aga1215 Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 Teklunia napisał(a):no i masz! zachciało mi sie przez Ciebie znowu pierogow ;) walcze teraz z sobą robić czy nie... to tyle czasu trwa :shake: chociaz z drugiej strony... ;) a tego kompleksu akurat nie mam :) nadrabiam wieloma innymi ;) Kasiu - moje robi sie błyskawicznie - naprawdę :multi: :multi: :multi: 50 pierogów w pół godziny :multi: :multi: :multi: nie ma to jak parzone ciasto :multi: :loveu: Quote
Teklunia Posted August 1, 2006 Author Posted August 1, 2006 aga1215 napisał(a):Kasiu - moje robi sie błyskawicznie - naprawdę :multi: :multi: :multi: 50 pierogów w pół godziny :multi: :multi: :multi: nie ma to jak parzone ciasto :multi: :loveu:nie wierze wlasnym oczom :-o nie mow ze wlasnie je zrobilas?!? jestes szybka jak blyskawica :) i juz niestety postanowilam ze sie skusze i zrobie je pojutrze, bo dzis bedą mielone z wkładeczką, a jutro obiad na miescie... slicznie wyglada ten cukier mieniący siena pierozkach...:p Quote
aga1215 Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 Teklunia napisał(a):nie wierze wlasnym oczom :-o nie mow ze wlasnie je zrobilas?!? jestes szybka jak blyskawica :) i juz niestety postanowilam ze sie skusze i zrobie je pojutrze, bo dzis bedą mielone z wkładeczką, a jutro obiad na miescie... slicznie wyglada ten cukier mieniący siena pierozkach...:p Kasiu - to ten przepis.....:multi: Quote
Teklunia Posted August 3, 2006 Author Posted August 3, 2006 no, Aga... szykuję sie do robienia Twoich pierogow! :D Quote
aga1215 Posted August 3, 2006 Posted August 3, 2006 Teklunia napisał(a):no, Aga... szykuję sie do robienia Twoich pierogow! :D Kasiu, nie mów, że jeszcze kleisz?;) Quote
r_2005 Posted August 3, 2006 Posted August 3, 2006 aga1215 napisał(a):Kasiu - moje robi sie błyskawicznie - naprawdę :multi: :multi: :multi: 50 pierogów w pół godziny :multi: :multi: :multi: nie ma to jak parzone ciasto :multi: :loveu: Agunia, bardzo proszę o pełny przepis:modla: Jak pięćdziesiąt sztuk i to w pół godziny to może moje kulinarne lenistwo da się przełamać:lol: Pół godziny i gotowe????????? JAK?:lol: Quote
aga1215 Posted August 3, 2006 Posted August 3, 2006 r_2005 napisał(a):Agunia, bardzo proszę o pełny przepis:modla: Jak pięćdziesiąt sztuk i to w pół godziny to może moje kulinarne lenistwo da się przełamać:lol: Pół godziny i gotowe????????? JAK?:lol: Przy innych pierogach większość czasu zajmuje wykonanie farszu, ale tu NIE :multi: Biorę ok. 1/2 kg mąki, przesiewam na stolnicę, dodaję łyżeczkę soli i łyżkę margaryny. Siekam i zalewam sporą (nie bać się!) ilościa wrzącej wody (no, może być bardzo gorąca). Lekko mieszam nożem, aby prędzej wystygło. Jak już jest szansa, że nie wyjdzie jajecznica ;) dodaję jajko i zagniatam. Jeżeli dałam za dużo wody dosypuję trochę mąki, jeżeli za twarde dodaje letniej wody. Na wyczucie. Ciasto ma być miękkie. Odkrawuję kawałek, rozwałkowuję niezbyt grubo ale i nie za cienko, wycinam krążki, daje jagody i sklejam. Reszte ciasta nakrywam rondelkiem, coby nie obeschło. I tak do wyczerpania materiału :lol: Klejenie z tego ciasta to sama przyjemność. Ciasto nadaje sie do wszelkich pierogów, uszek a nawet kiedyś zrobiłam knedle :loveu: Quote
Gosiek Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 na początek przepisik na pyszną kawę - dla uprzyjemnienia sobie czasu nie tylko przy kucharzeniu ;) KAWA MROżONA przepis na 1 osobę 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(najwspanialsza jest NESCAFE ESOPRESSO) 2 łyżeczki cukru + szczypta cukru waniliowego lub migdałowego (lub ewentualnie ze 2-3 słodziki rozpuszczone w łyżce wrzątku) około 50ml zimnej wodywszystko dokładnie zmiksować mikserem aż do powstania pianki - trwa to raptem może ze 30 sekund :p do wysokiej szklanki wrzucić 3 duże kostki lodu ( najlepiej pokruszonego) wlać kawkę piankową dopełnić zimnym mlekiem Quote
