Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Teklunia napisał(a):
no i masz! zachciało mi sie przez Ciebie znowu pierogow ;) walcze teraz z sobą robić czy nie... to tyle czasu trwa :shake: chociaz z drugiej strony... ;)

a tego kompleksu akurat nie mam :) nadrabiam wieloma innymi ;)

Kasiu - moje robi sie błyskawicznie - naprawdę :multi: :multi: :multi: 50 pierogów w pół godziny :multi: :multi: :multi:

nie ma to jak parzone ciasto :multi: :loveu:

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

aga1215 napisał(a):
Kasiu - moje robi sie błyskawicznie - naprawdę :multi: :multi: :multi: 50 pierogów w pół godziny :multi: :multi: :multi:

nie wierze wlasnym oczom :-o nie mow ze wlasnie je zrobilas?!? jestes szybka jak blyskawica :)
i juz niestety postanowilam ze sie skusze i zrobie je pojutrze, bo dzis bedą mielone z wkładeczką, a jutro obiad na miescie...

slicznie wyglada ten cukier mieniący siena pierozkach...:p

Posted

Teklunia napisał(a):
nie wierze wlasnym oczom :-o nie mow ze wlasnie je zrobilas?!? jestes szybka jak blyskawica :)
i juz niestety postanowilam ze sie skusze i zrobie je pojutrze, bo dzis bedą mielone z wkładeczką, a jutro obiad na miescie...

slicznie wyglada ten cukier mieniący siena pierozkach...:p

Kasiu - to ten przepis.....:multi:

Posted

aga1215 napisał(a):

Agunia, bardzo proszę o pełny przepis:modla:
Jak pięćdziesiąt sztuk i to w pół godziny to może moje kulinarne lenistwo da się przełamać:lol:
Pół godziny i gotowe????????? JAK?:lol:

Posted

r_2005 napisał(a):
Agunia, bardzo proszę o pełny przepis:modla:
Jak pięćdziesiąt sztuk i to w pół godziny to może moje kulinarne lenistwo da się przełamać:lol:
Pół godziny i gotowe????????? JAK?:lol:

Przy innych pierogach większość czasu zajmuje wykonanie farszu, ale tu NIE :multi:

Biorę ok. 1/2 kg mąki, przesiewam na stolnicę, dodaję łyżeczkę soli i łyżkę margaryny. Siekam i zalewam sporą (nie bać się!) ilościa wrzącej wody (no, może być bardzo gorąca). Lekko mieszam nożem, aby prędzej wystygło. Jak już jest szansa, że nie wyjdzie jajecznica ;) dodaję jajko i zagniatam.

Jeżeli dałam za dużo wody dosypuję trochę mąki, jeżeli za twarde dodaje letniej wody. Na wyczucie. Ciasto ma być miękkie.

Odkrawuję kawałek, rozwałkowuję niezbyt grubo ale i nie za cienko, wycinam krążki, daje jagody i sklejam. Reszte ciasta nakrywam rondelkiem, coby nie obeschło. I tak do wyczerpania materiału :lol:

Klejenie z tego ciasta to sama przyjemność.
Ciasto nadaje sie do wszelkich pierogów, uszek a nawet kiedyś zrobiłam knedle :loveu:

Posted

na początek przepisik na pyszną kawę - dla uprzyjemnienia sobie czasu nie tylko przy kucharzeniu ;)

KAWA MROżONA
przepis na 1 osobę

• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(najwspanialsza jest NESCAFE ESOPRESSO)
  • 2 łyżeczki cukru + szczypta cukru waniliowego lub migdałowego (lub ewentualnie ze 2-3 słodziki rozpuszczone w łyżce wrzątku)
  • około 50ml zimnej wody
wszystko dokładnie zmiksować mikserem aż do powstania pianki - trwa to raptem może ze 30 sekund :p

• do wysokiej szklanki wrzucić 3 duże kostki lodu ( najlepiej pokruszonego)
  • wlać kawkę piankową
  • dopełnić zimnym mlekiem

Posted

BUłECZKI DROżDżOWE Z BIAłYM SEREM

ZACZYN: 2,5 dag drożdży, 50ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki mąki
CIASTO: 3,5szkl mąki, 8dag margaryny, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyzeczka startej skórki cytrynowej, 125ml mleka, szczypta soli
NADZIENIE: 30dag serka białego, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki cukru
DODATKOWO: 1 białko, 2 łyżki wody, cukier

• rozpuścić cukier w wodzie, dodać drożdże, wymieszać. Dodać mąkę - wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia
  • w tym czasie podgrzać mleko z margaryną, cukrem i solą aż margaryna sie rozpusci. Ostudzić.
  • 3szkl mąki przesiać, dodać rozczyn, jajko i żółtko, skórkę cytrynową i wlać mleko.
  • całośc wymieszać po czy przełożyć na blat/stolnicę i podsypując mąką wyrobić miękkie ale zwarte ciasto - odstawić na pół godzinki
  • w miseczce rozgnieść dokładnie ser z cukrem i sokiem z cytryny
  • wyrośniete ciasto rozwałkować na kwadrat około 30cm......podzielić go na 16części (choć można spokojnie na więcej bo bułeczki wychodzą duże)
  • na każdym kwadraciku ułożyć porcję sera, złożyć w trójkąt. Widelcem docisnąć brzegi aby się skleiły.
  • odłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Białko wymieszać z wodą - posmarować bułeczki.....posypać cukrem - zostawić do wyrośniecia na 30minut
  • piec w 180o przez 20minut

