy Koral biega z Darmą i mała ma sporo intensywnego ruchu:p

Posted

wiewiora1 napisał(a):
EEEE ale czarna na zdjeciu na prawde wyglada dosc grubasno,,,prawie jej nie poznalam

a ja nie zobaczylam ani kilograma wiecej,tylko zwrocilam uwage na blyszczaca siersc i rozczesany ogon :lol:

jakie grubasna nagle,zawsze byla kulka.Zero wciecia w talii.