basiaap Posted August 11, 2005 Author Posted August 11, 2005 Szkic - można zmieniać, dodawać itp... Sz. P. Wojewoda Wielkopolski Andrzej Nowakowski Wielkopolski Urząd Wojewódzki A. Niepodległości 16/18 61-713 Poznań Dotyczy: uchwały Rady Miasta i Gminy Szamotuły nr XXXV/227/2005 z dnia 29 lipca 2005 Jako obywatele i miłośnicy zwierząt zwracamy się do Pana Wojewody z wnioskiem o uchylenie w/w uchwały przyjętej przez radnych Szamotuł. Od wielu miesięcy członkowie polskich organizacji prozwierzęcych interesują się sprawą przytuliska w Sycynie oraz sprawą budowy schroniska gminnego. Przedstawiciele tychże organizacji, m.in. Prezes Okręgu Poznańskiego TOZ, p. Stefania Kozłowska, niejednokrotnie prowadziła na ten temat rozmowy w gminie. Tymczasem projekt uchwały dotyczącej schroniska w Przyborówku oraz liczby zwierząt z przytuliska w Sycynie, które miałyby zostać tam przeniesione, został przedstawiony w ostatnim momencie, co uniemożliwiło wielu przedstawicielom organizacji prozwierzęcych dotarcie na sesję i wzięcie udziału w dyskusji. Jesteśmy oburzeni takim sposobem załatwienia sprawy. Uchwała stanowi, że do mającego powstać schroniska komunalnego ma zostać przyjętych tylko 40 psów z przytuliska w Sycynie prowadzonego przez p. Wandę Jerzyk. Przez ostatnich kilka lat p. Jerzyk przyjmowała bezdomne zwierzęta z terenu gminy Szamotuły na podstawie umowy z gminą. Zwierzęta były dowożone nie tylko przez osoby prywatne, ale także przez policję i Straż Miejską oraz Zakład Gospodarki Komunalnej. Obecnie psów w Sycynie jest 120, a kotów ponad 20. Uchwała radnych oznacza więc zamiar niewywiązania się ze zobowiązań uprzednio przyjętych przez gminę. Oburzające jest, że radni chcą pozostawić na barkach osoby przez lata wyręczającej gminę w jej ustawowym obowiązku, pracującej ponad siły, z ogromnym poświęceniem i za darmo, problem, co zrobić z pozostałymi zwierzętami. Jesteśmy zbulwersowani postawą radnych, ich stosunkiem do bezdomnych zwierząt oraz osoby prowadzącej przytulisko. Na łamach prasy w ubiegłym roku ukazywały się wypowiedzi radnych na temat rozwiązania problemu bezdomności zwierząt w gminie Szamotuły. Radni bez zażenowania proponowali uśpienie kilkudziesięciu zwierząt - tych, które według ich oceny okazałyby się nieatrakcyjne. To oburzające, że ludzie sprawujący władzę wykazują tak niski poziom humanitaryzmu i etyki oraz brak poszanowania prawa. Obowiązująca od 1997 roku Ustawa o ochronie zwierząt zakazuje takich praktyk. Takie działania są w Polsce karalne. Jesteśmy zdumieni stosunkiem radnych do osoby prowadzącej przytulisko. Wszyscy odwiedzający Sycyn są jednomyślni - gmina Szamotuły powinna być dumna, że ma kogoś takiego jak Wanda Jerzyk, która mimo przeciwności i ogromu pracy potrafi prowadzić je wzorowo. Z szacunkiem, Quote
basiaap Posted August 11, 2005 Author Posted August 11, 2005 Bea - cytuje Ci radnego P. Repaka, lekarza weterynarii zarazem: "A niech sobie robi co chce z tymi psami!" Quote
Ulka18 Posted August 11, 2005 Posted August 11, 2005 Basiaap, odwolanie wyslane .... mam nadzieje, ze wygramy z beznadziejnymi radnymi Quote
Kam Posted August 11, 2005 Posted August 11, 2005 Ja też wysłałam...wojna na maile i listy... A wszystko przez bezduszność i bezmyślność... Quote
lavinia Posted August 11, 2005 Posted August 11, 2005 zbieramy podpisy - ja mam już trochę, wiem, że Eurydyka też zbiera, im więcej tym lepiej. Wrzucę to wszystko w kopertę i wysyłam jutro Quote
Irkowa Posted August 11, 2005 Posted August 11, 2005 jest nas coraz wiecej na ta chwile mam 10 sztuk Quote
supergoga Posted August 11, 2005 Posted August 11, 2005 My oczywiście napiszemy i wyślemy znajomym Quote
Sylka Posted August 11, 2005 Posted August 11, 2005 Pamietajcie o swoim imieniu i nazwisku i adresie, zeby dopisac!!!! Quote
