Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ze złych informacji to jest ta dotycząca malutkiego Hawranka. Wraz z bratem został zabrany z ogródków działkowych jak tylko zaczęły się zimne noce, obecnie kocurki przebywają w DT u znajomej Alaskan. Szybko okazało się, że Hawranek jest bardzo chory 😥 Nie przybywał na wadze, miał duszności, a nawet omdlenia. Najpierw miał zapalenie płuc, potem echo serca wykazało ciężką wadę😥 Rokawania są niestety niepomyślne😥 

IMG_20251030_215926.jpg

FB_IMG_1761775866747.jpg

Posted

Opis echokardigrafu  Hawranka:

Zła tolerancja stresu - badanie skrócone

Miokardium w całości niejednorodne z bardzo nisko odgraniczonym wsierdziem.

Obecne skrajnie zaawansowane zmiany zniekształcające w obrębie zastawek przedsionkowo-komorowych z ciężkim upośledzeniem ich mobilności; zastawka

dwudzielna częściowo zrośnięta płatek AML przyrośnięty do belki mięśniowo-włóknistej bez możliwości rozdzielenia podczas rozkurczu.

Obecny duży ubytek przegrody przedsionkowo-komorowej (AVSD) z powiększeniem obydwu przedsionków oraz dwukierunkowym przepływem.

Wolna ściana RV z cechami przerostu ciśnieniowego.

Dysfunkcja skurczowo-rozkurczowa lewej komory.

Wnioski: rzadko występująca wada wrodzona kanał (ubytek) przedsionkowo-komorowy AVSD; zaawansowane zmiany zastawkowe (dysplastyczne/ pozapalne) wskazujące na dodatkową komponentę tła zakaźnego (EMC) z zajęciem struktur zastawkowych oraz miokardium.

IMG_0461.jpg

Posted
Dnia 3.11.2025 o 14:37, Tola napisał:

Opis badania Hawranka:

Zła tolerancja stresu - badanie skrócone

Miokardium w całości niejednorodne z bardzo nisko odgraniczonym wsierdziem.

Obecne skrajnie zaawansowane zmiany zniekształcające w obrębie zastawek przedsionkowo-komorowych z ciężkim upośledzeniem ich mobilności; zastawka

dwudzielna częściowo zrośnięta płatek AML przyrośnięty do belki mięśniowo-włóknistej bez możliwości rozdzielenia podczas rozkurczu.

Obecny duży ubytek przegrody przedsionkowo-komorowej (AVSD) z powiększeniem obydwu przedsionków oraz dwukierunkowym przepływem.

Wolna ściana RV z cechami przerostu ciśnieniowego.

Dysfunkcja skurczowo-rozkurczowa lewej komory.

Wnioski: rzadko występująca wada wrodzona kanał (ubytek) przedsionkowo-komorowy AVSD; zaawansowane zmiany zastawkowe (dysplastyczne/ pozapalne) wskazujące na dodatkową komponentę tła zakaźnego (EMC) z zajęciem struktur zastawkowych oraz miokardium.

IMG_0461.jpg

Da się coś z tego operować?  U nas  kardiolog na końcu opisu podaje jakie są rokowania i co da się zrobić.  Jeśli operacje są możliwe, to warto zrobić zbiórkę i wykonać zabieg. Tylko wtedy trzeba działać szybko, bo przy wadach wrodzonych serce cały czas jest eksploatowane i niszczy się, więc operację są skuteczne u dzieciaków. Niektórych wad nie da się naprawić, jak było u mojego Sunny'ego, którego nie miałam sumienia uśpić po diagnozie i zmarł mi na rękach 2 mies. później. Gdyby dało się, to poudostepniałabym zbiórkę  na kocie grupy pomocowe. 

Posted
Dnia 3.11.2025 o 15:15, Jaaga napisał:

Da się coś z tego operować?  U nas  kardiolog na końcu opisu podaje jakie są rokowania i co da się zrobić.  Jeśli operacje są możliwe, to warto zrobić zbiórkę i wykonać zabieg. Tylko wtedy trzeba działać szybko, bo przy wadach wrodzonych serce cały czas jest eksploatowane i niszczy się, więc operację są skuteczne u dzieciaków. Niektórych wad nie da się naprawić, jak było u mojego Sunny'ego, którego nie miałam sumienia uśpić po diagnozie i zmarł mi na rękach 2 mies. później. Gdyby dało się, to poudostepniałabym zbiórkę  na kocie grupy pomocowe. 

