Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szkielety ze Starej Wsi
Prawie 40 psów w stanie zagłodzenia, z wieloma chorobami które wymagają intensywnego leczenia zabrali w miniony piątek i poniedziałek inspektorzy „Pogotowia i Straży dla Zwierząt” w Trzciance (woj. wielkopolskie). Interwencja przeprowadzona została w wiosce, w gminie Belsk Duży – powiat grójecki pod Warszawą.

Ze wstępnych informacji wynikało, że Maria B. mieszkanka Starej Wsi w powiecie grójeckim pod Warszawą od kilku lat przetrzymuje ponad 20 psów i nie wypuszcza ich na światło dzienne. Nikt nie wiedział dokładnie jaka jest ich liczba, bo kobieta nie wypuszczała ich na zewnątrz. Psy miały być wygłodzone i bardzo chore.
Kilka razy na przestrzeni tych lat pod dom Marii B. zdaniem władz gminy podjeżdżały różne organizacje, które zajmowały się ochroną zwierząt. Nic ta sytuacja nie zmieniła, bo kobieta nie chciała nikogo wpuścić.
Prośba o pomoc skierowana została do „Pogotowia i Straży dla Zwierząt” w Trzciance. W minionym tygodniu Grzegorz Bielawski inspektor z patrolu interwencyjnego tej organizacji pojechał na miejsce. Wspólnie z pomocą policji w Belsku Dużym i Grójcu oraz grójeckiego prokuratora rejonowego udało się przygotować scenariusz działań.
Oczywiście kobieta nie zgodziła się na wejście na teren posesji. Marię B. więc zatrzymano a do mieszkania wkroczono siłą. Weszli tylko ci co mieli ponad metrowe kalosze, bo w środku zalegała właśnie taka warstwa odchodów.
W domu nie było ogrzewania, prądu, wody i wszystkiego tego co powinno w nim być. Kał mocz - to powszechny widok na terenie tej posesji.
W każdym pomieszczeniu przebywało po kilka psów. Spały one we własnych odchodach. Niektóre z nich były pozamykane na skoble w szafach i skrytkach. Dostępu do światła nie miały także, te które biegały w pomieszczeniach, bo okna były szczelnie zasłonięte. Nie wychodziły także na dwór, bo drzwi były pozamykane. Istne więzienie. A to wszytsko trwało od kilku lat. Zwierzaki rozmnażały się więc miedzy sobą. Jadły to co ich „Pani” przyniosła ze śmietników lub własne odchody i worki foliowe (tym wymiotowały podczas póxniejszego transportu).
Wiele z nich było wychudzonych , ważyły od 3 do 8 kg. - powinny od 15-20 kg. Inne psy sprawiały wrażenie „najedzonych” ale to były tylko pozory. Liczne rany, świerzb i nużyca, zapchlenie i zarobaczenie – taki jest finał późniejszych badań.

Wszystkie zwierzaki 45 – sztuk zostały przy asyście policji zabrane zgodnie z art. 7.3. Ustawy o Ochronie Zwierząt, bo dalsze pozostawienie ich w tym miejscu groziło im śmiercią. 2 ślepe szczeniaki uśpiono od razu, 10 innych (3 tygodniowych) wraz z mamą czeka na nowe domy.
Lekarz weterynarii uśpił dwa psy. Ich stan chorobowy był na tyle poważny, że nie miały szans. Trzeci pies, któremu daliśmy szansę – mimo, że lekarz także sugerował uśpienie – odszedł następnego dnia sam.
Przeciwko Marii B. - sprawcy znęcania się nad psami toczy się postępowanie karne. Zawiadomienie zostało już złożone ale prawdopodobnie sprawa będzie umorzona, ze względu na niepoczytalność sprawcy. Wójt stwierdził, ze w kasie nie ma pieniędzy na opiekę nad tyloma zwierzętami – jest na nie 3,5 tysiąca na rok (na wszystkie bezdomne psy z gminy)
Do tej pory koszty lekarstw, kroplówek, karmy, wyłapywania i transportu wyniosły 5 tys. zł. Aby leczyć te psy dalej potrzeba w ciągu 2 miesięcy od 15 do 20 tys. zł. Pogotowie i Straż dla Zwierząt – to organizacja z Trzcianki (woj. wielkopolskie) działająca od 7 lat na terenie całego kraju (nie mylić ze Strażą dla Zwierząt w Warszawie która powstała później). Leczenie i jedzenie dla zwierząt członkowie PiSdZ finansują z własnej kieszeni i z wpłat na konto (ok. 400 zł. miesięcznie). Tak duże przedsięwzięcie wykracza jednak poza możliwości finansowe tej organizacji. Wydane do tej pory 5 tys. na akcję, 15-20 tys. na dalsze leczenie to ogromna kwota – dlatego rozpaczliwa prośba o wsparcie finansowe i rzeczowe.
Pomóżmy tym psiakom ze Starej Wsi.

