Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Co to za selekcja? Wlasnie my mamy mniejszy popyt na sunie - uwierz mi, ze w Warszawie problem sterylizacji jest bardziej nagłośniony i ludzie wiedzą, ze to nie jest krzywdzenie zwierzaka - ja mieszkam na takim zadupiu (przepraszam), że jak wysterylizowałam swoją sunie to na mnie patrzyli jak na kosmitke i mi się dziwili, bo "jak ja mogłam swojego psa tak skrzywdzić". Teraz wiesz skąd ta selekcja? Więcej osób u mnie jest chętnych na pieski - bo brak cieczek i młodych, a sunia to kłopot (a jak wpsomnimy o obowiązku sterylizacji to jeszcze pretensje do nas mają, ze psa chcemy skrzywdzić ;|), poza tym psa łatwiej upilnowac - jak dla mnie gdyby własciciele samych suk zadbali o sterylki to psów w schroniskach byłoby znacznie mniej, bo gdyby nawet komuś pies się zerwał to nie zapłodni wyciętej suki...

Niestety same Polski nie zmienimy, mozemy polepszyć troszkę stan zwierząt, uratowac tyle ile sie da (ale nie tylko MASY, ale także JEDNOSTKI), ale to i tak nie doprowadzi do zmainy ogólnego nastawienia ludzi do pewnych problemów... Nawet pani, która wzięła Bakusia podziwiała sunie i powidziałą: "No ale sunia to musi miec choc raz młode" i jak w XXI w. komuś takie zabobony ze łba wybić? Ja swoją suńcie wysterylizowałam zaraz po zakończeniu pierwszej cieczki i ma sie super...

A co do bibli i katolicyzmu to ja też nie jestem osobą wierzącą i dla mnie to nie jest autorytet, ale nie jestem za usypianiem slepych miotów - dla mnie nie jest wytłumaczenie, 'bo inne" lub "bo zabieraja miejsce" - gdybym tymi schemiatami myślała, to teraz nie mialabym mojej kochanej suńci, którą mam od szczeniaka i dzięki, której moge sie zwierzętami zajmować (bo rodzice nigdyby sie nie zgodzili na psa dorosłego). Poza tym też nie można od razu skazac ich na niepowodzenie, podam przykład wielu szczeniaków - kazdy pies kiedyś był szczeniakiem, a niektóre czasami po przejściach, ale w końcu trafiły do wymarzonego domu... Nie kazdy człowiek jest potworem i nie kazdy pies niema szans na prawdziwy dom...

• Replies 738
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

W naszym schronisku też jest o wiele mniej suczek niż psów, ponieważ ludzie często decydują się nad wysterlizowaną sukę. Niestety suczki szczeniaki są już wiekszym problemem, pomimo tego, że każdemu mówie, ze kiedy dorośnie wysterlizujemy ją na nasz koszt...
Jesli mowa o usypianiu slepych miotów i sterylce aborcyjnej to jestem za tym.

Posted

Wiesz ARKO nie płacze się nad rozlanym mlekiem, moze to rzeczywiście był błąd, ze pozwliłysmy im przeżyć, ale co to terz zmieni? Teraz się trzeba skupic na tych maluchach - ja osobiście drugi raz takiego błędu chyba nie popelnie...

Posted

BoUnTy napisał(a):
Niestety same Polski nie zmienimy, mozemy polepszyć troszkę stan zwierząt, uratowac tyle ile sie da (ale nie tylko MASY, ale także JEDNOSTKI), ale to i tak nie doprowadzi do zmainy ogólnego nastawienia ludzi do pewnych problemów... Nawet pani, która wzięła Bakusia podziwiała sunie i powidziałą: "No ale sunia to musi miec choc raz młode" i jak w XXI w. komuś takie zabobony ze łba wybić? Ja swoją suńcie wysterylizowałam zaraz po zakończeniu pierwszej cieczki i ma sie super...

