Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

przepraszam, ze wczesniej nie pisalam, ale juz znalazlam domek dla frodka;
wlasnie stracilam mojego najukochanszego kota, nie wyobrazam sobie, zeby teraz zostac tylko z jednym psem; pustka i tak juz jest nie do zniesienia; zajmijcie sie juz zatem drogie ciotki jakims innym pieskiem bo frodzio znalazl swoje miejsce; zrobimy wszystko, zeby byl u nas szczesliwy;

Posted

terra napisał(a):
Tam, po drugiej stronie jest Kraina Wiecznej Radości i Szczęścia.
Nie ma bólu, strachu, przemocy.
Twój Rysio jest właśnie tam. Piękny, spokojny i szczęśliwy.

nie moge sie opedzic od wizji rysia lezacego w zimnej ziemi; boje sie, ze nie otulilam go wystarczajaco dokladnie; ze, jak zyl jeszcze, nie wymizialam jak trzeba; na dwa tygodnie przez smiercia rysio zadrapal mnie w wierzch dloni; chcialam go poglaskac na dobranoc i sie zdenerwowal; taki juz byl - humorzasty kochany rytek; smialam sie wtedy w pracy i pokazywalam kolezankom, jak moj rysio mowi dobranoc; ciagle mam slad na rece; nie wiedzialam, ze moim marzeniem bedzie, zeby pozostal na zawsze; jak najcenniejsza pamiatka; jakie zasrane to wszystko; nie moge sie dopatrzyc zadnego sensu w smierci mojego kota;

Posted

kakadu napisał(a):
ciagle mam slad na rece

Kochanie, nie tylko masz ślad na ręce.Najważniejszy ślad , jest ten w SERCU !!!! I to on pozostanie w Tobie na zawsze.

Wszystkie mamy te wizje zimnej , samotnej ziemi.To uczucie zawsze towarzyszy miłości i śmierci.Nie ma na to lekarstwa....

Odejście Rysia miało jakis cel.Nie poszło na marne.Zrobił miejsce dla Fredzia.

Posted

kakadu napisał(a):
wlasnie stracilam mojego najukochanszego kota, nie wyobrazam sobie, zeby teraz zostac tylko z jednym psem; pustka i tak juz jest nie do zniesienia; zajmijcie sie juz zatem drogie ciotki jakims innym pieskiem bo frodzio znalazl swoje miejsce; zrobimy wszystko, zeby byl u nas szczesliwy;

siedzę i płaczę...
a powinnam się cieszyć...

Posted

nie chce myslec, ze rysio zrobil dla frodka miejsce, bo wtedy przychodzi mysl, ze wolalabym znalezc frodziowi dobry domek, a zostac z moim ryniem; zreszta, frodek pewnie i tak by u nas zostal tyle, ze trudniej by sie bylo arkowi na to zgodzic; sama widzisz moniu, ze to nie to :shake:
trzeba szukac dalej...

Posted

Ja bym też śmierci Rysia nie interpretowała w ten sposób. Frodzio najprawdopodobniej i tak by został u Ciebie, Kakadu, i śmierć Rysia niczego tu nie zmienia. Przeciwnie, gdyby zakładać, że taki był warunek pozostania Frodzia u Ciebie, to łatwo można by pieska za to znielubić. Śmierć Rysia była bezsensowna, niczemu absolutnie nie posłużyła, tak jak śmierć każdej bliskiej sercu istoty stała się tylko żródłem cierpienia i bólu.

