Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 3.12.2022 o 10:54, elik napisał:

Dzisiejsze śniadanie sikoreczek - naloty dywanowe  🙂   Taki pojemnik słonecznika potrafią czasem opędzlować w kilka dni  🙂 

U mnie wiszą takie 2 plus  z orzechami włoskimi.

Ale kupiliśmy jeszcze teraz 2  takie bo mają więcej wejść .

1648174966c0b915ad7c797d79d3bd634cb4387413_thumbnail_900x.webp

Do tego 2 z mieszanką dla wróbli.

U nas napełniane są codziennie rano a czasami i popołudniu. Mieszkamy blisko lasu i sikorek czasami jest b.dużo . Są i modre. To takie urocze niebieskie maleństwa :))

Dnia 3.12.2022 o 17:11, limonka80 napisał:

U mnie niełuskanym słonecznikiem sikorki gardzą 🙂 

Wzorem mojego taty, siekam im drobno włoskie orzechy do karmnika - zlatują się z czterech ościennych województw 😀

U nas dostają tylko w łupinie . Nie wybrzydzają. Może w mieście bardziej rozpuszczone są ;))

My łupane orzechy wsypujemy im do specjalnego pojemnika- karmnika i sobie przez otwory wydzióbują.

Karmnik na orzechy metalowy dla ptaków | Semini.pl

Dnia 5.12.2022 o 12:18, elik napisał:

Finuś  udomowiony na 100%  😁    

20221204_111810.jpg.a4197edb9a5981a1b011553b28a9dedc.jpg

Pan na włościach całą gębą :))

• Like 1
Posted

U mnie ptactwo z całego osiedla też czeka aż się obudzimy 😉

Oprócz wyżej wymienionego (sikorki i drobnica, gołębie) czekają na nas wrony. Dwie od lat mają gniazdo naprzeciw domu, reszta przylatuje z okolicy. Uwielbiają kocią suchą karmę. Czasem rzucam im na trawnik całe orzech włoskie w łupinach. Bez szemrania wszystkie zabierają w mig 🙂

Jeśli wybiorę się na spacer bez niczego dla nich potrafią się upomnieć łapiąc pazurkami za włosy lub czapkę lub trącając w ramię. Są genialne 😃

• Like 2
Posted
Dnia 7.12.2022 o 12:44, b-b napisał:

Ale kupiliśmy jeszcze teraz 2  takie bo mają więcej wejść .

1648174966c0b915ad7c797d79d3bd634cb4387413_thumbnail_900x.webp

Ten wygląda na super wygodny dla ptaszków, bo maja na czym usiąść. W moim nie maja zbyt dużo miejsca żeby sobie usiąść. Tylko nie widzę gdzie jest otwór do karmy.
Gdzie go kupiliście - w sklepie stacjonarnym w Waszej okolicy, czy może w internetowym i ile kosztował?

Posted
Dnia 7.12.2022 o 13:03, agat21 napisał:

U mnie ptactwo z całego osiedla też czeka aż się obudzimy 😉

Oprócz wyżej wymienionego (sikorki i drobnica, gołębie) czekają na nas wrony. Dwie od lat mają gniazdo naprzeciw domu, reszta przylatuje z okolicy. Uwielbiają kocią suchą karmę. Czasem rzucam im na trawnik całe orzech włoskie w łupinach. Bez szemrania wszystkie zabierają w mig 🙂
Jeśli wybiorę się na spacer bez niczego dla nich potrafią się upomnieć łapiąc pazurkami za włosy lub czapkę lub trącając w ramię. Są genialne 😃

Ale masz fajnie   😄 Nas tylko gołębie oczekują i całą chmarą witają. Wrony są, ale tylko te z północy które u nas zimują. Nie ma stacjonarnych 😞  

Posted
Dnia 7.12.2022 o 15:51, elik napisał:

Ten wygląda na super wygodny dla ptaszków, bo maja na czym usiąść. W moim nie maja zbyt dużo miejsca żeby sobie usiąść. Tylko nie widzę gdzie jest otwór do karmy.
Gdzie go kupiliście - w sklepie stacjonarnym w Waszej okolicy, czy może w internetowym i ile kosztował?

https://allegro.pl/oferta/karmnik-dla-ptakow-dokarmianie-pokarm-7-5x7-5x22cm-10966687324? 

Zobacz jak to tutaj wygląda

My kupiliśmy w Actionie z metalową góra . Koszt niecałe 10zł.

