Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nugatowa,
tak jak pisze marmara_19. Zapisać filmy na dysku i dopiero wtedy oglądać. Jesli nie idą to zainstalowac kodeki, do których link podałam, na którejś z wcześniejszych stron.

Posted

[quote name='Basia.sk8']Marta i Wika ale ten filmik który pokazuje psy służbowe a to zupełnie coś innego niż IPO
Tu jest link do tego filmiku
[URL]http://pl.youtube.com/watch?v=LbD3qzMcJxA[/URL][/quote]
w sumie to przykry widok, jak pies łapie za reke przewodnika.

CZY TO SIĘ CZĘSTO ZDARZA?

Posted

[quote name='AM']PW poszły.

Przeczytaj regulamin np. [url=http://www.ipo-sport.pl/page/0/3/2/]IPO1[/url] - szczególnie cześć C.[/QUOTE]

W regulaminie jest gdzie i ile razy pozorant uderza psa - z jaką siłą jest to uderzenie?
Filmiki obejrze jak zwalczę mój komputer bo się buntuje - chyba kupię mu kolczatkę:mad:

Posted

[quote name='Basia.sk8']Marta i Wika ale ten filmik który pokazuje psy służbowe a to zupełnie coś innego niż IPO[/quote]

Wiem że to coś innego, ale zasady uczenia się są te same ;)

Nie wiem czy to przykry widok, niektórzy lubią takie nakręcone psy.

Guest Mrzewinska
Posted

Film z akcja maliniakow antyterrorystycznych jest filmem reklamowym.
Prosze to brac pod uwage.
Bardzo pieknie pozorant wystawil reke przez okno samochodu.

Jak myslicie, dlaczego w filmie reklamowym pokazano, ze pies odreagowal sie na rece przewodnika?
Bo moim zdaniem - dla lepszego efektu.
Ja tez obejrzalam ten filmik dosc dokładnie, jesli nie calkiem osleplam, to pies lapie reke(?) przewodnika w momencie gdy przewodnik jest od nas ustawiony tylem. No i cos mi sie wydaje, ze - mimo bezpiecznej kevlarowej rekawiczki - pies zlapal cos malego, czarnego jak rekawiczka.

Ale niezaleznie od filmu, psy antyterrorystyczne nie musza natychmiast puszczac na komende. One ida tam, gdzie moze zginac czlowiek lub pies, i tylko tam. Wiec lepiej im robi na wzmocnienie pasji walki - odciaganie, niz nauka puszczania rekawa na komende.

Ale naprawde praca tych psow jest inna niz w szkoleniu IPO.
Podczas egzaminu IPO pozorant powinien uderzac symbolicznie. Znacznie grozniejszy dla psa niz palka jest błąd pozoranta - nieumiejętne przyjecie i prowadzenie psa - to juz moze sie skonczyc bardzo powazna kontuzja dla psa. No i dlatego pozorant musi tez sie szkolic.

Zofia

Acha, kiedys robilismy pokaz pracy psa na rzekomo obcym, cywilnie ubranym czleku. No i pies chwytal za reke ubrana w zwykla marynarke, wlasciciel marynarki skrecal sie z bolu nieslychanie efektownie. Tyle ze pod marynarka mial opaskę z centymetrowej grubosci skory -a suczenka, cudowna ON-ka z czeskiej hodowli, doskonale zostala nauczona gdzie ma chwycic. Pokaz byl na stadionie, nie na filmie, cala widownia dala sie nabrac, moglam sobie dowolnie fantazjowac w komentarzu, bo wtedy prowadzilam komentarz wystepow tej krakowskiej grupy pokazowej.

Posted

[quote name='Mrzewinska']
Znacznie grozniejszy dla psa niz palka jest błąd pozoranta - nieumiejętne przyjecie i prowadzenie psa - to juz moze sie skonczyc bardzo powazna kontuzja dla psa.
[/quote]

To prawda był nawet filmik na necie jak to psy na jakiś zawodach schodziły z placu kulejąc z poprzetrącanymi łapami.

