Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

U Frania wszystko w porządku. Weekend upłynął mu na smakowaniu ciasteczek wątróbkowych i delikatnym rosołku z kluseczkami, marchewką i kurczakiem :)

Nie kaszle, nie ma kataru. Dziś jedziemy na kontrolę.

Nad nowym ubrankiem myślimy intensynie, ale raczej w tym tygodniu nie będzie kiedy go zaprojektować i uszyć.

• Replies 3.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A Taks już uszyła ubranko dla Franka :)
Także niedługo będzie u Was (mam nadzieję, że poczta nie nawali....).
40 zł. wyszło razem z przesyłką.

Doszła wpłata od Transylwanii- 15 zł.- Dziękuję!

Posted

magdyska25 przesłałam Ci na konto deklarację, ale..napisałam omyłkowo, że za październik zamiast za listopad:)
Proszę wymiziać ode mnie Franiusia. Czy ktoś się wybiera niebawem do niego z Wawy, bądź okolic Wesołej, Sulejówka? Chciałabym się zabrać, mam zapsute auto:(

Posted

Już po kontroli. Franek uporał się z zapaleniem płuc :))) Pan doktor nic dzisiaj nie wysłuchał niepokojącego. Antybiotyk przedłużony na wszelki wypadek.

Zbadane przy okazji Frankowe jąderka. To większe niestety powiększyło się trochę. Drugie zanika - kwestia hormonów.

Posted

No to dobre wiadomości

Franek uporał się z zapaleniem płuc
i złe
Frankowe jąderka. To większe niestety powiększyło się trochę.
Coś trzeba postanowić w sprawie jądra Frania. Czy lekarz coś podpowiedział, coś sugerował po badaniu???

Posted

Magduś- jeszcze wpłata do mnie nie dotarła ale w południe już powinna być. Będę pamiętać, że to za XI.

Gdyby Franio był młodszy to pewnie kastracja a tak to? hmmmm nie mam pojęcia.

Posted

Nie rozmawiałam o kastracji Frania z weterynarzem - w Łodzi ciężko o narkozę wziewną, a tylko taka zdaje sie wchodzi w grę przy zakrzywionej tchawicy.

Franio czuje się świetnie. Jest znów wesołym staruszkiem :)
Ale sklerozę ma niestety... Widzę że po dwa razy wykonuje te same "czynności" - np. radosne wypadniecię na dwór i galop w stronę jałowca, którego uwielbia obsikiwać. Jakby zapomniał że przed chwilą już był, zrobił, obsikał...
Albo późno wieczorem uważa że jest dobry moment na spacer po ogrodzie - i to nie tylko w celu zrobienia siusiu na dobranoc - ale poszwędania się po krzakach. I jest bardzo niezadowolony, gdy go przynoszę do domu...

Posted

Zauważyłam, że nie wpłynęły moje wpłaty na Frania za wrzesień i październik! Nie wiem jak to się stało. Jeszcze dzisiaj puszczę przelew.

Niestety z uwagi na problemy finansowe jestem zmuszona do odwołania, przynajmniej do końca roku wszystkich moich jednorazowych deklaracji, w tym również Franiowej!:-(
Bardzo przepraszam!! :oops:

Posted

Ajlii to może porozmawiaj z weterynarzem co robić z tym powiększającym się jądrem. Mojego Kubę staruszeczka lekarz nie podjął się kastracji (wiek i serce).

I takie zapominanie Frania, kto wie ile on naprawdę ma lat, lekarz ocenił go na 14 ale może być starszy

Posted

ajlii napisał(a):
Nie rozmawiałam o kastracji Frania z weterynarzem - w Łodzi ciężko o narkozę wziewną, a tylko taka zdaje sie wchodzi w grę przy zakrzywionej tchawicy. (...)

Wziewna robiona jest w lecznicy Kalinowa, była i mam nadzieję, że jest wciąż lecznicy Lancet, w ofercie ma ją lecznica Abivet, być może jest w lecznicy As.

Posted

W lecznicy As nie ma narkozy wziewnej.
Kalinowej nie sprawdzałam, ze względu na złe doświadczenia z tą lecznicą.
W lecznicy Abivet jest narkoza wziewna, ale... nie stosują jej przy kastracji psów.

Lancet - dzwoniłam dzisiaj - mają wziewną, stosują na życzenie przy kastracji :) Koszt ok. 350 zł.

Kolejnych kilka które sprawdzałam swojego czasu - nie ma narkozy wziewnej.

Posted

U Frania problemem może być intubacja - jego tchawica wygląda, jak pokręcona rurka pełna zakrętów... Jako pierwszy krok należy pokazać wetowi zdjęcia tchawicy.
Dr Bałucińska uważa, że przyczyną mógł być uraz. Strach pomyśleć, ale problemy neurologiczne Frania, przekrzywiona główka oraz stan tchawicy wskazują, że ktoś próbował go dusić lub wieszać...
To może być pierwotna przyczyna wszystkich jego kłopotów - inne są wtórne.

Posted

malibo57 napisał(a):
(...) Strach pomyśleć, ale problemy neurologiczne Frania, przekrzywiona główka oraz stan tchawicy wskazują, że ktoś próbował go dusić lub wieszać...
Wiesz co malibo ... zmroziło mnie, ścięło mi krew w żyłach jak to przeczytałam.

Franusiu odwiedzam cię drogi staruszku. Co robić z tym twoim zdrowiem??? No czego by nie tknąć wszędzie problemy.
Czy serce Frania jest na tyle wydolne aby podać mu narkozę nawet wziewną???

Posted

Zapłaciłam za hotelowanie Franka 350 zł.

edit:

Dziękuję za wpłaty listopadowe:

Magdus84- 50 zł.
Malibo57- 50 zł.
Ranias- 10 zł.
Jubu- 20 zł. (za X i XI)

[FONT=Comic Sans MS]STAN NA DN. 04.11.2011r. +1137 zł 15 gr
[/FONT]

Posted

U Frania bez zmian. Czuje się ogólnie dobrze, ma humor i apetyt.

Niepokoi mnie to utykanie na przednią łapkę. Weterynarz nie stwierdził żadnej wyraźnej medycznej przyczyny utykania. Ale jest to łapka, na którą stronę ma Franio skrzywiony łepek - więc możliwe jest nadwyrężenie mięśni czy przykurcz (w końcu Franio ma nieprawidłową postawę od 2 lat). Narazie delikatnie próbuje masować Frania, zobaczymy czy to cokolwiek pomoże.

Na dodatek pogoda paskudna dla starszych psów - w nocy przymrozki, a od rana słońce. No i po chwili błoto, wilgoć wszędzie :(

Posted

Przyszło zamówione ubranko od Taks. Śliczne jest! Czarne, na zielonym polarku. Z regulowanymi rzepami i taśmą odblaskową :))
Narazie nie mierzone, zostawiamy na oficjalne wyjścia. Bo Franio spaceruje radośnie po ogrodze i ubranka co chwilę lądują w pralce ;) Taka pora roku niestety...