Pogotowie i Straż dla Zwierząt w Trzciance
Plac Pocztowy 4/6
64-980 Trzcianka
Bank PKO BP S. A. w Czarnkowie
87 1020 3844 0000 1702 0048 1093

dopisek: psy ze starej wsi

Już wkrótce szczegółowe informacje i zdjęcia poszczególnych psiaków ze Starej Wsi.

ALLEGRO cegiełkowe - na rzecz psów!!!!!
Strona przedmiotu - Aukcje internetowe Allegro

Wątek pierwszy (ważne informacje w 1 poście, numery tel., inf. o trzech psach, itd)
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=111470

Film z interwencji dostępny na stronie:
Szkielety ze Starej Wsi | Pogotowie i Straż dla Zwierząt

Potrzebne domy tymczasowe
dla psów !!!

• Replies 277
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

diagnoza- schizofrenia paranoidalna w poważnym stadium-szukanie kontaktu ze zwierzętami bo się nie ma z ludźmi. W zalezności od majątku i ich ilosci jest w stanie się je utrzymać lub nie. Jak schizofrenik ma psa to dobrze ale jak ma ich za dużo to niestety źle się kończy jak widzimy na załaczonych obrazkach.

Posted

matko :placz::placz: czy skończy sie kiedyś to piekło które ludzie fundują psiakom :placz::placz:

niepoczytalna :angryy::angryy: no szlag mnie trafi :angryy::angryy::angryy: do wariatkowa na reszte życia w takim razie, żeby już nigdy nie mogła nawet zbliżyć sie do jakiejkolwiek żywej bezbronnej istoty :angryy:

Posted

[quote name='clockwork']

niepoczytalna :angryy::angryy: no szlag mnie trafi :angryy::angryy::angryy: do wariatkowa na reszte życia w takim razie, żeby już nigdy nie mogła nawet zbliżyć sie do jakiejkolwiek żywej bezbronnej istoty :angryy:
spokojnie dziewczyno, nigdy nie wiadomo co nas spotka ze zdrowiem.
To jest chora osoba i nie powinno dojść do takiej sytuacji,to jest oczywiste.
Tylko gdzie są służby ,które powinny sprawować opiekę nad takimi osobami?

Przecieź ona tej ilości psów nie zgromadziła i doprowadziła do takiego stanu nawet nie w 1.miesiąc tylko w znacznie dłuższym czasie i nikt nie widział wcześniej co się święci?

Posted

Poker napisał(a):
spokojnie dziewczyno, nigdy nie wiadomo co nas spotka ze zdrowiem.

Przecieź ona tej ilości psów nie zgromadziła i doprowadziła do takiego stanu nawet nie w 1.miesiąc tylko w znacznie dłuższym czasie i nikt nie widział wcześniej co się święci?

Moge się tylko podpisac pod tą wypowiedzią.Nie jestesmy tu aby roztrzasać to co juz się wydarzyło lecz aby organizować pomoc tym pokrzywdzonym psiaczkom.
I nad tym się skupmy.

Posted

[quote name='Poker']spokojnie dziewczyno, nigdy nie wiadomo co nas spotka ze zdrowiem.

nie neguję jej jako chorej psychicznie osoby... neguję system...
osoba chora potrzebuje pomocy- wiem o tym i OBY nas to nie spotkało....
pomoc tej kobiecie to zakład psychiatryczny.... ale znając życie- sprawa odbędzie się pro forma. Osoba chora-niepoczytalna= wolność!
a Ona znów bedzie kolekcjonować pieski bo bez nich nie może żyć....:placz:
osoby niepoczytalne- winny być w zamkniętych zakładach żeby nie zagrozić po raz kolejny otoczeniu- ale nie-.... gwałcą, zabijają, kradną..... kierują przedsiębiorstwami... zbierają zwierzęta.... i nikt z tym nic nie robi bo NIEPOCZYTALNEGO NIE MOŻNA UKARAĆ! i koło się zamyka :angryy:

a za psiaki mogę jedynie trzymać kciuki ;)

Posted

Z tego co wiem, gmina od kilku lat chciała pomóc tej kobiecie ale ona uparła się i nie chciała żadnej pomocy. W dniu interwencji stwierdziła, ze nie chce nawet mieszkania zastępczego. Więc nie można było jejpomóc. Po 6 godzinach akcji wróciła do swojego "królestwa", na szczęście bez psów.

Posted

a czy gmina nie powinna wynająć jakiejś firmy sprzątającej coby zrobiła porządek u tej pani w domu,przecież to może doprpwadzić do jakiejś epidemi,robactwa itp?

kiedyś był reportaż o pani która śmieci dla odmiany kolekcjonowała i poprostu gmina co jakiś czas wynajmowała firmę do usunięcia wszystkiego[tylko to było w bloku więc sąsiedzi naciskali]

Posted

Cegiełka :Podziekowanie:śliczna,wygląda,zupelnie jak dyplom.
Odemnie i mojego syna za cegiełki poszło rano.
Przygotowuje się do wystawienia bazarku,mam nadzieje ze mi się uda.

