b-b Posted December 7, 2022 Posted December 7, 2022 Dnia 3.12.2022 o 10:54, elik napisał: Dzisiejsze śniadanie sikoreczek - naloty dywanowe 🙂 Taki pojemnik słonecznika potrafią czasem opędzlować w kilka dni 🙂 U mnie wiszą takie 2 plus z orzechami włoskimi. Ale kupiliśmy jeszcze teraz 2 takie bo mają więcej wejść . Do tego 2 z mieszanką dla wróbli. U nas napełniane są codziennie rano a czasami i popołudniu. Mieszkamy blisko lasu i sikorek czasami jest b.dużo . Są i modre. To takie urocze niebieskie maleństwa :)) Dnia 3.12.2022 o 17:11, limonka80 napisał: U mnie niełuskanym słonecznikiem sikorki gardzą 🙂 Wzorem mojego taty, siekam im drobno włoskie orzechy do karmnika - zlatują się z czterech ościennych województw 😀 U nas dostają tylko w łupinie . Nie wybrzydzają. Może w mieście bardziej rozpuszczone są ;)) My łupane orzechy wsypujemy im do specjalnego pojemnika- karmnika i sobie przez otwory wydzióbują. Dnia 5.12.2022 o 12:18, elik napisał: Finuś udomowiony na 100% 😁 Pan na włościach całą gębą :)) 1 Quote
agat21 Posted December 7, 2022 Posted December 7, 2022 U mnie ptactwo z całego osiedla też czeka aż się obudzimy 😉 Oprócz wyżej wymienionego (sikorki i drobnica, gołębie) czekają na nas wrony. Dwie od lat mają gniazdo naprzeciw domu, reszta przylatuje z okolicy. Uwielbiają kocią suchą karmę. Czasem rzucam im na trawnik całe orzech włoskie w łupinach. Bez szemrania wszystkie zabierają w mig 🙂 Jeśli wybiorę się na spacer bez niczego dla nich potrafią się upomnieć łapiąc pazurkami za włosy lub czapkę lub trącając w ramię. Są genialne 😃 2 Quote
elik Posted December 7, 2022 Author Posted December 7, 2022 Dnia 7.12.2022 o 12:44, b-b napisał: Ale kupiliśmy jeszcze teraz 2 takie bo mają więcej wejść . Ten wygląda na super wygodny dla ptaszków, bo maja na czym usiąść. W moim nie maja zbyt dużo miejsca żeby sobie usiąść. Tylko nie widzę gdzie jest otwór do karmy. Gdzie go kupiliście - w sklepie stacjonarnym w Waszej okolicy, czy może w internetowym i ile kosztował? Quote
elik Posted December 7, 2022 Author Posted December 7, 2022 Dnia 7.12.2022 o 13:03, agat21 napisał: U mnie ptactwo z całego osiedla też czeka aż się obudzimy 😉 Oprócz wyżej wymienionego (sikorki i drobnica, gołębie) czekają na nas wrony. Dwie od lat mają gniazdo naprzeciw domu, reszta przylatuje z okolicy. Uwielbiają kocią suchą karmę. Czasem rzucam im na trawnik całe orzech włoskie w łupinach. Bez szemrania wszystkie zabierają w mig 🙂 Jeśli wybiorę się na spacer bez niczego dla nich potrafią się upomnieć łapiąc pazurkami za włosy lub czapkę lub trącając w ramię. Są genialne 😃 Ale masz fajnie 😄 Nas tylko gołębie oczekują i całą chmarą witają. Wrony są, ale tylko te z północy które u nas zimują. Nie ma stacjonarnych 😞 Quote
b-b Posted December 7, 2022 Posted December 7, 2022 Dnia 7.12.2022 o 15:51, elik napisał: Ten wygląda na super wygodny dla ptaszków, bo maja na czym usiąść. W moim nie maja zbyt dużo miejsca żeby sobie usiąść. Tylko nie widzę gdzie jest otwór do karmy. Gdzie go kupiliście - w sklepie stacjonarnym w Waszej okolicy, czy może w internetowym i ile kosztował? https://allegro.pl/oferta/karmnik-dla-ptakow-dokarmianie-pokarm-7-5x7-5x22cm-10966687324? Zobacz jak to tutaj wygląda My kupiliśmy w Actionie z metalową góra . Koszt niecałe 10zł. Jutro zrobię zdjęcie na dworze jak wisi 😉 Quote
elik Posted December 8, 2022 Author Posted December 8, 2022 Dnia 8.12.2022 o 00:00, b-b napisał: https://allegro.pl/oferta/karmnik-dla-ptakow-dokarmianie-pokarm-7-5x7-5x22cm-10966687324? Zobacz jak to tutaj wygląda My kupiliśmy w Actionie z metalową góra . Koszt niecałe 10zł. Jutro zrobię zdjęcie na dworze jak wisi 😉 Dzięki Boguniu. Zrobiłas mi smaka na taki karmik z allegro Może równocześnie jeść kilka ptaszków. Taki właśnie kupię. Quote