Jest takie powiedzienie-dzialaj lokalnie mysl globalnie i tu tez ma zastosowanie. Ratuj te pojedencze ale rob to madrze, mysl o tych wszystkich ktore JUZ sa w polskich schroniskach.

Jak zabobony wybic z glowy? Jest raz w roku akcja sterylizacji i to jest "NASZE pięc minut"-mowienie o sterylizacji, organizowanie akcji lokalnie, wreczanie ulotek, wybijanie zabobonow z glowy-zreszta caly rok mozna wreczac ulotki o zabiegach kastracji-kropla drązy skałe.

A jakos nikt nie pali sie aby rozkrecac akcje wlasnie lokalanie:shake:
Wykastrowana jedna suka to ile mniej narodzonych zwierząt? Setki, setki,tysiace!!
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=103825

Posted

Ale nie do wszystkich ludzi idzie dotrzeć ulotkami, akcjami itp. niestety znam takich i wiem, ze mimo wielu ulotek, materiałów itp. oni i tak sobie nic z tego nie robią...
Oni tak długo nie wysterylizowali suni i topili młode, dopóty sunia nie wpadła pod auto i nie zginęła.... teraz mają pieska (mieszańca jakiegoś spaniela) :/ A chodziłam, umówiłam ich na termin sterylki, chciałam zapłacić itp. i co? Psikus - nie, bo to okaleczanie...

Posted

BoUnTy napisał(a):
Ale nie do wszystkich ludzi idzie dotrzeć ulotkami, akcjami itp. niestety znam takich i wiem, ze mimo wielu ulotek, materiałów itp. oni i tak sobie nic z tego nie robią...

:shake::shake::shake:Wiem o tym. Gdyby wszyscy dali sie przekonac nie byloby psow w schroniskach i w schroniskach byla by lista spoleczna oczekujacych na psy. Ale np. w Niemczech poprzez edukacje udalo sie zdecydowanie, wiekszą czesc spoleczenstwa, opiekunow zwierzat, wyedukowac,ze nie ma przepelnionych schronisk, ze zwierzeta zyja w pieknych schroniskach a szczenieta z polski "rozchodza sie jak swieze buleczki" wiec sie da osiagnac tyle, by zwierzeta bezdomne zyly godnie i znajdowaly spokojnie domy.

Posted

ARKA napisał(a):
:shake::shake::shake:Wiem o tym. Gdyby wszyscy dali sie przekonac nie byloby psow w schroniskach i w schroniskach byla by lista spoleczna oczekujacych na psy. Ale np. w Niemczech poprzez edukacje udalo sie zdecydowanie, wiekszą czesc spoleczenstwa, opiekunow zwierzat, wyedukowac,ze nie ma przepelnionych schronisk, ze zwierzeta zyja w pieknych schroniskach a szczenieta z polski "rozchodza sie jak swieze buleczki" wiec sie da osiagnac tyle, by zwierzeta bezdomne zyly godnie i znajdowaly spokojnie domy.

Tak, tylko ze w Niemcach w pewnych latach były psy masowo poddawne eutanazji, żeby zmniejszyć ich populacje (wiem to od osoby zasiedlającej od ponad 40 lat ten piękny kraj), a ludzie poświęcajac tamte psy zrobili miejsce 'naszym' , czy to jest sprawiedliwe?
Poza tym zgadzam się z tym, ze bezdomnosc jest tam mniejsza, ale tam tez jest prawo bardziej rygorystyczne- psa nie możę ze schroniska wziąść byle kto, a i po wzięciu psa leko nie jest - nawet sasiedzi skarżą do urzędów, gdy ktoś ma psów za dużo i jest od razu kontrola...
U nas moze sytuacja by się zmieniaa w momencie kiedy zmieniłoby się prawo, ale to i tak nie z dnia na dzien..

Posted

BoUnTy napisał(a):
Tak, tylko ze w Niemcach w pewnych latach były psy masowo poddawne eutanazji, żeby zmniejszyć ich populacje (wiem to od osoby zasiedlającej od ponad 40 lat ten piękny kraj), a ludzie poświęcajac tamte psy zrobili miejsce 'naszym' , czy to jest sprawiedliwe?