smacznego :p

Posted

OGóRKI W CZILI

• 2kg ogórków
  • łyżka soli
ogórki umyć, przekroić wzdłuż na 2 lub 4 części - w zależności od wielkości ogórków. posolić i odstawić na 6 godzin

zalewa

• 1 szkl octu
  • 1 szkl wody
  • 2 szklanki cukru
  • główka czosnku
  • pół łyżeczki czili

składniki zagotować i gorącą zalewą zalać odcedzone z soli ogórki - odstawić na 12 godzin (nie należy martwić się że zalewanie pokryje całych ogórków)

ogórki w zalewie

po 12 godzinach

następnie ogórki pakujemy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 2-3 minuty od czasu zagotowania wody :p

ja te ogórki robię tak: rano solę, pod wieczór zalewam zalewą i nast. dnia rano pasteryzuję.... są przepyszne :multi:

Posted

Zdolniacha jesteś kobito:cool1:

A ogóreczki tez wygladają smakowicie.
ale połączenie pierożków z serem i ogórków i chlii to tylko dla kobiet w ciąży:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

bigos napisał(a):
Zdolniacha jesteś kobito:cool1:

A ogóreczki tez wygladają smakowicie.
ale połączenie pierożków z serem i ogórków i chlii to tylko dla kobiet w ciąży:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
hahaha wariatka - ogórki są na zimę :eviltong:
choć nie powiem bo kilka słoiczków już pooooszłoooo :evil_lol:

uwielbiam te ogórki - od kiedy je robię - nei jadam korniszonów.. te są dla mnei zdecydowanie smaczniejsze :lol:

Posted

Cafe latte

Potrzeba:

1. goraca kawa
  2. spienione, gorące mleko
  3. syrop (amaretto, czekoladowy, kokosowy lub wedlug upodobania)
  4. bita śmietana
Na dno wlewamy syrop (jest najcięższy), bieżemy łyżke i po ściankach szklanki wlewamy powoli kawkę a natepnie mleko (tez na łyżce, dzięki czemu uzykamy efekt warstwowosci;)) Na koniec bita smietana. Smacznego:kaffee_2::kaffee_2::kaffee_2:

Posted

To jeszcze panierowany Camembert (idealny jako przystawka)

Składniki:
- 1 camembert
- 2 jajka
- bułka do panierowania
Sposób przyżądzenia:
Camembert pokrój na ćwiartki. Panieruj je w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, ponownie w jajkach i tartej bułce. Usmaż we frytownicy w oleju rozgrzanym do temp. 120°C. Smażenie trwa 30 sekund, jeśli camembert był dojrzały, 60 sekund, jeśli był twardszy.

Najlepszy jest z żurawinką:sabber::sabber::sabber:
Smacznego

Można tez kupić w sklepach już zapanierowany:

Posted

aga1215 napisał(a):
Kasiu, nie mów, że jeszcze kleisz?;)
haha :D
juz dawno sa zjedzone (nie wszystkie co prawda bo tyle ich wyszlo, ze pozamrazałam cześc :lol:)
byly pyszniutki, tylko łapki sobie poparzylam zagniatając to ciasto ;)

posypalam z wierzchu cukre i bitą smietanka, wiec wygladaly dokladnie jak te Twoje :) TZowi bardzo smakowaly... mi oczywiscie tez :)

Gosia, sliczne i apetyczne są te Twoje buleczki :) Mniam :)

Posted

aga1215 napisał(a):
Klejenie z tego ciasta to sama przyjemność.

Jak się zbiorę w sobie (czyt. odpuści mnie lenistwo) to słowo daję, że zrobię:lol: Tak to prosto wygląda jak piszesz, że może... może i szybko mi pójdzie?

Posted

r_2005 napisał(a):
Jak się zbiorę w sobie (czyt. odpuści mnie lenistwo) to słowo daję, że zrobię:lol: Tak to prosto wygląda jak piszesz, że może... może i szybko mi pójdzie?
nie wierz jej!!! ;) Pyszne to one są, ale lepienia jest co nie miara :evil_lol:

Posted

r_2005 napisał(a):

gwarantuję :multi: :multi: :multi:

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
:oops:rany , skończyłam przed pół godzinką obiad i .............jak tu weszłam jestem zaraz głodna:cool3:

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: było wejść przed obiadem ;) na apetyt:multi: :multi: :multi: :evil_lol:

• 2 weeks later...
Posted

Dawno mnie tu nie było, a tu tyle smakowitych rzeczy czeka do zrobienia. :shake:
Aga, na Twoje pierogi patrzec z zazdrości nie mogę. :placz:
Gosiowa kawka i rogaliki czekaja na sprobowanie. Ogorki w chili tez kusza :loveu:

Wiecie co. :shake: :cool3:
Znalazłam w moich kajetach wydrukowany po polsku przepis na
„Szarlotka z kruchego ciasta z pyszną cukrową skorupką na wierzchu”
Załaczona jest do niego data kwiecień 2006.
Mialam wrazenie, ze przepis pochodzi z tego topiku. :roll:
Już kilka razy go wypróbowałam z bardzo dobrym skutkiem.
Dzis wreszcie ufocilam moje dzielko, chcialam pochwalic przepis i nie mogę znaleźć autorki. :oops:
Czyzby skleroza mnie dopadla i się okaze, że przepis pochodzi z innego źródła ?

Jakby co to pokażę fotkę. Może ktoś ciasto rozpozna ? :p :evil_lol: