Jump to content
Dogomania

Kielce - tragedia - Erki psy czekają na domki...Dinguś juz nie czeka [*][*][*]

Recommended Posts

Posted

[quote name='andzia69']Pati - dzieki, że choć ty rozumiesz:loveu: czemu piszę, być może dla innych okrutnie...ale takie jest życie bezdomnych psów w naszym województwie...okrutne do bólu:-([/quote]

oczywiście ze rozumiem całe zycie tam mieszkałam i zbierałam bidy nikt nie chciał mi pomoc nie wiem tam ludzie maja jakies klapki na oczach i kamienie zamiast serca. A ogrom bezdomnosci przytłaczający. Kto choc raz postawił noge w kieleckim schronisku wie ze predzeij psa powinno sie uspic niez oddac go TAM!!!
byłam w niejednym takim schronisku i powiem wiecej jezeli moje prywante psy miałby spotkac los kieleckich trafiających do schronu uspiłabym je
Nie pozowlmy wiecej na meke psow w polskich schroniskach!!!!
Co jest bardziej humianitarne niech mi ktos powie uspienie czy powolne umieranie w bolu .

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='MaJa 75']Gameta a dorzucisz się do jego utrzymania?? Łatwo się pisze zasponsorujmy hotelik, trudniej jednak partycypować w kosztach. Sorry, ale jak na razie nie widzę Cię na liście darczyńców na pierwszej stronie.[/QUOTE]

To prawda, że łatwo się o tym pisze - drugi raz sponsoruję pobyt psiaków u Murki , namówiłam też na to swoją teściową. Nikomu nie jest lekko, bo takie są czasy - i nikt tu się nie licytuje z zarobkami , ale Maja 75 ma rację, często padają różne deklaracje lub słowa "zróbmy coś" . Łatwo powiedzieć , gorzej z realizacją. A jeśli chodzi o słowa dotyczące uśpienia Frania . To nie jest propozycja tylko stwierdzenie , że w sytuacji braku domu może być to OSTATECZNOŚĆ, którą trzeba sobie uświadomić.

A jeśli chodzi o stan Frania to w zasadzie nic nie wiadomo . Poza szczepieniem i zaczipowaniem oraz prześwietleniem nie ma żadnych danych doczacych jego stanu zdrowia, nawet sprawa zębów nie została załatwiona. Informacje są bardzo niespójne czytałam o podejrzeniu ,że pies ma słabe serce , kłopoty z trzustką . A teraz okazuje sie, że jest zupełnie zdrowy tylko delikatny i jedyny jego problem to kłopoty żołądkowe.

Mogę zrobić Franiowi Allegro - tylko muszę napisac całą prawdę , a jaka ona właściwie jest?

Posted

Nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się, że ogłaszanie nie ma sensu, no bo co tak naprawdę wiemy o Franku? To jest proponowanie aby ktos wziął "kota w worku".

Posted

To może już czas usystematyzować wiadomości o Franiu? Rety, przydałoby się kilka informacji z "pierwszej ręki"... W tym stanie rzeczy, do tzw. d...a zimna :shake:

Posted

[quote name='ewab']Nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się, że ogłaszanie nie ma sensu, no bo co tak naprawdę wiemy o Franku? To jest proponowanie aby ktos wziął "kota w worku".[/quote]
Dziewczyny, a może poprosic Zulugulę ( chyba nie pomyliłam, jeśli tak-sorry) o kilka info na jego temat, skoro u niej mieszkał, to chyba najlepiej z nas-was wie. A ktos, kto ma dar zrobi z tego story.
A czy z tym waszym kieleckim schronem nie da się czegos zrobic, tak jak to się dzieje np w Radomiu:shake:

Posted

Kto zawoził Franka do Zuluguli ? MaJa 75 Ty? bo nie pamiętam. Bo trzeba by się z Nią skontaktować żeby weszła na dogo i podała konkrety odnośnie psa ,
u kogo go leczyła , jakie miał badania jakich nie miał , jest też prośba Dorothy, która oferuje pomoc ale musi znać więcej szczegółów , [COLOR=red]może ktoś powiadomić Zulugulę żeby się pojawiła ?. [/COLOR]