BoUnTy-pierwsze o tym slysze, o tej masowej eutanazji:crazyeye: Kiedy to niby bylo??:roll: I nie pisz, ze zrobili przez to mejsce dla naszych psow, to jakies niedorzeczne!:shake::shake::shake: Gdyby nie kastrowali konsekwetnie zwierzat, schroniska mieliby przepelnione-eutanazja NIC nie pomoze!!

Posted

ARKA napisał(a):
Gdyby nie kastrowali konsekwetnie zwierzat, schroniska mieliby przepelnione-eutanazja NIC nie pomoze!!

Czy mi się zdaje czy własnie zaprzeczyłaś sama sobie? ALe dobra, zgadzam sie z tym, jednak i tak myślę, że "Dzien sterylizacji zwierząt" odnosi duuuży sukces, nawet u mnie - sama podjęłam decyzję o wysterylizowaniu swojej suni w ramach akcji, a teraz też informowałam już o akcji pare osób, które NA PEWNO też z niej skorzystają ;) Poza tym (bez listu) przez przypadk zapytałam sie weta od USG, "a Pan bierze udział w tej akcji, bo jakos nigdy tej lecznicy w internecie na spisie nie widziałam" , a on na to "Nooo yyy... tak, ale raczej w tym roku wezmę" ;) Czasami zwykła wzmianka skłania ludzi do myślenia, niestety nie wszystkich (wyżej przytoczony przeze mni przykład rozjechanej suni). Ja w zasadzie jestem za eutanazją ślepych miotów - ale HUMANITARNĄ, a nie jak ktos chce utpić, zamknąc w worku lub coś podobnego, to się nie godzi z mimi zasadami moralnymi, a o tych maluchach nie decydowałam ja (i tu się musze powtórzyć, żeby podkreślić) - i tylko przypadła mi najbrudniejsza robota...

Posted

[FONT="Arial Black"][SIZE="5"]Dziewczyny pilnie potrzebny tymczas dla 4 maluchów (I dorki)! NA JUŻ, NA ZARAZ! Dzisiaj na Anie nakapował jakis sąsiad - miała TOZ i straż miejską, ale nie wpuścila - wieczorem wrócą! WŁASCICIEL KAMIENICY SIĘ CZEPIA - ANI GROZI EKSMISJA! (jest to prywatna kamienica!)! WSZYTSKO SIE PIERNICZY - A ZACZĘŁO SIE UKŁADAC :/ NA SZCZĘSCIE JEDEN SĄSIAD POPARŁ, ZE PSY MAJĄ SIE DOBRZE I ANIA O NIE DBA, ALE JEST ICH ZA DUŻO! POMÓZCIE - jesli szybko czegoś nie zrobimy to maluchy trafią do schroniska w Bytomiu, a tam na 100% zostaną uśpione...[/FONT]

JA NIE JESTEM ICH W STANIE DLUZEJ PRZETRZYMAC NIŻ DO PIĄTKU - WIECZORA! Choćby tylko dla maluchów się znalzł tymczas to już będzie coś... ;( PORYPANA SYTUACJA - MOGŁYŚMY JE PODDAĆ EUTANAZJI JAK BYŁY JESZCZE ŚLEPE - JUZ ZROZUMIAŁAM...

JA OBIECUJE POMOC W OGŁASZANIU I SZUKANIU DOMÓW PIESKĄ PRZYSZŁYM DT!

Ja już nie mam sił - do mnie szczeniaki wszytskie dzisiaj przyjadą (narazie mam 3), u mnie się nie mają do czego doczepić, bo mam spore mieszkanie (dobraa....rodzice mają), szczeniakai siedzą w ciepełku, mają czyściutkie poslanka, w domu nie smierdzi i nie jest brudno, ale u Ani jest troszeczke inaczej.