kornelia Posted August 12, 2005 Posted August 12, 2005 ja też wysłałam i zaraz roześlę znajomym.... powodzenia... :kciuki: Quote
agat21 Posted August 12, 2005 Posted August 12, 2005 Wczoraj poszły dwa listy polecone - ode mnie i TZ-ta. Quote
supergoga Posted August 12, 2005 Posted August 12, 2005 Podpisy w fazie zbiórki - pisma dziś wyjdą pocztą - pomagajcie jak możecie. Ta akcja jest dla nas ważna ale ważniejsza dla tych psiaków i kociaków z Sycyna, którym grozi niebezpieczeństwo Quote
supergoga Posted August 12, 2005 Posted August 12, 2005 Jeśli ktoś jeszcze może nam pomóc i wysłać pismo z - odwołanie do Wojewody Wlkp - proszę niech to zrobi. Może uda się uchylic Uchwałę. Quote
Sylka Posted August 12, 2005 Posted August 12, 2005 Wlasnie bylo w TVP Poznan o schronisku, kto to jest ten Faferek???? Dobrze powiedziala reporterka, moze niech sami zaodoptuja zeby z nich brac przyklad!!!!!!!!!!! Quote
Kam Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 Dostałam dziś taką odpowiedź: "Odpowiedź na pytania dotyczące zgodności z prawem uchwały podjętej przez Radę Miasta i Gminy Szamotuły w sprawie schroniska dla zwierząt. Uprzejmie informuję, że działając w granicach uprawnień wynikających z rozdziału 10 ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity Dz. U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591 ze zmianami) organ nadzoru w stosunku do uchwał organów jednostek samorządu terytorialnego w każdym przypadku prowadzi postępowanie nadzorcze z urzędu a nie na wniosek. Zgodnie z art. 91 ww. ustawy o nieważności uchwały lub zarządzenia w całości lub części organ nadzoru orzeka w terminie nie dłuższym niż 30 dni od dnia doręczenia uchwały lub zarządzenia. Wojewoda sprawuje nadzór nad działalnością uchwałodawczą gmin wyłącznie na podstawie kryterium zgodności z prawem. Nie posiada delegacji prawnej do sprawowania nadzoru nad celowością czy też zasadnością podejmowanych uchwał. Jednocześnie zaznaczam, że zgodnie z treścią art. 101 ww. ustawy istnieje możliwość zaskarżenia uchwały do sądu administracyjnego. Po bezskutecznym wezwaniu do usunięcia naruszenia prawa. Uprawnienie takie posiada każdy czyj interes prawny lub uprawnienie zostały naruszone uchwałą podjętą przez organ gminy w sprawie z zakresu administracji publicznej. Z poważaniem Edward Nowacki Dyrektor Wydziału Prawnego i Nadzoru" Znaczy się nic zrobią.... Quote
agat21 Posted August 26, 2005 Posted August 26, 2005 Do mnie tez dotarł ten sam bełkot..... :evil: Świetne jasne i przejrzyste wytłumaczenie dlaczego nikomu nie chce się doopy ruszyć :evilbat: Quote
ara Posted August 26, 2005 Posted August 26, 2005 Zasypywać tych **** mailami i pismami aż im się żyć odechce :evilbat: Wojewoda sprawuje nadzór nad działalnością uchwałodawczą gmin wyłącznie na podstawie kryterium zgodności z prawem No to ma pole do popisu :evilbat: bo zarówno olewanie bezdomnych jak usypianie zdrowych z prawem ma niewiele wspólnego? Przepraszam za formę ale krew mnie zalała :-? Quote
Gruszka Posted August 26, 2005 Posted August 26, 2005 uuu a co tu tak pusto i cicho? topik zamiera, co sie dzieje teraz, bo ja dlugo nie mialam dostepu do internetu, a program w tv widzialam, calkiem przypadkiem Quote
MonikaP Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 Nie wiem, czy ktoś to już widział? http://www.szamotuly.naszemiasto.pl/wydarzenia/509358.html Quote
Kam Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 No, super, wygląda na to, że wszystko idzie w dobrym kierunku! Quote
supergoga Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 Dziękujemy wszystkim, którzy nam pomogli i wystosowywali pisma do Wojewody w sprawie Uchwały. Może... Quote
Recommended Posts