3 x Posted January 7, 2014 Author Posted January 7, 2014 sleepingbyday napisał(a):ale dobra ta marmelada? ja też nie wiem, jak powinna smakować, tyle, że powinna mieć posmak wanilii. straszniaście słodka i smakiem zbliżona do miodu bym powiedziała ale nie smakuje jak miód znaczy dobra jest :) Quote
Gremlin Posted January 7, 2014 Posted January 7, 2014 Co nie co przypomina smakiem kasztany (z tego co pamiętam), ale faktycznie przesłodzone :D Quote
jaanka Posted January 7, 2014 Posted January 7, 2014 Poproszę przepis na sprawdzone gofry. Takie żeby zaraz po zrobieniu nie oklapły lub nie zamieniły się w gumę. Twoje wyglądają jak należy. Quote
3 x Posted January 7, 2014 Author Posted January 7, 2014 jaanka napisał(a):Poproszę przepis na sprawdzone gofry. Takie żeby zaraz po zrobieniu nie oklapły lub nie zamieniły się w gumę. Twoje wyglądają jak należy. mama mówiła, żeby robic ciasto 'ciut' gęściejsze ni z na naleśniki a że ja nie wiedzialam jakie to bo nie mam pamięci do przepisów to zapytałam wujka googla i powiedział mi tak (teraz juz zapamiętałam ;)): 2 szkl. mąki (my mieliśmy jakąś tortową) 2 szkl. mleka 2 jajka 1/3 szkl oleju (my mieliśmy słonecznikowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli w przepisie było, żeby zółtka wymieszać ze wszystkim a białka ubić osobno i dołączyć do tego wszystkiego i cisato wyszło takie bardziej puszyste (ciasto przed wnaniem do gofrownicy, bo w jakości gofrów to zadna róznica ) ale za drugim razem juz nie miałam osoby chetnej do ubijania białek osobno wiec białka poszły razem z zółtkami i tez było git :) ale one tez oklapują tyle, że nei od razu a w trakcie jedzenia ale to tez pod wpływem bitej smietany a poza tym u nas zostały zjedzone na bieżąco więc nie miały szansy klapnąć ;) edit. czytałam jeszcze że kwestia 'płaskości' i koloru gofrów zalezy od mocy gofrownicy my mamy jakąs starą więc pewnie o super mocy ;) a te nowsze 'plastik fantastik' pewnie słabsze są Quote
łamAga Posted January 7, 2014 Posted January 7, 2014 Moc gofrownicy powinna mieć co najmniej 1000W im wyższa tym lepsza wtedy gofry są twarde i chrupiące jak na "odpustach" :diabloti: a te plastikowe zwykłe których jest milion na sklepowych półkach mają zazwyczaj 700-750W a to lipa jest :shake: Quote
Gremlin Posted January 7, 2014 Posted January 7, 2014 dOgLoV napisał(a):Moc gofrownicy powinna mieć co najmniej 1000W im wyższa tym lepsza wtedy gofry są twarde i chrupiące jak na "odpustach" :diabloti: a te plastikowe zwykłe których jest milion na sklepowych półkach mają zazwyczaj 700-750W a to lipa jest :shake: MOC mocy nie równa :D Dwa tostery (opiekacze), obydwa 750 W, jeden ładnie przypieka kanapki, drugi (nowy) - grzeje, grzeje, grzeje, grzeje... no, wreszcie leciutko przyrumienił i nawet ser roztopił... Quote
3 x Posted January 7, 2014 Author Posted January 7, 2014 Gremlin napisał(a):MOC mocy nie równa :D Dwa tostery (opiekacze), obydwa 750 W, jeden ładnie przypieka kanapki, drugi (nowy) - grzeje, grzeje, grzeje, grzeje... no, wreszcie leciutko przyrumienił i nawet ser roztopił... i jeszcze chu*owe wzorki robi dobrze, że nasz i dobrze wszystko grzeje i wzorki ładne ;) tak samo jak Prodziak wzorki ma ładne i też go wszystko grzeje :evil_lol: Fred oczywista to co innego :oops: Quote
Gremlin Posted January 7, 2014 Posted January 7, 2014 3 x napisał(a):i jeszcze chu*owe wzorki robi dobrze, że nasz i dobrze wszystko grzeje i wzorki ładne ;) tak samo jak Prodziak wzorki ma ładne i też go wszystko grzeje :evil_lol: Fred oczywista to co innego :oops: czyli Fred ledwie ciepły i bez wzorków? :mad: Quote
