Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='sagaj']chciałbym wszystkich na forum poinformować, iż w piątek będzie miała miejsce chyba godzinna audycja radiowa na antenie regionalnej Polskiego Radia na temat zastrzelenia mojego psa, ogólnie problemu strzelania psów w lesie oraz podejścia części myśliwych do tego tematu między innym w oparciu o wypowiedzi myśliwych na forum PZŁ. W audycji będą brały udział osoby z obu stron m.in ja i moja żona.
O szczegółach transmisji poinformuję was jutro![/quote]

Gratuluję.
Czekam na informacje.

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Stan zwierzyny na rok 2006/2007 - [URL]http://www.pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www.pzlow.pl&_PageID=120&_RowID=2453&_CheckSum=2110349354[/URL]

Pozyskanie w sezonie 2006/2007 - [URL]http://www.pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www.pzlow.pl&_PageID=120&_RowID=2452&_CheckSum=367539019[/URL]

Myśliwych w Polsce jest ok. 120 tys.

Posted

[quote name='lis']Co do lisa,to nie ma on tak dużego wpływu na populację zająca jak to twierdza myśliwi - ba,nawet niektórzy myśliwi twierdzą że obecność zająca w lisiej diecie jest znikoma.
Wiem natomiast,że przeciętny lis zjada rocznie,ok.7 - 8 tysięcy myszy.[/quote]
Nie pytałem o myszy, tylko o młode zajączki. Ile w skali populacji młodych zajączków zabijają lisy?

Posted

Wiesz,że nie ma takich danych,tak samo jak nie ma danych ile zajęcy zabijają inne drapieżniki ( ptaki i ssaki ) - są za to dane,ile zabijają myśliwi.
Poza tym,jeżeli lis już upoluje zającu lub jego młode,to robi to z głodu lub żeby nakarmić własne potomstwo - takie jest prawo natury: albo on i jego młode,albo zając.

[QUOTE]Czyli, że myśliwy rocznie zabija ćwierć zajączka i to zazwyczaj jako szkodnika na terenach upraw?[/QUOTE]

Po pierwsze,określenie " szkodnik " już nie funkcjonuje - po drugie: myśliwi zabijają mało zajęcy nie dlatego że nie chcą,ale dlatego,ze nie wszędzie wolno na nie polować.
Myśliwi wyżalają się jak to było pięknie w latach 80-tych,gdy na pokocie było po 100 - 200 zajęcy.
[B]TuathaDea [/B]- ja wolę żeby tego zająca zjadł lis lub inny drapieżnik,niż zeżarł go myśliwy którego egzystencja od tego nie zależy.

Posted

TuathaDea
W ostatnim sezonie z jakiego są dane padło cos koło 16700 zajęcy. Czyli ok. 1,5 sztuki na 10 myśliwych. Zające zającami, nikt nie myśli o ptakach śpiewających gniazdujących na ziemi. Czajek i skowronków coraz mniej widac. Myśliwi wystrzelali??

Posted

[quote name='lupak']To do dzieła. Właśnie planowana jest zmiana Ustawy o lasach. Jest zapotrzebowanie na konsultacje, uwagi, projekty zmian.
"Prawa piszemy my sami, potem one rządzą nami." -Jan Izydor Sztaudynger ;)[/quote]

[B]NO WŁAŚNIE! :thumbs:[/B]

Jest takie powiedzonko „Ty se mów, a ja zdrów”.
Z całym szacunkiem dla Ciebie lupak, muszę zauważyć, że Twoja tak ważna informacja pozostała bez jakiegokolwiek echa na tym wątku.
Forumowicze tak są zajęci omawianiem moralnych podstaw dla i przeciw myślistwu, :krach: że tak przyziemna sprawa jak konstytuowanie nowego prawa to im „lotto”. Bo po co sobie tym głowę zaprzątać. I tak będą po chamsku prawo łamać, jak tylko nie będzie po ich myśli.
No bo przecież prawo tworzy „banda debili”, co to nie wie czego chce. Głupoty mają w głowie i innym tylko życie utrudniają. „Niech se piesek się wylata”. Przecież w zorganizowanym społeczeństwie najważniejsze jest „żeby piesek humorek miał”.

Myślałem, że tym wszystkim utyskiwaczom, coś w prawie wadzi. Ale jakoś konstruktywnych propozycji co należy w prawie zmienić - [B]i to z uzasadnieniem[/B] - to jakoś nie widzę :shake:.

