Jump to content
Dogomania

Franio za TM. Franek ma DS : ) - Już nie smutny batonik z Fenisiowego polecenia, roboczo zwany Uszkiem, podobno nie słyszy : ( Nie chcemy już bólu i samotności

Recommended Posts

Posted
22 godziny temu, Ewa Marta napisał:

Podoba im się to nowe życie:)

Bonus zmienił tryb życia z siedząco-leżącego na spacerowo-biegający, a Franuś zmienił imię i wygląd tak, że trudno w nim rozpoznać tego biedaka z boksu..... cudownie patrzy się na te zdjęcia !

Posted

Tak, zwłaszcza ogon Franiowy dużo mówi : )

Ustaliłam z Kasią, że karmę kupimy Franiowi po badaniach, bo może trzeba będzie coś wspomóc.

Posted

Ale wyluzowany.

IMG_20210420_163809.jpg

IMG_20210420_163832.jpg

Nikomu nie przyszłoby do głowy, że nie tak dawno ten psiak był kompletnie zrezygnowany i wyglądał tak

drugi.jpg  

• Like 2
Posted
Dnia 18.04.2021 o 10:39, kikou napisał:

A nasz pan Uszko to powinien oskara dostać za smutne minki do zdjęć. 

10 godzin temu, elik napisał:

Brał na litość  :)

Biedny poczciwina tak bardzo cierpiał w schronisku a tu mu "niedobre" ciotki udawanie zarzucają ;) ;)

Teraz szczęśliwy, zadbany, kochany, to i wygląda zupełnie inaczej... to dzięki Wam jego  życie tak się odmieniło <3 

• Like 1
Posted

Franek ma dobre wyniki oprócz eozynofili co moze świadczyć o tym że ma jednak robaki choć nie  widać ich w kale.

Tolu, czy wiadomo kiedy chłopcy byli odrobaczani bo w książeczkach nie znalazłam odpowiednich wpisów?

IMG_20210429_125832.jpg

Posted
1 godzinę temu, Aska7 napisał:

Czyli badanie kału ?

Myślę, że warto zbadać, ale i przy ujemnym wyniku ( zdarzają się i fałszywie ujemne i fałszywie dodatnie wyniki badań mikroskopowych), warto podać Dehinel plus w standardowej dawce. Dwa razy, w odstępie 10 dni. 

Posted
2 godziny temu, kikou napisał:

Franek ma dobre wyniki oprócz eozynofili co moze świadczyć o tym że ma jednak robaki choć nie  widać ich w kale.

[...]

Pozwolę sobie napisać tak na przyszłość, że brak widocznych robaków w kale wcale nie oznacza, że pies ich na pewno nie ma, to bardzo niemiarodajny wyznacznik :)

Posted

W mikroskopowym badaniu kału, szukamy jaj nicieni, płazińców i obleńców, oraz cyst pierwotniaków i form wegetatywnych. Badamy kał nie zabarwiony, lub podbarwiony Lugolem  - preparat bezpośredni, flotację i dekantację. O wszystkim decyduje prawidłowo wykonane badanie (technika), oko i wiedza badającego, oraz cykl rozwojowy pasożytów (nie zawsze w kale są obecne jaja i cysty). Tyle w skrócie :) 

Posted
9 godzin temu, kikou napisał:

Tolu, czy wiadomo kiedy chłopcy byli odrobaczani bo w książeczkach nie znalazłam odpowiednich wpisów?

Nie ma wpisów, bo nie są odrobaczane. 

Posted
53 minuty temu, Aska7 napisał:

Karma kupiona, przyjdzie wtorek-środa kurierem DPD. Jeszcze Kasiu koszty weta.

Spokojnie jeszcze nie mam faktury, jak odbiore zaraz podam.

Dziękujemy za zamowienie jedzonka. 

images (9).jpeg

Posted
26 minut temu, kikou napisał:

W kupce Franka nie było żadnych jajeczek żadnych pasożytów, niemniej na wszelki wypadek odrobaczymy chłopców,  jak pisałyście.

Dokładnie tak. Bonusika też poprosimy.

• Upvote 1