Niestety wada jest chyba nieoperacyjna, lekarz nic nie mówił o możliwości operacji  😥 Rokowania są niepomyślne.

Posted
Dnia 3.11.2025 o 15:54, Tola napisał:

Niestety wada jest chyba nieoperacyjna, lekarz nic nie mówił o możliwości operacji  😥 Rokowania są niepomyślne.

To dopytajcie lub wyślijcie wynik do kardiochirurga. Mogę Ci polecić dr Pytel w Zabrzu, można jej wysłać wyniki na maila. Już u niej operowałam szczeniaka i ona operuje wiele wad. Powie szczerze, jakie rokowania. może coś z tego da się operować. 

Posted
Dnia 3.11.2025 o 16:12, Jaaga napisał:

To dopytajcie lub wyślijcie wynik do kardiochirurga. Mogę Ci polecić dr Pytel w Zabrzu, można jej wysłać wyniki na maila. Już u niej operowałam szczeniaka i ona operuje wiele wad. Powie szczerze, jakie rokowania. może coś z tego da się operować. 

Jego badał kardiochirurg, miał u niego robione echo serca. Zaraz skopiuję rokowania z karty

Posted
Dnia 3.11.2025 o 16:12, Jaaga napisał:

Ze względu na stopień zaawansowania zmian rokowanie jest ostrożne do niepomyślnego. 

Posted
Dnia 3.11.2025 o 16:14, Poker napisał:

Wada zbyt skomplikowana.  Zastawka też wymagałaby wymiany.

😥 Czyli można spodziewać się najgorszego😥

Posted
Dnia 3.11.2025 o 16:19, Tola napisał:

To tak jak u mojego Sunny'go. Tylko u niego od razu usłyszeliśmy, że nie przeżyje  i zalecana eutanazja.  Po tym kiedy i jak odchodził, to żałowałam że jej  wcześniej nie wybrałam. Oczywiście nie bylo wowczas dostepnego żadnego lekarza.

Zapytaj może kardiologa czy go to boli, bo przy okazji sekcji innego przypadku, kierowniczka ZHW powiedziała mi, że tamta wada serca była bardzo bolesna, a myśmy byli trzy razy gotowi na eutanazja, kiedy naraz stan polepszał się i odstępowaliśmy od niej. Do czasu aż nic nie dało się zrobić. 

Miałam nadzieję, że tu da się coś operacyjnie poprawić 😥

Posted
Dnia 3.11.2025 o 16:19, Tola napisał:

Tak. Tylko czy jest sens go męczyć?  Rozwinie się  bardziej niewydolność serca, a za tym problemy z oddychaniem. 

Posted

Wczoraj byłam z Malinką z wizytą u prof. Balickiego. 

Za dwa tygodnie (17. 11 o godz. 14.00) operacja jednego oka (tego gorzej wyglądającego). To będzie trudna operacja, bo soczewka już częściowo przyrosła do oka, ale nie ma innego wyjścia. Nie można tej soczewki tak zostawić, bo kotka straci wzrok. Operacja daje jej szansę na jego uratowanie.

Plusy są takie, że test łzowy wyszedł dobrze, co przed operację jest bardzo ważne. Oczka mają też prawidłowe ciśnienie oraz nie ma tam żadnych wrzodów (na tym gorszym oku była taka obawa).

Dostałam leki (zastrzyki) i krople do przygotowania kici do zabiegu. 

Koszt operacji będzie spory :( 1500-1800 zł w zależności co się wydarzy w trakcie zabiegu.

A to tylko jedno oczko, potem trzeba będzie zoperować drugie :(

Wizyta kosztowała 250 zł:

malinkafakt.thumb.jpg.325504bee06517bdb9334cba2afb92da.jpg

Opis z wizyty:

malinkaopis.jpg.c1054f989f913d0bc7d579cbbc482ec7.jpg

Rozpiska podawania leków:

malinkarozp.thumb.jpg.6fcf730274d353a33265594d0503f6ae.jpg

Jutro wykupię krople.

Posted

Dziękuję Murko za ten wyjazd i za informacje, trochę mnie zdołowały te koszty operacji, ale rozumiem, że to jedyna szansa na to, aby Malika nie straciła wzroku.:(

Posted

Jeśli ktoś chciałby wspomóc leczenie Malinki i dołożyć koci do pierwszej operacji, będę bardzo wdzięczna, Malinka również. 