Gosiek Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 BUłECZKI DROżDżOWE Z BIAłYM SEREM ZACZYN: 2,5 dag drożdży, 50ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki mąki CIASTO: 3,5szkl mąki, 8dag margaryny, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyzeczka startej skórki cytrynowej, 125ml mleka, szczypta soli NADZIENIE: 30dag serka białego, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki cukru DODATKOWO: 1 białko, 2 łyżki wody, cukier rozpuścić cukier w wodzie, dodać drożdże, wymieszać. Dodać mąkę - wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia w tym czasie podgrzać mleko z margaryną, cukrem i solą aż margaryna sie rozpusci. Ostudzić. 3szkl mąki przesiać, dodać rozczyn, jajko i żółtko, skórkę cytrynową i wlać mleko. całośc wymieszać po czy przełożyć na blat/stolnicę i podsypując mąką wyrobić miękkie ale zwarte ciasto - odstawić na pół godzinki w miseczce rozgnieść dokładnie ser z cukrem i sokiem z cytryny wyrośniete ciasto rozwałkować na kwadrat około 30cm......podzielić go na 16części (choć można spokojnie na więcej bo bułeczki wychodzą duże) na każdym kwadraciku ułożyć porcję sera, złożyć w trójkąt. Widelcem docisnąć brzegi aby się skleiły. odłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Białko wymieszać z wodą - posmarować bułeczki.....posypać cukrem - zostawić do wyrośniecia na 30minut piec w 180o przez 20minut smacznego :p Quote
Gosiek Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 OGóRKI W CZILI 2kg ogórków łyżka soliogórki umyć, przekroić wzdłuż na 2 lub 4 części - w zależności od wielkości ogórków. posolić i odstawić na 6 godzin zalewa 1 szkl octu 1 szkl wody 2 szklanki cukru główka czosnku pół łyżeczki czili składniki zagotować i gorącą zalewą zalać odcedzone z soli ogórki - odstawić na 12 godzin (nie należy martwić się że zalewanie pokryje całych ogórków) ogórki w zalewie po 12 godzinach następnie ogórki pakujemy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 2-3 minuty od czasu zagotowania wody :p ja te ogórki robię tak: rano solę, pod wieczór zalewam zalewą i nast. dnia rano pasteryzuję.... są przepyszne :multi: Quote
bigos Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 Zdolniacha jesteś kobito:cool1: A ogóreczki tez wygladają smakowicie. ale połączenie pierożków z serem i ogórków i chlii to tylko dla kobiet w ciąży:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Gosiek Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 bigos napisał(a):Zdolniacha jesteś kobito:cool1: A ogóreczki tez wygladają smakowicie. ale połączenie pierożków z serem i ogórków i chlii to tylko dla kobiet w ciąży:evil_lol::evil_lol::evil_lol:hahaha wariatka - ogórki są na zimę :eviltong: choć nie powiem bo kilka słoiczków już pooooszłoooo :evil_lol: uwielbiam te ogórki - od kiedy je robię - nei jadam korniszonów.. te są dla mnei zdecydowanie smaczniejsze :lol: Quote
bigos Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 Cafe latte Potrzeba: goraca kawa spienione, gorące mleko syrop (amaretto, czekoladowy, kokosowy lub wedlug upodobania) bita śmietanaNa dno wlewamy syrop (jest najcięższy), bieżemy łyżke i po ściankach szklanki wlewamy powoli kawkę a natepnie mleko (tez na łyżce, dzięki czemu uzykamy efekt warstwowosci;)) Na koniec bita smietana. Smacznego:kaffee_2::kaffee_2::kaffee_2: Quote