łamAga Posted January 7, 2014 Posted January 7, 2014 No tak moc mocy nie równy tak jak rozmiar rozmiarowi ( mam tu na myśli oczywiście buty ) ale te porządne gofrownice jakie mają w gastronomii są porządnej firmy .... ale mnie np na taka nie stać .... Quote
3 x Posted January 7, 2014 Author Posted January 7, 2014 Gremlin napisał(a):czyli Fred ledwie ciepły i bez wzorków? :mad: oszalałes? Fred ma przecież dwa wzorki jeden z przodu drugi z tyłu tyle że u niego cięzko wyczuć czy go ziębi czy grzeje temu do opiekacza porównac go nie wypada ;) dOgLoV - nas tez na taką nie stać mamy jakas starowinke no name ale jak widac gofry robi jak ta lala może temu, że miala kilka lat przerwi i teraz chce się popisac co to nie ona ;) Quote
Gremlin Posted January 7, 2014 Posted January 7, 2014 dOgLoV napisał(a):No tak moc mocy nie równy tak jak rozmiar rozmiarowi ( mam tu na myśli oczywiście buty ) ale te porządne gofrownice jakie mają w gastronomii są porządnej firmy .... ale mnie np na taka nie stać .... hmm... najtańsza dobra (czyli dwustronna) KLIK Quote
łamAga Posted January 7, 2014 Posted January 7, 2014 oooo własnie te są najlepsze .... ale mi ochoty na gofra zrobiliście .... nie ma bata w weekend muszę zrobić na mojej 700W :diabloti: wyjdą twarde zeby za 5 min zrobić sie flakiem ale co tam :diabloti: Quote
3 x Posted January 9, 2014 Author Posted January 9, 2014 (edited) dOgLoV napisał(a):oooo własnie te są najlepsze .... ale mi ochoty na gofra zrobiliście .... nie ma bata w weekend muszę zrobić na mojej 700W :diabloti: wyjdą twarde zeby za 5 min zrobić sie flakiem ale co tam :diabloti: sprawdzilismy nasza ma 1200 W :multi: miałam sen straszny ;) sniło mi się, że mamy tymczasy dużo tymczasów fajne były, duże, w naszym typie chociaz i bulterier się trafił ;) i przy chyba 7 zaczęła mnie cholera brac no i wogóle się nie ogarnialiśmy z nimi pękłam, jak jako ostatni przyjechał ... jamnik :flaming: wizłam i sie obudziłam ;) pier*ole sny o jamnikach :diabloti: a tyczasem wieczorową (no prawie) porą prace umilają mi takie widoki za oknem a nawet lepsiejsze tyle ze z tel. kijowe zdjecia wychodzą (i nie chodzi mi o pierwszy a o ostatni plan ;)) edit. szukam osoby chociaz trochę uzdolnionej plastycznie która ze zdjęcia chaty zrobiłaby mi szkic, coś a'la logo żeby można było zrobć z nim kubki czy gdzieś tam w rogu na pocztówkach umieścić itd. chata wygląda tak: https://lh3.googleusercontent.com/-Ty5BUrkxHAs/UYUWgomXkRI/AAAAAAAAGBw/kS--FylGkHo/s640/P1060456.JPG https://lh6.googleusercontent.com/-SK4uJsjIII0/Ulp8PMnDhfI/AAAAAAAAHVQ/ZWCWRCSw-G8/s640/P1070567.JPG https://lh4.googleusercontent.com/-xq5lXIF73YU/UgCmVwJg_rI/AAAAAAAAGTs/UTdEcS-7f6E/s640/P1060608.JPG znacie może kogoś? Edited January 9, 2014 by 3 x Quote
Saththa Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 aaaaa jak wchodziłam do Was to się zastanawiałam czy znowu gofry czy juz psy ;) ale domu tymczasowego z od cholery psów się nie spodziewałam :diabloti: Ładne widoczki ;) tej zimy jakies takie częste są :) Uzdolnień plastycznych nie mam :( ale starsznie załuję jak widze co ludzie robią :) Quote
3 x Posted January 9, 2014 Author Posted January 9, 2014 Saththa napisał(a):aaaaa jak wchodziłam do Was to się zastanawiałam czy znowu gofry czy juz psy ;) ale domu tymczasowego z od cholery psów się nie spodziewałam :diabloti: Ładne widoczki ;) tej zimy jakies takie częste są :) Uzdolnień plastycznych nie mam :( ale starsznie załuję jak widze co ludzie robią :) a myślisz, że ja się spodziewłam? ja rozumiem te powyżej 25 kolo ale kurna jamnik ? przez niego się obudzialam o 2 w nocy ech psów nie ma bo mnie nie ma jestem tu gdzie jestem a tutaj tylko widoki i koty za oknem ;) Quote
