AnkaW Posted November 16, 2005 Posted November 16, 2005 No to zdrówko :drinking: nasze i za pomyślność dalszych odcinków :BIG: Quote
Evelina Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 M10M napisał(a): Skoro są Basenji i Baskomaniak to chyba odeszła Evelina? Ciekawe dlaczego? Przyczyna jest najprotsza w swiecie :( Brak czasu. Quote
Basenji Posted November 17, 2005 Author Posted November 17, 2005 Co w Paryżu? Czarni nadal palą samochody i mają się dobrze. zdrówko Quote
baskomaniak Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 A ja jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że Evelina od czasu do czasu da się namówić na jakiś odcineczek... ... tak dorywczo... :wink: :D :hand: Zdradzę Wam coś ... 8) Na emisję czekają 3 gotowe już odcinki wyprodukowane przez Evelinkę i zobaczycie je jak tylko przyjdzie na nie odpowiedni moment. Pierwszy z nich już w ten weekend 8) Pozdrawiam. :D Quote
bellatriks Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 no to zapowiada nam się genialny weekendzik!!! nowe odcinki, spacer w łodzi... :angel: :angel: :angel: jupi!!!! ale wpierw trzeba przebrnąć przez piątek i przez.... sprawdzian z fizyki!!!! NIE!!!!!!!!!!!!! Masz, Ty stary fizyczny nietoperzu! 0X 0X 0X Quote
Evelina Posted November 18, 2005 Posted November 18, 2005 baskomaniak napisał(a):A ja jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że Evelina od czasu do czasu da się namówić na jakiś odcineczek... ... tak dorywczo... :wink: :D :hand: A pewnie, ze sie dam namowic 8) Nie da sie porzucic dwoch takich przystojnych wspolpracownikow 8) Quote
Basenji Posted November 18, 2005 Author Posted November 18, 2005 Hłe, hłe, hłe..... :lol: zdrówko Quote
bellatriks Posted November 18, 2005 Posted November 18, 2005 Basenji:kiedy następny odcineczek kochany???? :roll: Ja czekam!!!!!!!!!!!! :x Quote
Koma Posted November 18, 2005 Posted November 18, 2005 Ja również się do Was przyłączam i niecierpliwie czekam! :roll: Quote
Basenji Posted November 19, 2005 Author Posted November 19, 2005 Kocikwik II czyli....... Zanim przejdziemy do następnego odcinka należy się Wam krótkie wprowadzenie naukowe - znalezione przez niezrównanego Baskomaniaka. Trochę informacji zebranych na potrzeby powyższego odcinka: W roku 1822, pewien młody Francuz Jean Francois Champollion (1790-1832), wychodząc podobnie jak jego poprzednicy od imienia Ptolemeusza V Epifanesa, udowodnił że egipskie hieroglify opierały się na zasadzie fonetyczności zapisu. Tymi spostrzeżeniami podzielił się w artykule pt.: "List do Pana Dacier, dotyczący alfabetu hieroglifów fonetycznych", który ukazał się w tymże roku. W rozszyfrowaniu hieroglifów nie wykorzystywano jedynie znaleziska z Rosetty, ale wiele innych zabytków z przeszłości, które wówczas masowo sprowadzano do Europy. Do grona "egiptofilów" należał m.in. William J. Bankes, który do swojej posiadłości w hrabstwie Dorset, sprowadził obelisk z miejscowości File k. Asuanu. Kolekcjoner zauważył na nim ciąg znaków ujętych w kartusz, identycznych jak te które T.Young odczytał jako imię Ptolemeusza (zob. niżej). W 1821 r. rozesłał litograficzne reprodukcje swojego zabytku do wielu ośrodków naukowych, jedna z nich trafiła do J.F. Champolliona. Ostatecznie więc, efektem wieloletnich badań systemu hieroglificznego było ustalenie, iż zasada fonetyczna w piśmie hieroglificznym była stosowana nie tylko dla imion władców, ale dla całego systemu znaków, także dla tych używanych dużo wcześniej, przed wycięciem inskrypcji w steli z Rosetty. W 1824 r. francuski naukowiec opublikował kolejne swoje dzieło pt. "Zarys systemu hieroglificznego" (Precis du systeme hieroglyphique), w którym wyłożył całość swoich osiągnięć potwierdzając jeszcze raz niezaprzeczalność swojego odkrycia. link: http://www.wsp.krakow.pl/whk/k_rosetta.html cdn zdrówko Quote