b-b Posted December 9, 2022 Posted December 9, 2022 To jest ten nasz tylko tu droższy. My kupiliśmy za 9,49zł https://allegro.pl/oferta/karmnik-dla-ptakow-na-nasiona-23x10-cm-budka-12750223990 Ten też fajny tylko o nas jak będzie padać to naleci na ziarno i będzie w wodzie stało Quote
elik Posted December 9, 2022 Author Posted December 9, 2022 Dnia 9.12.2022 o 10:50, b-b napisał: Ten też fajny tylko o nas jak będzie padać to naleci na ziarno i będzie w wodzie stało Masz rację 😞 Nie pomyślałam o tym. Ucieszyłam się, że z tego karmnika będzie mogło korzystać kilka ptaszków równocześnie. Może zamontowanie większego daszku coś zaradzi. Nie będzie tak estetycznie wyglądało ale będzie bardziej funkcjonalny. Quote
mari23 Posted December 30, 2022 Posted December 30, 2022 Pokoju, zdrowia i radości na Nowy 2023 Rok Wam z serca życzę ❤️ Quote
Nadziejka Posted March 5, 2023 Posted March 5, 2023 Wszelkiego cieplutkiego dobruskiego Wam Eliczku tulinki dla Soni i Finka ☘️ Quote
elik Posted March 5, 2023 Author Posted March 5, 2023 Dnia 5.03.2023 o 11:09, b-b napisał: Co tam u Was? Jak chłopak ? Witaj Boguniu. Jak miło, że nas odwiedziłaś 🙂 Finuś to kochany chłopaczek, przytulaczek. Jak tylko wyczuje, że wchodzę do łóżka natychmiast robi to samo. Zawsze kładzie się obok mnie, ale nie wchodzi pomiędzy mnie, a męża, kładzie się blisko mnie od strony ściany 🙂 Zdarza się też, że sam wskakuje na łóżko. Wtedy zazwyczaj zajmuje centralne miejsce i rozciąga się jaki długi 🙂 Czasem leżąc razem z Sonią na sofie, oglądają TV 😄 Ale ma też swoje mankamenty. Na spacerach kłapie zębami na niektóre psy. Nie wiem jakie stosuje kryteria, ale z niektórymi wesoło się wita, a na niektórych rzuca się z warczeniem. Gdy wychodzimy z domu niestety szczeka i to dość głośno. Szczeka także, gdy jesteśmy w domu, a on usłyszy jakiś ruch na klatce schodowej. Przed wyjściem z domu muszę powyjmować w kuchni wszystko co jest w zasięgu jego pyszczka i wyłożyć na ladę. Jeśli tego nie zrobię, to powyjmuje on i porozrzuca po całej kuchni. Taki to jest psiaczek, przytulaczek 🙂 4 Quote
b-b Posted March 5, 2023 Posted March 5, 2023 Bardzo się cieszę Elu ,że wspaniale się u Was odnalazł. Co do odwiedzin. Niestety jak wpadam na dogo to nie mam czasu na przejście pozaznaczanych wątków. Jest mi z tego powodu bardzo przykro. 1 Quote
Moli@ Posted March 6, 2023 Posted March 6, 2023 Dnia 23.11.2022 o 09:23, elik napisał: A musi być? To autor wątku decyduje, co się na nim znajduje. Napisałam co powiedział doktor. Dnia 23.11.2022 o 18:41, elik napisał: A z czego odnosisz takie wrażenie, że Finek widzi? Jak znajdę wolną chwilkę to zrobię skan i wstawię skoro wątpisz w to co napisałam. ? Quote
mari23 Posted March 7, 2023 Posted March 7, 2023 Dnia 5.03.2023 o 20:18, b-b napisał: Bardzo się cieszę Elu ,że wspaniale się u Was odnalazł. Co do odwiedzin. Niestety jak wpadam na dogo to nie mam czasu na przejście pozaznaczanych wątków. Jest mi z tego powodu bardzo przykro. Też tam mam..... nawet jak zaglądam, nie zawsze piszę... więc tym razem zostawię ślad i pozdrowienia. Quote
Nadziejka Posted March 16, 2023 Posted March 16, 2023 Wszelkiego najlepsiutkiego zdrowia dla lapuniek zasylam z serca 1 Quote
elik Posted March 16, 2023 Author Posted March 16, 2023 Dnia 16.03.2023 o 19:57, Nadziejka napisał: Wszelkiego najlepsiutkiego zdrowia dla lapuniek zasylam z serca Witaj Nadziejeczko 🙂 Bardzo dziękujemy za życzenia i Tobie życzymy tego samego, ale podwójnie 🙂 Quote
elik Posted March 16, 2023 Author Posted March 16, 2023 Dnia 7.03.2023 o 16:18, rozi napisał: Też pozdrawiam i pytanie - co z tym skanem? Gdzieś się zapodział. Quote
Gabi79 Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 Ale się cieszę, że Finek zostaje na stałe. Cudny jest!!! Quote
Recommended Posts