orpha Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 super super super , to było przeznaczenie :evil_lol: Quote
sloneczkoswieci Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 No więc tak:dzisiaj były wyniki badania krwi. Weterynarz był ogólnie pod wrażeniem, że taki stary psiak ma takie dobre wyniki, z jednym wyjątkiem. Xant ma chorą wątrobę. Weterynarz podejrzewał to juz wczoraj po USG, w dodatku świadczą o tym jego skoki apatytu i to, że ciągle się drapie. No i badanie krewki to potwierdziło. Weterynarz zapisał mu dwa opakowania tabletek na wątrobę, które ma brać jedno 2 a drugie 4 tygodnie i jendo na jelita. Mamy iść na kontrole pod koniec września i wtedy zobaczymy czy można go wykastrować, bo na razie ze względu na tą wątrobe to za duże ryzyko. A i jeszcze go musimy karmić specjalną karmą dla "wątrobowców", ale szczerze wątpie, żeby ją chciał jeść. A tak poza tym wszystkim to Xantuś ma się bardzo dobrze, weterynarz powiedział, że te lekarstwa powinny mu pomóc. Guz jest mały i można jeszcze poczekać. Chyba będzie dobrze. Quote
KrystynaS Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 No czyli to złowrogie "3 m-ce" można już między bajki włożyć. :multi: :multi: Jak się cieszę. Tak choroby wątroby to dość powszechne u starszych psów, zresztą nie tylko u starszych. A wiadomo jakie miał życie wcześniej???? za dobrze to mu się chyba nie wiodło. Hmmmm 15 lat ....... ale jestem skłonna w to uwierzyć. Mój pies skończył 15 lat, ma chore poważnie serce, jest otyły, ma krótkie łapki a mimo tego na łące biega i szaleje jakby miał 5 lat. Wiesz Słoneczko to może spytaj weterynarza o dietę dla Xanta, nie o karmę, tylko jakie rzeczy możesz mu dawać aby chronić tę wątrobę. Na pewno gotowany kurczak i indyk, ryż, ale co jeszcze, jakie warzywa czy dodatki. Nie powinien jeść wędlin i innych wyrobów przetworzonych, wędzonych. Quote
EVA2406 Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 i kup mu Esseliv to tańszy odpowiednik essentiale forte. Bardzo pomaga w odbudowie i regeneracji wątroby. Quote
sloneczkoswieci Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 KrystynaS, a nie wiesz czy może jeść ryby? Bo jemu bardzo smakują. Tzn wczoraj dałam mu pogniecionego paluszka rybnego, choć myślę, że jak już to raczej lepsza byłaby ryba w jakiejś innej postaci- bez panierki, ale czy w ogóle ryba się nadają? wczoraj weterynarz mi mniej więcej mówił co on ma jeść, ale szczerze to on w ogóle nie chce jeść kurczaka z ryżem. Już mu któryś raz zrobiłam a on nic, zresztą jak jego poprzednia pani dała nam na drogę kurczaka z ryżem to on w ogóle go nie chciał. Quote
DuDziaczek Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 sloneczko ryby sa wogole bardzo zdrowe dla psiakow ;) Rybki oczywiscie obrane z ości :cool3: Najlepiej podawac ugotowane, a z tego co slyszalam sa lekkostrawne i wiekszosc psiakow za nimi przepada :razz: Quote
KrystynaS Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 Słoneczko ryby możesz mu dawać jak najbardziej. Tylko nie wędzone (raz na jakiś czas możesz). Ryba bez ości np. filet mrożony ugotuj lekko żeby nie rozpadł się na ciapę, albo uduś. Do tego gotowane warzywa : marchewka, trochę groszku lub inne jakie polubi. Ja lekko duszę mrożone warzywa, taką mieszankę jarzynową albo marchew z groszkiem. Ryby z puszki też nie. Reguła jest taka, że pies nie powinien jeść produktów przetworzonych, przyprawionych przyprawami "ludzkimi" bo to mu podrażnia układ pokarmowy, :shake: więc te paluszki rybne czy kostki panierowane lepiej nie podawaj. Bez panierki to tak. Tym, że nie chce jeść ryżu nie przejmuj się, polubi. Na początku daj mu dużo mięsa i mało ryżu. Będzie pluł, ale Ty nie ustępuj, nie pozwól mu wymusić np. kiełbaski :shake: Jak zacznie jeść to na następny dzień już mniej mięsa i więcej ryżu z warzywami i tak stopniowo aż dojdziesz do proporcji 1/3 mięso, 1/3 ryż, 1/3 warzywa. Taka proporcja jest najlepsza wg mojego weterynarza. Zamiast ryżu możesz podać makaron czy płatki owsiane Quote