Posted

[quote name='Mrzewinska']Film z akcja maliniakow antyterrorystycznych jest filmem reklamowym.
Prosze to brac pod uwage.
Bardzo pieknie pozorant wystawil reke przez okno samochodu.[/quote]
I zgrabnie się z auta wytoczył ;) Jakoś trudno mi uwierzyć, że niewielki pies - choćby i super nakręcony - jest w stanie wywlec przez okno furgonetki taki kawał chłopa...

No i mnie róznież wydaje się, że pies wgryzł się nie w rękę, tylko w jakies cuś. I, że został do tego wgryzienia się z premedytacją sprowokowany...

Posted

[quote name='Basia.sk8']To prawda był nawet filmik na necie jak to psy na jakiś zawodach schodziły z placu kulejąc z poprzetrącanymi łapami.[/quote]
A proszę uprzejmie ;)
[quote name='Boidae']Jak dla mnie tragedia....:angryy:
[B][URL="http://www.octaviusmalidaj.cz/video_ze_soutezi/MSBO_kolize.wmv"]http://www.octaviusmalidaj.cz/video_ze_soutezi/MSBO_kolize.wmv[/B][/URL][/quote]
O to chodziło?

Posted

[quote name='asher']I zgrabnie się z auta wytoczył ;) Jakoś trudno mi uwierzyć, że niewielki pies - choćby i super nakręcony - jest w stanie wywlec przez okno furgonetki taki kawał chłopa... .[/quote]
hahaha RACJA ! Nie ma siły, żeby taki pies przeciągnął dorosłego rosłego faceta.

Posted

[quote name='moon_light']hahaha RACJA ! Nie ma siły, żeby taki pies przeciągnął dorosłego rosłego faceta.[/quote]Nie jest to niemożliwe. Pod warunkiem jednak, że pies ma się o co mocno zaprzeć, a chłop nie. A tu sytuacja była jakby odwrotna ;)

Posted

[quote name='asher']Nie jest to niemożliwe. Pod warunkiem jednak, że pies ma się o co mocno zaprzeć, a chłop nie. A tu sytuacja była jakby odwrotna ;)[/quote]
no tak tak. ale mowilam wlasnie o tej sytuacji :).

Guest Mrzewinska
Posted

No u psow o mocnych popedach to jest wlasnie tak. Jeden z kanadyjskich psow ratowniczych pracowal dłuższy czas z peknieta koscia w lapie, dopiero po akcji zacząl kuleć i przewodnik zobaczyl, ze cos sie psu stalo.. Policyjny pies pracowal sprawdzajac czy nie ma materialow wybuchowych - doslownie do smierci z wyczerpania, nie sygnalizowal, ze jest u kresu sil.
Suka ratownicza STORAT=u wrocila z przeszukiwania lasu ze skora na lapie obdarta do kosci - wpadla we wnyki - i chciala dalej pracowac.

Moja wlasna delikatna suczenka zaaportowalaby sie do kompletnego wyczerpania i chcialaby jeszcze:-))

Zofia

PS ale wracajac do filmiku antyterrorystow - przypominam sobie wszystkie numery krakowskiej druzyny obliczone na nabranie widowni podczas pokazu.. ale jest co powspominac!!!! Smieje sie jeszcze po tylu latach, naprawde.

Posted

[quote name='Mrzewinska']
PS ale wracajac do filmiku antyterrorystow - przypominam sobie wszystkie numery krakowskiej druzyny obliczone na nabranie widowni podczas pokazu.. ale jest co powspominac!!!! Smieje sie jeszcze po tylu latach, naprawde.[/quote]
Opowiesz ? :cool3:

Guest Mrzewinska
Posted

Ide spac!
Ale poczytajcie, co mi tam, niezapomniana byla operetka na boisku, gdy "cywil", "obcy", rzekomo z widowni, zaatakował naszego psa i jego przewodnika, "strzelal", chybil:evil_lol::evil_lol::evil_lol:, na co przewodnik jasne z pomoca psa odebral bron i sam strzelil wymyslajac z furią... "Obcy" podskoczyl w powietrze i opadl na ziemie tak efektownie, ze widownia zamarla, wszyscy wydali jakies takie przerazone "och", kawal aktora byl z tego naszego chlopaka, odgrywal trupa nawet gdy z boiska zwozilismy go wozkiem zaprzezonym w malamuty....ech milo powspominac. Wisial przewieszony na kierownicy wozka i rekami wlokl po ziemi dla lepszego efektu....:diabloti:

