Havanka Posted February 11, 2020 Posted February 11, 2020 Za domek dla Grafitki oczywiście trzymam kciuki ! A Brunecikowi zrobiłam OLX : https://www.olx.pl/oferta/brunet-o-pieknych-zielonych-oczach-do-adopcji-CID103-IDDD0l7.html Quote
elik Posted February 11, 2020 Posted February 11, 2020 1 godzinę temu, Tola napisał: Doceniam Wasze propozycje, starania i chęć pomocy finansowej przy zakupie materiałów, które mogłyby poprawić stan warunków psów i na pewno jeśli będzie taka potrzeba, będę starała się pomóc. Ale będzie lepiej dla tego pomysłu, jeśli propozycja zmian wyjdzie od osób tzw. postronnych... Martusiu, pamiętam, o tym, że nie masz dobrych wejść w schronie. Jeśli zaproponowałam pomoc psiakom, to raczej miałam na myśli, że skontaktujesz się z wolontariuszami i powiesz, że będą materiały, czy podjęliby się osłonić budy. Myślałam, żeby to wolontariusze rozmawiali z właścicielami, ale jeśli to nie wchodzi w rachubę, to może faktycznie trzeba byłoby skontaktować się z nimi na FB. 1 Quote
Jo37 Posted February 11, 2020 Posted February 11, 2020 Brunet to śliczny kot. Mam nadzieję, że szybko kogoś zauroczy. 1 Quote
Jaaga Posted February 12, 2020 Posted February 12, 2020 9 godzin temu, elik napisał: Martusiu, pamiętam, o tym, że nie masz dobrych wejść w schronie. Jeśli zaproponowałam pomoc psiakom, to raczej miałam na myśli, że skontaktujesz się z wolontariuszami i powiesz, że będą materiały, czy podjęliby się osłonić budy. Myślałam, żeby to wolontariusze rozmawiali z właścicielami, ale jeśli to nie wchodzi w rachubę, to może faktycznie trzeba byłoby skontaktować się z nimi na FB. Marta nie ma FB, żeby mogła się kontaktować z wolontariuszami, którzy są aktywni na profilu. Zresztą oni pewnie też niewiele maja do powiedzenia w takich kwestiach. Osobiście nie sądzę, żeby kierownictwo zgodziło sie opaczkować folią budy w reprezentacyjnym kojcu przy biurze. Tak, jak Marta napisała, teraz to wizytówka schroniska. Zresztą, nie wiadomo, jak długo takie folie wytrzymałyby, szczególnie w estetycznym, do pokazania odwiedzającym stanie. Gdyby któryś pies najadł się takiej folii ogryzając ją chocby z nudów, to mogłoby się skończyć dla niego tragicznie. Mój mąż pracowal w schronisku i wie, ile szkody mogą zrobić np. zabawki zostawiane w kojcach przez wolontariuszy. Po paru godzinach u niektórych psów zostawały z nich kawałeczki, a psy trzeba było obserwować. Z folią czy innym tworzywem sztucznym niestety może byc podobnie. W takich miejscach, gdzie zwierzaki nie są pod stałą kontrolą lepiej byłoby chyba wymieniac po kolei budy na ocieplane styropianem miedzy dwoma warstwami drewna czy płyty lub na takie z wiatrołapem. 1 Quote
Tola Posted February 12, 2020 Author Posted February 12, 2020 13 godzin temu, b-b napisał: Zaraz zrobię https://www.olx.pl/oferta/brunecik-szuka-domu-CID103-IDDCZF9.html 12 godzin temu, Havanka napisał: Za domek dla Grafitki oczywiście trzymam kciuki ! A Brunecikowi zrobiłam OLX : https://www.olx.pl/oferta/brunet-o-pieknych-zielonych-oczach-do-adopcji-CID103-IDDD0l7.html Bardzo dziękuję, myślę ze w znacznym stopniu zwiększy to szansę Bruneta na ten jedyny telefon:) Quote
Tola Posted February 12, 2020 Author Posted February 12, 2020 23 godziny temu, elik napisał: Martusiu, pamiętam, o tym, że nie masz dobrych wejść w schronie. Jeśli zaproponowałam pomoc psiakom, to raczej miałam na myśli, że skontaktujesz się z wolontariuszami i powiesz, że będą materiały, czy podjęliby się osłonić budy. Myślałam, żeby to wolontariusze rozmawiali z właścicielami, ale jeśli to nie wchodzi w rachubę, to może faktycznie trzeba byłoby skontaktować się z nimi na FB. 13 godzin temu, Jaaga napisał: Marta nie ma FB, żeby mogła się kontaktować z wolontariuszami, którzy są aktywni na profilu. Zresztą oni pewnie też niewiele maja do powiedzenia w takich kwestiach. Osobiście nie