Drugi raz tych samych błędów nie popełnie, najgorsze jest to, że człowiek musi coś odczuc na własnej skórze, zeby się czegoś nauczyć. wiem, ze terz na DGM będe skeślona - no cóż, przykro mi, czasu nie cofę, myślę, ze zrobiłam wszytsko co mogłam - a i teraz także bede sie starać doprowadzic sprawę Dorki i maluchów do samego końca i Hepi endu, ale potzrebuję sama pomocy - ja nie dam rady sama po tym jak ania mnie wystawła (a raczej zawliła sprawę...)

Posted

:shake::shake::shake: jesuu swiety BoUnTy nikt tu na Tobie nie bedzie sie wyzywal i tak jestes dzielna dziewczyna.

Moze zmiencie tytul-DT na CITO do piatku a jak nie grozi szczeniakom uspienie lub schronisko!!-trudno gromy sie posypia za tytuł ale ludzie zwroca uwage na watek.:placz: Moze zbiorka na jakis hotelik szybko-a co z Dorką jej tez grozi schron?:placz: Macie gdzies jakis hotelik, czy sa miejsca, jaka cena??

Posted

BoUnTy napisał(a):
Czy mi się zdaje czy własnie zaprzeczyłaś sama sobie?

Chodzilo mi o eutanazje zamiast sterylizacji;) teraz, to mniejsz zlo jest usypianie slepych miotow-tylko -a nie poddawanie eutanazji zwierzat wogole tylko dlatego, ze jest ich poprostu zaduzo:-(

Posted

Dorze nic nie grozi, a juz napewno nie schron! Chodzi o maluchy - po prostu jest ich za duzo, a wiecie jak to z TOZem, straża miejską i kuratorem bywa- nie wiemy kto jeszcze sie napatoczy. Zaraz jade pomoc ani doprowadzić mieszkanie do błysku - moje 3 maluchy zostaja z rodzicam, czy ja aby napewno nie nadużywam ich cierpliwości?

Posted

Matko ale sie porobiło ,żal mi tych psów i tych dzieci u Ani bo ona naprawdę przeliczyła sie z możliwościami BoUnTy ja mogę wziąć trzy szczeniaki tylko pod jednym warunkiem że sama nie zostanę że szczeniakami bo w tedy to Tz mnie zrobi eksmisję .Druga sprawa czy ktoś może w tej sytacji pożyczyć kenel bo jak one będą wszędzie łazić to też więcej roboty ze sprzątaniem .Wiadomo że będą wypuszczane ale nie cały czas .
Gdzie Ania mieszka .A jakie one są duże rozmiar tak mniej więcej .W ogóle ile jest tych szczeniaków bo trochę sie pogubiłam ?Gdyby się przeciągały adopcje czy mogę liczyć na wsparcie finansowe bo nie wiadomo jak to długo potrwa ?

Posted

ATLANTYDA napisał(a):
.Druga sprawa czy ktoś może w tej sytacji pożyczyć kenel bo jak one będą wszędzie łazić to też więcej roboty ze sprzątaniem

Mozesz wstawic jakis plotek we framuge drzwi aby nie rozchodzily sie?

Posted

ATLANTYDA napisał(a):
Gdzie Ania mieszka.
W Bytomiu.

ATLANTYDA napisał(a):
W ogóle ile jest tych szczeniaków bo trochę sie pogubiłam?
Wszystkich 5, ale nie wiem czy miałabyś wziąć wszystkie.
ATLANTYDA napisał(a):
Gdyby się przeciągały adopcje czy mogę liczyć na wsparcie finansowe bo nie wiadomo jak to długo potrwa ?
Jasne. na "katowickim" koncie są pieniądze i może jakie bazarki się pojawią?

Posted

To że w Bytomiu to wiem ale coś bliżej mi chodziło centrum czy dzielnice ,wziąć mogę max trzy szczeniaki .
Dzwoniłam tez do byłego właściciela naszej poprzedniej tymczasowiczki bo on miał kenel ale niestety sprzedany już:roll: