Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
3 godziny temu, malagos napisał:

W ramach nudy Aria nieźle podgryzła budę :( oderwała deskę, pogryzła kanty, odsłoniła styropian... Dałąm jej 3 pieńki różnego rodzaju, moze się nimi zajmie. 

Była taka śliczna, nieadopcyjna Ksenia. No... śliczna. Też gryzła budy. Nawet ukatrupiła zwierzątko, łatka jej została. Osiem lat chyba czekała, w końcu znalazła Przystań  :)

https://www.dogomania.com/forum/topic/40636-komornik-juz-sie-zblizajuz-puka-do-kseni-drzwi/page/232/

• Like 1
Posted
Przed chwilą, Aldrumka napisał:

Ale pocieszyłaś :)

No... pieski są różne, czasem trzeba poczekać. Nie dać byle gdzie. tylko poczekać. Ksenię obserwowałam cały czas! Piękny pies, i rozumny mi się wydawał.

• Like 1
Posted

Ksenia to akurat i mnie podbudowuje przy Amiku ;) Skoro jej się udało to kudłaczowi także.

malagos, czy już próbujesz ogłaszać Arię? Mogę wspomóc ogłoszeniami, jeśli uważasz że warto już ją pokazywać.

• Like 1
Posted
1 godzinę temu, Tyśka) napisał:

Ksenia to akurat i mnie podbudowuje przy Amiku ;) Skoro jej się udało to kudłaczowi także.

malagos, czy już próbujesz ogłaszać Arię? Mogę wspomóc ogłoszeniami, jeśli uważasz że warto już ją pokazywać.

Od momentu znalezienia ją ogłaszam - na kilku owczarkowych forach na fb. Ogłosiła ją też moja zaprzyjaźniona dziewczyna, i było kilka telefonów. Podkreślałam, że szukam osoby z doświadczeniem, z drugim psem i najlepiej kojcem i ogrodzonym terenem. Wszyscy, powtarzam: wszyscy myślą, ze to taki zwykły bojaźliwy pies, i oprócz kilku rad, typu "weź ją do domu" i 3 osób chcących ja już adoptować nikt się nie zgłosił. Wszystkich pobiła ta pani z trojgiem maleńkich dzieci, bo "dzieci by się z pieska ucieszyły". Po 3 miesiącach pracy Aria nadal bez obroży, nadal podchodzi skulona w pałąk, nadal boi się każdego ruchu, nadal boi się obcych. To co odpowiedzieć osobie, która ją zechce adoptować ? "Przyjedź pan, uśpij ją jakoś, wyciągnij sobie z budy i zabieraj!" :(

Dziś uzbroiłam się w miskę z jedzenie, smaczki w kieszenie, na wszelki wypadek smycz i obrożę, zamknęłam koty i swoje suczki, i poszłam wypuścić Arię z kojca. Pierwszy raz, po tych 3 miesiącach... Wszystko przewidziałam, ale nie to, że ...nie wyszła z kojca! Tak się bała tej otwartej furtki, że się schowała do budy :(

Jutro od rana ponowię próby.

Czekam na termin sterylizacji. Ale mój plan zabrania Arii do domu, jak jeszcze będzie w narkozie, trochę bierze w łeb - jak ją wyprowadzić, skoro się wszystkiego boi, nie zna smyczy, a na ręce jej nie wezmę, Tomka też nie poproszę o pomoc, bo Aria chyba by padał na serce :(

To nie jest łatwa sytuacja. To nie jest pies, tylko trochę przestraszony.

Posted
1 godzinę temu, rozi napisał:

No... pieski są różne, czasem trzeba poczekać. Nie dać byle gdzie. tylko poczekać. Ksenię obserwowałam cały czas! Piękny pies, i rozumny mi się wydawał.

Czekam więc. Kojec mam zajęty, a w tym czasie dwa inne, fajne adopcyjne psiaki, które jak by były pod moją opieką, znalazły by dom, pojechały do schroniska :(

Posted
1 minutę temu, malagos napisał:

Czekam więc. Kojec mam zajęty, a w tym czasie dwa inne, fajne adopcyjne psiaki, które jak by były pod moją opieką, znalazły by dom, pojechały do schroniska :(

Nie możesz tak patrzeć, bo Ci nerwy strzelą. I będziesz zła na tę sunię, no taka jest, taka się trafiła. Patrz na to, co masz, sierota taka, w życiu by ze schronu nie wyszła.

(łatwo mi pisać, wiem)

Posted

Może zrzucimy się na jakiegoś dobrego behawiorystę lub - i wolę to określenie - psiego psychologa? Tyle czasu nie ma zmian ne lepsze, że chyba nie ma co czekać i liczyć na to, że Malagos da sobie radę, a czas będzie jej sprzymierzeńcem. To może trwać latami :( Szkoda Malagos, szkoda psa. Czy znacie kogoś, kto by mógł przyjechać, poobserwować psa i coś sensownego zaproponować?