Zofia

Posted

[quote name='Mrzewinska']Ide spac!
Ale poczytajcie, co mi tam, niezapomniana byla operetka na boisku, gdy "cywil", "obcy", rzekomo z widowni, zaatakował naszego psa i jego przewodnika, "strzelal", chybil:evil_lol::evil_lol::evil_lol:, na co przewodnik jasne z pomoca psa odebral bron i sam strzelil wymyslajac z furią... "Obcy" podskoczyl w powietrze i opadl na ziemie tak efektownie, ze widownia zamarla, wszyscy wydali jakies takie przerazone "och", kawal aktora byl z tego naszego chlopaka, odgrywal trupa nawet gdy z boiska zwozilismy go wozkiem zaprzezonym w malamuty....ech milo powspominac. Wisial przewieszony na kierownicy wozka i rekami wlokl po ziemi dla lepszego efektu....:diabloti:

Zofia[/QUOTE]
Mniemam, że denata zwoziła Jola Sołek :razz: Z resztą hodowczyni naszej Ajeczki....

Guest Mrzewinska
Posted

Jolka, Jolka... Kiedys dawala pokaz szkolenia Rima jezdzac na koniu.

A Jolke znam jeszcze z czasow jej bezpapierowego ON-a Roksana - przed Rimem.

Zofia

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I]Zakładam ten temat tutaj ponieważ do szkoleń prawie nikt nie zagląda...a ciekawi mnie opinia dogomaniaków na ten temat...
otóż co myślicie o szkoleniach na których używa się kolczatek?według mnie to bez sensu...na szkolenie idzie się po to żeby nauczyc psa posłuszeństwa i chodzenia przy nodze aby móc zrezygnować z takich pomocy jak kolczatka czy dławik...
a nauka na kolczatce?w czym to ma pomóc niby?[/I][/B][/quote]
[COLOR=Green][B]Wyjatkowo zostawie to w dziale w ktorym ten waten napewno nie powinien sie znalezc...[mod][/B][/COLOR]

Posted

[quote name='Mrzewinska']Jolka, Jolka... Kiedys dawala pokaz szkolenia Rima jezdzac na koniu.

A Jolke znam jeszcze z czasow jej bezpapierowego ON-a Roksana - przed Rimem.

Zofia[/QUOTE]

Moja przygoda z Malamutami od tegoż Rima się zaczęła... Marzyłam o psie takim jak on, ale cóż... Trafiła mi się sunia zupełnie inna, ale przez Jolę wybierana i fantastyczna z charakteru, istny ideał jak na Malamuta :) Niezbyt ona idealna, w typie pracującym ale w sumie jako jedyna z tego miotu pokazywana i nawet czempionka. A co, wystawy nadal mnie kręcą po tych wielu latach. I według wielu znajomych i nie tylko, to pies, któremu ubywa lat na ringu.

W życiu nie przeszło mi nawet na myśl aby użyć z nią kolczatki, raz po namowach koleżanki, też malamuciary i nawet dawniej szefowej sekcji (bo pies nie chciał idealnie robić "równaj") założyłam łańcuszek, i więcej od niej żadnej rady nie przyjęłam. Za to jej suka owszem zdała PT1 na dost ale jej podkulony ogon przy wykonywaniu komend... Bezcenne jak mówią w reklamie. Poza tym wg. amerykańców łańcuszek powoduje uszkodzenia krtani i tarczycy.

A co do Roksana, widziałam foty tego diabełka niesamowite, jak skakał przez ok 5 metrową bramę itd. oraz tego charta z którym robiła pokazy skakania przez konia...
Pozdrawiamy świątecznie --- Marta & Ajeczka czyli ARIADNA Legenda Północy
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images24.fotosik.pl/130/bb1e0172c48b4ad5.jpg[/IMG][/URL]