Eruane Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 O rany... słów mi brak... dziękuję!!!!!!! Quote
ala123 Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Ja jutro wpłacę swoją deklarację za dwa miesiące; niestety na razie mogę tylko 50x2 czyli 100zł. Quote
Eruane Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Sunia ponoć je jak smok... Mmlasowice napisze z pewnością więcej. Quote
Eruane Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Planujemy zrobić suni allegro adopcyjne. Oby jak najszybciej znalazła dobry domek, bo na niego zasługuje. Quote
mmlasowice Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Eruane napisał(a):Sunia ponoć je jak smok... Mmlasowice napisze z pewnością więcej. SONIA-BŁYSKAWICA jest przekochanym psiskiem!!! Płakać się chce na widok sposobu w jaki ona "je".Połyka wszystko łapczywie - nie gryzie!!! Jest przy tym bardzo elegancka - nie warczy na współtowarzyszy - nie przegania od miski!!! Aż wierzyć się nie chce. Taki głód i tyle kultury w sobie.Widać ,że nie zaznała wieloletnio życia schroniskowego w złym słowa tego znaczeniu. Nie spotkała ludzi - potworów znęcających sie nad nią. Dlatego zachowuje sie bojaźliwie , ale nie tak jak Fiona / z Krężla/. Rozpoznacie ten opis oglądając zdjęcia.Liczę na pomoc Soni w socjalizacji Fiony. PS -Sonia jest psem udomowionym. Prawdopodobnie mieszkała w bloku.Wpada do domu jak strzała i leci prosto na najwyższe piętro. Sonia to taki BRDZO DUŻY LIZAK!!! Wylizuje mnie, przytula sie pyskiem do mojej twarzy, podaje mi łapki / mie wiem o jaką zabawę Jej chodzi?/ Kładzie się na grzbiecie i wykręca jak szczęśliwe szczenię.Ona ciągle się śmieje, biega w tempie uniemożliwiającym wykonanie zdjęć.Dzisiaj "wrąbała"we mnie nie wyrabiając tempa. Byłam w szoku.Moje małe pyrtki próbują nadążyć za Nią. Kastora zamknęłam w pokoju, ponieważ w Jego stanie zdrowia dostałby zawału próbując dorównać w biegach Soni. Fiona boi się Soni - widząc Jej szalone biegi. Obawiam się czy z upływem czasu nie przeskoczy płotów!!!Już widzę ludzi zmiatających z przystanków autobusowych. Quote
andzelika1952 Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Czy fundacja może wystawiać fakturę? Jeśli nie to proszę przygotować fakturę od lek. za wszystkie czynności weterynaryjne wykonane przy Soni. Jutro zadzwonię do Urzędu Gminy i powiadomię o złapaniu przez nas bezdomnego psa z ich terenu i umieszczeniu go w fundacji. Muszą ponieść koszty tego przedsięwzięcia , ponieważ jest to zadanie własne gminy. Można w fakturze umieścić koszty odrobaczenia , odpchlenia , szczepień i sterylizacji , wówczas pozostałe pieniążki uzbierane na Sonię mogą być przeznaczone na jej wyżywienie do chwili oddania jej do adopcji. Zobaczymy co da się zrobić. Quote
mmlasowice Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Co do zdrowia suni - musze powiedzieć ,że wydala luźne cuchnące stolce, kaszle paskudnie,je łapczywie, jest wychudzona do takiego stopnia ,że układ kostny widać przez powłoki skórne. Przesyłam mailem zdjęcia z dnia dzisiejszego - z prośbą o wklejenie na wątek. Dziękuję za wpłaty i oferty pomocy finansowej. Psy karmię karmą wilgotną , gotuję im , i podaję karmę suchą.Suchą daję wyłącznie na kolację,żeby nie było sensacji nocnych.Jest to karma złożona z cielęciny z ryżem i Taniny / wchłania gazy/. Kupuję od dystrybutora- producent jest w USA. Karma jest kaloryczna, nie ma po niej sensacji. Wór 20kg jest w cenie 140,00zł.Z tej samej Firmy mam karmę dla szczeniaków / 20kg=150,00zł/ Wszystkie psy jedzą to samo.Unikam walki o to co lepsze.Jutro wtorek więc dostaną świerze "cukierki" - łapki kurze prosto z hurtowni.Przyrządzimy kości mięsne schabowo-karczkowe- wybieram sama w hurcie więc mięsa na nich jest sporo.Goliatów nie kupuję. Kasza ugotowana już czeka. Jutro połączę ją z podrobami serc wieprzowych i jarzynkami.Dzisiaj w obiadek pieski dostały smażoną wątróbkę drobiową z cebulką połączoną z gotowanym makaronem.Dołączyłam kulki dla szczeniąt podlewając je rosołem. Sonia połykała nie gryząc - ja nie martwiłam się , bo takie danie może w ten sposób przyswoić. Quote
