Jump to content
Dogomania

BARDZO proszę o pomoc dla starego schorowanego psa! Nie może chodzić, ciągnie za sobą łapy po betonie, śniegu - jest szansa na ratunek po 13 latach spędzonych w schronie!!! Pies w dt, jest w dramatycznym stanie :( ŻEGNAJ WSPANIAŁY I KOCHANY FENIKSIE (')

Recommended Posts

Posted
7 minut temu, Moli@ napisał:

Ale numer. Czy można wierzyć w to co czyta się lub słyszy w mediach?  Co jakiś czas dochodzą do głosu całkowicie przeciwstawne twierdzenia. Choćby głoszone niegdyś poglądy na temat szpinaku, czy masła.

Trixie czosnek granulowany

Naturalny suplement dla psów, w postaci praktycznych granulek, czosnek tworzący na skórze niekorzystne środowisko dla kleszczy, bez przykrych zapachów, wspomaga układ krążenia.

Posted
12 minut temu, elik napisał:

Ale numer. Czy można wierzyć w to co czyta się lub słyszy w mediach?  Co jakiś czas dochodzą do głosu całkowicie przeciwstawne twierdzenia. Choćby głoszone niegdyś poglądy na temat szpinaku, czy masła.

Trixie czosnek granulowany

Naturalny suplement dla psów, w postaci praktycznych granulek, czosnek tworzący na skórze niekorzystne środowisko dla kleszczy, bez przykrych zapachów, wspomaga układ krążenia.

W składzie ma 5% czosnku

• Upvote 1
Posted
37 minut temu, Moli@ napisał:

Producenci sprzedają wszystko. Głównie opierają się na  ludzkich przyzwyczajeniach i popularności jakiegoś suplementu lub opinii np w przypadku czosnku lub cebuli że jest bakteriobójcza. I przenoszą to na rynek zwierzęcy. Więcej szkody niż pożytku mogą spowodować takie specyfiki. Wytyczne są w dokumencie dotyczącym żywienia i opierają się na badaniach na zwierzętach nie na ludziach.  W tym przypadku nie ma refleksji co do tych produktów. Nie ma kar za nieprzestrzeganie wytycznych  więc hulaj dusza.... Jest popyt jest sprzedaż 

• Upvote 1
Posted

Od 40 lat dawałam moim psom Vetzyme (wit, B, ponoć w formie przyswajalnej dla psa, cynk, selen).  Nie wiem, czy to wit. B odstraszała kleszcze, ale bardzo rzadko musiałam je wyciągać. Z tego samego terenu spacerowego moja suka wracała czysta, pies znajomej - "zakleszczony".  Vetzyme jest na rynku od dawna.

Posted
18 minut temu, Sowa napisał:

Vetzyme jest na rynku od dawna.

Dzięki  :)  Właśnie kupiłam na Allegro. Mojemu Alfikowi bardzo się przyda.  

Posted
Dnia 13.03.2021 o 17:15, agat21 napisał:

No chyba  coraz więcej dowodów będzie na to, że pies jest po prostu chory i zabiedzony, a nie stary. Zobaczcie też ile kolorów sierści zaczyna się pojawiać :) Jeszcze trochę i nikt nie pozna Feniksa :) 

Tolu, czy myślisz, że mogłabyć jakąś zbiórkę zrobić na leczenie Feniksa? Po kolei pewnie będą wychodzić kolejne różne sprawy. :( 

Parę stron wcześniej proponowałam zbiórkę, chyba umknęło;).

Oczywiście, zrobię, bo pies w wielkiej potrzebie, kto jak nie Feniks.

Tylko może ktoś pomoże mi z zarysem tekstu do zbiórki, bo ja  zaczynam się powtarzać, a przydałoby się coś wzruszającego, innego, żeby chwyciło tak jak u Kokosa.

Posted

Mam do nadrobienia sporo stron, wątek się rozwija i bardzo dobrze.

A Feniks to teraz  inny pies niż ten, którego zobaczyłam, jak go zabierała Aska7 - inny wzrok, uśmiech na pysiu, a te kolory!

Pięknieje w oczach, przy opiece mari23:)

IMG_20210305_102136.jpg

IMG-20210313-WA0015.thumb.jpg.6db59e088caf79221c04b02b23b8fe1e.jpg

• Like 8
Posted

Tak, to zupełnie inny pies :)

Poruszające jest, jak niewiele takie stworzonko potrzebuje, żeby być szczęśliwym. A ludzie nawet tego skąpią i mają w nosie psy schroniskowe, ich los, ich cierpienia. Przestałam się odzywać do znajomego, który sobie zakupił szczeniaczka z pseudo-hodowli. Było to mniej więcej w tym czasie, kiedy próbowaliśmy wyciągnąć Feniksa ze schronu. Te dwie sytuacje zestawione ze sobą wywołały we mnie tyle goryczy i żalu, że powiedziałam temu gościowi, że przestał dla mnie istnieć jako partner do jakiejkolwiek rozmowy.