Posted
8 minut temu, agat21 napisał:

Może zrzucimy się na jakiegoś dobrego behawiorystę lub - i wolę to określenie - psiego psychologa? Tyle czasu nie ma zmian ne lepsze, że chyba nie ma co czekać i liczyć na to, że Malagos da sobie radę, a czas będzie jej sprzymierzeńcem. To może trwać latami :( Szkoda Malagos, szkoda psa. Czy znacie kogoś, kto by mógł przyjechać, poobserwować psa i coś sensownego zaproponować?

Pogadać można z dziewczynami, co do schronów chodzą na wolontariat. Tam przecież różne psy się trafiają. Trzeba doświadczenia, nawet nie papierka.

• Like 1
Posted
35 minut temu, agat21 napisał:

3x ma/miała w podpisie "najlepszego behawiorystę" - może zna środowisko, może zapytać

Posted

Czekam na tę sterylizację, na ogólne znieczulenie, na dokładne obejrzenie Arii - wycięcie dredów, obejrzenie głowy, pupy- dlaczego tak ją chowa przed dotykiem, sprawdzenie czipa. Dziś zadzwonię i zapytam o wolny termin, bo coś się to wszystko przedłuża :(

A co do behawiorysty, pewnie, ze nie zaszkodzi wizyta - ale wizyta, nie rady przez telefon, czy na podstawie filmów z zachowaniem psa, przesyłane przez Messengera, bo ja po prostu nie umiem :(

Posted
11 minut temu, malagos napisał:

Na Paluchu pracuje Jolanta Łapińska, a może z nią porozmawiać? Ciekawe, czy by przyjechała, i jaka to stawka?...

Też o niej pomyślałam - a jak ona nie da rady to może kogoś poleci :) Zapytać warto.

Posted

Jolanta Łapińska pracowała z Dropsem mojej Córki. Wspaniałe wyprowadziła go z lęku separacyjnego. Pierwsza wizyta "na żywo", cena chyba 200 zł, potem częste maile i filmy z kamerki. Stosuje długotrwałe leczenie psychotropami, o ile jest taka potrzeba ( u Dropsa była) i wymaga wielu godzin pracy z psem od opiekuna ( oczywiście, zdalnie tym kieruje. Może być też polecany przez nią petsitter, opłacany osobno. Potem, mailowo, bez dodatkowych opłat, pomagała rozwiązać inne dropsowe problemy (sporadyczna  padaczka).

Nie wiem, czy to jest możliwe w takiej odległości od Warszawy, jak u Gosi ( w sensie przyjazdu) , ale warto spytać. Ma swoją stronę internetową, przez którą można z Nią nawiązać kontakt. 

Posted
Dnia 29.10.2020 o 09:40, Nadziejka napisał:

malagosiu poslalam Tobie z zakonczonego kramku

na dwa serduszka 26 zl z gr dla Arii

Sciskam sciskam ogromnie za wszystko 

zeby wkoncu cud 

65 รูปภาพที่ดีที่สุดในบอร์ด | Elephants Is All Around | | ช้าง, ภาพวาด,  สัตว์

• Like 1
Posted

A jak ją chcecie wywieźć na sterylkę? Sedalin , pewnie wiecie , jest kiepski.

A może do budy wrzucić feromony? Albo do jedzenia podawać psi Prozac? Tak sobie na głos myślę.

Posted
2 godziny temu, malagos napisał:

Dziękuję Wam serdecznie, Kochane, za wsparcie, słowa otuchy, rady!... Nadziejko, a Tobie za bazarek, kolejny! 

Ciocia trzymajcie sie mocno mocno

Robie maluczki Swiateczkowy teraz dla Arii

Moze bedzie jakis jeszcze pieniazek

20+ Teddy ideas in 2020 | teddy, tatty teddy, blue nose friendsZapraszam na maluni Swiateczkowy kramik

! Swiateczkowo Nadziejkowo Dla Arii Malagosiowej Zajrzyj Dobraduszk0 do 3.12 .

Posted
1 godzinę temu, Poker napisał:

A jak ją chcecie wywieźć na sterylkę? Sedalin , pewnie wiecie , jest kiepski.

A może do budy wrzucić feromony? Albo do jedzenia podawać psi Prozac? Tak sobie na głos myślę.

W sumie w ogóle możnaby coś dodawać do jedzenia.

Posted

Na początek to chyba trzeba jakiegoś uspokajacza tak czy siak. Moja znajoma chyba dawała lękowej suni Aptusa Relaxa - czy jakoś tak się nazywał. A potem rozpylała w domu esencje zapachowe dr Bacha. Działało. Ale nie wiem czy jej sunia była aż lękliwa jak Aria :/ O feromonach też słyszałam, ale nie wiem jak działają. Pewnie na różne psy różnie. Ale spróbować pewnie zawsze warto. A nuż?

Posted

Pani Łapińska ma dobre doświadczenia z aromatoterapią (pamiętam że na szkoleniu opowiadała o nich), jeśli udałoby się umówić na konsultację z nią to może by akurat coś poleciła dla Arii.

• Like 1