Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 198
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

wysiadł mi złosliwy komputer[karta graficzna ]i pisze z okropnego starego rzecha.zrobiłam juz plakaty ale nie moge wydrukować.. Figunia szaleje - przyjmuje 100 pozycji na minute, obiecuje sesje zdjeciową-musze pochwalic sie ślicznotką;) .zauwazyłam dzisiaj jaką ma miękka sierść-na początku była ostra i krótka -myslałam,że ten model tak ma-a tu seprajz
musimy szybciutko uruchomić kompa-bo bez kontaktu z cioteczkami czegoś nam brakuje:oops:[ na tym złomie nawet pisac jest ciężko.]

Posted

hop! napisał(a):
A długo jeszcze potrwa to leczenie?
A może planujesz zatrzymać Figę? :eviltong:

nie, kurcze nie!! ale warunkiem bardzo dobry domek, z naciskiem na "bardzo"
a Figulec już zdrowy, kończy brac leki skórne
"Też mi się wydaje, że ten tymczas będzie juz "stały" tylko chodzi o zmiękczenie rodziny lub tez tylko niektórych jej członków :cool3:" - hehe, zdziwiłabys sie , Rene , jaki tekscik rzuciła moja mama-[czyli Babcia] na widok plakatu dla FIGI: -to chcesz ją oddać?? eee, Rudy juz jest taki stary..., własciwie to mogłaby zostać..-:crazyeye:
tak, tak, Babcia się ciska i odgraża ,ale ten łobuziak zawojował ją dokumentnie
ale do adremu
- Zdechł komputer i okazało się, że mamy o wiele więcej czasu niż zazwyczaj.
Niespodziewany nadmiar poświeciliśmy na długie spacery, z czego najbardziej ucieszyły sie psy.Po drodze Figunia pobiera lekcje chodzenia na smyczy-czyli ja gnam, gubiąc trampki i kokardę , ciągnieta przez rzężące i na wpółuduszone zwierzę a daleko z tyłu z szyderczą miną i pozostałymi psami idzie mój małzonek.
Za to powroty..-o , te wynagradzają mi pedagogiczny wysiłek-Figunia stąpa dostojnie i karnie-jakby ukończyła szkołę tresury z wynikiem celującym. nic dziwnego-kiedy pomysleć ile kalorii spala taki pies na spacerze. już na polnej drodze wiodacej na łąkę [zwaną elegancko "Psisrajcem"] spuszczona ze smyczy Figa wpada w amok.
Pędzi przed siebie, wyskakując z trawy jak zając, z powiewającymi na wietrze uszami. Jeszcze chwila, a śmigła zaskoczą i uniesie sie nad ziemię .Odleci,zostawiając nas tutaj -zagapionych.
Ale uwaga, oto zblizamy sie do ogromnej kałuży ,rozjeżdżonej przez cięzki sprzet z pobliskiej budowy.Figa oczywiscie tapla się z rozkoszą, żeby po chwili wyrazic radość skacząc na moje spodnie i przytulając sie serdecznie.Poza tym kwitną mimozy i jest pięknie.
Cisze przerywa wrzask podrywających sie do lotu bażantów - dołem biegnie Plama, z nieustającą nadzieją, że może tym razem ...
Niestety. Tłuste ptaszyska odlatują niemrawo, rzucając psu ostatnie przekleństwa.Figunia jest oczarowaną zabawą z ptaszkami.Biega za ciotką Plamą ,ale kiedy ta znika w zaroślach maluch ogląda sie niepewnie i wraca do stada.
Rzeczkę Mrówkę bierzemy z marszu i stajemy na brzegu olbrzymiej, podmokłej łąki. Przed nami, prawie po horyzont rozciąga się Psisrajec.
A na Psisrajcu żaby, koniki polne, inne jakieś żyjątka !- cieszy sie kazdy kawałeczek psa, od trufli nosa do ogona!
ten widok rekompensuje mi wszystkie nieprzespane noce, niespodzianki na dywanie i zeżarte pantofelki. zresztą,żaden ze mnie Kopciuszek. dynia raczej;). zdjecia jutro. dobranoc.

