Jump to content
Dogomania

BARDZO proszę o pomoc dla starego schorowanego psa! Nie może chodzić, ciągnie za sobą łapy po betonie, śniegu - jest szansa na ratunek po 13 latach spędzonych w schronie!!! Pies w dt, jest w dramatycznym stanie :( ŻEGNAJ WSPANIAŁY I KOCHANY FENIKSIE (')

Recommended Posts

Posted
48 minut temu, rozi napisał:

Nie podobają mi się wieczorne zdjęcia, wszystko dobrze?

Chodzi Ci o jęzorek?  też zwróciłam uwagę, ale Feniks dotychczas żył w boksie zewnętrznym , ma trochę futerka , a u mari jest mu za ciepło. Mam nadzieję, że to ten powód.

Posted

Nosek ma chłodny i wilgotny, nad nim jest otwarte uchylnie okno, pilnuję, żeby nie miał za gorąco, materacyk przesunięty. Na pewno pies, który 13 zim spędził na mrozie, na betonie - nie jest do ciepła przyzwyczajony, ale na początku wtulał się w grzejnik, jakby chciał ogrzać bolące stawy. Na wieczornych zdjęciach Feniks jest zziajany- zmęczony dreptaniem i jedzeniem - wysiłek go męczy. Niestety chyba mu się nasila ból w prawej, tylnej łapie :( Rano gorzej chodził, po chwili się położył i leżąc szczekał prosząc o jedzenie. Zjadł leżąc, nie chciałam go męczyć. Liże sobie prawe udo, nawet widać drobinki ryżu na sierści. Na pewno boli go, ale nos ma mokry i zimny.

Posted
22 minuty temu, Poker napisał:

Chodzi Ci o jęzorek?  też zwróciłam uwagę, ale Feniks dotychczas żył w boksie zewnętrznym , ma trochę futerka , a u mari jest mu za ciepło. Mam nadzieję, że to ten powód.

Bólowo mi wyglądał, nie że za ciepło.

• Upvote 1
Posted
21 minut temu, mari23 napisał:

Nosek ma chłodny i wilgotny, nad nim jest otwarte uchylnie okno, pilnuję, żeby nie miał za gorąco, materacyk przesunięty. Na pewno pies, który 13 zim spędził na mrozie, na betonie - nie jest do ciepła przyzwyczajony, ale na początku wtulał się w grzejnik, jakby chciał ogrzać bolące stawy. Na wieczornych zdjęciach Feniks jest zziajany- zmęczony dreptaniem i jedzeniem - wysiłek go męczy. Niestety chyba mu się nasila ból w prawej, tylnej łapie :( Rano gorzej chodził, po chwili się położył i leżąc szczekał prosząc o jedzenie. Zjadł leżąc, nie chciałam go męczyć. Liże sobie prawe udo, nawet widać drobinki ryżu na sierści. Na pewno boli go, ale nos ma mokry i zimny.

No tak, co jedno się poprawi, to się odzywa coś innego :( Biedak. Nawet pewnie nie dowiemy się ile rzeczy go boli.

Posted

Czy on nadal jest na przeciwbólowych / przeciwzapalnych? I co z biegunką? Jeśli dwa razy nie, może mu dać ludzki Opokan ( to samo, co weterynaryjny metacam w zawiesinie). Pierwszego dnia 0,2 mg/ kg  1x doba, potem kolejne dni ( nie dłużej, niż 10) 0,1 mg /kg 1x doba, zaraz po jedzeniu. Oczywiście, należy skonsultować z wetkami. 

Posted
1 godzinę temu, konfirm31 napisał:

ludzki Opokan

Dostanie wtedy na bank - biegunki.

Nie lepiej Pyralginę (weterynaryjną!) w iniekcji? Wygląda rzeczywiście bólowo,dyszenie i wywalony ozorek,oraz pozycja i wyraz mordki na zdjęciu sa dalekie od tego sprzed dwóch dni.Tak,czy siak,trzeba podać mu p/bólowe.

Posted
2 minuty temu, bou napisał:

Dostanie wtedy na bank - biegunki.

Nie lepiej Pyralginę (weterynaryjną!) w iniekcji? Wygląda rzeczywiście bólowo,dyszenie i wywalony ozorek,oraz pozycja i wyraz mordki na zdjęciu sa dalekie od tego sprzed dwóch dni.Tak,czy siak,trzeba podać mu p/bólowe.

Od zawsze dawałam swoim starym ONkom i było ok, chociaż jak to ON, miały nadwrażliwy pp, problemy z trzustką i niestety, wątroby po babeszjozie. Ale się nie upieram i doradzam zapytać wetki :) 

Posted
24 minuty temu, konfirm31 napisał:

Ale się nie upieram i doradzam zapytać wetki :) 

Tak,ja się też nie upieram,byle szybko zareagować,nie można dopuścić,żeby cierpiał,limit cierpienia mu sie skończył.

Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie - dać ,co jest w tym momencie dostępne,nie czekać!

• Upvote 1
Posted
12 godzin temu, konfirm31 napisał:

Czy on nadal jest na przeciwbólowych / przeciwzapalnych? I co z biegunką? Jeśli dwa razy nie, może mu dać ludzki Opokan ( to samo, co weterynaryjny metacam w zawiesinie). Pierwszego dnia 0,2 mg/ kg  1x doba, potem kolejne dni ( nie dłużej, niż 10) 0,1 mg /kg 1x doba, zaraz po jedzeniu. Oczywiście, należy skonsultować z wetkami. 

Biegunki nie ma, nie było - zapobiegłam, widząc luźna koopę dałam węgiel a potem Taninal - jest dobrze. Fenisio jest na przeciwbólowych/przeciwzapalnych, po dzisiejszym "konsylium" prawdopodobnie od jutra będzie miał zmienione leki, być może słabiej już reaguje na dotychczasowe. Co do problemów z chodzeniem - będą nawracać, będzie "huśtawka", lat mu nie odejmiemy. Na moją sugestię, że nie ma 17 lat usłyszałam: "nawet, jeśli ma 14 - 15 lat, to też nie jest to "tylko" ale "aż", to dość duży pies". I zalecenie weterynaryjne - dla mnie: nie cieszyć się zbytnio z każdej poprawy, bo on naprawdę nie jest w dobrym stanie i szybko nie będzie...jeśli wogóle będzie...ale zrobimy wszystko, żeby trwale i skutecznie poprawić mu jakość życia i przywrócić choć częściowo zdrowie - przesłanie było do mnie, ale myślę, że do nas wszystkich, bo kochamy go wszystkie i chcemy dla niego jak najlepiej.

Zaraz idę do gabinetu po Renal Vet, bo przecież też mocznik ma dość wysoki. Wszystkie organy wewnętrzne są chore - nie pracują dobrze, chyba najbardziej niepokojące są jednak nerki. Wetki pozwoliły mu dać kawałek placka naleśnikowego, ale nie za duży, bo to tłuszcz i smażone. Żeby łakomczuszka ucieszyć dostał leciutko tylko smażony, osączony z tłuszczu....za to troszkę większy ;) w końcu coś mu się od życia należy, a nie tylko zastrzyki, tabletki, dieta...muszę się starać, żeby nie pomyślał, że w schronisku lepiej było ;) rarytasy przemysłu wędliniarskiego dawali ;)

Wracając do diety - po rozważeniu różnych opcji wetka zaleciła pozostać przy Intestinalu.

bou - Feniś "odebrał" Forthyron ( jak widać na zdjęciu - zrobił to osobiście ;))  i bardzo dziękuje !

• Like 7
  • Upvote 1