Posted

[quote name='clockwork'](...)osoba chora potrzebuje pomocy- wiem o tym i OBY nas to nie spotkało....
pomoc tej kobiecie to zakład psychiatryczny.... Clockwork, czy kiedykolwiek byłaś w psychiatryku? Z racji np. wykonywanego zawodu, praktyk, odwiedzić kogoś? Ja byłam i od razu wyjaśniam, że nie jako pacjent, za to nie życzę nikomu takich widoku, ani losu, który sprawia, że trafiają tam ludzie. Tego co widziałam, warunków, często niestety tzw. opieki i tylko tzw. (choć oczywiście nie można generalizować), się nie zapomina. ale znając życie- sprawa odbędzie się pro forma. Osoba chora-niepoczytalna= wolność! Upraszczasz sprawę o tyle, że wszystkich chorych psychicznie chciałabyś tam umieścić, a to droga na skróty. Wielu z nich nie stanowi dla nikogo, niczego, siebie samych, otoczenia, ludzi, zwierząt - zagrożenia. Chorują i cierpią.
(...) osoby niepoczytalne- winny być w zamkniętych zakładach żeby nie zagrozić po raz kolejny otoczeniu- ale nie-.... gwałcą, zabijają, kradną A od kiedy to złodziej jest osobą niepoczytalną??? Zastanów się, co piszesz, bo nagle wszystkich wrzucasz do jednego worka!!! Iść Twoim tropem w odniesieniu do wspomnianego złodzieja, to znaczy zamknąć w zakładach co najmniej 50% społeczeństwa, które w mniejszym lub większym stopniu i na różne sposoby kradnie (odmian złodziejstwa co nie miara)..... (...)

Poker napisała: "spokojnie dziewczyno, nigdy nie wiadomo co nas spotka ze zdrowiem." i trudno się z tym nie zgodzić. Dziś uważamy się za zdrowych na umyśle ale nie wiemy co przyniesie jutro. Wystarczy uraz głowy, guz etc...i nasz mózg zaczyna pracować według innych zasad.
Psom jak najbardziej współczuję i mocno za nie trzymam kciuki, tej kobiecie, skoro zdiagonozowano u niej chorobę psychiczną, również.

Posted

majqa napisał(a):
Psom jak najbardziej współczuję i mocno za nie trzymam kciuki, tej kobiecie, skoro zdiagonozowano u niej chorobę psychiczną, również.

a ja jej wcale nie żałuję!!!

Posted

[quote name='majqa']Poker napisała: "spokojnie dziewczyno, nigdy nie wiadomo co nas spotka ze zdrowiem." i trudno się z tym nie zgodzić. Dziś uważamy się za zdrowych na umyśle ale nie wiemy co przyniesie jutro. Wystarczy uraz głowy, guz etc...i nasz mózg zaczyna pracować według innych zasad.

ok... żeby nie zaśmiecać wątku przywołuję sie do porządku ...ostatni mój post w tym temacie...

tak... rozumiem-poniosło mnie.... Pani jest chora, więc ma wszelkie prawo do maltretowania zwierząt:roll:.... leczenie odpada bo to złe i niehumanitarne- i wogóle nie wiem jak mogło mi to przyjść do głowy :niewiem:
znam gościa który całe życie maltretuje swoją rodzine (żona+4 dzieci) też nic mu nie robią bo jest niepoczytalny- widocznie tak ma być :niewiem: a on sam nie chce sie leczyć.... zreszta ma przyzwolenie społeczne jak i wiele osób więc kończę temat ... i modlę się żeby kobieta nie zaczęła kolekcji od nowa- skoro to jej życie.

a pozatym majga to ty uogólniasz... nie mówimy o "kimś" o mnie o Tobie czy o Kowalskim,żeby zachorował i trafił do tzw.wariatkowa... a o kobiecie u której zdiagnozowano schizofrenie ... o tej a nie innej.... bo własnie lekarze powinni jej pomóc, skoro ona nie radzi sobie sama ze sobą - sądząc chociażby po warunkach w jakich żyje w XXI wieku

Upraszczasz sprawę o tyle, że wszystkich chorych psychicznie chciałabyś tam umieścić, a to droga na skróty. Wielu z nich nie stanowi dla nikogo, niczego, siebie samych, otoczenia, ludzi, zwierząt - zagrożenia. Chorują i cierpią.

ta kobieta to nie wielu!!! mówimy O NIEJ KONKRETNIE!!! jeżeli robi krzywdę otoczeniu, zwierzętom, samej sobie- nadal trzymam się wersji że powinno się ją leczyć ;)