mmlasowice Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Israel - spróbuj wybrać ciekawe zdjęcie Soni do dodatku "DT". Dziękuję Ci za ofertę pomocy finansowej. Jeżeli organizacja oferuje zapłatę za sterylkę - cieszę sie bardzo. Proszę o dokładne dane do faktury. Quote
mmlasowice Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 andzelika1952 napisał(a):Czy fundacja może wystawiać fakturę? Jeśli nie to proszę przygotować fakturę od lek. za wszystkie czynności weterynaryjne wykonane przy Soni. Jutro zadzwonię do Urzędu Gminy i powiadomię o złapaniu przez nas bezdomnego psa z ich terenu i umieszczeniu go w fundacji. Muszą ponieść koszty tego przedsięwzięcia , ponieważ jest to zadanie własne gminy. Można w fakturze umieścić koszty odrobaczenia , odpchlenia , szczepień i sterylizacji , wówczas pozostałe pieniążki uzbierane na Sonię mogą być przeznaczone na jej wyżywienie do chwili oddania jej do adopcji. Zobaczymy co da się zrobić. Faktura to nie problem: -odrobaczenie 1 tabl / 10kg m.ciała / kosztuje 5zł (32kg-to 4 tabl x5 zł)= 20,00zł -odpchlenie "Viprex" do 20,00zł -szczepienia ( w zależności od decyzji co do systemu) -szczep.p/wścieklixnie +mikrochip = 80,00zł - sterylka (cenę poznam jutro) Faktura może byc na Fundacje - wtedy gmina refakturuje koszty . Może być bezpośrednio na Gminę - ale z gwarancją zapłaty!!! Proszę podać Gminie powyższą propozycję - niech się wypowiedzą.Ja ze swej strony skieruję do Nich pismo z uwagą ,że nie odpisali na mój fax.... Quote
mmlasowice Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 eliza_sk napisał(a):Czyli co ze sterylką ? Chętnie przyjmiemy pomoc Fundacji z Jędrzejowa i przeprowadzimy zabieg na Ich koszt. Potrzebne będą dane do Faktury za zabieg - cena 320-350 zł. Quote
eliza_sk Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 Chodzi mi o to, że jeżeli jest opcja, żeby gmina za to zapłaciła, to można ich do tego pociągnąć, a my zapłacimy za karmę czy coś. Niech się poczują do czegoś, w końcu to pies z ich terenu. Zastanówcie się - nie wiem jakie są szanse wyegzekwowania tego od nich, ale warto spróbować. Nie wycofuję się z propozycji, ale znając własne urzędnicze podwórko pociągnęłabym dziadów do odpowiedzialności. Nieźle weci u Was kasują - współczuję :( Quote
mmlasowice Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 Wróciłyśmy z lecznicy. Drugi kurs muszę wykonać z Sabcią / nowa bezdomna ratlerkowata sunia po porodzie/ i Łasuchem / trikolorkowatym ratlerkiem 5 m-cznym - też bezdomnym/ Sonia ma prawdopodobnie od 1,5 do 2 lat życia. Zęby nie są jeszcze starte, a ścierają się po 2 roku życia.Uzębienie ma śnieżnobiałe, równiutkie, zdrowe. Dzisiaj ważyła 30,00 kg. Schudła 2 kg - chyba z powodu tych bolszych wypróżnień taki spadek. Robi te kupy i robi................ Rozpis zabiegów planowanych względem suni zeskanowany będzie wieczorem / ja nie potrafię/ i wysłany mailem. Przepisuję ręcznie: SUKA Z KODRĄBIA - (MIESZANIEC) , wiek ok. 2 lat , waga 30 kg 1/ odrobaczenie 01XII2009r - 30,00zł tabl."ZIPYRAN PLUS" p/tasiemcom i obleńcom 2/ powtórne odrobaczenie za 10 dni - koszt 30,00 zł jest za 6 tabl/ 2xpo 3 tabl/ 3/ 01XII2009 założenie mikroczipu / oznakowanie psa/ - 60,00zł/ NR MIKROCZIPU : 985121017353284 --------------------------------------------------- Łączny koszt weterynaryjny dnia dzisiejszego = 90,00 zł ---------------------------------------------------------------------------- PLANOWANE --------------------- 1/ szczepienie p/wściekliźnie 20,00zł 2/ szczep.p/ch.zakaźnym /szczep. 7 składnikową/ 70,00zł 3/ zabieg chirurgiczny sterylizacji 320,00 - 350,00zł Quote