Jedyne czego się domyślam, bo wprost tego nikt nie zaproponował, to chęć wprowadzenia prawnego zakazu strzelania przez myśliwych do psów bez wyjątków.
[COLOR=black]Ale może się mylę … :evil_lol:[/COLOR]

Kończę bo mój pies będzie najszczęśliwszy gdy mu poświęcę po prostu mój czas :dog:(cały dzień mógł sobie tylko popatrzeć jak pracuję na kompie).

Posted

Szczerze mówiąc, nie wiem jakie zmiany się szykują w Ustawie o Lasach, ale czuję w powietrzu unoszacy się zapach prywatyzacji. Mam nadzieję że źle czuję...

Posted

[quote name='MARS']TuathaDea
W ostatnim sezonie z jakiego są dane padło cos koło 16700 zajęcy. Czyli ok. 1,5 sztuki na 10 myśliwych. Zające zającami, nikt nie myśli o ptakach śpiewających gniazdujących na ziemi. Czajek i skowronków coraz mniej widac. Myśliwi wystrzelali??[/quote]

[B]Marsie - [/B]do mnie,Pijesz?.:p

Jeżeli chodzi Ci o lisy,to wszędzie pisze że nie przeprowadzono żadnych dogłębnych badań nad wpływem lisów na populację ptaków nisko gniazdujących,nawet Parki Narodowe nie dysponują takimi danymi i nie godzą się na odstrzał redukcyjny lisów na swoim terenie.
Ciekawe były badania nad tym,ze lis jest odpowiedzialny za spadek populacji głuszca i cietrzewia: gościu porozkładał w lesie kurze jaja i to co je zeżre,to jest odpowiedzialne za spadek liczebności kuraków - w lesie jaja zjadły lisy,a na polach jakieś ptaki drapieżne ( dokładnie nie pamiętam,jakie ).

Posted

[quote name='MARS']TuathaDea
W ostatnim sezonie z jakiego są dane padło cos koło 16700 zajęcy. Czyli ok. 1,5 sztuki na 10 myśliwych. Zające zającami, nikt nie myśli o ptakach śpiewających gniazdujących na ziemi. Czajek i skowronków coraz mniej widac. Myśliwi wystrzelali??[/quote]

Mars świetnie manipulujesz. Powiedziałeś, ze na 10 myśliwych przypada 1,5 zająca. Mało. Może jednak uświadomisz wszystkich dlaczego.
Nie dlatego, ze myśliwi oszczędzają zajączki bo dajmy na to są to milutkie zwierzątka. Populacja zajęcy kurczy sie dramatycznie i dlatego ta statystyka wygląda tak ładnie. :mad: Polecam wszystkim; [URL]http://www.przyrodapolska.pl/grudzien04/zajac.htm[/URL]
Populacja zajęcy ginie a myśliwi nadal na nie polują. Dopiero ,,rozważają wstrzymanie polowań na jakiś czas" :shake: Kiedy? Jak zajączka będziemy oglądać tylko na ilustracji w książce???

Posted

[quote name='Karmi']Mars świetnie manipulujesz. [URL]http://www.przyrodapolska.pl/grudzien04/zajac.htm[/URL][/quote]
Kto manipuluje? Pod podanym przez Ciebie linkiem są podane przyczyny drastycznego spadku populacji zajęcy. Myśliwi są tam wymienieni na ostatnim miejscu, a biorąc pod uwagę, że obecnie na zające się w zasadzie nie poluje nie stanowią oni żadnego zagrożenia dle tego gatunku. A jakie jest "jedno z największych zagrożeń"?

Posted

[B]TuathaDea - [/B]największe zagrożenia dla zajęcy,to zmiany środowiskowe,mechanizacja rolnictwa,ruch drogowy,a przede wszystkim choroby - to one i myśliwi w latach 90-tych wytrzebiły populacje zajęcy.
Jeżeli już mówimy o drapieżnikach to o wszystkich,a nie tylko o lisie.

[quote] LISY są jednym z największych zagrożeń dla zajęcy. Zdaniem wielu leśników i myśliwych[/quote]Właśnie - zdaniem leśników i myśliwych,bo to jest im na rękę.