Ten koszt dwóch operacji to dla nas spory wydatek przy tak dużej ilości kotów na utrzymaniu 😞

Można wspomóc Malinkę wpłacając na konto fundacji:

Zamojska Fundacja dla Zwierząt i Środowiska Zea
BNP Paribas
97203000451110000002001700
Tytuł przelewu: Pierwsza operacja Malinki

malinka14.jpg.f4df5cfbf7ff3e717ca41a7900de9bd8.jpg

Posted
Dnia 3.11.2025 o 19:45, Poker napisał:

Tak. Tylko czy jest sens go męczyć?  Rozwinie się  bardziej niewydolność serca, a za tym problemy z oddychaniem. 

Hawranek jest pod bardzo dobrą opieką naszej wspólnej z Tolą znajomej. Pięknie je, bawi się, jest aktywny. Nie ma wskazań do eutanazji. My go naprawdę nie męczymy. Pani Ewa, opiekunka kocurków jest w stałym kontakcie z wet. Pilnuje podawania leków. Dzisiaj rozmawiałyśmy. Powiedziała mi, że to co obserwuje, jak zachowuje się Hawranek "zaprzecza" diagnozie lekarskiej. Owszem, jest mniej aktywny niż jego brat Maurycy, częściej odpoczywa, ale jest radosnym, cieszącym się z każdej aktywności kocurkiem. 

Chcemy wypożyczyć takie urządzenie, które wspomaga oddychanie. Tak poradziła pani wet, aby mieć pod ręką. Ale póki co (odpukać)żadnych duszności ani problemów z oddychaniem Hawranek nie ma. I oby jak najdłużej. 

• Upvote 1
Posted

Pięknie dziękuję za wpłaty na lampę bakteriobójczą ( konto ZEA)

100 zł - Marek K. Zamość (TZ Alaskan) (09.09.)

200 zł - Andrzej M. Zamość (12.09.)

20 zł - Małgorzata S. Warszawa (12.09.)

30 zł - Marta S. Wrocław (12.09.)

100 zł - DS Stefci (19.09.)

200 zł - Aska7 (22.09.) 

100 zł - koleżanka Alaskan (24.09.)

100 zł - Ewa S. Kraków

50 zł - Ewa K. Kraków

30 zł - Nesiowata (13.10.)

100 zł - Luiza Ś. Zamość (16.10.)

50 zł - Iwon z Sosnowca (31.10.)

30 zł - Magdalena K. Lublin (05.11.)

Razem: 1110,00 zł            

Na zbiórce jest   700 zł         

Posted

Pięknie dziękuję za wpłaty na koty pod opieką ZEA:

30 zł - Iwna z Sosnowca (31.10.)

100 zł - Luiza Ś. Zamość (16.10.)

50 zł - DS Stefci (20.10.)

100 zł - Paweł K. Warszawa (syn Alaskan 30.10.) dla Hawranka z chorym serduszkiem

Posted

Bardzo dziękuję za wpłatę na pierwszą operację  Malinki (koszt operacji 1500 zł - 1800 zł ): 

100 zł - DS Stefci (20.10.)

400 zł  - mar.gajko (05.11.)

Posted
Dnia 4.11.2025 o 20:45, Tola napisał:

Jeśli ktoś chciałby wspomóc leczenie Malinki i dołożyć koci do pierwszej operacji, będę bardzo wdzięczna, Malinka również. 

Ten koszt dwóch operacji to dla nas spory wydatek przy tak dużej ilości kotów na utrzymaniu 😞

Można wspomóc Malinkę wpłacając na konto fundacji:

Zamojska Fundacja dla Zwierząt i Środowiska Zea
BNP Paribas
97203000451110000002001700
Tytuł przelewu: Pierwsza operacja Malinki

malinka14.jpg.f4df5cfbf7ff3e717ca41a7900de9bd8.jpg

Ja się postaram zrobić jakiś krótki filmik z Malinką - od Kociej Wyspy wiem, że takie posty na FB mają największe zasięgi. Do filmiku dołączę link to zbiórki (jak już będzie).

• Like 1
Posted
Dnia 5.11.2025 o 17:32, Murka napisał:

Ja się postaram zrobić jakiś krótki filmik z Malinką - od Kociej Wyspy wiem, że takie posty na FB mają największe zasięgi. Do filmiku dołączę link to zbiórki (jak już będzie).

Dziękuję!