Posted

A i jeszcze jedno w razie gdyby dla Franka znalazł się hotelik, lub dt zobowiązuję się wpłacać na niego 10 zł miesięcznie na pewno i w miare możliwości coś jeszcze , może jakiś bazarek , niestety tylko tyle mogę :(

Posted

[quote name='Bambino']
A czy z tym waszym kieleckim schronem nie da się czegos zrobic, tak jak to się dzieje np w Radomiu:shake:[/quote]

niestety...schron podlega pod PUK - a więc przedsiębiorstwo - czyli ma przynosić zysk, a zysk - im więcej zwierzaków odejdzie za tm, po co leczyć - przecież to też koszty - tak to widzą urzędasy!!!

Posted

[quote name='ewab']Nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się, że ogłaszanie nie ma sensu, no bo co tak naprawdę wiemy o Franku? To jest proponowanie aby ktos wziął "kota w worku".[/quote]
Ale czemu z gróry zakładasz, że się nie uda.
Jestem naiwna, ale wolę spróbować i miec poźniej świadomość, że zrobiłam wszystko, niż wyrzucac sobie, że uśpiliśmy* Franka- ale można było zrobić wiecej.
Laski wszystkie jesteście wielkie i nie wyrzucajcie sobie, rozumiem obie strony, mieszkam na zadupi* gdzie ludzie mają klapki na oczach, widuję ludzi na wsi, którzy zakopują szczeniaki żywcem, prawo nie jest po naszej stronie, bo zawsze trzeba kogoś załapac za rękę i mieć dowód.

Chwała zuluguli za to, ze wzięla Franka do siebie, chwała tym, którzy finansowo wspomagaja i chwała tym, ktorzy chociaz tu weszli.
Przyznam się, ze to niejedyny watek na jaki zaglądam, sprawa Erki, Franka itp jest rozbita na 3 watki, ja tego nie ogarniam, a mam ograniczony czas, nie stac mnie na opłacanie hoteliku, ale moge zrobic ogłoszenia, jesli ktoś wsparł by mi smsem alegratkę i wyrożnił np za 9zeta nie obraże się.

*piszę uspilismy, bo sie poczuwam, jesli wlazłam na watek i nic nie zrobiłam to to też moja wina.:roll:

Prosze teraz mi tu wyjasnić.
Franek jest alergikiem pokarmowym tak?
Moja suka też jest i to nie jest jakieś naprawdę męczące.
Co z jego zębami i łapką?
On nie utrzymuje czystosci, czy po prostu jest chory?
On się nadaje tylko do domu z ogrodem?
Laski proszę o szybka konkretna odpowiedź, bo czas to życie, a zegar tyka.
Szybko sklece jakis tekst i wrzuce gdzie się da chociaz tyle zrobie:shake::-(
Franek to młody pies...szkoda by było sie poddać.

Posted

[quote name='Rudzia-Bianca']Kto zawoził Franka do Zuluguli ? MaJa 75 Ty? bo nie pamiętam. Bo trzeba by się z Nią skontaktować żeby weszła na dogo i podała konkrety odnośnie psa ,
u kogo go leczyła , jakie miał badania jakich nie miał , jest też prośba Dorothy, która oferuje pomoc ale musi znać więcej szczegółów , [COLOR=red]może ktoś powiadomić Zulugulę żeby się pojawiła ?. [/COLOR][/quote]

Tak, to ja. Dokładanie 19 października. Około 21-22 października Franek miał RTG łapek. Dodakowo został zaczipowany. Nic więcej na temat jego leczenia nie wiem.

Posted

Proponuję temat Frania przenieśc na jego wątek. [url]http://www.dogomania.pl/forum/f28/franio-blaga-o-miejsce-przy-domku-dt-pilne-czas-do-30-12-2008-a-122424/[/url]

Dziewczyny co robimy z suniami, które są u Murki zakładamy im wspólny wątek czy każdej osobny?

