Wet-siostra Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 Kostek napisał(a):wow ceny sa powalajace ciekawe czy tanio bo moga sobie na to pozwolic czy inny haczyk.. Ani jedno,ani drugie...W Przemyślu ceny są podobne.Po prostu jest taniej...Być może dlatego,że to nie stolica... Trzymam kciuki za Barego!:loveu: Quote
Dana i Muszkieterowie Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 [quote name='Isadora7'].......................... Uratowałam kilkadziesiąt psiaków robiąc TYLKO allegro. ............................ Powiedziałabym ,że to wiele ,nie tylko. :lol: Myślę że ważna i potrzebna jest każda forma pomocy. Zaglądanie na konkretny wątek , czy wykonanie banerka ,też pomaga w przywołaniu dogomaniaków i znalezieniu domku dla psa . Ja nawet nie umiem jeszcze robić Allegro. :oops::oops: Jestem jednak raczkującą dogomaniaczką i powoli się tu różnych rzeczy uczę. ;) Kiedy będzie ta konsultacja Barego ? Quote
ANETTTA Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 wmarkos nie ma sie co obrażac ..zawitaj tu i klikaj i gadaj ..:multi:czekamy Quote
Hotel KADIF Posted June 14, 2009 Author Posted June 14, 2009 dana napisał(a): Ja nawet nie umiem jeszcze robić Allegro. :oops::oops: Jestem jednak raczkującą dogomaniaczką i powoli się tu różnych rzeczy uczę. ;) Kiedy będzie ta konsultacja Barego ? He... he...! Ja nie jestem początkującą, ale tępą dogomaniaczką:oops:! Nawet założyłam konto coby robić psiakom allegro, ale.... :comp26: Jeśli chodzi o konsultację Barego to czekamy na wmarkosa i jego decyzję. Pomoc jest i jest kasa - tak jak sobie życzył! Quote
Osa Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 DIF napisał(a):Masz rację.... Nie ma co wieźć Barego do warsaw. Jeśli chodzi o dr. Sternę nic nie wspomniał o ww schorzeniu, ale widział zdjęcie Barego nieprawidłowo wykonane. Poza tym konsultacja u Sterny to 200 zł a na to nas nie stać. Dzwoniłam dzisiaj do Lubelskiego Centrum Małych Zwierząt na ul Stefczyka (dla zainteresowanych tel 081 740-75-75). Przyjmuje tam dobry specjalista, dr. Sokołowski. Jest chirurgiem-ortopedą. Można Barego kompleksowo zdiagnozować. Przykładowe koszty: RTG 40 zł Badanie kliniczne 30 zł Morfologia 16 zł (razem z biochemią 51 zł) Dr. przyjmuje w tą niedzielę 9-17 i w poniedziałek 14-21. Można zapłacić przelewem. Sorry że się wcinam ale na Boga żywego tylko nie do Sokołowskiego!!! Róbcie mu prześwietlenie na Stefczyka bo tam opisuje zdjęcia świetny lekarz radiolog ale do Sokołowskiego nie idźcie ... Ten imbecyl o mało nie uśmiercił mojej suki... Nie wiem kto polecił Sokołowskiego ale jeśli ktoś podaje podskórnie lek który tylko podaje się domięśniowo (nawiasem mówiąc mógł równie dobrze podać placebo - tyle samo by pomogło a przynajmniej nie zaszkodziło) i w dodatku nie umie się przyznać do błędu ...:shake: NIE POLECAM... Quote
zachary Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 DIF-uś i mariee, pod rozwagę weźcie post osy!!!! Quote