Posted

[quote name='Hammurabi'][B]NO WŁAŚNIE! :thumbs:[/B]
Myślałem, że tym wszystkim utyskiwaczom, coś w prawie wadzi. Ale jakoś konstruktywnych propozycji co należy w prawie zmienić - [B]i to z uzasadnieniem[/B] - to jakoś nie widzę :shake:. [/quote]
Na mnie nie licz. Palca nie przyłożę. Patrz post 387
[quote name='Hammurabi']
Jedyne czego się domyślam, bo wprost tego nikt nie zaproponował, to chęć wprowadzenia prawnego zakazu strzelania przez myśliwych do psów bez wyjątków.
[COLOR=black]Ale może się mylę … :evil_lol:[/COLOR][/quote]
I tu cię zmartwię. Moim zdaniem się mylisz. Chodzi o chęć wprowadzenia prawnego zakazu myślistwa w ogóle. Jeżeli opracujesz konstruktywną propozycję takiego, może ją podpiszą, jeżeli nie będą bardzo zajęci roztrząsaniem ([B]teoretycznym[/B]) co czuje myśliwy w łowisku i jakie pobudki nim kierują. Bo humanitarne jest zabicie zwierzaka dla węża trzymanego w terrarium (czego z kolei ja zrozumieć nie mogę - nie zabicia, trzymania w szklanym pudle,) a nie humanitarny jest odstrzał sanitarny, selekcyjny, czy nie przekroczenie pojemności łowiska.
[quote name='MARS']
Szczerze mówiąc, nie wiem jakie zmiany się szykują w Ustawie o Lasach, ale czuję w powietrzu unoszacy się zapach prywatyzacji. Mam nadzieję że źle czuję...[/quote]
Mars, nie kracz. Ja cię proszę. Może masz katar i czucie zakłócone ?

Posted

[quote name='TuathaDea']Kto manipuluje? Pod podanym przez Ciebie linkiem są podane przyczyny drastycznego spadku populacji zajęcy. Myśliwi są tam wymienieni na ostatnim miejscu, a biorąc pod uwagę, że obecnie na zające się w zasadzie nie poluje nie stanowią oni żadnego zagrożenia dle tego gatunku. A jakie jest "jedno z największych zagrożeń"?[/QUOTE]
co za różnica czy na pierwszym czy na ostatnim skoro to własnie mysliwi zabijaja bez wiekszego celu zajace, nie można było sobie odpuścic tych 17szaraków? skoro zdecydowano sie na odstrzelenie tak małej ilości to po co wogóle podejmowac decyzje o odstrzale? :shake:

zastanawiam sie jak ma sie populacja bielaka, na którego nie można polowac ([url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Zając_bielak[/url] Ochrona: W Polsce jest gatunkiem chronionym prawnie) czy robi sie coś by poprowić jego warunki, czy jeśli nie można na niego polowac to znaczy ze mysliwi maja sie nim nie interesowac i nie robić nic by go chronić, nich już bedzie nawet to wypuszczanie tak jak szaraka, do którego mam zastrzeżenia, napisze nizej.

a co do "A jakie jest "jedno z największych zagrożeń"?" nie ma jednego najwikszego zagrożenia które jest za wszystko odpowiedzialne na sytuacje jaka jest teraz skąłda sie wiele czynników, nie przez jeden i tylko jeden populacja zajaca maleje. są drapieżnki owszem, ale to nie one są wszystkiemu winna, zmiany środowiska, ruch na drogach, choroby, brak miejsc gdzie zajace czy kuraki moga życ a wreszcie człowiek, myśliwy, kłusownik i rolnik który chroni swoje pola niewiadomo jaka chemią. tak wiec nie ma nawiekszego zagrozenia, jest wiele które powoduja że zwierząt jest coraz mniej

a co do wypuszczania na wolność, skoro na jednym terenie pozwolono na odstrzał iluś tam zajecy, czy nie lepiej je złapac i przeiwść na teren gdzie miały zostac wypuszczone te hodowlane które jednak nie są tak dobrze przystosowane do środowiska jak te które żyją na wolności.
"Najwięcej zajęcy upolowano w województwie mazowieckim - 20013." zamiast strzelać do nich mogli złapac, jest to stres dla zwierzecia ale chyba lepsze to niż skończenie na telerzu jakiegos spaślaka który zażyczył sobie pasztet z zająca, zamiast tego polecam pasztet z cukini bardzo dobry i nie uciermiałó żadne zwierze.

Posted

Ja nie rozumiem i zabijania myszek dla węża i polowania - pod prawnym zakazem myślistwa w ogóle podpisałbym się od razu.
Należy jeszcze zauważyć,że spadek populacji zajęcy zaczął się na długo przed wzrostem populacji lisa.

