Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam taka i taką i jestem za taśmową - jak pies pociągnie, a mało mądra pańcia (patrz - ja) złapie inteligentnie za sznurek, to się tak fajnie wypala. wyślizguje niemiły rowek w dłoni i się długo goi. Łatwiej taśmę złapać, jak się ma jeszcze ten odruch po poprzednich, niezwijanych smyczach. W domu mam 3 flexi i jestem ogromnie zadowolona, psy się szybko nauczyły, jak to działa, więc komfortowo nam się łazi.

Posted

Dzisiaj dotarła do mnie Flexi Maxi 8m do 50kg taśmowa. Jestem bardzo zadowolona! Chodzi bardzo leciutko. Dobrze się ją trzyma, pies eksploruje otoczenie i okazuje się, że aż takim strasznym "ciągnikiem" nie jest (obawiałam się, że gdy taśma się skończy, będzie mnie holował). Wcześniej chodziłam z Cerberem z 12m linką, taką niezwijaną. Wygodne było tylko to,że była dłuższa ale motałam się, ciągle ją musiałam zbierać i w dodatku drżałam, że linka wpadnie w jaką koopę, która po zwijaniu będzie na rękach :/ Cerber też zadowolony. W naszym przypadku flexi dopinam do szelek.

Posted

NightQueen rozmiar S :lol:
Gops wiesz trochę rozmiar nie ten :evil_lol: A tak na powaznie to zapytam jutro Kumpeli ma średniego kundelka możeby chciała kupić- dowiem się i wyslę Ci pw :lol:

Posted

[quote name='Igiełka']NightQueen rozmiar S :lol:
Gops wiesz trochę rozmiar nie ten :evil_lol: A tak na powaznie to zapytam jutro Kumpeli ma średniego kundelka możeby chciała kupić- dowiem się i wyslę Ci pw :lol:[/QUOTE]

ja mam summertima różowego do 12 kg, taśmę chyba 3 m (nie pamiętam bo dawno nie używałam) jest poobdzierana trochę, jak byłabyś zainteresowana to mogę jutro porobic zdjęcia ;)

Posted

Ja mam Flexi Compact 1, taśma 5m, czerwono czarna, stan dobry (obudowa lekko podrapana-ślady użytkowania poza tym ok) odsprzedam bo nie używam. Mam dwa psy i teraz z automatami mi trochę nie wygodnie...

• 2 weeks later...
Posted

Witajcie,
ja dopiero raczkuję na tym forum, a w temacie PIES jestem trochę zagubiona :shake:
Ja też chcę kupić flexi, ale nie wiem, czy wybrać dla młodej ONki długość 5m czy 7m?
Wolałabym chyba 7m, ale tu są tylko MAXI - podobno cięższe i mniej wygodne niż comfort - ale tych chyba sie nie robi powyzej 5m. Przejrzałam całe allegro i nie znalazłam.
Doradźcie, na którą z nich sie nastawiać.

Posted

Dzięki za zważenie :) To rzeczywiście nie za dużo. A nie ma problemu wyślizgiwania sie takiego plastikowego uchwytu? Bo podobno comforty są z miękkiego tworzywa i trzyma sie je pewniej - czy to prawda? macie porównania obu modeli?

Posted

[quote name='konwalia62']Dzięki za zważenie :) To rzeczywiście nie za dużo. A nie ma problemu wyślizgiwania sie takiego plastikowego uchwytu? Bo podobno comforty są z miękkiego tworzywa i trzyma sie je pewniej - czy to prawda? macie porównania obu modeli?[/QUOTE]
Porównania nie mam ale twardość nie jest uciążliwa, bo rączka jest wyprofilowana. Raz mi smycz wyleciała z ręki, bo za lekko ją trzymałam, a psisko coś zobaczyło i pociągnęło mnie (już była max rozwinięta). Leży bardzo dobrze. I z wyboru taśmy (a nie linki) też jestem zadowolona, zdarzyło mi się już za taśmę łapać w celu przytrzymania psa. Z linką byłoby trudniej. W rękawiczkach też powinno być ok. O comfortach gdzieś czytałam, że szybciej się ta guma niszczy.

Podsumowując: dla ONki bierz 8m taśmę. Np tą:
[url]http://allegro.pl/flexi-maxi-8-m-50kg-tasma-3-kolory-najtaniej-i1307398966.html[/url]

Posted

Ja mam flexi comfort taką :
[url]http://allegro.pl/k-smycz-flexi-comfort-1-tasma-5-m-15-kg-i1304411772.html[/url]

oraz elagance taką :
[url]http://allegro.pl/smycz-flexi-elegance-5m-25kg-7-kolorow-tasma-i1298557105.html[/url]

I muszę przyznać , że comfort wygodniejsza , ale ta druga bardziej mi się podoba.

Posted

Comfort 8m jest tylko z linką, dlatego u nas odpadło. Czekam aż zrobią Flexi 12m ;) Taka długość by była idealna :evil_lol: Elegance i te inne ładne kolorowe są z tego co widziałam do 25kg, więc dla większego psiaka wyboru nie ma. A szkoda.