Posted

Z rzeczy bardzo pozytywnych niniejszym informuję, że na bazarku imiennym uzbierało się dzięki Wam 585 zł!!! Bardzo Wam dziękuję raz jeszcze, to był wspaniały bazar :))

Posted
4 minuty temu, agat21 napisał:

Z rzeczy bardzo pozytywnych niniejszym informuję, że na bazarku imiennym uzbierało się dzięki Wam 585 zł!!! Bardzo Wam dziękuję raz jeszcze, to był wspaniały bazar :))

Czy ja nie zalegam gdzieś na jakimś bazarku z wpłatami? Mam teraz trudy czas i dużo problemów, więc gdybym gdzieś nie wpłaciła to proszę o informacje.

Posted
2 godziny temu, elik napisał:

No to podawać psu, czy nie podawać?

Może to jakiś wyciąg? Nie chce mi się wierzyć że producent zrobiłby taka gafe

Podobnie jest np z ziemniakami, niby  psy nie trawia a zobaczcie że są w wielu karmach z górnej półki 

Ale to tylko moja luźna dygresja

Posted
16 minut temu, kiyoshi napisał:

niby  psy nie trawia a zobaczcie że są w wielu karmach z górnej półki 

Traktowane są jako wypełniacz. Dlatego gdy karmie psy kupna karmą, to kupki mają zawsze większą objętość  :)

Posted
21 minut temu, kiyoshi napisał:

Może to jakiś wyciąg? Nie chce mi się wierzyć że producent zrobiłby taka gafe

Podobnie jest np z ziemniakami, niby  psy nie trawia a zobaczcie że są w wielu karmach z górnej półki 

Ale to tylko moja luźna dygresja

Dr. Sumińska przy alergiach psich radzi zaczynać dietę eliminacyjną od puree ziemniaczanego i ryby, karmić tak psa ze 3 tygodnie, a potem dokładać różne rzeczy i obserwować. Więc ziemniaczki nie mogą być takie złe :)

• Upvote 2
Posted
5 minut temu, elik napisał:

Traktowane są jako wypełniacz. Dlatego gdy karmie psy kupna karmą, to kupki mają zawsze większą objętość  :)

Ziemniaki w karmie psiej i kociej to nie wypełniacz... - dieta ziemniaczana.

• Upvote 1
Posted

A w temacie naszego dzielnego psiaka, to mari napisała mi, że pokazuje coraz więcej charakteru, bo zaczyna się burczeć na psiaki, jak okazują mu za duże zainteresowanie i przysuwają nochalki do kratki pod ławką, którą jest oddzielony od nich. Najwyraźniej chce mieć spokój w swoim kąciku :)

• Like 1
Posted
7 minut temu, agat21 napisał:

A w temacie naszego dzielnego psiaka, to mari napisała mi, że pokazuje coraz więcej charakteru, bo zaczyna się burczeć na psiaki, jak okazują mu za duże zainteresowanie i przysuwają nochalki do kratki pod ławką, którą jest oddzielony od nich. Najwyraźniej chce mieć spokój w swoim kąciku :)

Tyle lat nie miał wyboru, musiał znosić wokół siebie obecność wielu psiaków, to teraz chce mieć przestrzeń dla siebie, a pewnie i mari tylko dla siebie  :)

• Like 1
Posted
10 minut temu, Moli@ napisał:

Ziemniaki w karmie psiej i kociej to nie wypełniacz... - dieta ziemniaczana.

W karmie gotowanej w domu tak, ale w karmie suchej są prawie w każdej. Czy każda karma to dieta ziemniaczana?

Posted
1 minutę temu, elik napisał:

W karmie gotowanej w domu tak, ale w karmie suchej są prawie w każdej. Czy każda karma to dieta ziemniaczana

A czym się różnią ziemniaki gotowane w domu od tych w karmie? Że te w domu to może być dieta a te w karmie to będzie wypełniacz? 

Posted
18 minut temu, agat21 napisał:

Dr. Sumińska przy alergiach psich radzi zaczynać dietę eliminacyjną od puree ziemniaczanego i ryby, karmić tak psa ze 3 tygodnie, a potem dokładać różne rzeczy i obserwować. Więc ziemniaczki nie mogą być takie złe :)

Może chodzi o to, że są obojętne dla psiego układu trawiennego więc zapełniają żołądek, psiak nie jest głodny, a z ryby ma pożytek.

Posted
5 minut temu, kiyoshi napisał:

A czym się różnią ziemniaki gotowane w domu od tych w karmie? Że te w domu to może być dieta a te w karmie to będzie wypełniacz? 

No właśnie niczym. Dlatego pytam czy w takim razie każda karma jest dietą ziemniaczaną, bo prawie w każdej są ziemniaki?

• Upvote 1
Posted
26 minut temu, elik napisał:

No właśnie niczym. Dlatego pytam czy w takim razie każda karma jest dietą ziemniaczaną, bo prawie w każdej są ziemniaki?

Nie spotkałam się Elu żeby w każdej karmie były ziemniaki.... 

Posted
35 minut temu, elik napisał:

8 minut temu, kiyoshi napisał:

Nie spotkałam się Elu żeby w każdej karmie były ziemniaki.... 

Soreczki, ale nie napisałam, że w każdej, tylko prawie w każdej, a i to też chyba przesadziłam  :)
Ale może nie ciągnijmy tego tematu, bo nie  ziemniaki tu chodzi  :)

• Upvote 1