3 x Posted January 9, 2014 Author Posted January 9, 2014 Saththa napisał(a):to dawaj koty :evil_lol: nie ma moze pojawią się wraz widoczkami popołudniowymi ;) a poza tym na dworze jest zimno i nie chce mi się wychodzic ;) Quote
inka33 Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 3 x napisał(a): edit. szukam osoby chociaz trochę uzdolnionej plastycznie która ze zdjęcia chaty zrobiłaby mi szkic, coś a'la logo żeby można było zrobć z nim kubki czy gdzieś tam w rogu na pocztówkach umieścić itd. chata wygląda tak: https://lh3.googleusercontent.com/-Ty5BUrkxHAs/UYUWgomXkRI/AAAAAAAAGBw/kS--FylGkHo/s640/P1060456.JPG https://lh6.googleusercontent.com/-SK4uJsjIII0/Ulp8PMnDhfI/AAAAAAAAHVQ/ZWCWRCSw-G8/s640/P1070567.JPG https://lh4.googleusercontent.com/-xq5lXIF73YU/UgCmVwJg_rI/AAAAAAAAGTs/UTdEcS-7f6E/s640/P1060608.JPG znacie może kogoś? A chata się jakoś nazywa...? Czym ona jest? Pensjonatem...? No, bo niektórzy mówią, że jak mnie czasem wena dopadnie... :oops: Więc, kto wie... :p Ale może np. może móc TZMestudio? Rudzia-Bianka? Megi345? Quote
Ziutka Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 (edited) Dam znać najpóźniej jutro co ze szkicem ;) Czy to ma być na papierze czy na kompie ? edit : bede miała szkic, tylko która fota ? Z której foty ma być szkic ? Chcesz to na papierku czy zeskanowane na maila ? Edited January 9, 2014 by Ziutka Quote
3 x Posted January 9, 2014 Author Posted January 9, 2014 inka33 napisał(a):A chata się jakoś nazywa...? Czym ona jest? Pensjonatem...? No, bo niektórzy mówią, że jak mnie czasem wena dopadnie... :oops: Więc, kto wie... :p Ale może np. może móc TZMestudio? Rudzia-Bianka? Megi345? Ziutka napisał(a):Dam znać najpóźniej jutro co ze szkicem ;) Czy to ma być na papierze czy na kompie ? chata jest Chatą z Zielonym Dachem :) chodzi mi o kilka prostych kresek, żeby można było tego używac jako 'logo' w celach niekomercyjnych chata nie jest pensjonatem chata jest przyjaznym nam miejscem :) i chcemy zrobić niespodziankę właścicielce i np zrobić jej kubki z takim logo czy np kalendarz ze zdjęciami chaty i w rogu takie 'logo' i nie chodzi mi o coś takiego (za dużo szczegółów) -klik- a o coś takiego bardziej -klik - albo takiego tylko niekolorowe - klik - o to mi chodzi najbardziej nawet bardziej coś takiego tyle ze w tle sa góry zreszta przeciez chwaliłam się że tam byłam ;) - klik - Ziutka obojętnie, tzn może być naszkicowanie ręcznie i potem wrzucone do kompa napisalam wyżej do czego to ma byc wiec jakość dobra jest potrzebna mam kotka ;) na zdjęciu ;) popatrzcie jakie te prawie radzieckie koty porzadne do 'toalety' chodzą Quote
3 x Posted January 9, 2014 Author Posted January 9, 2014 Ziutka napisał(a): edit : bede miała szkic, tylko która fota ? Z której foty ma być szkic ? Chcesz to na papierku czy zeskanowane na maila ? wiem, ze nie ma zdjecia od przodu bo tam za stromo jest na od przodu i to nie musi być takie dokładniusienkie odwzorowanie no wiecie przecież o co mi chodzi ;) takie parę(naście) kresek żeby sie na logo nadawało będe marudzic ostrzegam bo ja mam wyobrażenie jak to powinno wyglądać ale nie umiem tego nanieść na papier ;) takie podobne do tego - klik - dOgLoV napisał(a):Porządny kotecek :diabloti: mówię, ze to prawie radziecki ;) a wszystko co prawie radzieckie porzadne jest nie to co made in china jeszcze jeden jest ale dzisiaj go nie widzialam, tez łaciaty tylko inaczej kolorystycznie ;) Quote
3 x Posted January 9, 2014 Author Posted January 9, 2014 (edited) a zdjęia to najlepiej to albo to albo obydwa złożone do kupy i od przodu ) Edited January 9, 2014 by 3 x Quote
gameta Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 a nie możesz zdjęcia wrzucić w fotoszopa i zrobić z niego grafiki? Czy chcesz bardziej ART ? Quote
Recommended Posts