M10M Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 No i fajnie - serial kryminalno - sensacyjno - zoologiczny na solidnej podbudowie naukowej :D A co z Lissą? :D Quote
Basenji Posted November 19, 2005 Author Posted November 19, 2005 Kociokwik II czyli zemsta Napoleona Paryż, Biblioteka Narodowa Więc czego drogi Inspektorze pan własciwie szuka? Muszę przyznać, że telefon aby udzielić panu wszelkiej pomocy od samego Pierwszego Psa Republiki sprawił, że osobiście, jako główny archiwista Francji, udzielę wszelkiej niezbędnej pomocy. Nasze źródła stoją otworem. Well, szukam wszelkich informacji które w jakiś sposób mogą się łączyć z starożytnym Egiptem i jego bogami a waszym cesarzem Napolionem. Rozumiem, ja zerknę do komputera a pan może niech się porozgląda... Masz ten skan papirusu? Tak. Może zaczniemy od niego. Użyję słownika egipskiego samego Champollion'a....... Ciekawe O, a cóż to za naga postać? ......nubis odw..tnie.... Mój Boże, toż to widmo drogiego doktora Gyzmauo, który zaginął parę dni przed L'Hund'em! Coś mówił ale nie słyszalem.... Chyba, że Anubis odwrotnie......... mówił? Czyli zagadkami! Tak, teraz rozumiem to co powiedział w świątyni w Tebach. A tu mamy egipskie symbole. Może przejdźmy do.... Zaraz! Pchła. Muszę się jej dokładnie przyjżeć. Na wspomnienie pcheł pustynnych jeszcze mnie futro swędzi... Dobrze, skopiuję Ci Inspektorze pliki na DVD i w hotelu w spokoju sobie to obejrzysz. cdn 12-01 zdrówko Quote
baskomaniak Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 bellatriks napisał(a):no,no,no... i Ramzesik... Co za pamięć :wink: , przecież castingi odbywały się tak dawno... 8) Pozdrawiam. :D Quote
bellatriks Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 baskomaniak napisał(a):bellatriks napisał(a):no,no,no... i Ramzesik... Co za pamięć :wink: , przecież castingi odbywały się tak dawno... 8) Pozdrawiam. :D hehe... powiedzmy, że coś więcej niż pamięć... z Owczarką (jej ciocia chyba ma Ramzesa) znamy się z innego forum, więc czego tu się dziwic.. :roll: Quote
baskomaniak Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 bellatriks napisał(a):...z Owczarką (jej ciocia chyba ma Ramzesa) znamy się z innego forum, więc czego tu się dziwic.. :roll: Zatem mogę mieć nadzieję, że przekazałaś wiadomość o występie Ramzesika bo cosik mi się zdaje, że Owczarka nie zagląda do Kociokwika od dość dawna, a przynajmniej się nie odzywa... :roll: Niedługo w serialu wystąpi również MAX... 8) Pozdrawiam. :D Quote
bellatriks Posted November 26, 2005 Posted November 26, 2005 ej no co tak długo nie ma zadnych odcinków!!! Serial znów spadł... :-? Quote
baskomaniak Posted November 27, 2005 Posted November 27, 2005 bellatriks napisał(a):... Serial znów spadł... :-? Nie da się ukryć, że zainteresowanie serialem wyraźnie spadło... Smutne, ale prawdziwe. :( W najbliższym odcinku pojawi się... 8) Ten odcinek już dziś. Pozdrawiam. :D Quote
agabass Posted November 27, 2005 Posted November 27, 2005 a dlaczego zainteresowanie spadło bo odcinnki nie ukazują sie regularnie chyba dlatego ale jak zawsze czekamy na nowości ekipa trochę się obija chyba Quote
Basenji Posted November 27, 2005 Author Posted November 27, 2005 Kociokwik II czyli zemsta Napoleona Komisarze Guś, Fariqe i Felicja meldują się na rozkaz, Psie Generale! Siadajcie, psiolicjanci. Wezwałem Was, bo przystępujemy do decydującej fazy śledztwa, mającego zatrzymać zło szerzące się we Francji! A co, spalili nowe samochody? Gorzej, gryzonie atakują tam koty oraz psy. Francuzi i inni nie dają sobie rady i dlatego naszą pomoc traktują jako ostatnią kość ratunku. Znowu Polacy muszą ratować świat. :roll: Inspektor Piesiak jest w drodze z Egiptu do Paryża i musimy mu pomóc. Rozpoczynamy akcję "Pchła" Intercom: Psie Generale, już się zameldował.... Przedstawiam Wam Nadkomisarza Gromeza z sił specpsialnych, który będzie kierował tą akcją. cdn 12-02 zdrówko Quote
Recommended Posts