EVA2406 Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 Z tym groszkiem też bym nie przesadzała, bo jest ciężko strawny i rozdymający ;) Quote
kika22 Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 :multi:Jak fajnie jest po powrocie z wakacji przeczytać takie dobre wieści:multi: Xantus w nowym domku:lol: Quote
KrystynaS Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 Co u Xantusia??? Jak po weekendzie??? Chyba z podawaniem tabletek nie ma kłopotu, bo u nas tabletki łykał bardzo ładnie. Łyk i już. Quote
Rudzia-Bianca Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 Jak tu teraz miło się wchodzi , spokojnie nie nerwowo czyta dobre wieści :) oby zawsze tak już było :) Xancik jak zahipnotyzowany gapi się w te szczurki :) super filmik :evil_lol: a co do jego wieku , uwierzę że on może mieć ok. 15 lat , mój Wauziczek miał 15 lat i biegał jak szczeniak, zachowywał się jak szczeniak momo choroby seducha do momentu kiedy go nowowór nie zabrał mi w ciągu kilku dni :( ale zanim to nastąpiło i Wauzi postarzał się bardzo przez ostatni tydzień swojego życia to nikt nie chciał uwierzyć że on ma tyle lat . całuski dla pięknego Xanta i pozdrowienia dla Słoneczka :) Quote
sleepingbyday Posted September 1, 2008 Posted September 1, 2008 suchego nie zeżre - jak mial gotowane wcześniej to byłby gupek, jakby suche kulki wpierniczał, dla wątrobowców, czy nie... i słusznie, kto by chciał suche kulki całe życie jeść??? nie rozpieść go, bo nic ci nie zeżre oprócz szynki....:cool3:. a pewnie, że o diete najlepiej spytać i kombinować.... taniej i zdrowiej sto razy..no i smaczniej... Quote
sloneczkoswieci Posted September 1, 2008 Posted September 1, 2008 Na plaży w Jankowie k. Gniezna W odwiedzinach u kota w Jankowie k.Gniezna Na spacerze w Toruniu z Dianą W ogródku w Toruniu z Dianą Quote
sloneczkoswieci Posted September 1, 2008 Posted September 1, 2008 Psiak ma się bardzo dobrze. Dużo podróżuje. Dzisiaj wszczepiliśmy mu czipa identyfikacyjnego. Jak dostał tą specjalną karmę HLD w puszcze to nawet jej nie chciał powąchać. Je tylko i wyłącznie rybki;) Tabletki ładnie łyka. Teraz do grona jego zainteresowań dołączył nasz kot, na którego namiętnie poluje, a jak już go dogoni to nie wie co z nim zrobić. Quote
erka Posted September 1, 2008 Author Posted September 1, 2008 Dzięki słoneczko za wieści i fotki:lol:. Xanti rozanielony na poduchach, warto było na to czekać:loveu:. Quote
mru Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 sesja w łóżeczku jest prześliczna :loveu: jaki Xant rozkoszny :cool3:;) Quote
Charly Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 Nowe zdjecia Xanta przyprawiają mnie zawsze o gęsią skórke. No nie ten pies. szczególnie to zdjecie na plazy. stoi silny jak dąb:-o:loveu::loveu: Quote
sloneczkoswieci Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 Xant w gościnie w Jankowie http://s407.photobucket.com/albums/pp158/sloneczkoswieci86/?action=view¤t=DSCN3147.flv Quote
sloneczkoswieci Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 U mnie w garażu spotkanie z Pałkiem http://s407.photobucket.com/albums/pp158/sloneczkoswieci86/?action=view¤t=DSCN3214.flv Quote
sloneczkoswieci Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 Xantuś na spacerze z Dianusią http://s407.photobucket.com/albums/pp158/sloneczkoswieci86/?action=view¤t=DSCN3227.flv Quote
sloneczkoswieci Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 Drapiący się Xant http://s407.photobucket.com/albums/pp158/sloneczkoswieci86/?action=view¤t=DSCN3253.flv Quote
sleepingbyday Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 xant naprawdę wygląda jak z muppetów albo z ulicy sezamkowej :razz:. te łapy jak słupy... a pałek to chyba zawsze wygląda jak wsciekły? miło jets oglądać dolce vita xantka, serce rosnie. trzymajcie kciuki,żeby i śliwka znalazła dom... Quote
j3nny Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 dobrze, że mu się wiedzie Xantuś szczęściarz:) Quote
Recommended Posts