Jump to content
Dogomania

Pół roku trzymali go w piwnicy!!!A teraz śpi na kanapie:) Marlej ma dom! :):)

Recommended Posts

Posted

[quote name='mysza 1']Hm, no nie wiem; chociaż po schronisku dałaś radę to teraz może być tylko lepiej. W razie czego mogę pomóc :)[/QUOTE]

Niebawem, znaczy, że coś mi leży na dywanie, śmierdzi mokrym psem i jest obrażone jak nie wiem ;)

• Replies 4.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Neigh']Rany kłute, cięte, inne obrażenia??[/QUOTE]

Gdzie tam ;) Anioł!! :)

Tyle, że bliznę nową odkryłam....na głowie tym razem, spora, nierówno pozrastana...nie chcę wiedzieć po czym

Posted

[quote name='gusia0106']Niebawem, znaczy, że coś mi leży na dywanie, śmierdzi mokrym psem i jest obrażone jak nie wiem ;)[/QUOTE]
Dzielny Marlej, dzielna Gusia. Obok mnie też właśnie leży mokra kulka ;)

Posted

[quote name='gusia0106']Gdzie tam ;) Anioł!! :)

Tyle, że bliznę nową odkryłam....na głowie tym razem, spora, nierówno pozrastana...nie chcę wiedzieć po czym[/QUOTE]

A nie mówiłam, że to porozumienie Wasze to już nie jest żadna tam gibliwa kładeczka, ino most na betonowych filarach?... :)

Posted

[quote name='gusia0106']Z kąpieli nie będzie bo nie robiłam :oops:

Ale mogę dzisiaj strzelić pokąpielowe :)[/QUOTE]

oo fajnie by było :)

Posted

[quote name='gusia0106']Ale klnę na czym świat stoi za ten swój pomysł z kąpielą :evil_lol:
Lnienie wiosenne mu się po niej zaczęło i kłaki są WSZĘDZIE !!! :evil_lol:[/QUOTE]

Się czepiasz! Musi chłopak na wiosnę nowy garnitur, świeży i pachnący przywdziać, nie? :evil_lol: A jeśli się martwisz o ulubiony dywan - przyjeżdżaj - pożyczę Ci wypasioną turbo-szczotkę!

Posted

[quote name='gusia0106']Ale klnę na czym świat stoi za ten swój pomysł z kąpielą :evil_lol:
Lnienie wiosenne mu się po niej zaczęło i kłaki są WSZĘDZIE !!! :evil_lol:[/QUOTE]
Kurde, mam to samo z Zuzią... Masakra lekka. A szersza się zrobiła dwa razy.:evil_lol:

Posted

[quote name='gusia0106']Z kąpieli nie będzie bo nie robiłam :oops:

Ale mogę dzisiaj strzelić pokąpielowe :)[/QUOTE]

No i gdzie te zdjęcia? Stęskniłam się już za cudnym Marlejem:-) Gusiu, POPROSZĘ o jego fotki:-)

Posted

[quote name='Ewa Marta']No i gdzie te zdjęcia? Stęskniłam się już za cudnym Marlejem:-) Gusiu, POPROSZĘ o jego fotki:-)[/QUOTE]

:)
Dzisiaj nadrobię zaległości - wczoraj mieliśmy sesję wyczesywania;)
Może dzisiaj się przekonasz na żywo Ciociu jaki jestem mięciutki ;)

Posted

Zdjęć nie ma i nie wiem kiedy będą bo aparat nie żyje :(

Mamy za to maila od Piotra:

Cześć Aga.

Krótkie podsumowanie naszego ostatniego spotkania:

1. Największą zmianą jaką wprowadziliśmy było tzw. spalenie michy, czyli całą dzienną porcję karmy pies dostaje za pracę w ciągu dnia
- pracujemy nad drugim etapem przywołania na gwizdek (cofamy się, gdy pies podąża w naszą stronę gwiżdżemy, potem dajemy chrupka), [I]cel - większość karmy pies dostaje za to ćwiczenie[/I],
- karmę możemy także wykorzystywać do nauki siadania, zajmowania pozycji "waruj",
- możemy także rozsypać kilka chrupków w różnych zakamarkach mieszkania, tak aby pies mógł wyszukiwać smakołyki.

2. Nauka siadania
- do tego ćwiczenia wprowadziliśmy kliker jako znacznik zachowania, używamy go zamiast słowa "tak", po czym dajemy psu smaka. Kliker możesz wytłumić trzymając go za plecami, tak aby dźwięk był mniej intensywny.
- pracowaliśmy nad mocniejszym wyciągnięciem głowy, które zaznaczaliśmy dźwiękiem klikera, po czym dawaliśmy psu nagrodę. [I]Cel - wyciąganie głowy za każdym razem i wytrwanie w tej pozycji kilku sekund.[/I]

3. Nauka "waruj"
- pracowaliśmy nad zajmowaniem pozycji leżącej. Smaka trzymamy przy ziemi, jeżeli pies ugina kłąb, naciskam kliker i daję psu smaka. Na tym etapie nie jest istotne, aby pies zajmował pozycję leżącą, ważne jest, aby obniżał kłąb lub schylał głowę. Na tym etapie jeszcze nie podkładamy komendy słownej. [I]Cel - pies interesuje się ręką ze smakiem trzymając przy ziemi głowę przez kilka sekund.[/I]

4. Zabawka na sznurku.
Spróbuj zainteresować psa tchawicą, żwaczem na sznurku. Przedmiot powinien uciekać od psa, pies nie może na tym etapie chwycić łupu. [I]Celem ćwiczenia jest rozbudzenie chęci pogoni.
[/I]
To w skrócie na tyle. Masz jakieś pytania? Jak tam "palenie michy". Czy Marlej chętnie zjada smaki podczas wykonywanych ćwiczeń?

Posted

[quote name='mala_czarna']Pa, a mnie to tylko raz zaprosiła!![/QUOTE]

Może nie brałaś aparatu;-)
Ja mogę też podskoczyć z aparatem albo spotkać się na spacerze i porobić kilka fotek:-)
A może Gusiu w ramach kolejnych prób, to Wy wpadlibyście do mnie w odwiedziny? Mogłybyśmy zobaczyć, czy Marlej w ogóle wejdzie do klatki i windy, a jeśli tak, to jak zachowa się w stosunku do moich psów. Moje są przyzwyczajone do psich wizyt i nieźle je znoszą:-) Ja w każdym razie ZAPRASZAM:-)

Posted

Wpadłam się przywitać i z góry zazdroszczę wszystkim Ciociom które w najbliższym czasie planują spotkanie z Marlejkiem....:loveu::loveu::loveu:

...niecierpliwie czekam na fotki....:)

Posted

dawno u was nie byłam...ale siakoś tak ni mom casu:( same zmartwienia psiejskie...ech:(

Dużo zdrówka Gusiu dla ciebie i Marlejka:) i postępów w oswajaniu smoka:):

ps. - co to jest "palenie michy"?

Posted

[quote name='andzia69']dawno u was nie byłam...ale siakoś tak ni mom casu:( same zmartwienia psiejskie...ech:(

Dużo zdrówka Gusiu dla ciebie i Marlejka:) i postępów w oswajaniu smoka:):

ps. - co to jest "palenie michy"?[/QUOTE]

Ale jesteś! A to najważniejsze :)

Palenie michy oznacza, że pies nie dostaje jedzenia za darmo - tylko cała jego dzienna porcja jest za coś - dostaje ją najczęściej za ćwiczenia i pożądane zachowania.