mariee Posted June 15, 2009 Posted June 15, 2009 Prosze sie nie martwic, Bary przyjedzie na RTG i badanie krwi, zobaczymy co pokaze zdjecie, nastepnie z rozwaga podejmie sie decyzje co dalej i do kogo. Jestem do 16:00 tylko pod tel. Quote
Hotel KADIF Posted June 17, 2009 Author Posted June 17, 2009 Wmarkos jest umówiony z mariee na piątek o godz. 16:45 w klinice na Stefczyka. Mariee wszystkiego dopilnuje!! Muszę przekazać wmarkosowi kasę na paliwo, musimy ustalić ile. To co zostanie z 403 zeta będzie dla Barego. Mariee!!! Kocham Cię!!!! :loveu: Quote
Hotel KADIF Posted June 18, 2009 Author Posted June 18, 2009 [FONT=Arial Black]Cała kwota 403 zł zostanie przeznaczona na Barulka![/FONT][FONT=Arial Black] :lol: [/FONT] Rozmawiałam z wmarkosem przed chwilą!! Będę jutro trzymała bardzo mocno kciuki !!! Jesteśmy umówieni jak to się mówi "na telefon". I oczywiście nie omieszkam zadzwonić do Mariee :cool3::evil_lol: Quote
Isadora7 Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 [quote name='DIF'][FONT=Arial Black]Cała kwota 403 zł zostanie przeznaczona na Barulka![/FONT][FONT=Arial Black] :lol: [/FONT] Rozmawiałam z wmarkosem przed chwilą!! Będę jutro trzymała bardzo mocno kciuki !!! Jesteśmy umówieni jak to się mówi "na telefon". I oczywiście nie omieszkam zadzwonić do Mariee :cool3::evil_lol: No to czekamy na wieści. Barulku kochany. Quote
mariee Posted June 19, 2009 Posted June 19, 2009 Bary ma zespol konskiego ogona, zastosowano leczenie zachowawcze . Nie mam jeszcze wynikow krwi, rano przesla na maila. Rachunek na kwote 229,00 PL 1/ badanie kliniczne - 33,00 2/ bichemia krwi - 35,00 3/ morfologia - 16,00 4 /RTg - 40,00 5/ leki: -25,61 -7,71 - 56,18 igla - 2,41 iniekcja 1 - 10,11 strzykawka - 3,00 Quote
Hotel KADIF Posted June 19, 2009 Author Posted June 19, 2009 Mariee! Na wstępie bardzo, ale to BARDZO dziękujemy za pomoc "chłopakom"!!! :Rose: Rozmawiałam z wmarkosem dosyć chaotycznie (ja czekam na pociąg, on gdzieś tam ;)) ok 20. Jutro do Ciebie zadzwonię i porozmawiamy. Teraz już za późno...... Oczywiście przeleję Ci pieniążki za rachunek Barego! :p Jeszcze raz dzięki wielkie!!!! Quote
Hotel KADIF Posted June 19, 2009 Author Posted June 19, 2009 [quote name='zachary']A co to jest zespół końskiego ogona? Czym jest zespół końskiego ogona u psów? Zespół końskiego ogona jest chorobą spowodowaną uciskiem na nerwy rdzeniowe. Czasami o chorobie mówi się „zwyrodnienie kręgosłupa owczarków niemieckich”, gdyż najczęściej spotykana jest właśnie u psów tej rasy. Oprócz nich, w grupie ryzyka znajdują się także psy dużych ras, np. dog niemiecki, bokser, rottweiler. Przyczyny Przyczyną choroby jest zwężenie kanału rdzeniowego między ostatnim kręgiem lędźwiowym a kością krzyżową. Powoduje to ucisk na nerwy rdzeniowe, które prowadzi zapalenia, niedokrwienia i w końcu trwałego uszkodzenia włókien nerwowych. Najczęstsze choroby, prowadzące do zwężenia kanału rdzeniowego: – bakteryjne zapalenie kręgów, – dyskopatia, – nowotwory kręgosłupa, – zmiany zwyrodnieniowe kręgów lędźwiowych i kości krzyżowej, – urazy (złamania, zwichnięcia), – wrodzone wady kręgosłupa. Objawy Objawy pojawiają się u psów pomiędzy 3 a 7 rokiem życia. Wyjątkiem są psy z wrodzonymi wadami budowy kręgosłupa, gdyż u nich pierwsze objawy mogą wystąpić już w 8-10 miesiącu życia. Schorzenie to jest chorobą postępującą, z upływem czasu nacisk na nerwy zwiększa się, co jest przyczyną coraz to większych uszkodzeń. Objawy choroby pojawiają się bardzo powoli, z miesiąca na miesiąc pogarszając się. U niektórych psów występują wszystkie objawy naraz, u innych – tylko część, bądź nawet tylko 1 symptom choroby. Główne objawy zespołu końskiego ogona: – ból w okolicy lędźwiowej, – ból jednej lub obu tylnych kończyn, – ból podczas podnoszenia ogona powyżej zadu, – ból podczas wysiłku (np. skok, wstawanie), – piszczenie, skomlenie lub wycie spowodowane bólem, – osłabienie tylnych kończyn, – problemy ze wstawaniem, – problemy z chodzeniem (plątanie się nóg), – kulawizna jednej lub obu tylnych kończyn (czasem okresowa), – w zaawansowanym stanie: zanik mięśni, problemy z oddawaniem moczu i kału, – całkowite porażenie (niedowład) kończyn. Diagnozowanie Ciężko jest zdiagnozować zespół końskiego ogona, gdyż objawy mogą występować również przy innych chorobach. Aby to zrobić, należy przeprowadzić ogólne badanie kliniczne, badanie ortopedyczne i neurologiczne. To ostatnie daje możliwość całkowitego potwierdzenia zespołu końskiego ogona. Następnie, wykonuje się zdjęcie RTG oraz rezonans magnetyczny, który ukazuje dokładny wygląd rdzenia kręgowego. Leczenie W przypadku zespołu końskiego ogona leczenie można przeprowadzić w dwojaki sposób: nieoperacyjnie (zachowawczo) lub operacyjnie. Wybór metody zależy od objawów choroby i stopnia jej zaawansowania. Leczenie nieoperacyjne (zachowawcze) – stosuje się je w przypadku, gdy choroba przebiega dosyć łagodnie i nie ma poważnych zaburzeń neurologicznych. Polega ono na podawaniu zwierzęciu leków przeciwbólowych i ścisłym ograniczeniu ruchu (na okres 4-6 tygodni spacery ograniczone do minimum). U psów, u których wystąpiło zapalenie kręgów, podaje się dodatkowo przez długi czas (6-8 tygodni) antybiotyki. Lekarze zalecają również wykonywanie specjalnych ćwiczeń, które wspomagają mięśnie tylnych kończyn. Leczenie operacyjne – stosuje się je u psów, u których: choroba trwa kilka miesięcy, wystąpiły poważne zaburzenia neurologiczne, leczenie zachowawcze nie przynosi rezultatów bądź są ono krótkotrwałe, stan zdrowia szybko się pogarsza i pojawiają się kolejne, coraz bardziej poważne objawy. Zabieg polega na poszerzeniu kanału rdzeniowego i usunięciu ucisku na nerwy. Chirurg usuwa operacyjnie fragmenty kręgów i ewentualnie zmienione dyski. Najlepsze rezultaty uzyskuje się u psów z krótką historią choroby, gorsze – u tych z długą, jednak i u jednych i u drugich zabieg przynosi ulgę od bólu i całkowicie likwiduje nacisk na nerwy. W okresie rekonwalescencji stosuje się silne środki przeciwbólowe i rygorystycznie ogranicza aktywność ruchową psa na okres 6 tygodni. źródło: [url=http://www.vetopedia.pl/article87-1-Zespol_konskiego_ogona_.html]Zesp Quote
mariee Posted June 19, 2009 Posted June 19, 2009 Nie mi pieniazki tylko na rachunek kliniki, jutro zeskanuje i wstawie na watek Quote
Hotel KADIF Posted June 19, 2009 Author Posted June 19, 2009 mariee napisał(a):Nie mi pieniazki tylko na rachunek kliniki, jutro zeskanuje i wstawie na watek Oki, Marysiu! :p Jutro się dogadamy! ;) Quote
mariee Posted June 20, 2009 Posted June 20, 2009 19/06/2009 19:31: Laboratorium Opis badań laboratoryjnych: Wykonano morfologię krwi. Laboratorium: MCV(ŚOK): 68,40 MCH(ŚMH): 20,90 MCHC(ŚSH): 30,50 Erytrocyty: 8,10 mln/mm3 Hematokryt: 55,00 % Hemoglobina: 16,90 g/dl Leukocyty: 10,00 tys./mm3 Trombocyty: 77,00 tys./mm3 Neutrofile segmentowate: 90,00 % Limfocyty: 9,00 % Monocyty: 1,00 % Wykonano biochemię krwi. ALT (GPT): 29,00 U/l 37°C AST (GOT): 11,00 U/l 37°C AP (Fosfataza zasadowa): 10,00 U/l Kreatynina: 0,9 mg/dl BUN: 17,4 mg/dl 19/06/2009 21:13: Badanie Opis wywiadu/badania: Diagnoza: rtg - niestabilność L7-S1 Cauda Equina Syndrome. Lekarz: Mirek Karpiński Podpis lekarza weterynarii Quote
Abrakadabra Posted June 20, 2009 Posted June 20, 2009 A jakie sa rokowania, co do skutecznosci zastosowanej terapii? Quote
ankapb Posted June 21, 2009 Posted June 21, 2009 Obawiam sie, ze psu do w miare normalnego funkcjonowania bedzie potrzebny wozek. Bary jest juz starym psem... Jest duzy, ciezki... Z tego, co przeczytalam na pierwszych stronach watku, nie lubi i stresuje sie, kiedy cos sie z nim robi, cos zaklada, czyms sie go obciaza. Wozek dla niego bylby prawdziwa gehenna, jak rowniez dla jego wlasciciela, ktory przeciez musi go z tego wozka zdejmowac i wsadzac. Jezeli zwierze ma cierpiec i nie mozna mu pomoc, to nalezy skrocic jego cierpienie... Quote
Wet-siostra Posted June 21, 2009 Posted June 21, 2009 Może nie bądźmy czarnowidzami...:-( Co prawda ostateczną decyzję podejmie nowy właściciel Barego(swoją drogą,nie zazdroszczę mu...:oops: ) ale myślę,by na razie poczekać i zobaczyć,czy leki dają poprawę...:oops: Bary,psiaku...Trzymaj się... Quote
Kostek Posted June 21, 2009 Posted June 21, 2009 trzeba znalezc blisko domu barego gabinet ktory wykonuje fizjoterapie po zabiegach na pewno mu sie poprawi tylko same zabiegi nie wystarcza trzeba z nim takze cwiczyc tylko czy wmarkos jest na to gotowy i czy tego nie zaniedba bo wtedy nie ma co ruszac z zabiegami... sa 2 wieksze lecznice jedna w dęblinie druga w kozienicach trzeba podzwonic i popytac Quote
Dana i Muszkieterowie Posted June 21, 2009 Posted June 21, 2009 Kostek napisał(a):...................... trzeba z nim takze cwiczyc tylko czy wmarkos jest na to gotowy i czy tego nie zaniedba bo wtedy nie ma co ruszac z zabiegami... ........... Ćwiczenia nie są skomplikowane, tylko muszą być wykonywane systematycznie. Ponadto ważne jest utrzymywanie prawidłowej wagi psa, podawanie zleconych leków i realizacja zaleceń weta. Dobrze byłoby, gdyby Wmarkos opowiedział, jak reaguje Bary na leczenie. Quote
Recommended Posts