sądzę, żeby kierownictwo zgodziło sie opaczkować folią budy w reprezentacyjnym kojcu przy biurze. Tak, jak Marta napisała, teraz to wizytówka schroniska. Zresztą, nie wiadomo, jak długo takie folie wytrzymałyby, szczególnie w estetycznym, do pokazania odwiedzającym stanie. Gdyby któryś pies najadł się takiej folii ogryzając ją choćby z nudów, to mogłoby się skończyć dla niego tragicznie. Mój mąż pracowal w schronisku i wie, ile szkody mogą zrobić np. zabawki zostawiane w kojcach przez wolontariuszy. Po paru godzinach u niektórych psów zostawały z nich kawałeczki, a psy trzeba było obserwować. Z folią czy innym tworzywem sztucznym niestety może byc podobnie. W takich miejscach, gdzie zwierzaki nie są pod stałą kontrolą lepiej byłoby chyba wymieniać po kolei budy na ocieplane styropianem miedzy dwoma warstwami drewna czy płyty lub na takie z wiatrołapem. Wolontariusze w całości swoich działań podlegają pod zarządzającego schroniskiem, podpisują umowę, a w niej konkretne zobowiązania;). Myślę, że ich Inicjatywy zmian są jak najbardziej możliwe, tylko i tak zgodę musi wyrazić kto inny;). Pomysł ze zmianą bud bardzo dobry, wiele z nich już zostało wymienionych. Na FB, na profilu schroniska ukazał się filmik, na którym można zobaczyć te nowe kojce, w których umieszczone zostały psy do wyprowadzania. To na pewno jest to NOWE w zamojskim schronisku - nowe pojedyńcze kojce, nowe budy, miski z wodą, czysto, porządek, kontakt wolontariuszem, wyprowadzanie - to na pewno namiastka czegoś własnego dla tych pokaleczonych psychicznie psów. Mam nadzieję, ze z czasem z tego dobrodziejstwa skorzystają też wszystkie te psy, ukryte latami w boksach ogólnych. Przez moment widać tez ten cały otwarty wybieg. Można tez zobaczyć, w jakim miejscu usytuowane jest zamojskie schronisko - to prawie koniec świata; i jaką drogę trzeba przebyć, aby tam dojechać. Wrzucam link do strony, bo nie potrafię wrzucić samego filmiku, może ktoś to zrobić, byłoby łatwiej ogladać? https://www.facebook.com/SchroniskoDlaBezdomnychZwierzatWZamosciu/?__tn__=kC-R&eid=ARDIG9m0m8rDFxQxeRE4C1Uk31qKqAPYdkJeuDIIWE3DenzFkYhOVcD8nLpZm-zPITmv8jqm9FfAk5XH&hc_ref=ARSzbGjF1diJMeToTRMCT0CI9d5XO0RhNrtT3MAfmNt637pbyhMR312AjEWZ0tXkLUw&fref=nf&__xts__[0]=68.ARBpZTVSfkE2vsQHyOSwtNdfxHaH48fFGKKd_fDDbi9sHFO5Esm8oDwmZ-_bwuJ5f7NMX_97RJVgYKN1julMsCUFaIT_eRdA5_bFvnXGUu9CLdDDIhn2boMCJgSak89knqf_XRms5zOpOC47OQ50mkPrkG7Nbg6j45ikuDTtLO5dgRwY3QL0eHNBnxg9tMQL-IZQVhm3HK0mR1BV4DTKmSqRTHnj8R7-K0xSq_QZjshxNjHgSbf9JBvwAzKovn0-p_d343XJtz1YkPKp2kYBgNF-fVrq_YgIY3TtuEyKudkSoJZjvBSuy9ZCEHLKGTatQ3WUm4tvzLYxO_H6KZdln2MkqX8Dw9L_9YALhg Quote
Tola Posted February 12, 2020 Author Posted February 12, 2020 Jeszcze link do audycji o miłości do zwierząt w Radiowej Trójce, warto wysłuchać https://www.polskieradio.pl/9/1363/Artykul/2451162,Tom-Justyniarski-sami-tworzymy-nasz-swiat Quote
Tola Posted February 12, 2020 Author Posted February 12, 2020 Duszek i Dusia to kociaki od dzikiej kotki - byliśmy z nimi dzisiaj na badaniu w lecznicy. Oboje mają po ok. 7 mies.. Duszek waży 4,20 g, jego siostra 2,60. Za 2 tyg. umówione są zabiegi sterylizacji i kastracji. Pamiętam je przerażone, jeszcze jak przychodziły z matką pod balkon na dokarmianie, dzisiaj zachwycały spokojem; Duszek przy badaniu mruczał jak mały traktorek, chociaż stres na pewno był, widać to na zdjęciach - obu kotom bardzo wypadała sierść. Dusia, nazywana przez DT Zuzą, jest bardziej nieśmiała, ale oboje dadzą się wyjmować z kontenerka, dotykać, głaskać. W DT przychodzą na głaski, są spokojne, delikatne, załatwiają się do kuwety. Myślę, ze oba kociaki można ogłaszać, ja zrobię tradycyjnie OLX na Warszawę, bardzo proszę o pomoc w zrobieniu OLX na Kraków, pierwsze zdjęcia są na str. 942 wątku. Tak sobie myślę, ze może najpierw spróbować zrobić wspólne ogłoszenie, może jest szansa na wspólny dom, co o tym myślicie? Kociakom byłoby łatwiej... Zabiegi są dopiero za 2 tyg. więc może uda się do tego czasu... Duszek dzisiaj 1 Quote
elik Posted February 12, 2020 Posted February 12, 2020 7 godzin temu, Tola napisał: Jeszcze link do audycji o miłości do zwierząt w Radiowej Trójce, warto wysłuchać https://www.polskieradio.pl/9/1363/Artykul/2451162,Tom-Justyniarski-sami-tworzymy-nasz-swiat Chciałam posłuchać, ale nie da się :( Quote
Tola Posted February 12, 2020 Author Posted February 12, 2020 9 minut temu, elik napisał: Chciałam posłuchać, ale nie da się :( A czemu, u mnie ten link włącza się bez problemu... Quote
elik Posted February 12, 2020 Posted February 12, 2020 5 minut temu, Tola napisał: A czemu, u mnie ten link włącza się bez problemu... U mnie się włącza, ale nie wiem co zrobić, żeby można było posłuchać audycji. Quote
Tola Posted February 12, 2020 Author Posted February 12, 2020 21 minut temu, elik napisał: U mnie się włącza, ale nie wiem co zrobić, żeby można było posłuchać audycji. Eluś, po lewej stronie ukaże Ci się taki tekst - Tom Justyniarski - człowiek, który uczy miłości do zwierząt (Godzina prawdy/Trójka), AUDIO i czas audycji 50,02, klikasz na play i słuchasz:) Quote
elik Posted February 12, 2020 Posted February 12, 2020 16 minut temu, Tola napisał: Eluś, po lewej stronie ukaże Ci się taki tekst - Tom Justyniarski - człowiek, który uczy miłości do zwierząt (Godzina prawdy/Trójka), AUDIO i czas audycji 50,02, klikasz na play i słuchasz:) Tak jest :) Posłucham później, bo teraz coś muszę zdziałać :) Dzięki :) Quote
Tola Posted February 12, 2020 Author Posted February 12, 2020 1 minutę temu, elik napisał: Tak jest :) Posłucham później, bo teraz coś muszę zdziałać :) Dzięki :) Cieszę się, ze się udało! Quote
Havanka Posted February 12, 2020 Posted February 12, 2020 Dusia i Duszek na Kraków: https://www.olx.pl/oferta/duszek-i-dusia-dlugowlose-kocie-rodzenstwo-szuka-domu-CID103-IDDE22F.html 1 Quote
Tola Posted February 12, 2020 Author Posted February 12, 2020 46 minut temu, Havanka napisał: Dusia i Duszek na Kraków: https://www.olx.pl/oferta/duszek-i-dusia-dlugowlose-kocie-rodzenstwo-szuka-domu-CID103-IDDE22F.html Pięknie dziękuję, bardzo ładny OLX Coś mi się wydaje, że nie będzie problemu ze znalezieniem rodzeństwu domu, już był tel. z Łodzi! Pani znalazla Twoje ogłoszenie Elu na Kraków! Na razie zapytanie jest o Duszka, ale mamy czas do zabiegów, może się uda! Quote
Havanka Posted February 12, 2020 Posted February 12, 2020 23 minuty temu, Tola napisał: Pięknie dziękuję, bardzo ładny OLX Coś mi się wydaje, że nie będzie problemu ze znalezieniem rodzeństwu domu, już był tel. z Łodzi! Pani znalazla Twoje ogłoszenie Elu na Kraków! Na razie zapytanie jest o Duszka, ale mamy czas do zabiegów, może się uda! Pani Izabela jest zainteresowana adopcja Dusi i Duszka razem. Poprosilam o kontakt tel. z Tobą. Mam nadzieję, ze nie bedzie problemu z adopcja, bo rodzeństwo naprawdę urodziwe. 2 Quote
Tyśka) Posted February 12, 2020 Posted February 12, 2020 Trzymam kciuki za dom! Też myślę, że trzeba kotkom znaleźć wspólny dom, będzie im raźniej, a że są wyjątkowo piękne to taka dwupakowa adopcja nie powinna stanowić większego problemu ;) 1 Quote
elik Posted February 12, 2020 Posted February 12, 2020 55 minut temu, Havanka napisał: Pani Izabela jest zainteresowana adopcja Dusi i Duszka razem. Poprosilam o kontakt tel. z Tobą. Mam nadzieję, ze nie bedzie problemu z adopcja, bo rodzeństwo naprawdę urodziwe. Oby wypaliło. Byłoby super. Razem w nowym domu kociaki czułyby się od początku pewniej. Quote
elik Posted February 13, 2020 Posted February 13, 2020 Nie dostałam dzisiaj ani jednego powiadomienia z dogo. A czy Wy dostajecie? Quote
beataczl Posted February 14, 2020 Posted February 14, 2020 16 godzin temu, Jo37 napisał: Ja dostałam. ja tez... Quote
Recommended Posts