mmlasowice Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 Sonia już dzisiaj zaszczekała! Nie chciała jednak jechać do lekarza. W lecznicy starała się jak najszybciej wyjść. Po powrocie obraziła się na mnie i nie chciała do mnie podejść.Obrażona była krótko. Na widok jedzenia zaraz przybiegła. Quote
Basia1968 Posted December 1, 2009 Author Posted December 1, 2009 ale mądra psineczka:evil_lol::evil_lol: kochany chudziasek:loveu::loveu: wie, że można sie tez obrażać na panciostwo :evil_lol::evil_lol: Quote
Eruane Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 Czy ten czip na początek jest potrzebny? Bo to dodatkowy koszt. Chodzi mi o to, że swoich własnych psów nie czipuję póki co, bo nie mam na to pieniędzy, wydaję pieniądze na podstawowe potrzeby. A jeśli już ,na kogo imiennie będzie wystawiony - chodzi mi o to, jak będzie wyglądać procedura przy adopcji i tym samym zmianie właściciela? Mam nadzieję, że Sonia nie odstawi numeru ze skokiem przez ogrodzenie. Ponoć robotników na budowie trzymała się sama i nie odchodziła za daleko. Odchodziła dopiero, jak wsiadali do samochodu. Więc może nie będzie próbować ucieczek. Ale na wszelki wyapdek pewnie przyda się obroża z adresówką. W każdym razie też słyszałam opowieści o tym, jak ona biega, jaka z niej rakieta. ;) Byłoby fantastycznie, gdyby gmina pokryła choć część kosztów. W zasadzie to ich obowiązek, ale wyegzekwowanie z gmin cokolwiek graniczy z cudem. Co wet powiedział o tych biegunkach Soni? Czy to reakcja przewodu pokarmowego na jedzenie po dłuższym wygłodzeniu? Ze zdjęc wygląda mi na młodszą niż półtora roku. Z tym ścieraniem zębów to różnie jest, zależy od zgryzu (u moich psów bardzo szybko starły się zęby z powodu krzywego zgryzu -ok. roku), rodzaju jedzenia, tego ,czy pies nie gryzł ogrodzenia i wielu innych spraw... Po oczkach i sposobie zachowania można wnioskować, że to jeszcze bardzo młoda dziewczynka. :) I dobrze, szybciej znajdzie domek. Quote
Eruane Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 Te foty sprawiły mi naprawdę wielką frajdę...pies uśmiechnięty od ucha do ucha...:) P.S. Ale wstawienie tych zdjęć na tym forum w nowej formie graniczy z cudem i zajmuje mi kupę czasu... Po co były te zmiany... Quote
Eruane Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 I to już koniec nowych fotek narazie. :) Widać, że sunia jest kulturalna wobec nowych towarzyszy, ale też szybka jak rakieta. :) Quote
Basia1968 Posted December 1, 2009 Author Posted December 1, 2009 śliczne zdjęcia - ona jak królowa wśród malutkich psiaków - ona bardzo umaszczeniem podobna do tego psiaczka przy którym stoi - uszka, brewki te białe i krawaciki na przodzie Quote
eliza_sk Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 Jaką ma charcia linię :) Podajcie namiary do ogłoszeń to zrobię allegro. Quote
ala123 Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 Super zdjęcia! Aż miło popatrzeć na szczęśliwe psy. Jak dobrze,że Sonia już bezpieczna. Quote
Basia1968 Posted December 1, 2009 Author Posted December 1, 2009 ona mi przypomina taką wegierską chyba rasę lub grecką? kurcze ostatnio oglądałam no zobaczcie - w typie charta arabskiego Quote
eliza_sk Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 Masz racje Basiu, ten podkasany brzusio, tylko łebek za masywny w porównaniu do zdjęcia. Quote
Recommended Posts