Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bedac ostatnio na wystawie w Warszawie natknelam sie na stoisko z BARFem w kostkach. Czy ktos mial z tym do czynienia? Jestem ciekawa, bowiem na codzien nie mam czasu na przygotowywanie psom skomplikowanych posilkow a tu w mrozonych kostkach miesko+ warzywa+ owoce...:roll:

• Replies 640
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czy kupiłaś tę karmę? Ja na targach Zoomarket dostałam ulotkę ale niestety dopiero w domu ją przeczytałam. Dzwoniłam do sklepu na Ursynowie (ten bliżej, też mieszkam na Woli, niż w Markach), będą sprzedawać za ok 2 tygodnie.
Mnie zaciekawiła bo jest tam mięso + mielone kości+ warzywa, owoce i zioła. A mój szczeniak zdecydowanie odmawia miksów warzywno- owocowych, więc może to jakaś alternatywa.
Ja na pewno spróbuję ale czy moja sunia zaakceptuje? zobaczymy.
tu informacje:
[url]http://www.primex-barf.eu/[/url]

Posted

TAK!!!! Barf w kostkach jest produkowany na Śląsku - w Chorzowie. Jest ŚWIETNY. Karmie psy Barfem regularnie ale całkowicie konsekwentnie od czasu kiedy sie pojawił. W ustalaniu receptur bierze udział moja kumpelka! Tego nie dostaniecie w sklepach - tylko przez dystrybutora. Jak ktoś chce informacje jak kupować i ile kosztuje to proszę piszcie! [email][email protected][/email]

Posted

Dodam tylko ze moja Taksunia - ze zdjęcia w podpisie ma od zawsze alergię, problemy ze skórąi tp. Raczej miała do czasu kiedy przestawiłam na BARFA. Teraz niema nic, zero a dodatkowo muskulatura stała sie wyraźna..... Kupony robi maleńkie, suche.
Moje pozostałe psiaki (3) też wcinają barfa - z takim samym skutkiem. Nie wróce juz nigdy do suchych karm - tego jestem pewna.

Posted

Myślę, że dobrze byłoby stosować nie tylko te kostki mrożone ale i Barf naturalny. W kostkach kości są zmielone a chyba lepiej by na stałe pies gryzł kości a nie jadł wyłącznie mielone.

Amikat- czy przeszłaś na Barf od razu na te kostki z Chorzowa czy wcześniej karmiłaś Barfem w naturalnej postaci? I czy tylko żywisz kostkami czy coś jeszcze dodajesz i co?
Skoro masz kumpelę od receptury to napisz co aktualnie jest w składzie, myślę o warzywach i owocach. Dzwoniłam do Chorzowa i dowiedziałam się, że skład się zmienia zależnie od tego co jest aktualnie dostępne.

Posted

Skład sie zmienia w zależności od tego jaką "porcje" kupujesz - oczywiście chodzi o różne rodzaje mięsa. CO do jarzyn - dowiem sie oczywiście. Wiem natomiast że skład jak i nazwa BARF będą chronione patentem!!! Ale numer!
Co do dostępności - to Magda mówi że chodzi o sezonowość jarzyn - stosuję tylko świeże.

Oczywiście ze podaje sie kości w całości bo o zęby należy dbać - bardziej jednak są one przekąską.

Moje psy są na BARFIE od około 2 lat. DO tej pory dostawały np skrzydła, korpusy, ogony niezmielone ale też prawidłową mieszankę 80kości/20 mięsa% przygotowywana przeze mnie. Stosowałam też mieszankę nasion oleistych (zmieloną). Stosowałam także jarzyny surowe (tylko nie kalafior i ziemniaki) mielone i owoce - lubią prawie wszystko.

Podawałam i podaję nadal : w okresie zimowym tran i całorocznie jogurty naturalne - co drugi dzień mały kubek dla suczki 30 kg i dla 3 maluchów (15,10,8 kg) po 1/2 kubeczka

Posted

A czy można coś takiego zakupić w Krakowie? Bo na stronie, którą podała Bronesia podani są dystrybutorzy jedynie z Wrocławka, Konina, Ozarowa Mazowieckiego, Warszawy, Marki, Rudy Śląskiej i Wieliczki :( ...

Posted

[quote name='Asiok133']podani są dystrybutorzy jedynie z Wrocławka, Konina, Ozarowa Mazowieckiego, Warszawy, Marki, Rudy Śląskiej i Wieliczki :( ...[/quote]
Włocławka a nie Wrocławka ;)
Musze się rozejrzeć u siebie w zoologicznych, może dystrybutor dotarł do Bydgoszczy.

• 2 weeks later...
Posted

Na wystawie we Wrocławiu było stoisko z barfem w kostkach. Planowałam kupić Magii, ale w końcu nie kupiłam. Dałam Magii spróbować, podsuwałam jej pod nos różne rodzaje i żadne jej nie smakowało, nawet do pyska nie chciała wziąć. Nie wiem, czy mięso nie było odpowiedniej jakości, czy po prostu nie była na tyle głodna, bo z reguły ona uwielbia surowe mięsko.

Posted

Kupiłam we Wrocławiu dwie kostki barf dla młodych psow i Jumbo zjadł ze smakiem. Pomieszałam mu to z jego standardowym jedzeniem. Drugiego dnia rano dałam mu jedną kosteczkę samą i "wrąbał". Ale on teraz jest okropnym głodomorem. Zamówiłam więcej i zobaczymy. Prawda wyjdzie na jaw jak będzie miał okres "niejedzenia;.

Posted

Jumbolot
też chcę kupić kostkę BARF dla malucha, moja młoda pewnie nie zje na raz 250g rozmrożonej kostki, czy przechowywałaś może rozmrożoną na kolejny posiłek ?

Posted

Wszyscy zaczynający BARFować mają przekonanie, że pies musi jeść codziennie. W naturze jednak tak się nie dzieje. BARF jest sposobem żywienia jak najbardziej zbliżonym do naturalnego. Tak jak w naturze psowate coś upolują i najadają się do syta, po czym trawią i nie koniecznie muszą następnego dnia na śniadanie upolować zająca :cool3:,bo są po prostu najedzone.
Podobny efekt występuje podczas karmienia BARFem, po jakimś czasie (jest to bardzo indywidualna kwestia) pies odmawia jedzenia. Wcale nie musi oznaczać to znudzenia pokarmem, [B]najprawdopodobniej pies jest najedzony [/B];) Oczywiście w jakimś stopniu zdarzają się wyjątki od reguły.
Moje psy niejednokrotnie robiły sobie odpoczynek na 1-2 dni od jedzenia, nigdy nie karmiłam ich na siłę. Jeśli nie chcą to nie jedzą. Zawsze mają dostęp do wody.

A rozmrożoną kostkę gotowego BARFa można przechowywać w lodówce góra 24 godziny. Osobiście testowałam ;)

Posted

To świetnie, że kostki wytrzymają 24 godz, damy radę -mam nadzieję....
A kto z Was próbował innych produktów tego producenta, tzn kostki PRIMEX, elementy z indyka np chrząstki indycze oraz elementy wołowe.

Posted

[quote name='bonsai_88']A ja się chciałam dowiedzieć jak jest z dostępnością w Krakowie/Katowicach/Gliwicach/ w ostateczności Chorzowie? Bo chętnie bym młodej kupowała ;)[/quote]

[B]INTER-MAG[/B]
ul.Grottgera 26
Wieliczka
TEL: 012 2783330