Posted

[quote name='lupak']Na mnie nie licz. Palca nie przyłożę. Patrz post 387
Bo humanitarne jest zabicie zwierzaka dla węża trzymanego w terrarium (czego z kolei ja zrozumieć nie mogę - nie zabicia, trzymania w szklanym pudle,) a nie humanitarny jest odstrzał sanitarny, selekcyjny, czy nie przekroczenie pojemności łowiska.[/QUOTE]
hm zabicie myszy by wąz miał co zjeść, moze inaczej, zaskroniec zabija mysz by przezyć, ok, człowiek zamyka weza w akwarium nie jest ok ale cóz na to poradzić, niestety wąz nie może obyć sie bez myszy bo musi jeść, ale mysliwy czy inny człowiek nie jest uzalezniony od zwierzyny dziko żyjącej, jest tyle miesa w sklepie że wystarczy, by ktoś inny mógł kupić szynke musiało już zginąc zwierze wiec po co jeszcze zabijać dzika?

heh gdyby tak wygladało... odstrzał sanitarny, tylko najsłabsze sztuki, eh niestety tak nie jest. skąd sie biorą trofea? na allegro można kupic piękne poroże, w domkach mysliwskich ściany są oblepione skórami i główami zwierzat co uważam za ochydne. myślistwo nie jest takie jak opisuja ksiazki czy nawet regulamin. napewno nie jest, i prosze nie pisać mi że nie wiem bo nie mam do czynienia z myśliwymi, owszem nie mam, nie chce miec, wystaczy ze dziadek był mysliwym. myśliwi lubią wypić, spotkać sie i poopowiadać czego to oni nie zastrzelili, czego nie zabili i puszą sie jakby odkryli sposób na zachamowanie zmian w środowisku.

Posted

[quote name='renia3399'] człowiek zamyka weza w akwarium nie jest ok ale cóz na to poradzić, [/quote]
:crazyeye:, usprawiedliwiony, bo nie myśliwy ?
[quote name='renia3399']
jest tyle miesa w sklepie że wystarczy, by ktoś inny mógł kupić szynke musiało już zginąc zwierze wiec po co jeszcze zabijać dzika?[/quote]
A to w sklepie, to w fabryce na taśmie zostało wyprodukowane ze śrubek i innych części zamiennych ?
Najlepiej zapytać rolnika, który ma uprawy blisko dziczego lasu. I dlaczego dzik ma być bardziej uprzywilejowany niż świnia ? Podobno jedno z najinteligentniejszych zwierząt ? Które życie lepsze, ważniejsze, w/g jakich kryteriów ? Kto je ustali i na jakiej podstawie ?
[quote name='renia3399']
myśliwi lubią wypić, spotkać sie i poopowiadać czego to oni nie zastrzelili, czego nie zabili i puszą sie jakby odkryli sposób na zachamowanie zmian w środowisku.[/quote]
Też lubie wypić,spotkać się, poopowiadać. Lepiej ide z tego wątku bo już i tak musiałam się Sagajowi tłumaczyć, że myśliwym nie jestem.

Posted

[QUOTE]Najlepiej zapytać rolnika, który ma uprawy blisko dziczego lasu. I dlaczego dzik ma być bardziej uprzywilejowany niż świnia ? Podobno jedno z najinteligentniejszych zwierząt ? Które życie lepsze, ważniejsze, w/g jakich kryteriów ? Kto je ustali i na jakiej podstawie ?[/QUOTE]

Nie ma ważniejszych,równych i równiejszych,wszystkie zwierzęta są tak samo ważne - tylko myśliwi dzielą gatunki na wartościowe ( jadalne ) i na " szkodniki ".

Posted

[quote name='renia3399']jest tyle miesa w sklepie że wystarczy, by ktoś inny mógł kupić szynke musiało już zginąc zwierze wiec po co jeszcze zabijać dzika?[/quote]
Może po to, żeby w sklepie nie musialo być jeszcze więcej mięsa?
A wiesz jaki jest przyrost naturalny dzika? Kto go może w naturze regulować. I jakiego środowiska wymaga ten regulator, a jakie środowiska może zamieszkiwać dzik?
[quote name='renia3399']heh gdyby tak wygladało... odstrzał sanitarny, tylko najsłabsze sztuki, eh niestety tak nie jest. skąd sie biorą trofea? na allegro można kupic piękne poroże[/quote]
A możesz mi pokazać przykładowe poroże dajmy na to nieselekcyjnego byka jelenia wystawione na allegro? Bo jak ktoś się postara, to pewnie że kupić można, ale interesuje mnie czy potrafisz ocenić które to poroże pochodzi od tych nienajsłabszych sztuk.