Posted

kakadu napisał(a):

Marto, jesteś wspaniałą osobą o wiekim sercu i przy tym tak skromną... Znajomość z Tobą wraca wiarę w ludzi, którą w codziennej szarzyźnie tak łatwo jest stracić... Mimo bólu, jaki przeżywasz po stracie Rysia, znalazłaś w sobie siłę, aby zadbać o Okruszka, dając mu najlepsze co mógł otrzymać...Marto :Rose::Rose::Rose:

Posted

[quote name='maggiejan']Marto, jesteś wspaniałą osobą o wiekim sercu i przy tym tak skromną... Znajomość z Tobą wraca wiarę w ludzi, którą w codziennej szarzyźnie tak łatwo jest stracić... Mimo bólu, jaki przeżywasz po stracie Rysia, znalazłaś w sobie siłę, aby zadbać o Okruszka, dając mu najlepsze co mógł otrzymać...Marto :Rose::Rose::Rose:

maggiejan, chyba od dawna chcialam frodka zatrzymac; w kontekscie smierci rysia ta decyzja jest jednak rowniez aktem egoizmu, bo wiem, ze wykonczyloby mnie kolejne rozstanie...
wiec nie ma co mnie przeceniac, i nie pisze tego z falszywej skromnosci...
tak jak pisze isabel - frodzio i tak pewnie by zostal;
tak czy owak, co by nie przesądzilo, mam nadzieje, ze frodek na tym skorzysta; i tylko rysia szkoda; to byla dobra kocia dziewczyna;

Posted

Marto, tej straty nic nie wynagrodzi i żadna teoria jej nie usprawiedliwi...
Myślę, że Rysiu był u Was szczęśliwy i to jest jedyne pocieszenie.

A co do fałszywej skromności: Prawdziwa skromność właśnie na tym polega, że uważasz, że wcale nie jesteś skromny i robiąć rzeczy wielkie jesteś przekonany, że właściwie nic wielkiego nie robisz.;)

Posted

Jak świat światem, ludzie zastanawiali się nad sensem życia i umierania.
Nie sądzę, aby nam się udało tutaj rozwikłać tą skomplikowaną prawdę.
Ale wierzę, że wszystko ma sens...
Zawsze najtrudniej jest tym, którzy zostają, trzeba znaleźć w sobie siłę, by dalej żyć, trzeba pogodzić się z nieuniknionym, by nie zagubić w swoim bólu tego, co zostało.
Czas leczy rany, ale pamięć pozostaje.
Twój Rysio (dziewczynka?) jest teraz szczęśliwy i wolny od bółu. To niech będzie Ci pociechą.

Posted

Bardzo mi przykro z powodu niepotrzebnej smierci Rysia. Moglo kocisko zyc z jednym oczkiem, gdyby nie ta 'lekarka'.

Jedyne pocieszenie z calosci tej smutnej sytuacji, ze Frodek ma najwspanialszy dom na swiecie :ylsuper:

Posted

[quote name='maggiejan']Marto, jesteś wspaniałą osobą o wiekim sercu i przy tym tak skromną... Znajomość z Tobą wraca wiarę w ludzi, którą w codziennej szarzyźnie tak łatwo jest stracić... Mimo bólu, jaki przeżywasz po stracie Rysia, znalazłaś w sobie siłę, aby zadbać o Okruszka, dając mu najlepsze co mógł otrzymać...Marto :Rose::Rose::Rose:

Ja się pod tym podpisuję obiema ręcami a nawet w miare możliwości nogami ;)

kakadu, nie doszukuj się sensu w odejściu Rysia, nie zadręczaj się. Może ten sens przyjdzie sam z czasem kiedy spojrzysz na to wszystko z dystansu. Może nie przyjdzie nigdy. Śmierć to nie sens a konieczność.
Rysio odszedł i nic już tego niestety nie zmieni. Odszedł jednak mając dom i kochających go ludzi, a nie jako samotny i bezdomny. A to wszystko dzięki Tobie.
Chciałaś dla niego jak najlepiej i on o tym wie.