Jutro zrobię zdjęcie na dworze jak wisi 😉

Posted
Dnia 8.12.2022 o 00:00, b-b napisał:

https://allegro.pl/oferta/karmnik-dla-ptakow-dokarmianie-pokarm-7-5x7-5x22cm-10966687324? 

Zobacz jak to tutaj wygląda

My kupiliśmy w Actionie z metalową góra . Koszt niecałe 10zł.

Jutro zrobię zdjęcie na dworze jak wisi 😉

Dzięki Boguniu. Zrobiłas mi smaka na taki karmik z allegro

karmik.png.a23708efa0d3a35ad6edb5a3ab58dd4f.png

Może równocześnie jeść kilka ptaszków. Taki właśnie kupię.

Posted
Dnia 9.12.2022 o 10:50, b-b napisał:

Ten też fajny tylko o nas  jak będzie padać to naleci na ziarno i będzie w wodzie stało

Masz rację  😞  Nie pomyślałam o tym. Ucieszyłam się, że z tego karmnika będzie mogło korzystać kilka ptaszków równocześnie. Może zamontowanie większego daszku coś zaradzi. Nie będzie tak estetycznie wyglądało ale będzie bardziej funkcjonalny.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted
Dnia 5.03.2023 o 11:09, b-b napisał:

Co tam u Was? Jak chłopak ?

Witaj Boguniu. Jak miło, że nas odwiedziłaś  🙂  Finuś to kochany chłopaczek, przytulaczek.  Jak tylko wyczuje, że wchodzę do łóżka natychmiast robi to samo. Zawsze kładzie się obok mnie, ale nie wchodzi pomiędzy mnie, a męża, kładzie się blisko mnie od strony ściany  🙂
Zdarza się też, że sam wskakuje na łóżko. Wtedy zazwyczaj zajmuje centralne miejsce i rozciąga się jaki długi  🙂 

986056721_Finupioszek.jpg.d54c5f503e8687cb5ff9ca7488c1a16a.jpg

Czasem leżąc razem z Sonią na sofie, oglądają TV     😄       

1.jpg.2566399395d1c978da7e4df8ef1a1d7d.jpg  2.jpg.c4f4bf2e5776ea9a57b273637489b33e.jpg

3.jpg.d868576e8662acc0d71b9f80603c789e.jpg

Ale ma też swoje mankamenty. Na spacerach kłapie zębami na niektóre psy. Nie wiem jakie stosuje kryteria, ale z niektórymi wesoło się wita, a na niektórych rzuca się z warczeniem. Gdy wychodzimy z domu niestety szczeka i to dość głośno. Szczeka także, gdy jesteśmy w domu, a on usłyszy jakiś ruch na klatce schodowej. Przed wyjściem z domu muszę powyjmować w kuchni wszystko co jest w zasięgu jego pyszczka i wyłożyć na ladę. Jeśli tego nie zrobię, to powyjmuje on i porozrzuca po całej kuchni.

Taki to jest psiaczek, przytulaczek  🙂 

• Like 4
Posted

Bardzo się cieszę Elu ,że wspaniale się u Was odnalazł. 

Co do odwiedzin. Niestety jak wpadam na dogo to nie mam czasu na przejście pozaznaczanych wątków. Jest mi z tego powodu bardzo przykro.

• Like 1
Posted
Dnia 23.11.2022 o 09:23, elik napisał:

A musi być? To autor wątku decyduje, co się na nim znajduje.  Napisałam co powiedział doktor.

Dnia 23.11.2022 o 18:41, elik napisał:

A z czego odnosisz takie wrażenie, że Finek widzi?

Jak znajdę wolną chwilkę to zrobię skan i wstawię skoro wątpisz w to co napisałam.

?

Posted
Dnia 5.03.2023 o 20:18, b-b napisał:

Bardzo się cieszę Elu ,że wspaniale się u Was odnalazł. 

Co do odwiedzin. Niestety jak wpadam na dogo to nie mam czasu na przejście pozaznaczanych wątków. Jest mi z tego powodu bardzo przykro.

Też tam mam..... nawet jak zaglądam, nie zawsze piszę... więc tym razem zostawię ślad i pozdrowienia.

• 2 weeks later...
  • elik changed the title to Mój pierwszy ślepaczek - Finek zostaje u nas na zazwsze :)
Posted
Dnia 16.03.2023 o 19:57, Nadziejka napisał:
Wszelkiego najlepsiutkiego zdrowia dla lapuniek  zasylam z serca

Witaj Nadziejeczko  🙂  Bardzo dziękujemy za życzenia i Tobie życzymy tego samego, ale podwójnie  🙂