Posted

Jedź zakopianką z Krakowa w stronę Zakopanego i pytaj w przydrożnych stanowiskach albo pojedź w dzien targowy na plac w Nowym Targu. Bez problemu kupisz nie tylko nieselekcyjne poroża jelenia ale nawet kozicy. Oczywiście powiesz, ze to kłusowniectwo, a nie myślistwo. Pytanie (bez odpowiedzi, bo statystyk oczywiście brak) jest takie - ile kłusowników to osoby z uprawnieniami myśliwych a ilu to osoby nie zrzeszone w PZł?

Posted

Jedź zakopianką z Krakowa w stronę Zakopanego i pytaj w przydrożnych stanowiskach albo pojedź w dzien targowy na plac w Nowym Targu. Bez problemu kupisz nie tylko nieselekcyjne poroża jelenia ale nawet kozicy. Oczywiście powiesz, ze to kłusowniectwo, a nie myślistwo. Pytanie (bez odpowiedzi, bo statystyk oczywiście brak) jest takie - ile kłusowników to osoby z uprawnieniami myśliwych a ilu to osoby nie zrzeszone w PZł?

Poza tym - załatwienie legalnego odstrzał nieselekcyjnej sztuki nie jest trudne.

Posted

[quote name='Frotka']Jedź zakopianką z Krakowa w stronę Zakopanego[/quote]
Daleko mam. Ale na allegro podobno też jest dużo, więc chciałbym zobaczyć jak takie wygląda. bo że można kupić od takich jak pod linkiem to wiem.
[URL]http://www.lp.gov.pl/Members/Artur/aktualnosci/zbieracze_poroza/[/URL]

Posted

[quote name='TuathaDea']Kto manipuluje? Pod podanym przez Ciebie linkiem są podane przyczyny drastycznego spadku populacji zajęcy. Myśliwi są tam wymienieni na ostatnim miejscu, a biorąc pod uwagę, że obecnie na zające się w zasadzie nie poluje nie stanowią oni żadnego zagrożenia dle tego gatunku. A jakie jest "jedno z największych zagrożeń"?[/quote]

Działając według schematu Marsa powinnam pokazać część artykułu, tą dotyczącą myśliwych :cool3: Dla mnie mówienie jak mało myśliwi zabijają zajęcy bez uczciwego powiedzenia, ze mniej jest ustrzelonych zajęcy bo po prostu dramatycznie spadła ich ogólna liczba jest właśnie manipulowaniem liczbami.
Przyczyny spadku populacji zajęcy są różne, ale musisz brać pod uwagę, że
niektórych z nich nie da się wyeliminować. Trudno zrezygnować z rolnictwa, trudno wytłumaczyć kłusownikowi, żeby nie zabijał szaraka bo przyczynia się do spadku populacji , trudno namówić lisa na zmianę diety, trudno... Myśliwi mają usta pełne frazesów o szlachetności polowań, o przeżywaniu bliskiego kontaktu z przyrodą, pomocy jaką niosą zwierzętom, czy wreszcie o konieczności regulacji populacji niektórych zwierząt;
[url]http://www.lp.gov.pl/media/biblioteka/edukacja/opowiesci/opowiesci_09.pdf/[/url]
Czy wobec tego od myśliwych nie należałoby wymagać większej świadomości niż dajmy na to od rolnika czy kłusownika?

Posted

[quote name='lis']Co do lisa,to nie ma on tak dużego wpływu na populację zająca jak to twierdza myśliwi - ba,nawet niektórzy myśliwi twierdzą że obecność zająca w lisiej diecie jest znikoma.
Wiem natomiast,że przeciętny lis zjada rocznie,ok.7 - 8 tysięcy myszy.[/quote]
A niektórzy wprost przeciwnie:
"Zające stanowią 30% w jego zimowej diecie a wiosną 43%."
[URL]http://www.kazior5.com/krewni.htm[/URL]

Posted

[quote name='lis']Nie ma ważniejszych,równych i równiejszych,wszystkie zwierzęta są tak samo ważne - tylko myśliwi dzielą gatunki na wartościowe ( jadalne ) i na " szkodniki ".[/quote]

Lis, nie TYLKO myśliwi dzielą na "równych i równiejszych", nie tylko...

Właściciele psów też mają swoją hierarchię wartości...

A więc dla przykładu -
zwierzęta żyjące w lesie kontra psy;
psy za dwadzieścia tysięcy kontra plebs;
psy odwoływalne kontra wychowane inaczej;
psy miejskie kontra wiejskie boorki.......

Ocena "ważności" należy do tego, kto post pisze, zgodnie z zsasadą "punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia"...