Posted

wiesci z frontu...nie są za ciekawe:-(
[B]
Bercia[/B] - jak na razie w stresie, nie załatwiła sie w ogóle - az do dzisiaj,Liryka już chciała pędzic do weta... zjadła drzwi, nie chce zostawać sama:shake: to złe strony...a dobre? - przytulak i bardzo chce byc z człowiekiem!

[B]POTRZEBNA KLATKA NA CITO!!![/B] Liryka mieszka w wynajętym mieszkaniu, trzeba naprawic albo wymienić drzwi:placz:

U Rudki i Lenki bez zmian - czyli Rudka przemieszcza się z jednej budy do drugiej i obserwuje. Z Lenką lepiej - myślę, że ją szybko da się przekonać do człowieka....no i też nie załatwiły się aż do dzisiaj - zmowa????:cool3:

czyli z pieniążków zebranych na psiaki Erki oprócz hoteliku trzeba będzie zapłacić za drzwi i jak się nie znajdzie klatka do pożyczenia - kupic Berci klatkę...

Posted

[quote name='MaJa 75']Tak, to ja. Dokładanie 19 października. Około 21-22 października Franek miał RTG łapek. Dodakowo został zaczipowany. Nic więcej na temat jego leczenia nie wiem.[/quote]

MaJa75 chodziło mi o skontaktowanie się z Zulugulą - wiem że nic więcej nie wiesz :lol:

Posted

do tej chwili na moje konto wpłynęły pieniążki od:

Emili2280:loveu:
KubyP:loveu:
Poker:loveu:
Kika22:loveu:
Saphira:loveu:

Slapcio:loveu:
Betel:loveu:
Supergoga:loveu:
Ewatr:loveu:
Pixie:loveu:
Radek:loveu:
Maja75:loveu:
Miśka79:loveu:
Rudzia-Bianca:loveu:
Eva2406:loveu:

Ewa Bartosik:loveu:
tesciowa Betelka:loveu:
Arrakis:loveu:
Gonia13:loveu:
bazarek Moniki083 - Niufa:loveu:
bazarek Moniki083 - Lechu_Siwy:loveu:

Lulka:loveu:
Ulka1812:loveu:
EwelinkaM:loveu:
bazarek Gamety - Lena Sz.-K :loveu:
bazarek Moniki083 - Magda B.:loveu:
bazarek Justynyvegi - Patrycja K.:loveu:

bazarek Moniki083 - TyJa:loveu:
bazarek Moniki083 - Jo37:loveu:
Bazyliah:loveu:
Asiaczek
Halbina

[B][SIZE=4][COLOR=Red]Razem do tej pory wpłynęło 1477zł

[/COLOR][/SIZE][/B]

Posted

[quote name='ewelinka_m']jak zwykle nie może być za łatwo :placz::placz:

Andziu jaki koszt naprawy/wymiany takich drzwi? :-([/quote]

nie mam pojęcia - zezarła je od dołu tak, ze dostała się do blachy w srodku:-(

Posted

[quote name='Linssi']a taka klatka ile kosztuje? cos sie wymysli dziewczyny...nie zalamujmy sie[/quote]

Na krakowskim wątku niedawno krążyła klatka do pożyczenia.
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/10913618-post6230.html[/URL]

Gdzieś pomiedzy sugarr a Tweety:

Cytat:
Napisał [B]Tweety[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f98/krakow-watek-pom-plakat-rozlicz-dla-psow-kotow-bezd-w-kr-owie-linki-pwp-str-1-a-32052/index623.html#post10913189"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL]
[I]sugarr, czy Ty potrzebujesz klatkę? bo chciałabym dać ja Kinyi aby przechowywała w niej kotkę po operacji miednicy, kićka musi mieć niewielką przestrzeń do poruszania się ale kontener to znowu jest zbyt mało, taka klatka w sam raz[/I]

Tweety, oczywiście możesz przekazać klatkę. Już gdzieś pisałam, możecie spokojnie ją pożyczać i przekazywać gdzie tylko jest potrzebna.
W zasadzi chciałabym ją oddać na dobre krakowskim psiakom, zawsze może się przydać, a w innym wypadku można ją sprzedać na bazarku