bigos Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 To jeszcze panierowany Camembert (idealny jako przystawka) Składniki: - 1 camembert - 2 jajka - bułka do panierowania Sposób przyżądzenia: Camembert pokrój na ćwiartki. Panieruj je w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, ponownie w jajkach i tartej bułce. Usmaż we frytownicy w oleju rozgrzanym do temp. 120°C. Smażenie trwa 30 sekund, jeśli camembert był dojrzały, 60 sekund, jeśli był twardszy. Najlepszy jest z żurawinką:sabber::sabber::sabber: Smacznego Można tez kupić w sklepach już zapanierowany: Quote
Teklunia Posted August 4, 2006 Author Posted August 4, 2006 aga1215 napisał(a):Kasiu, nie mów, że jeszcze kleisz?;)haha :D juz dawno sa zjedzone (nie wszystkie co prawda bo tyle ich wyszlo, ze pozamrazałam cześc :lol:) byly pyszniutki, tylko łapki sobie poparzylam zagniatając to ciasto ;) posypalam z wierzchu cukre i bitą smietanka, wiec wygladaly dokladnie jak te Twoje :) TZowi bardzo smakowaly... mi oczywiscie tez :) Gosia, sliczne i apetyczne są te Twoje buleczki :) Mniam :) Quote
Teklunia Posted August 4, 2006 Author Posted August 4, 2006 bigos napisał(a):To jeszcze panierowany Camembertteż taki robię bardzo często :) pyszna sprawa :p Quote
r_2005 Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 aga1215 napisał(a):Klejenie z tego ciasta to sama przyjemność. Jak się zbiorę w sobie (czyt. odpuści mnie lenistwo) to słowo daję, że zrobię:lol: Tak to prosto wygląda jak piszesz, że może... może i szybko mi pójdzie? Quote
Teklunia Posted August 4, 2006 Author Posted August 4, 2006 r_2005 napisał(a):Jak się zbiorę w sobie (czyt. odpuści mnie lenistwo) to słowo daję, że zrobię:lol: Tak to prosto wygląda jak piszesz, że może... może i szybko mi pójdzie?nie wierz jej!!! ;) Pyszne to one są, ale lepienia jest co nie miara :evil_lol: Quote
aga1215 Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 r_2005 napisał(a):Jak się zbiorę w sobie (czyt. odpuści mnie lenistwo) to słowo daję, że zrobię:lol: Tak to prosto wygląda jak piszesz, że może... może i szybko mi pójdzie? gwarantuję :multi: :multi: :multi: Quote
Alicja Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 :oops:rany , skończyłam przed pół godzinką obiad i .............jak tu weszłam jestem zaraz głodna:cool3: Quote
aga1215 Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 Alicjarydzewska napisał(a)::oops:rany , skończyłam przed pół godzinką obiad i .............jak tu weszłam jestem zaraz głodna:cool3: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: było wejść przed obiadem ;) na apetyt:multi: :multi: :multi: :evil_lol: Quote
Alicja Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 aga1215 napisał(a)::evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: było wejść przed obiadem ;) na apetyt:multi: :multi: :multi: :evil_lol::angryy:komp był zajęty Quote
aga1215 Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 Alicjarydzewska napisał(a)::angryy:komp był zajęty to wytłumacz Kubie, że MATCE SZKODZI wchodzenie na komp po obiedzie;) :evil_lol: Quote
Evelina Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 Dawno mnie tu nie było, a tu tyle smakowitych rzeczy czeka do zrobienia. :shake: Aga, na Twoje pierogi patrzec z zazdrości nie mogę. :placz: Gosiowa kawka i rogaliki czekaja na sprobowanie. Ogorki w chili tez kusza :loveu: Wiecie co. :shake: :cool3: Znalazłam w moich kajetach wydrukowany po polsku przepis na „Szarlotka z kruchego ciasta z pyszną cukrową skorupką na wierzchu” Załaczona jest do niego data kwiecień 2006. Mialam wrazenie, ze przepis pochodzi z tego topiku. :roll: Już kilka razy go wypróbowałam z bardzo dobrym skutkiem. Dzis wreszcie ufocilam moje dzielko, chcialam pochwalic przepis i nie mogę znaleźć autorki. :oops: Czyzby skleroza mnie dopadla i się okaze, że przepis pochodzi z innego źródła ? Jakby co to pokażę fotkę. Może ktoś ciasto rozpozna ? :p :evil_lol: Quote
Recommended Posts