Jump to content
Dogomania

Pół roku trzymali go w piwnicy!!!A teraz śpi na kanapie:) Marlej ma dom! :):)

Recommended Posts

Posted

[quote name='mysza 1']Hm, no nie wiem; chociaż po schronisku dałaś radę to teraz może być tylko lepiej. W razie czego mogę pomóc :)[/QUOTE]

Niebawem, znaczy, że coś mi leży na dywanie, śmierdzi mokrym psem i jest obrażone jak nie wiem ;)

• Replies 4.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Neigh']Rany kłute, cięte, inne obrażenia??[/QUOTE]

Gdzie tam ;) Anioł!! :)

Tyle, że bliznę nową odkryłam....na głowie tym razem, spora, nierówno pozrastana...nie chcę wiedzieć po czym

Posted

[quote name='gusia0106']Niebawem, znaczy, że coś mi leży na dywanie, śmierdzi mokrym psem i jest obrażone jak nie wiem ;)[/QUOTE]
Dzielny Marlej, dzielna Gusia. Obok mnie też właśnie leży mokra kulka ;)

Posted

[quote name='gusia0106']Gdzie tam ;) Anioł!! :)

Tyle, że bliznę nową odkryłam....na głowie tym razem, spora, nierówno pozrastana...nie chcę wiedzieć po czym[/QUOTE]

A nie mówiłam, że to porozumienie Wasze to już nie jest żadna tam gibliwa kładeczka, ino most na betonowych filarach?... :)

Posted

[quote name='gusia0106']Z kąpieli nie będzie bo nie robiłam :oops:

Ale mogę dzisiaj strzelić pokąpielowe :)[/QUOTE]

oo fajnie by było :)

Posted

[quote name='gusia0106']Ale klnę na czym świat stoi za ten swój pomysł z kąpielą :evil_lol:
Lnienie wiosenne mu się po niej zaczęło i kłaki są WSZĘDZIE !!! :evil_lol:[/QUOTE]

Się czepiasz! Musi chłopak na wiosnę nowy garnitur, świeży i pachnący przywdziać, nie? :evil_lol: A jeśli się martwisz o ulubiony dywan - przyjeżdżaj - pożyczę Ci wypasioną turbo-szczotkę!

Posted

[quote name='gusia0106']Ale klnę na czym świat stoi za ten swój pomysł z kąpielą :evil_lol:
Lnienie wiosenne mu się po niej zaczęło i kłaki są WSZĘDZIE !!! :evil_lol:[/QUOTE]
Kurde, mam to samo z Zuzią... Masakra lekka. A szersza się zrobiła dwa razy.:evil_lol:

Posted

[quote name='gusia0106']Z kąpieli nie będzie bo nie robiłam :oops:

Ale mogę dzisiaj strzelić pokąpielowe :)[/QUOTE]

No i gdzie te zdjęcia? Stęskniłam się już za cudnym Marlejem:-) Gusiu, POPROSZĘ o jego fotki:-)

Posted

[quote name='Ewa Marta']No i gdzie te zdjęcia? Stęskniłam się już za cudnym Marlejem:-) Gusiu, POPROSZĘ o jego fotki:-)[/QUOTE]

:)
Dzisiaj nadrobię zaległości - wczoraj mieliśmy sesję wyczesywania;)
Może dzisiaj się przekonasz na żywo Ciociu jaki jestem mięciutki ;)

Posted

Zdjęć nie ma i nie wiem kiedy będą bo aparat nie żyje :(

Mamy za to maila od Piotra:

Cześć Aga.

Krótkie podsumowanie naszego ostatniego spotkania:

1. Największą zmianą jaką wprowadziliśmy było tzw. spalenie michy, czyli całą dzienną porcję karmy pies dostaje za pracę w ciągu dnia
- pracujemy nad drugim etapem przywołania na gwizdek (cofamy się, gdy pies podąża w naszą stronę gwiżdżemy, potem dajemy chrupka), cel - większość karmy pies dostaje za to ćwiczenie,
- karmę możemy także wykorzystywać do nauki siadania, zajmowania pozycji "waruj",
- możemy także rozsypać kilka chrupków w różnych zakamarkach mieszkania, tak aby pies mógł wyszukiwać smakołyki.

2. Nauka siadania
- do tego ćwiczenia wprowadziliśmy kliker jako znacznik zachowania, używamy go zamiast słowa "tak", po czym dajemy psu smaka. Kliker możesz wytłumić trzymając go za plecami, tak aby dźwięk był mniej intensywny.
- pracowaliśmy nad mocniejszym wyciągnięciem głowy, które zaznaczaliśmy dźwiękiem klikera, po czym dawaliśmy psu nagrodę. Cel - wyciąganie głowy za każdym razem i wytrwanie w tej pozycji kilku sekund.

3. Nauka "waruj"
- pracowaliśmy nad zajmowaniem pozycji leżącej. Smaka trzymamy przy ziemi, jeżeli pies ugina kłąb, naciskam kliker i daję psu smaka. Na tym etapie nie jest istotne, aby pies zajmował pozycję leżącą, ważne jest, aby obniżał kłąb lub schylał głowę. Na tym etapie jeszcze nie podkładamy komendy słownej. Cel - pies interesuje się ręką ze smakiem trzymając przy ziemi głowę przez kilka sekund.

4. Zabawka na sznurku.
Spróbuj zainteresować psa tchawicą, żwaczem na sznurku. Przedmiot powinien uciekać od psa, pies nie może na tym etapie chwycić łupu. Celem ćwiczenia jest rozbudzenie chęci pogoni.

To w skrócie na tyle. Masz jakieś pytania? Jak tam "palenie michy". Czy Marlej chętnie zjada smaki podczas wykonywanych ćwiczeń?

Posted

mala_czarna napisał(a):
Pa, a mnie to tylko raz zaprosiła!!

Może nie brałaś aparatu;-)
Ja mogę też podskoczyć z aparatem albo spotkać się na spacerze i porobić kilka fotek:-)
A może Gusiu w ramach kolejnych prób, to Wy wpadlibyście do mnie w odwiedziny? Mogłybyśmy zobaczyć, czy Marlej w ogóle wejdzie do klatki i windy, a jeśli tak, to jak zachowa się w stosunku do moich psów. Moje są przyzwyczajone do psich wizyt i nieźle je znoszą:-) Ja w każdym razie ZAPRASZAM:-)

Posted

Wpadłam się przywitać i z góry zazdroszczę wszystkim Ciociom które w najbliższym czasie planują spotkanie z Marlejkiem....:loveu::loveu::loveu:

...niecierpliwie czekam na fotki....:)

Posted

dawno u was nie byłam...ale siakoś tak ni mom casu:( same zmartwienia psiejskie...ech:(

Dużo zdrówka Gusiu dla ciebie i Marlejka:) i postępów w oswajaniu smoka:):

ps. - co to jest "palenie michy"?

Posted

andzia69 napisał(a):
dawno u was nie byłam...ale siakoś tak ni mom casu:( same zmartwienia psiejskie...ech:(

Dużo zdrówka Gusiu dla ciebie i Marlejka:) i postępów w oswajaniu smoka:):

ps. - co to jest "palenie michy"?

Ale jesteś! A to najważniejsze :)

Palenie michy oznacza, że pies nie dostaje jedzenia za darmo - tylko cała jego dzienna porcja jest za coś - dostaje ją najczęściej za ćwiczenia i pożądane zachowania.