Posted

z drzwiami bedzie ciezko, wiec na razie zajmijmy sie Bercia - prosze, pusccie wici, gdzie sie da - kennel bardzo potrzebny, Bera ma ewidentnie lęk separacyjny i bardzo przezywa zmiane. Miala swoje stado, a tu nagle obce miejsce i tylko czlowiek, zupelnie niekompatybilny z psiakiem. Jedyny sposob na wyjscie, jaki znam, to probowac z kennelowka - chyba, ze macie inne rady. Jutro chce sprobowac kontaktu z kotem - moze jak dostanie czterolapego towarzysza, bedzie spokojniejsza. Na razie jest straszny placz - i demolka. A nie wychodze na caly dzien, tylko na godzine, max 2 godziny. Wg sasiadow zawodzi ok. pół godziny - pewnie potem zabiera sie za drzwi...Nie ruszyla zadnych smakolykow, zadnych gryzakow ani jedzenia - tylko drzwi doszczetnie zgryzione, moja kurtka i smycze. A że dobrala sie juz do blachy, ma starte szkliwo i zaraz na zabkach bedzie mozna dziurkowac bilety:placz::placz:
[SIZE=1][COLOR=DarkSlateGray]wybaczcie, ze ja tu o drzwiach, ale od tygodnia jestem bezrobotna, wiec, ekhm, mam stresa[/COLOR][/SIZE]

Na szczescie dzis w koncu siusiala, uff - a juz mialam w reku kluczyki i pakowalam ja do weta. Je i pije normalnie, wiec tu bez stresu - tylko ta nerwowka.
[SIZE=2]
Na smyczy chodzi slicznie, trzyma sie przy czlowieku, wraca na wolanie - ale obcych psow sie boi, podkula ogon i chowa sie za nogi. To jednak nie znajomi kumple :([/SIZE]

Posted

Może jeszcze wtrącę słowo w sprawie Franka. Jeśli jeszcze nie miał robionych badań to warto było by chociaż je zrobić (coś by się można dowiedzieć o stanie zdrowia). Wiem, że to może nieduża pomoc, ale mogę 50 złotych do badań dorzucić jeśli to coś by pomogło.
(w razie potrzeby piszcie na PW :) )

Posted

Radku - dziekujemy bardzo :loveu::loveu::loveu:

Liryka - postudiuj to jeszcze zanim skołujemy klatkę - może cos się z tego nada:

[URL="http://pies.onet.pl/2,szukaj.html?q=l%EAk+separacyjny"]Wyniki wyszukiwania - Onet.pl Pies[/URL]

[url=http://pies.onet.pl/1472,20,28,niewdzieczny_pies,2,artykul.html]Onet.pl Pies[/url]

Posted

[quote name='Radek']Może jeszcze wtrącę słowo w sprawie Franka. Jeśli jeszcze nie miał robionych badań to warto było by chociaż je zrobić (coś by się można dowiedzieć o stanie zdrowia). Wiem, że to może nieduża pomoc, ale mogę 50 złotych do badań dorzucić jeśli to coś by pomogło.
(w razie potrzeby piszcie na PW :) )[/quote]

Radku , bo widze że jesteś z Warszawy, jakby była taka potrzeba możesz pomóc w wizytach u weta Franka ? Zulugula jest chora i jeliby ktoś mógł z Frankiem podjechać na te nieszczęsne badania krwi byłoby super, szkoda że nie zrobili ich dziś jak byli u weta , no ale trudno , teraz trzeba je zrobić jak najszybciej .

Posted

Liryka, jak będziesz coś wiedzieć w sprawie drzwi ,to uradzimy jak naprawić szkody. Nie przejmuj się. To cudownie, że Beracia trafiła na Ciebie , bo u kogo innego już mogłaby być w drodze powrotnej do Kilec. Oczywiście nie cudwne są wszystkie szkody, które ta mała szatanica:cool3: u Ciebie poczyniła. Jak będzie trzeba zrobimu "dozbiórkę" i jakoś to będzie.