Posted

Wyprawa na Psisrajec przypomina do złudzenia nasze wycieczki z Vegunią (jak jeszcze była młoda, bo piękna to jest do tej pory) na "jej" łączkę. A na łączkę szło się cały czas pod górę:evil_lol:. I też w wysokiej trawie były bażanty, nieraz przebiegł zając, a nawet, zdarzało się, że sarny. Droga powrotna podobnież przebiegała już krokiem dostojnym, z psem na luźnej smyczy, trzymającym się prawidłowo lewego uda;)

Posted

mimiś napisał(a):
tekscik rzuciła moja mama-[czyli Babcia] na widok plakatu dla FIGI: -to chcesz ją oddać?? eee, Rudy juz jest taki stary..., własciwie to mogłaby zostać..-:crazyeye:

no prosze :-o:lol::loveu:

Posted

Witaj "samotna 78" - miło mi,że rozpoczelaś przygode z dogo od wizyty u
Figi:loveu:. słodka jest, co??;)
Dziewczyny! śledze wątki psów zabranych z Krężla - nie było tam Kiwi:shake:
wnioskuję wiec ,że nadal siedzi w schronie.ot ,zwykły kundelek, nie wyróżniający się. trzeba troche poznac psa, zeby odkryc jaki ma wspaniały charakter [patrz:Figunia:cool3:]- a tam tylko czasem ktoś wpada i bierze psy-najczęściej potrzebujące leczenia i pomocy na cito. Kiwi ginie w tłumie-tak przypuszczam.bardzo to smutne ale taka prawda.
Natomiast co do Figi:
napisała "samotna 78" -"tak jak Figa znalazła już spokojną przystań?"
Figa jest moim psem TYMCZASOWYM. oczywiscie, jezeli nie znajdzie domu, nie oddam jej z powrotem, to jasne. ale mimo,że ja pokochalismy-bo nie da sie nie kochac takiego słodkiego szczeniora - to jest 3 suka, podobnej wielkości[będzie] i mozliwe konflikty -jest jeszcze staruszek Rudi- no a najwazniejsze, ze jeżeli Figa zostanie, to juz zadnemu psu w nagłej potrzebie pomóc nie b ędę mogła.zablokuje bowiem miejsce w DT na amen
a mam taki dziwny defekt albo dar, że co jakis czas natykam sie na kupę nieszczescia i wtedy co??
Figa ma atuty: jest młoda, zdrowa, jest psem adopcyjnym[chociaz na razie nikt nie dzwoni-mimo plakatów z pieknym zdjeciem:cool3: - szybko przywyknie do nowych włascicieli
oczywiscie, mamy duze wymagania wobec ludzi którym oddamy nasza księżniczkę
ale mam nadzieję ,że znajdą sie tacy, wspaniali, empatyczni, z domem:evil_lol:
[basen niewymagany:diabloti:]
jesli znacie kogoś takiego-dajcie znac .Figunia czeka

Posted

Witaj Elip:lol:
piekne -brać, kupować!
pierwsze kroki na dogomanii - i wszyscy[;)] zaczynają od Figuni!:lol:
a dlaczego? -bo to najpiękniejszy pies w Unii!!

Posted

[quote name='osho']hej, powiedźcie mi, że pracowicie uzupełniam twórczość mimiś zupełnie niepotrzebnie :diabloti:
Rajneesh, uzupełniaj, [dziekuję]-mam kłopoty domowe[duze. choroba :shake:]
i nie mam czasu .tak sie paskudnie ułozyło. pozdrawiam wszystkich pamietajacych o Figuni. ostatnio włazi chyłkiem na łózko Babci i śpi tam dopóki nie zostanie odkryta

Posted

Mimiś, "zaprezentowałam" Figulca i czekam na wieści.
Jeżeli nic z tego nie wyjdzie, to postaram się zrobić kilka ogłoszeń.
Trzymaj się jakoś...