Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kacedy napisał(a):
Funiu- bardzo Ci dziękuję za relację ze schronu.
Kurcze- mam nadzieję, że ten pies w typie akity tylko się "schował", a nie został wyadoptowany w niesprawdzone ręce.
Bardzo Was proszę- jak będziecie tam to sprawdźcie jeszcze raz.

Odnośnie Twojego ostatniego stwierdzenia:

pozwolę sobie odpowiedzieć może w imieniu swoim oraz ludzi tworzących fundację dedykowaną niesienu pomocy tej właśnie rasie.
Otóż po prostu- jesteśmy miłośnikami akit i na nich się znamy. Każdy z nas ma akitę i każdy z nas zna specyfikę, potrzeby i charakter tej właśnie rasy, a nie innej. Akity nie należą do "lekkich, łatwych i przyjemnych" psów. Ich "przekleństwem" jest niestety (podobnie jak w przypadku husky) - uroda. Coraz częściej wchodzą w ich posiadanie ludzie zupełnie nieprzygotowani i nieświadomi "instrukcji obsługi akity". Co za tym idzie coraz więcej przedstawicieli tej cudownej rasy trafia do schronisk.
Znając charakter akit wiemy doskonale jakich opiekunów potrzebują i w jakich warunkach czują się najlepiej. Jesteśmy m.in. po to, by dramat powrotu do schroniska się nie powtarzał.
Podsumowując- nie czujemy się na siłach dobrze wyadoptować spaniela, beagla, owczarka, dalmatyńczyka czy psa w typie tej czy innej rasy/ czy bez typu, bo nie znając ich potrzeb nie wiemy jakich domów potrzebują. Możemy jednak zagwarantować, że akitę wyadoptujemy DOBRZE :) Z pasją, zaangażowaniem i pełną odpowiedzialnością poadopcyjną.
Nasz profil "całkowicie proakitowy" nie oznacza oczywiście, że jeśli trafi pod naszą opiekę kundelek/ mix to mu nie pomożemy. Zdarzało się i nadal zdarza :)

oczywiscie ,rozumie ...I super podejście do tematu rasy .
Tylko tak mi przez głowe przelaeciało ze kazdy Beagla zauważył a kundelka nikt ....

Posted

Jęśli ktoś wstawi tu na wątku ( nie mam czasu szukac ) i wyrażne zdjęcie( jeśli takie gdzieś jest) tego w typie Akity to wydrukuje je w kolorze i pokaze w schronie .Moze faktycznie spała albo był w szpitaliku ....

Posted

ja byłam w sobote i go nie widziałam
będe teraz w niedziele, to poszukam ale wogole szczerze mowiac go nie kojarze- a ze ja zwracam uwage tylko na psy w typie rasy to pewnie bym go zauwazyła gdyby był mocno akitowaty:-P
wiem dokładnie który to boks wiec najprosciej bedzie jak zapytam pracownika czy kojarzy takiego rudego psa z tego boksu.
"Swojej" Azji też znalezc nie mogłam (a od kilku miesiecy jest w schronie w tym samym boksie), opisałam pracownikowi jakiej suczki szukam i wyciagnął mi ją ze srodka bo sie gdzies zaszyła. Rudy był w boksie w którym aktualnie jeden samiec wprowadza swoje rządy i rozstawia wszystkich po katach, w sobote akurat nie pozwalał wyjsc jakiemuś huskiemu i ostro tam dawali czadu razem.

Posted

[quote name='Kacedy']Nie spotkałam tu na wątku innego zdjęcia poza tym jednym, które wstawiłam.
Ale wydaje mi się, że ten pies może być podobny do byłego naszego podopiecznego. Może więc którąś z jego fotek udałoby się wykorzystać do pokazania pracownikom schronu?

Tutaj link do zdjęć do "naszego psa":
https://picasaweb.google.com/poczta.akity/Sonic#
Moim zdaniem to dwa różne psy.Ten ze zdjęć w typie akity,ten ze chronu w typie onka.

Posted

[quote name='agusiazet']Funiu, czy miałabyś miejsce w hoteliku dla tej suni i w jakiej cenie za miesiąc?

W tej chwili nie mam,ale szykują się domy dla dwóch piesków więc moze w niedługim czasie .

Posted

funia napisał(a):
Jeszcze coś ....Na kwarantannie jest kilka psów z obrożami więc można wnioskowac ..ze kazdy jest zagubiony ...Czasami zastanawiam sie dlaczego zwykły kundel tak nie porusza nikogo jak np.beagle czy inny rasowy w schronie .To oczywiscie moje odczucie .

Funiu kochana, wiem, że kochasz wszystkie psy. A zwłaszcza te najbiedniejsze, najbrzydsze i najbardziej potrzebujące pomocy. Dlatego tak cię podziwiam:loveu::loveu::loveu: a one zazwyczaj okazują się najwspanialsze.....

Posted

Potrzebne osoby do wizyty przedadopcyjnej dla zamojskich suczek w Wadowicach i Olkuszu - jak macie kogos z dogomanii to bardzo proszę o kontakt

Posted

Przed chwilą dzwoniła do mnie Pani z okolic Łodzi, której zaginęła suczka beagle; podała mi cechy charakterystyczne suczki, prosiła o zdjęcia.
Szuka suni wszędzie - bezskutecznie.
Ma nadzieje, ze jest w zamojskim schronisku...

Posted

[quote name='Tola']Potrzebne osoby do wizyty przedadopcyjnej dla zamojskich suczek w Wadowicach i Olkuszu - jak macie kogos z dogomanii to bardzo proszę o kontakt
A czy ten dom w Wadowicach to nie był sprawdzany i trafił na CK.

Posted

[quote name='agusiazet']

To jest suka czy pies?

z tego co pamietam suczka, jest juz od jakiegoś czasu.

A ta jaka terierkowa piekność

sunia z maleństwami

Posted

Żunia napisał(a):
Nawet nie wiesz jak się cieszę, że udało Ci się dogadać ze schronem, spokojnie wysterylizować Azję i wyprawić ją w świat.

ja również bardzo się ciesze:-)
coś mamy szczęście Żuniu ostatnio do rezerwowania suczek, sterylizowania i hop do domku:-) musimy dalej tak wspolpracowac to powoli wyciachamy i wydamy wszystkie suczki ze schroniska hihi
za tydzien beżowa sunia wyjdzie ze schroniska do dt (bezpłatnego), więc czas na kolejną:-)
strasznie mi sie humor poprawił, wiosna:-)