Posted

Murka napisał(a):

Chciałaś dla niego jak najlepiej i on o tym wie.

mam nadzieje murko, bo martwi mnie mysl, ze czul sie taki osamotniony w chwili smierci;
dzis myslam sobie, ze wlascie wiekszosc tych 6. lat organizowana byla pod nasze zwierzeta, czyli pod rysia; wakacje musialy byc w takim miejscu, zeby bylo bezpiecznie dla kota, zeby mogl wyjsc i wrocic do domku w kazdym momencie; jak usnal na pralce nie bylo mowy o praniu; jak polozyl sie arkowi na nogach w nocy, to arek do rana spal w tej samej pozycji, zeby rysia nie obudzic; jesli przyszedl na kolana to sie siedzialo dopoki nie zszedl sam; na palcach jenej reki moge policzyc razy, kiedy delikatnie i przepraszajac zsuwalam go na kanapke; rysio nie byl przytulastym kotem; dozowal swoj koci czar, zeby nas za bardzo nie rozpiescic; dlatego kazde jego przyjscie do nas bylo wielkim swietem, ktore smakowalo sie i celebrowalo w nieskonczonosc; jakby plochliwy ptak przysiadl na ramieniu; czlowiek bal sie poruszyc, zeby go nie wystraszyc; ostatnio codziennie mowilam mu, ze bardzo go kocham;
teraz nasz rajski ptak odlecial na zawsze; sploszylo go ludzkie niedbalstwo;
trzeba sie chyba zaczac cieszyc, ze los dal go nam na wylacznosc na cale 6 lat; moglismy 6 lat temu pojechac inna droga i nigdy sie na niego nie natknac, albo nie zauwazyc na poboczu w slotny, zimny, pazdziernikowy dzien...

Posted

kakadu napisał(a):

trzeba sie chyba zaczac cieszyc, ze los dal go nam na wylacznosc na cale 6 lat; moglismy 6 lat temu pojechac inna droga i nigdy sie na niego nie natknac, albo nie zauwazyc na poboczu w slotny, zimny, pazdziernikowy dzien...

I o to właśnie chodzi.
Przede wszystkim Rysio miał farta, że na Was trafił.
Bardzo możliwe, że w innym wypadku nie byłoby go już dawno i zginąłby w dużo gorszych okolicznościach.
Podarowaliście mu 6 lat życia i bezinteresownej miłości. To baaardzo dużo!

Posted

terra napisał(a):
Co u Ciebie słychać Kakadu? Jakie wieściu o Frodku?

ciagle oplakuje rysia; wiem, ze to juz nudne dla innych, ale ja sie nie moge pogodzic z jego smiercia; bardzo za nim tesknie; sa momenty, ze o nim nie mysle, ale jak tylko zostaje sama to wszystko wraca; z drugiej strony ja nie chce zapomniec; chce ciagle o nim myslec, bo boje sie, ze zniknie jak przestane; a nie chce zeby zniknal; kocham tego kota;
frodek ma operacje 3. marca; jedziemy do lecznicy na 18:10 i potem juz nie bedziemy mieli na nic wplywu; bedzie jak los zechce; jutro jade z nim na na badania krwi, zeby sprawdzic czy wszystko w porzadku; jesli bedzie trzeba zrobimy przeswietlenie pluc i ekg; zrbimy wszystko bo przed operacja rysia nie zrobilismy nic; i moze dlatego rysia juz z nami nie ma;

Posted

kakadu napisał(a):
wakacje musialy byc w takim miejscu, zeby bylo bezpiecznie dla kota, zeby mogl wyjsc i wrocic do domku w kazdym momencie; jak usnal na pralce nie bylo mowy o praniu; jak polozyl sie arkowi na nogach w nocy, to arek do rana spal w tej samej pozycji, zeby rysia nie obudzic; jesli przyszedl na kolana to sie siedzialo dopoki nie zszedl sam; na palcach jenej reki moge policzyc razy, kiedy delikatnie i przepraszajac zsuwalam go na kanapke;

Marto, Rysiu nie mógłby spędzić tych 6 lat bardziej kochany, ani bardziej szczęśliwy. Nie często ludzie potrafią tak kochać i wyrażać swą miłość tak pięknie słowami i czynami, jak Ty to robisz.